suunto t6 i termometr

kilofnr1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

witam
na tak duzym forum powinienem znalesc odpowiedz
kupilem zegarek suunto t6 i mam problem z termometrem w nim
jak jestem w pomieszczeniu gdzie jest 22 stopnie zegarek pokazuje mi np 33 albo 34
czy on mierzy temperature ciala?
czy moze jest uszkodzony?

2 sprawa to cisnienie atmosferyczne na srodku pokazuje mi 1011hPa a na samym dole 995 hPa na co mam patrzec??
i o co w tym chodzi
w instrukcji nie ma o tym ani slowa
prosze o pomoc kogos kto ma taki zegarek
PKO
Awatar użytkownika
Bartosh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem jak jest z Suunto, ale ja mam Polara, ktory mierzy temperature i ma czujnik cisnienie atmosferycznego.
Traktuje te wskazania bardzo orientacyjnie. Czujnik jest w zegarku, a zegarek na rece, wiec sila rzeczy temperatura ciala ma wplyw na wskazania termometru. Jak biegam w zimie, to zawsze pokazuje o wiele wyzsza temperature niz jest w rzeczywistosci.
Co do cisnienia/wysokosci, to tez nie robilbym z tego zagadnienia. Cos tam pokazuje i widac mniej wiecej profil przebytej trasy, ale to nie sa super dokladne wskazania.
Po co wiec dodali te funkcje? Zawsze to dodatkowa informacja (biegalem 8 mil z czego 1 mila pod gore i bylo plus minus tyle a tyle stopni) - nie zawsze sie to wszystko chce do dzienniczka wprowadzac, a te dodatkowe informacje po prostu sie zrzuca do komputera i one tam sa.
Im szybciej pogodzisz sie z mysla, ze te wskazania nie sa dokladne, tym mniej bedziesz sfrustrowany. Do biegania nie jest Ci potrzebna informacja o tym, ze cisnienie atmosferyczne wynosi 1011 czy 995 hPa :)
kilofnr1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

chodzi mi o to ze moze powinienem oddac zegarek do reklamacji
oczywiscie ze przy beiganiu gorskim przydaje sie cisnienie jak i wyskosc
cisnienie takze przydaje a raczej wydawalo mi sie ze sie przyda przy lowieniu ryb, wiadini ze przy rownym cisnieniu ladnie biora a przy zalamaniu mozna pomazyc o braniu
ale tak czy inaczej jak pisales zaczyna mnie to irytowac :grr:
kupilem zegarek prawie za 1500zl i polowa funkcji nie jest przydatna
jestem wsciekly!!!
christo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jest rzeczą oczywistą, że zegarek założony na rękę pokazuje temperaturę ręki a nie otoczenia.

Teraz mam na ręce Casio Pathfinder z termometrem w biurze jest 21 st. a na mojej ręce 30 st.
Termometr w zegarku to niestety gadżet, który niewiele daje.

Rozwiązaniem jest np. przypięcie zegarka do paska spodni czy uprzęży plecaka tak aby nie miał kontaktu z ciałem... ale i tak pomiar zafałszuje np. mocne nasłonecznienie.

A ciśnieniomierz pokazuje np czy biegniemy pod górkę czy z górki. Zresztą w pulsometrach z reguły jest on wyskalowany jako wysokoscimierz w metrach.
kilofnr1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

christo pisze:A ciśnieniomierz pokazuje np czy biegniemy pod górkę czy z górki. Zresztą w pulsometrach z reguły jest on wyskalowany jako wysokoscimierz w metrach.
tak tylko ze w suutno ustawiasz wysokosc nad poziomem morza i wtedy pokazuje ci cisnienie jak pisales do biegania np w gorach
tylko w suunto pokazuje jedno cisnieni pod drugim i nie wiem o co w tym chodzi.
w tej chwili mi pokazuje na srodku ekraniku 1014hPa a pod nim 999hPa
to mnie bardzo ciekawi
Marcin-ek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bardzo mozliwe, ze jedno to cisnienie na poziomie morza, a drugie na aktualnej wysokosci
Schudnąć bez wysiłku...się nie da!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ