Zacząłem biegać niedawno, zupełnie amatorsko, raz w tygodniu żeby sobie na lajcie potruchtać

Zamierzam teraz zabrać się za to dużo poważniej ... głównie chodzi o systematykę. Chcę od jutra zacząć plan 10tygodniowy. Bieganie mi się bardzo podoba i chciałbym się w to bardziej wciągnąć. Niestety nie dysponuje obuwiem do biegania. Buty w których biegałem od czasu do czasu i ćwiczyłem na siłowni już poszły na śmietnik. Musze sobie coś kupić.
Przeczytałem kilka artykułów na temat doboru butów oraz przejrzałem bardzo duuużżzo postów na ten temat na forum. Niestety mam mętlik w głowie i dlatego proszę o pomoc.
Mam 26 lat, 178 cm wzrostu, waga 79kg.
Stopa, wg testu wodnego: neutralna (zdaje sobie sprawę, że ten test jest namiastką prawdziwego badania, ale jest to zawsze jakiś punkt odniesienia i w przyszłości na pewno będę wiedział w jakich butach mi się dobrze biega i czego od butów wymagać).
Mój cel to rekreacja+schudnięcie paru kg, bo troszkę mi się brzuszek od piwa zrobił a niestety na siłownię nie mam w tej chwili zbytnio czasu, tak jak kiedyś.
Biegam rano przed pracą czyli ok 6:30.
Rodzaj nawierzchni to ścieżki asfaltowe/kostka brukowa i ścieżki leśne, więc chciałbym mieć dobrą amortyzację (zwłaszcza, że kolano lubi mnie raz na kilka tygodni zaboleć

Przeglądałem dużo butów w internecie i w sklepach. W GO sporcie widziałem NB 735 w promocji po 169zł. Jest to niezła cena. Z tego co wyczytałem w necie jest to model dla osób ze stopą neutralną z jakąś tam amortyzacją, powiedzmy taką w miarę

Podkreślam, że nie kieruję się ceną, bo akurat wolę zainwestować w dobre buty, żeby nie nabawić się kontuzji. Jeśli będą to buty po 170 zł to ok, ale jeśli będą po 300 czy 350zł to też jakoś dam radę

Tylko o to, żeby nie przesadzić z kupnem za drogich butów, ponieważ dopiero zaczynam i nie wiem czy to ma sens.
Jeśli chodzi o miejsce zakupu to mieszkam w 3miescie, więc mam GO SPORT i INTERSPORT z takich sieciowych sklepów.
Proszę o pomoc w doborze butów i nie denerwujcie się

Pozdrawiam i mam nadzieję, że się wkręcę w ten sport