Mizuno Creation czy NB 1062 2E, które są szersze?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Wiem, że wątków o butach dla cięższych biegaczy było sporo i wiele z nich przeczytałem. W poszukiwaniu butów do biegania po twardych nawierzchniach doszedłem do takich butów jak: NB 1062(lub 1061), Mizuno Creation. Wczoraj przymierzałem w sklepie jeszcze Nike Vomero, ale poza tym, że są ciasne to do tego wydają mi się wąskie, próbowałem przymierzyć jeszcze Adidasy Supernowa Cushion, ale nie mieli większych rozmiarów( choć nie wydawały się szersze od Vomero).
Na stronie NB wg ich wskazówek dowiedziałem się, że najlepiej by mi pasowały buty szerokości 2E.
I pytanie czy Mizuno są raczej szersze czy węższe, jak się ma ich szerokość do NB?
Byłem dzisiaj w sklepie i przymierzyłem NB, Mizuno nie mieli, ale przymierzałem standardową szerokość D i czułem się podobnie jak w Vomero, pani powiedziała, że się rozciągną na szerokość. Od razu mówię, że jakoś mnie nie dusiły, ale czułem że moja stopa minimalnie rozszerza but.
I pytanie czy kupować szerokość D czy jednak lepiej mieć centymetr więcej na szerokość i swobodnie machać stópką?? Na Mizuno chyba się jednak nie zdecyduję, bo w ciemno chyba nie chce kupować.
Na stronie NB wg ich wskazówek dowiedziałem się, że najlepiej by mi pasowały buty szerokości 2E.
I pytanie czy Mizuno są raczej szersze czy węższe, jak się ma ich szerokość do NB?
Byłem dzisiaj w sklepie i przymierzyłem NB, Mizuno nie mieli, ale przymierzałem standardową szerokość D i czułem się podobnie jak w Vomero, pani powiedziała, że się rozciągną na szerokość. Od razu mówię, że jakoś mnie nie dusiły, ale czułem że moja stopa minimalnie rozszerza but.
I pytanie czy kupować szerokość D czy jednak lepiej mieć centymetr więcej na szerokość i swobodnie machać stópką?? Na Mizuno chyba się jednak nie zdecyduję, bo w ciemno chyba nie chce kupować.
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
-
- Dyskutant
Mizuno robi buty na szerokim kopycie odpowiada ono w NB 2E Poza jednym wyjatkiem Mizuno Rider 10 ktory zrobiony jest w normal nie wiedziec czemu.Jezeli masz bardzo szeroka stope np (14 cm ) to pozostaje Ci wylacznie NB 4E.I jeszcze jedno Pania ktora powiedziala ze te buty sie rozciagna wyslij do spozywczego bo tam jest jej miejsceFilippe pisze:A gdyby porównać te same szerokości czyli NB D(normal) i Mizuno?
-
- Zaprawiony W Bojach
Mirek ma 100% racji , buty biegowe się nie rozciągają , to nie są trampki piłkarskie, jeszcze jedna ważna uwaga , miej baczenie na typ kroku , czy jesteś tak jak to jakoś brzydko brzmi, ale czy jesteś pronatorem ,supinatorem czy normalnym ,to ważne abyś miał pełen komfort biegania
Tomek
-
- Rozgrzewający Się
Może pani nie powiedziała rozciągną, ale dopasują się
Pani pewnie bardzo zależy na sprzedaży i dlatego tak powiedziała. A propo szerokości 2E to pani wspominała, że na Polskę to tej szerokości nie ma choć na newbalance.pl jest.
Czyli jeśli NB 2E odpowiadają mi szerokością to Mizuno by również odpowiadały?

Czyli jeśli NB 2E odpowiadają mi szerokością to Mizuno by również odpowiadały?
A istotne jest przy doborze buta, czy lądujemy bardziej na pięcie, czy śródstopiu?Tomek Michałowski pisze:Mirek ma 100% racji , buty biegowe się nie rozciągają , to nie są trampki piłkarskie, jeszcze jedna ważna uwaga , miej baczenie na typ kroku , czy jesteś tak jak to jakoś brzydko brzmi, ale czy jesteś pronatorem ,supinatorem czy normalnym ,to ważne abyś miał pełen komfort biegania
-
- Rozgrzewający Się
Mi się wydaję, że jest. Jeśli lądujemy na pięcie wystarczy nam amortyzacja samej pięty. Jeśli lądujemy na śródstopiu to przydaje się amortyzacja całej stopy. No chyba, że niektórzy poprzez lądowanie na pięcie bardziej liczą na amortyzację poprzez nasze ciało niż but, to wtedy nie potrzeba amortyzacjitomasz pisze: A istotne jest przy doborze buta, czy lądujemy bardziej na pięcie, czy śródstopiu?

-
- Dyskutant
Czyli jeśli NB 2E odpowiadają mi szerokością to Mizuno by również odpowiadały?[/quote]
Tak , ja mam stope o szerokosci 11,5 cm i spokojnie pakuje ja w Mizuno.
Kupno Mizuno a co za tym idzie przymiarka w sklepie tej marki to w Polsce do niedawna bylo niemozliwe.Ostatnio to sie zmienia np siec Decathlon ma na stanie niektore modele Mizuno i tam spokojnie mozesz je przymierzyc
Tak , ja mam stope o szerokosci 11,5 cm i spokojnie pakuje ja w Mizuno.
Kupno Mizuno a co za tym idzie przymiarka w sklepie tej marki to w Polsce do niedawna bylo niemozliwe.Ostatnio to sie zmienia np siec Decathlon ma na stanie niektore modele Mizuno i tam spokojnie mozesz je przymierzyc
-
- Zaprawiony W Bojach
good news, będzie w grudniu 

Tomek
Asics 1120 – ląduję prawie płasko, jednak najpierw śródstopie. Problemów nie mam żadnych z butami. Chociaż zawsze trudno jest weryfikować buty. Czasami narzekamy na nie, a zapominamy o streczingu, gimnastyce, sile etc.Filippe pisze:Mi się wydaję, że jest. Jeśli lądujemy na pięcie wystarczy nam amortyzacja samej pięty. Jeśli lądujemy na śródstopiu to przydaje się amortyzacja całej stopy. No chyba, że niektórzy poprzez lądowanie na pięcie bardziej liczą na amortyzację poprzez nasze ciało niż but, to wtedy nie potrzeba amortyzacjitomasz pisze: A istotne jest przy doborze buta, czy lądujemy bardziej na pięcie, czy śródstopiu?