Jaki rodzaj stopy?

Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie mam pojęcia jaką mam stopę. Dziś pojawił się na stronce artykuł o tym jak rozróżnić pronacje, supinacje i neutralność. No więc postanowiłem to sprawdzić na swoich butach do biegania, ale mój but nie pasuje do żadnego obrazka stopy zamieszczonego w artykule. Bo ściera się po obu stronach w okolicach śródstopia tak jak u stopy neutralnej, tylko ze jeśli chodzi o okolice pięty, to tam jest na odwrót, but ściera mi się od strony wewnętrznej, a nie zewnęrznej, czyli tak jak u mocnego pronatora. Jeśli ktoś może mi pomóc to będę bardzo wdzięczny, bo planuje zakup nowego obuwia tylko najpierw muszę dojść do tego czy mam jakąś wadę stóp a jeśli tak to jaką.

Dodam jeszcze ze odcisk mojej stopy wygląda tak jak u osoby o zdrowych stopach, więc nie wiem już co mam o tym myśleć.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2007, 13:07 przez Rapacinho, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No to niestety jesteś przykładem który wymaga głębszej analizy.
Może stopy stawiasz na zewnątrz?
Może kolana masz lekko iksowate?
Ale jeśli PIĘTĘ ścierasz od środka to wg mnie potrzebujesz butów dla pronatora, nie wiem czy mocnego czy średniego.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=20&id=367 -> tutaj masz wszystko bardzo ladnie wyjasnione ;)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Teraz jak jeszcze raz przeczytałem artykuł to chyba zauważyłem ze popełniłem błąd. Bo w nim pisze ze: "Ta metoda dotyczy ścieralności podeszwy zewnętrznej butów." Czyli mam się patrzyć gdzie ściera się but na zewnątrz, a ja patrzyłem się gdzie ściera się wewnątrz :hej: , tak to jest jak się nie dokładnie czyta tekst. Ale patrząc na ścieranie buta od zewnątrz, to jest bardzo podobnie, czyli w okolicach śródstopia ściera się tak ja u stóp neutralnych, a pięta ogólnie ściera mi się słabo, ale jednak bardziej od strony wewnętrznej. Natomiast wczoraj jeszcze raz zrobiłem test z odciskiem swojej stopy, i wyszło tak jak ostatnio czyli odbicie stopy neutralnej, ale na pewno nie pronującej. Natomiast jeśli chodzi o kolana to według mnie są one normalne a nie iksowate, natomiast co do ustawiania stopy podczas biegu to nigdy tak dokładnie się temu nie przyglądałem, choć kilka razy miałem wrażenie ze prawa stopa stopa podczas biegu nie układa się prosto i jest lekko skierowana na zewnątrz.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No, ścieranie pięty od środka a przodu centralnie jest wg mnie poprostu rzadkie.
Ja osobiście mam za małą praktykę, żebym mógł coś na ten temat powiedzieć, jak to interpretować.
Dla własnej ciekawości postaram się pogadać z jednym gościem który się zajmuje produkowaniem wkładek od 20 lat.
Pewnie Ruda mogłaby też coś powiedzieć ale ona raczej ścieralnościa sie nie zajmuje, bada biomechanikę stopy.
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzisiaj jak biegałem to od czasu do czasu przypatrywałem się stopom i wydaje mi się ze szczególnie prawa podczas biegu lekko się skręca na zewnątrz. Natomiast co do ścierania to patrząc na podeszwę to jeśli chodzi o okolice śródstopia to najmocniej ściera się ona na środku, natomiast po bokach słabo. Jeśli chodzi o piętę to tak jak pisałem wcześniej ściera się lekko ale od wewnętrznej strony.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ