Pytanie o buty neutralne

inż. Mamoń
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich jako poczatkujacy na forum oraz początkujący jako biegacz. Mam 185 cm wzrostu i 82 kg wagi, stopa neutralna. Mam budżet na buty 250 zł. Pomimo, że trenować będę w terenie leśno-łąkowym , szukam raczej butów uniwersalnych . Przymierzałem ostatnio np.asics blackhawk oraz gel 1130 .

Czekam też na możliwość przymierzenia jeszcze saucony Progrid Jazz 12 .

Proszę o wskazówkę czy te modele są dla stopy neutralnej i czy są odpowiednie na tereny nieutwardzone . Czy biegając w w/w butach z dużą amortyzacją po lesie - nie przeszkadza to?

Po szerokiej lekturze dot. biegania natrafiłem, że buty do biegania powinny być1,5 cm większe a w innym miejscu piszą, że tylko 0,5 cm wieksze. jak to jest faktycznie.

A może ktoś mógłby zaproponować innego neutralnego buta dla początkującego. :niewiem:
Sorry za podstawowe pytania, ale kazdy kiedyś zaczynał. :oczko:

Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Asics gel 1130 posiada chyba system duomax który jest przeznaczony dla nad pronatorów. Saucony Progrid Jazz 12 są dla neutrali ale nie wiem czy kupisz je za 250zł. Ja biegam w każdym rodzaju buta na nie utwardzonej powierzchni i mi to nie przeszkadza to jest kwestia przyzwyczajenia chyba. A jeśli chodzi o rozmiar to 0,5 cm w zupełności wystarczy, biorąc pod uwagę że cholewka buta jeszcze się trochę ubije w środku.
inż. Mamoń
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzięki Ci za opinie. Co do saucony to mam obiecane w cenie ok 250 zł dlatego zapytałem również o nie. Dzisiaj widziałem posta z informacja o obniżce cen asicsa. Ciekawe kiedy pojawią się w sklepach tańsze z nowych dostaw. Swoją drogą ciekawe czy będzie to 10 % czy więcej ? :hejhej:

Pozdr
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No nie liczyłbym na jakieś oszałamiające obniżki:) Ale nike pegasus ci polecam bardzo chwalony przez biegaczy.
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To i ja się podczepię pod temat, bo także poszukuję butów. Mam 170cm, 57-58kg. Jeśli chodzi o stopę to nie jestem pewny, ale chyba neutralna lub spinująca. Chciałbym znalezć jakieś buty za nie więcej niż 300zł, do biegania po asfalcie no i żeby potrzymały kilka miesięcy. Co możecie polecić?
inż. Mamoń
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ten Nike pegasus o którym piszesz kosztuje w necie ca 300 zł a to trochę za duzo jak dla mnie . Te wspomniane 250 i tak juz jest naciągane. :ojoj:

W asics blackhawk widziałem wkładkę wyglądającą jak jakiś filc :lalala: . Na oko wyglądał jakby grzał nogę podczas biegania, a przecież nie o to chodzi. Spotkałeś się z taką "ala filcową" wkładką ? a może żle ją oceniłem ; bo przecież ludzi i także wkładek po wyglądzie się nie ocenia :hejhej:

Pozdr
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No ten asics blackhawk jest niższym modelem od asics 1130 więc będzie słabiej amortyzowany, wkładka też może być ze słabszego materiału ale to nie jest jakoś super istotne. Widziałem chyba nike pegasus w intersporcie i chyba były tańsze niż 300zł ale nie jestem pewny:) w decathlonie mają być obniżki butów do biegania w tym też pegasusa więc może będzie ok 250zł kosztować:)

Teraz zbliża się jesień i jest dużo przecen i wyprzedaży butów do biegania.
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w tej cenie to dla neutrala

Mizuno wave meteor za 199 zł, są na Targówku w Decathlonie
Asics gel Blachhawk 199 zł są ale nie wiem jak z rozmiarówką
Adidas Response cushion , spokojnie w tej cenie

co do terenu , to jak kolega napisał wcześniej , nie ma znaczenia że biegasz po lesie i masz dobrą amortyzację , tym lepiej

jak mierzyć , załóż buta , przesuń palce max do przodu i za piętę powinien ciasno wchodzić kciuk , jak tak jest to rozmiar jest OK
Tomek
inż. Mamoń
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tomek Michałowski pisze:w tej cenie to dla neutrala

Mizuno wave meteor za 199 zł, są na Targówku w Decathlonie
Asics gel Blachhawk 199 zł są ale nie wiem jak z rozmiarówką
Adidas Response cushion , spokojnie w tej cenie
dzięki Tomek za sugestie . Ciekawi mnie jakie niższe ceny napiszesz w weekend. :niewiem:

Mierzyłem asicsa Blackhawk i trochę wydawał mi się za wąski. Są to moje pierwsze buty biegowe , więc nie mam porównania. Mam dość szeroką stopę i to może dlatego; czy są modele szczególnie polecane do szerszych stópek, czy raczej każdy but się rozbiega/poszerzy trochę . Ucisk był minimalny ( mierzyłem po południu w skarpecie biegowej), czy mierzony but powinien juz w sklepie leżeć idealnie na stopie ?

Pozdr
-lisio-
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Z tego co widzę Tomek będzie miał promocje m in. na Pegasus, Vomero i Nimbusy (z tych neutralnych) Wszystkie z wyżej wymienionych to czołówka butów dla neutrali. Pewnie całkiem tanie nie będą ale warte uwagi. Może zmieścisz się w 250 pln. Jak różnica w cenie pomiędzy np Blackhowkiem a w/w bucikami będzie niewielka to ja bym brał któryś z tych wymienionych na wstępie (niestety jestem pronatorem i rozglądam się za GT2130 albo Kayano) :oczko: .
[url=http://runmania.com/rlog/?u=-lisio-][img]http://runmania.com/f/af7d2d3ee37f231c2dc1c7cdf67f4d04.gif[/img][/url]
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ