Buty amortyzujące a amortyzująco-stabilizujące
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Prosiłbym o wypowiedzi w następującej kwestii.
Czy dla biegacza o stopie normalnej, czyli teoretycznie nie wymagającej kontroli pronacji, można użyć butów z grupy amoryzujących, ale dodatkowo z pewną stabilizacją.
Np. New Balance ma taką kategorię - Supportive Cushioning.
Tak na zdrowy rozum skoro stabilizacja niepotrzebna, to po co kupować buty z takimi systemami.
Ale zwyczajnie, skoro w niczym to nie przeszkadza, to przecież poszerzamy sobie w ten sposób paletę modeli do wyboru. I łatwiej wtedy dobrać te z odp. szerokościa palców, trzymaniem pięty, wagą, ceną itp.
Jak rozumiem , w ww. grupie stabilizacja pozwala na pronacje w pewnym, fizjologicznym zakresie, więc stopa i cały aparat ruchu nie ucierpi.
Czy gdzieś sie mylę?
Czy dla biegacza o stopie normalnej, czyli teoretycznie nie wymagającej kontroli pronacji, można użyć butów z grupy amoryzujących, ale dodatkowo z pewną stabilizacją.
Np. New Balance ma taką kategorię - Supportive Cushioning.
Tak na zdrowy rozum skoro stabilizacja niepotrzebna, to po co kupować buty z takimi systemami.
Ale zwyczajnie, skoro w niczym to nie przeszkadza, to przecież poszerzamy sobie w ten sposób paletę modeli do wyboru. I łatwiej wtedy dobrać te z odp. szerokościa palców, trzymaniem pięty, wagą, ceną itp.
Jak rozumiem , w ww. grupie stabilizacja pozwala na pronacje w pewnym, fizjologicznym zakresie, więc stopa i cały aparat ruchu nie ucierpi.
Czy gdzieś sie mylę?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Jako neutralny biegacz nie będziesz "zgniatał" buta stabilizującego w taki sposób jak to jest dla niego zaplanowane. Taki but powinien być "zgniatany" mocniej od środka a lżej na zewnatrz - taka jest biomechanika pronatora.
Ty będziesz go zgniatał wszędzie równomiernie. Ale ten but jest od środka twardszy - więc po powiedzmy 100 km może byc sytuacja, że Twój but będzie trochę przechylony na zewnatrz co moze w konsekwencji rodzić pewne problemy z biodrami, skręcania kolana zbyt na zewnątrz czy pewnie jakieś inne (choćby tzw shin splints
)
Ty będziesz go zgniatał wszędzie równomiernie. Ale ten but jest od środka twardszy - więc po powiedzmy 100 km może byc sytuacja, że Twój but będzie trochę przechylony na zewnatrz co moze w konsekwencji rodzić pewne problemy z biodrami, skręcania kolana zbyt na zewnątrz czy pewnie jakieś inne (choćby tzw shin splints

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Z drugiej strony
- nasze nogi nie zachowują się tak samo. A buty są takie same. Więc jeśli mamy jedną nogę pronującą a drugą normalną - to jednak wybrałbym buty stabilizujące.

- switch
- Wyga
No wlasnie ja tak mam, ze prawa noga troche supinuje (jesli jest takie slowo
) Buty dobieralem w profesjonalnym sklepie, gdzie pracuja jedynie biegacze z wieloletnim doswiadczeniem. Od razu powiedzieli, ze musze miec delikatny support i ze to nie zaszkodzi tej "normalnej" nodze.
Moral z tego taki, ze skoro but z supportem nie zaszkodzi jednej nodze, to i pewnie nie zaszkodzi tez obydwu

Moral z tego taki, ze skoro but z supportem nie zaszkodzi jednej nodze, to i pewnie nie zaszkodzi tez obydwu

-
- Zaprawiony W Bojach
ja coraz bardziej zaczynam sie sklaniac ku mysli, ze jak sie biega amatorsko male kilometraze i jeszcze w przyjaznym terenie, to jeden pies 

[url=http://runmania.com/rlog/?u=aolesins][img]http://runmania.com/f/1f8a6a254b727ad4b3be2d11bf661f5a.gif[/img][/url]
10K - 46:23
15K - 1:17:33
21.097K - 1:42:15
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
A co to są małe kilometraże ?
-
- Rozgrzewający Się
A że sie tak wyrażę "z trzeciej strony" na forum Letsrun.com oraz Runner's World są takie wątki, w których radzą trenować tylko w lekkich butach typu startówki lub lekkie-treningowe.
Bez żadnych stabilizacji, nawet dla nadpronatorów.
Co ciekawe ludzie pozbywają sie problemów z aparatem ruchu, bólami, kontuzjami.
Trzeba takie przejście oczywiście robić stopniowo i ostrożnie, aby stopy, nogi przyzwyczaić, wzmocnić.
Wyglądałoby na to, że nagromadzenie "wspomagaczy" w bucie rozleniwia nogi, nasz organizm myśli sobie - po co wzmacniać mięśnie i ścięgna, skoro np. kontrola pronacji podana jest na talerzu przez producenta obuwia.

Bez żadnych stabilizacji, nawet dla nadpronatorów.
Co ciekawe ludzie pozbywają sie problemów z aparatem ruchu, bólami, kontuzjami.
Trzeba takie przejście oczywiście robić stopniowo i ostrożnie, aby stopy, nogi przyzwyczaić, wzmocnić.
Wyglądałoby na to, że nagromadzenie "wspomagaczy" w bucie rozleniwia nogi, nasz organizm myśli sobie - po co wzmacniać mięśnie i ścięgna, skoro np. kontrola pronacji podana jest na talerzu przez producenta obuwia.

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Tak,to jedna z dróg.
Ale takie bieganie wiąże się z bieganiem na śródstopiu, poprzedzonym
zestawem treningowym siłowo rozciągającycm mającym doprowadzić nasz aparat ruchu do tego typu biegania. Czyli tezba człowieka nauczyć biegać od nowa.
Tylko, że z jednej strony mamy młodego, sprawnego człowieka - powiedzmy studenta 20 latka a z drugiej czterdziestoletniego pracownika biurowego z nadwagą, ojca dwójki dzieci który żadnej aktywności fizycznej nie uprawiał przez 20 lat i który chce zacząć biegać.
Tego młodego możemy namawiać na uczenie ale ten drugi ma w d..pie ćwiczenia i chce poprostu biegać, jak już się wyrwie z domu to chce się odstresować a nie umartwiać.
zestawem treningowym siłowo rozciągającycm mającym doprowadzić nasz aparat ruchu do tego typu biegania. Czyli tezba człowieka nauczyć biegać od nowa.
Tylko, że z jednej strony mamy młodego, sprawnego człowieka - powiedzmy studenta 20 latka a z drugiej czterdziestoletniego pracownika biurowego z nadwagą, ojca dwójki dzieci który żadnej aktywności fizycznej nie uprawiał przez 20 lat i który chce zacząć biegać.
Tego młodego możemy namawiać na uczenie ale ten drugi ma w d..pie ćwiczenia i chce poprostu biegać, jak już się wyrwie z domu to chce się odstresować a nie umartwiać.
- switch
- Wyga
No wlasnie. Z lekcji higieny w podstawowce
pamietam, ze jak ktos mial np. plaskostopie to zalecano np. chodzenie/bieganie bez obuwia po trawie/piasku. Mialo to na celu wlasnie wzmocnienie nog.
Analogicznie mozna by zalozyc, ze lekkie obuwie startowe przybliza nas do bosej stopy, wiec cos w tej teorii jest.
Takie buty "ortopedyczne" to pewnie potrzebne juz w skrajnych przypadkach.

Analogicznie mozna by zalozyc, ze lekkie obuwie startowe przybliza nas do bosej stopy, wiec cos w tej teorii jest.
Takie buty "ortopedyczne" to pewnie potrzebne juz w skrajnych przypadkach.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Nike Free został stworzony po to, żeby przybliżyc nas do bosej stopy.
Tylko, że Nike Free powinien być sprzedawany ze specjalną instrukcją.
Wg mnie nawet ludzie w Nike sobie sprawy nie zdają co stoi za tą ideą Free i sama sprzedaż nie jest przygotowana.
Ja zresztą tego też nie rozumiałem aż do momentu w którym musiałem zacząć te poszukiwania systemu do oceny biomechaniki stóp i rekomendacji butów.
Tylko, że Nike Free powinien być sprzedawany ze specjalną instrukcją.
Wg mnie nawet ludzie w Nike sobie sprawy nie zdają co stoi za tą ideą Free i sama sprzedaż nie jest przygotowana.
Ja zresztą tego też nie rozumiałem aż do momentu w którym musiałem zacząć te poszukiwania systemu do oceny biomechaniki stóp i rekomendacji butów.
-
- Zaprawiony W Bojach
No tak, widac, ze jest wiele podejść...
Może buty maja mieć wartość bardziej psychologiczna - mam dobre buty, to nic mi sie nie stanie; ew. mam dobre buty,na które się wykosztowałem, to muszę biegać, żeby buty sie zamortyzowały
Widać, szczególnie po tym nike free i tych wątkach o których mówi Pablas, że najważniejszy jest tu człowiek (mięśnie, siła, wysportowanie), a dopiero potem ew. but.
Male kilometraże - ja wiem, 20 - 30 km tygodniowo max?
Może buty maja mieć wartość bardziej psychologiczna - mam dobre buty, to nic mi sie nie stanie; ew. mam dobre buty,na które się wykosztowałem, to muszę biegać, żeby buty sie zamortyzowały

Widać, szczególnie po tym nike free i tych wątkach o których mówi Pablas, że najważniejszy jest tu człowiek (mięśnie, siła, wysportowanie), a dopiero potem ew. but.
Male kilometraże - ja wiem, 20 - 30 km tygodniowo max?
[url=http://runmania.com/rlog/?u=aolesins][img]http://runmania.com/f/1f8a6a254b727ad4b3be2d11bf661f5a.gif[/img][/url]
- switch
- Wyga
Pablas, jesli jeszcze nie kupiles butow, to tu odpowiedz na Twoje watpliwosci.
To czesc wypowiedzi projektanta Adidasa - Andrzeja Bikowskiego - z artykulu na bieganie.pl.Na świecie obecnie, sprzedaje się obecnie dużo więcej modeli Stability. Nawet więcej niż Neutral. Dzieje się tak dlatego, że coraz częściej sklepy specjalistyczne polecają buty z lekką stabilizacją, także dla biegaczy neutralnych. U takich osób dodatkowe wsparcie w niczym nie przeszkadza, a stopa w czasie długiego biegu (np.maraton) często wymaga dodatkowej stabilizacji.
-
- Rozgrzewający Się
Switch - racja, czytałem, nie wątpię że jest taki trend.
Tyle tylko iż zastanawiam sie czy nie jest tak jak napisał Fredzio parę postów wyżej.
Tzn. czy ten trend nie wynika bardziej z "materiału na biegacza", który coraz częściej pojawia sie w sklepie - zapuszczonego pracownika biurowego z brzuszkiem, który musi mieć wszystkie systemy, bo aparat ruchu ma tak osłabiony.
Ludzie chcą żyć szybko - dzis podejmuje decyzje o bieganiu, a za pół roku chciałbym się już sprawdzić w jakimś maratonie.
Nie ma czasu na wzmocnienie mięśni, ścięgien, doskonalenie propriocepcji. W sukurs musi przyjść technika.
Ja się zacząłem zastanawiać czy to nie jest droga na skróty donikąd.
Czyli dla normalsów, nawet lekkich pronatorów na dystansach do nastu km wyłącznie amortyzacja, a dod. stabilizacja ew. tylko na maratony - do tego sie skłaniam.
Tyle tylko iż zastanawiam sie czy nie jest tak jak napisał Fredzio parę postów wyżej.
Tzn. czy ten trend nie wynika bardziej z "materiału na biegacza", który coraz częściej pojawia sie w sklepie - zapuszczonego pracownika biurowego z brzuszkiem, który musi mieć wszystkie systemy, bo aparat ruchu ma tak osłabiony.
Ludzie chcą żyć szybko - dzis podejmuje decyzje o bieganiu, a za pół roku chciałbym się już sprawdzić w jakimś maratonie.
Nie ma czasu na wzmocnienie mięśni, ścięgien, doskonalenie propriocepcji. W sukurs musi przyjść technika.
Ja się zacząłem zastanawiać czy to nie jest droga na skróty donikąd.
Czyli dla normalsów, nawet lekkich pronatorów na dystansach do nastu km wyłącznie amortyzacja, a dod. stabilizacja ew. tylko na maratony - do tego sie skłaniam.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Tak twierdzi Bjoern.Pablas pisze: Czyli dla normalsów, nawet lekkich pronatorów na dystansach do nastu km wyłącznie amortyzacja, a dod. stabilizacja ew. tylko na maratony - do tego sie skłaniam.

I podkreśla, że but powinien być niski bo zbyt wysoki powoduje, że środek ciężkości stopy jest za wysoko i to wpływa na zmniejszenie stabilności.
Ale swoich rekomendacji nie zmienia.
To znaczy - zmieniłby gdyby mógł przeprogramować biegacza, nauczyć go jak ma inaczej biegać.
A na to nikt nie ma czasu.
Ja sam bym chętnie poeksperymentował - jako to jest naprzykład pobiec 30 km w Nike Free (oczywiście po odpowiednim przygotowaniu) - ale nie mam czasu na eksperymenty.
- Bartosh
- Zaprawiony W Bojach
Temat mnie coraz bardziej interesuje. Zaczynam powoli znowu biegac po maratonie i zastanawiam sie czy po czesci moje problemy kolanowe nie wiaza sie wlasnie z tym, ze:FREDZIO pisze:[...]
1. jestem lekkim biegaczem (teraz pewnie 60kg przy 173 cm)
2. biegam w butach z dobra amortyzacja (Kayano, NB 1222) - fakt, ze biegalem ostatnio w zasadzie tylko po betonie/asfalcie.
Jako, ze nie jestem 40 letnim pracownikiem biurowym z nadwaga moglbym poswiecic troche czasu zeby sprobowac "nauczyc sie biegac od nowa" - troche na zasadzie eksperymentu, a troche dlatego, ze w marcu-kwietniu chcialbym pobiegac troche krotsze dystanse (5-10km) i moze warto by bylo popracowac troche nad stylem przemieszczania sie.
Fredziu, czy masz na podoredziu jakies linki do stron, gdzie bylyby opisane cwiczenia wprowadzajace? I co po tym wprowadzeniu nalezy robic?
Oczywiscie wykonuje zestaw cwiczen rozciagajacych i silowych, ale domniemuje ze te wprowadzajace cwiczenia sa specyficzne i moge cos przeoczyc.