Czy możecie opisać w jaki sposób wykorzystujecie pulsometr?

Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Czy możecie opisać w jaki sposób wykorzystujecie pulsometr?
robiłęm ostatnio testy (wynik w poniedziałek wieczorem) i sobie myślę, że pewnie każdy wykorzystuje go w róznycm stopniu.
Czy korzystacie z tzw stref tętna? tzn czy patrzycie ile czasu spędziliście w zakresie 60-70 a 70-80 (jeśli ktoś sobie ustawił takies trefy)
Czy ustawiacie sygnał dżwiękowy, żeby zygnalizował wam przekrocznie jakiegos limitu?
Czy poprostu co jakiś czas kontrolnie zerkacie na pulsometr?
PKO
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

zalezy od treningu w roznych strefach sie biega, przewaznie w 1 ale co kto woli bywaja i mocniejsze akcenty, mierzys sie tez max i min itd strefy znajdziesz na stronce bieganie.pl poszukaj
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

piter - wielkie dzięki, ale wiem o tym bo sam je tam umieściłem.

Pytam się w jaki sposób wykorzystujecie pulsometr?
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pasek od pulsometra można wykorzystać do delikatnego karcenia dzieci. Uderzenie nie jest tak bolesne jak przy pasku skórzanym. Można też zmierzyć sobie tętno w różnych sytuacjach domowych, z czystej ciekawości. Np. mnie rośnie tętno przy obiedzie. Zaś w wielu sytuacjach, po których oczekiwałoby się wzrostu tętna, on jednak nie następuje. Zachęcam do eksperymentów! ; )
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

:)
Dzięki

Ktoś ma jeszcze jakies doświadczenia ?
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z funkcji, które wymieniłeś korzystałam będąc ekstremalnie początkującym biegaczem. Od kiedy poziom hr max zaczął popadać w wątpliwość (wyliczany ze wzorów i nie tylko), a wolny bieg męczyć – pulsometr traktuję jako dodatek na zasadzie ciekawostki – rzadko podczas, raczej po biegu . Przy ponadgodzinnych biegach ma jeszcze taki feler, że strasznie obciera (no comment!) – bez znaczenia, czy jest założony luźno, czy nie.
piotrek79
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:30

Nieprzeczytany post

Sygnał dzwiekowy mam wyłączony,a to co się zapisuje podczas treningu sprawdzam po wszystkim. W zasadzie interesuje mnie tylko ile, w którym zakresie biegłem i czas treningu. Na boisku (bo nie można nazwać tego stadionem) łape międzyczasy, ale tylko 16, bo na tyle pozwala mój szrot :ech: . Kilka razy z ciekawości mierzyłem tetno spoczynkowe.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

O a u mnie mierzył ostatnio poziom stresu...
biegnę sobie na granicy I i II zakresu (tętno u mnie koło 155) po bługarskim miasteczku, nie chce mi się biec główną drogą - biegnę trochę obok penetrując przydrożne osiedla...

pech chciał że nie wiedzieć kiedy znalazłem się na ogrodzonym (z 3 stron) terenie budowy, którego pilnowały dwa spuszczone rotwailery... -

stanąłem przerażony... i tylko pulsometr mi zaczął pikać - tętno 177.... :D

- szczęśliwie dla mnie - rotwailery też się zatrzymały w odległosci 10 metrów... i pozwoliły mi się wycofać powolnym krokiem tam skąd przyszedłem...
/////

A tak na poważnie - tak jak biegam pierwszy lub II zakres to mam włączone pikania... i pilnuję ich bardziej niż prędkości... - po prędkości widzę czy dziś jest "dobry" czy "zły" dzień na bieganie ;-)

jestem mega amatorem - dlatego taka zabawka ma jeszcze jeden ważny element - mianowicie motywujący ;-)
Szymon
Obrazek
DaaD
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Gdy mam biegać "jedynkę", żeby nie przyspieszać - mam odpocząć
Jak biegam tempówki (w zasadzie tempówkę - walę od razu 8 -10 km. w założonym tempie), żeby wiedzieć jaki ma być następny trening - jak intensywny.
Po treningu sprawdzam jak szybko wyrównuje się tętno (po intensywnych treningach).
W tygodniu robię dwa treningi i wycieczkę bez pulsometru, biegnę na czuja tak żeby mieć radochę z biegu.
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ile h spedzilem w poszczególnyc strefach nie analizuję, zakładam wcześniej ze ten i ten trening bede biegł w takich właśnie widełkach. Choc wiekszosc to i tak spontaniczne-na samopoczucie bieganie, pilnuję tylko zeby w dniu kiedy powienienem odpocząć (np. przed zawodami) nie zrobic przez nieuwage mocnego treningu.
Wieksza analize robie pozniej. Np przy tym samym tętnie, biegam już x sek szybciej na 1km..
Czasem bardziej dla ciekawości uzywam Polar Fitness Testu
Mateusz
Dare for more!
piotrp72
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

"Zegarek" pulsometru w czasie biegu trzymam w ręku i stale kontroluję tempo, gdyż zależy mi na tym, by zdecydowaną większość biegu przebiegała w pierwszym zakresie. Sygnał dźwiękowy oczywiście włączony.
Poza treningiem to bardzo wygodny zegarek na rękę. :) Taki szpanerski! ;) Z imieniem na cyferblacie. :) Lubię go. :)
Pozdrawiam
PiotrP
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ