Buty dla ciężkiego biegacza

tomeks
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Krótka prośba o pomoc - poszukuję dobrych butów, które mógłbym wykorzystywać przy uwzględnieniu następujących parametrów: wzrost 193cm, waga 97kg, stopa neutralna 46,5 - 47, biegam ok. 20-25 km tygodniowo, 70% beton/asfalt, 30% podłoże miękkie. Do tej pory biegałem w Reebokach, ale chyba już się wydeptały, bo coraz bardziej czuję to w poprzez bóle w nogach. No i po wyglądzie też już to widać.
Co możecie polecić z dostępnej na rynku oferty? górna półka cenowa również wchodzi w grę. Szczególnie będę wdzięczny za opinie i rekomendacje kolegów o zblizonych parametrach budowy ciała,
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Asics Gel Nimbus IX powinny byc w sam raz : )
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tak, Wysek dobrze mówi.
Masz tutaj kilka więcej:

Adidas
adiStar Cushion 6
Supernova Cushion 7 GTX

Asics
Gel Kinsei 2
Gel Nimbus 10
Gel Fortitude 3

Brooks
Glycerin 6
Radius 7

Nike
Air Max Moto+6
Air Pegasus+25

Salomon
XT Wings

Saucony
PROGRID Ride
PROGRID Triumph 5

New Balance
MR 1062
M 757
aolesins
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ja mam podobną budowę i polecam zdecydowanie Nike Vomero 2+ (teraz jest nowy model 3+, ale w nim nie biegałem).

Biegałem w asicsach nimbusach 9 i wydawały mi się dość wąskie. Jak masz dość szeroką stopę, to na początku możesz mieć trochę bąbli (ja miałem - wewnętrzna strona pięty). Po 700 km pod dużym palcem też robią mi się bąble :( (jest tam jakiś szew, który po "wyklapaniu" daje o sobie znać).

Teraz kupowałem nowe buty, przymierzałem nimbusy 10 i też miałem odczucie "wąskości" - nie kupiłem ich, mimo, że teoretycznie idealne.

Za to w tych nike'ach - 0 problemów, extra komfort.. :)
[url=http://runmania.com/rlog/?u=aolesins][img]http://runmania.com/f/1f8a6a254b727ad4b3be2d11bf661f5a.gif[/img][/url]
10K - 46:23
15K - 1:17:33
21.097K - 1:42:15
Awatar użytkownika
Psychotic
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze: Salomon
XT Wings
Orientujesz się może, jak z amortyzacją w tych Salomonach? jakaś spartańska czy zaawansowana? i czy dorównuje komfortowi i ochronie stawów, jak 'klasyczne' buty biegowe?
[size=75][i][b]jest ryzyko, jest zabawa
albo piargi albo sława[/i][/b][/size]
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przeznaczenie: do regularnego biegania w zróżnicowanym, trudnym terenie naturalnym lub o niestabilnym podłożu (do długich i częstych treningów).
System Muscle® doskonale chroni przed wstrząsami.
ale to nie są buty do biegania po asfalcie ani po łatwym terenie bo mają dosyć mocną podeszwę z głębokimi nacięciami
Tomek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tak jak powiedział Tomek - but jest full wypas - ale nie do wszystkiego.
Awatar użytkownika
Psychotic
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ok, ale teraz pytanie... czy ciężkiemu biegaczowi hasającemu po leśnych duktach i terenie naturalnym [ załóżmy nawet, że trudnym] zapewnią tak dobrą amortyzację, jak nie wiem np. NB 1062? chodzi mi jakby o samo porównanie systemów amortyzacji, nie patrząc przez pryzmat przeznaczenia buta [ asfalt/teren], bo na upartego to pewno w butach pod raki automatyczne biegać po asfalcie też można ;) Byłbym wdzięczny za jakieś rozwiązanie tej kwestii w miarę wiedzy i możliwości :)
[size=75][i][b]jest ryzyko, jest zabawa
albo piargi albo sława[/i][/b][/size]
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

z tego co mi wiadomo Salomon się chwali ,że robi również buty do biegania, nie do końca bym się z tym zgodził ponieważ ich specjalizacja to biegi outdoorowe albo adventure racing gdzie liczy się nie raczej amortyzacja a bardziej trzymanie , stabilizacja , solidność buta , jeśli miałbym coś poradzić do biegania w terenie to tak jak piszesz NB1062 , albo na trudniejsze podłoże coś z butów trailowych np. adidas supernova trail , nike air pegasus trail , może Kapteren Kalenji lub asics trabucco
Tomek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ