Cześć,
Dopiero co kupiłem nowe buty. Rozmiar jest w porządku, ale po pierwszym solidnym biegu dały o sobie znać paznokcie środkowych palców prawej stopy.
Czyt: bolą i mam wrażenie, że po kolejnym biegu już będzie po nich.
Jakiś pomysł co zrobić? Buty są bardzo dobre i nie mogę ich wymienić.
Pozdrawiam,
Merlin
Nowe buty - problem z palcami
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Jeśli buty są w porządku to znaczy że paznokcie nie i musisz się z nimi pożegnać, same zejdą
A tak serio to masz za małe buty możliwe że prawą stopę masz troszeczkę większą i dlatego ten problem.

- Baqqq
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć !merlin.the pisze:Cześć,
Dopiero co kupiłem nowe buty. Rozmiar jest w porządku, ale po pierwszym solidnym biegu dały o sobie znać paznokcie środkowych palców prawej stopy.
Czyt: bolą i mam wrażenie, że po kolejnym biegu już będzie po nich.
Jakiś pomysł co zrobić? Buty są bardzo dobre i nie mogę ich wymienić.
Pozdrawiam,
Merlin
Ja też kiedyś kupiłem za małe buty do biegania, uważając że przecież są dobre, a nawet większe niż te w których chodzę na co dzień. Niestety nauka kosztuje ... i buty niestety po kłopotach z paznokciami poszły w odstawkę.
Z butami nic niestety nie zrobisz - zwłaszcza dobre buty się nie rozciągną,
niestety prawie na pewno musisz kupić nowe. Może na forum znajdziesz kogoś chętnego na wymianę lub sprzedaż butów i zminimalizujesz koszty przesiadki na odpowiednie buty.
Dla przykładu - na co dzień noszę nr buta w około 41,5 do 42, a biegowe NB w których biegam mają nr 44 !! i są w sam raz. Ogólnie jak między końcem buta a palcami stopy jest mniej miejsca niż na "kciuk w poprzek" to buty są prawie na pewno za małe.
Swoją drogą w sklepie w którym kupuję teraz buty do biegania (niestety poza PL) mogę je oddać i wymienić na inne do 2 tygodni po zakupie bez względu na ich stan, jeżeli podczas dłuższego biegu okażą się za małe lub w inny sposób nie pasujące. Nigdy co prawda z tego nie skorzystałem, ale będąc raz w tym sklepie widziałem jak to się odbywa - miło i bez kłopotów. I dlatego wolę kupić buty w sklepie może troszkę droższym
niż aukcje w internecie, bo w zamian dostaję możliwość przebiegnięcia się w kupowanych butach w okolicach sklepu, sprawdzenie typu stopy etc, no i wymianę w razie jakby co. Może taki dobry obyczaj sprzedaży do nas to też kiedyś zawita ...
[url=http://runmania.com/rlog/?u=Baqqq][img]http://runmania.com/f/e884b8345cda7859aaec0cb92449dcb6.gif[/img][/url]