Garmin Fenix 3/3HR

ginn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ktoś już może miał okazję testować fenixa 3 w otwartym akwenie? Mówię tutaj pod kątem triathlonu do którego się przygotowuję. Byłem dzisiaj przetestować i nie wyglądało to za dobrze. Wydaje mi się, że dystans jest za szybko naliczany. Przede wszystkim dystans leci nawet w momencie, gdy stoimy w miejscu. W przypadku płynięcia żabką prawie, że w ogóle nie nalicza dystansu, a przy kraulu leci jak zwariowane. Spojrzałem też na mapkę i są spore przekłamania, bo wychodzi na to, że pływałem po lądzie :D

Takie jaja z tym Garminem? :/ Żeby było jasne, wjechała od razu aktualizacja 3.80.
PKO
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zdążyłem zrobić dwa duże tatrzańskie tripy z FW3.80 ślady poniżej.
Dystans wychodził 200-300m dłuższy/krótszy niż w trzech ambitach 2/3. Więc zupełnie w granicach błędu i bez możliwości rozróżnienia, który zegarek jest dokładniejszy.
Wiele razy używałem stop/start i przełączałem na widgety z włączonym BT - problemów z GPSem nie było.
W drugim linku widać, że pod Krzyżnem gps się pogubił i odnalazł. GC to skorygował jeśli chodzi o dystans, a ten sam ślad na stravie pokazuje 2km więcej(strava robi jakieś korekty śladów).
Obie aktywności były w dużej części chodzone. Niebo było bezchmurne. Połowa trasy w lasach i tam też ślad w normie.

https://connect.garmin.com/modern/activity/829785642
https://connect.garmin.com/modern/activity/830948826

Dla porównania te same warunki dzień wcześniej z FW3.60 i jakość śladu identyczna. Dystans też się zgadzał z sunciakami.
https://connect.garmin.com/modern/activity/828866444

EDIT:
po otwarciu w BaseCamp śladów FIT przegranych z zegarka dystans jest większy o 1-2km. Czyli interpretacja danych GPS jest inna w GC/BaseCamp/Strava itd.
Wzrost wysokości też jest większy o ok 100m.
Awatar użytkownika
anatom
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44.52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wczoraj moj F3 przechodzil pierwszy chrzest w biegu gorskim WPI Szklarska Poreba i oczywiscie musialo cos sie stac...
wiec po kolei, ustawienia mialem wlaczone Glonas, predkosc i dystans 3d.
Pierwszy i drugi km idealnie odmierzony, natomiast od 3 km zegarek zaczal wariowac dodajac do kazdy km kilkanascie km.
Taki przyrost naratstal w miare czasu trwania biegu w pewnym momencie w drugiej czesci biegu i pod koniec wynosil 1,5km.
Na koncu zamiast pokazac 21km pokazal 22,5km kiedy po przekroczeniu lini mety zatrzymalem zegar i dalem zapisz i w momencie nacisniecia komendy "GOTOWE" zegarek sam sie wylaczyl i wlaczyl. Po tym jak sie wlaczyl nie moge juz otworzyc w zegarku pliku z biegu, kiedy naciskam na bieg pokazuje sie sie na chwile "ŁADOWANIE" nastepnie zegarek wraca znow do widoku samego pliku w "aktywnosci".
Co dziwne ilosc km w statystykach uwzglednia ten polmaraton natomiast nie moge wejsc do pliku z biegu ani tez go wgrac do GC zarowno przez wifi jak i po kablu.
Jesli daje wyslij przez wifi to pojawi asie sie komunikat "blad pliku".

Ponadto jak po tym samoczynnym wylaczniu i wlaczeniu zegarka zniknela ilosc krokow, ktora zrobilem takze na tym biegu
Co to moze byc?
masz oczko wodne? Jeśli tak to dołącz do nas :) :)
https://www.facebook.com/groups/oczkomaniacy
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Ponoc cos popsute jest w 3D. Nie uzywac.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wyłączyć GLONASS, wyłączyć funkcje 3D. Obie opcje to gwarantowane problemy.
Co do utraconego treningu podepnij zegarek przez USB by zgrać plik i skorzystaj z usług w sieci, które potrafią uratować zepsute pliki *.fit.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

U mnie też mega fakap i to na zawodach UltraTrail 65 na DFBG.
Jak już stracił fixa zorientowałem się, że miałem włączony GLONASS.
Próby Save location czyli odzyskania fixa nic nie dawały przez kilka kilometrów - było "Wait for GPS".
Wyłączanie/włączanie GLONASS nic nie zmieniało.
fenix3 totalnie odleciał w górach, nie tylko poleciał do Kłodzka, ale wcześniej przez kilka km rysował ślad parę km od trasy gdzie biegłem - porównanie dwóch f3 poniżej.
W sumie f3 był w czarnej d... przez ponad 15km.
Znajomy też biegł tą trasę z f3 i softem 3.80. Co ciekawe dystans w GC mamy identyczny 69.80km (org deklarował 68.4km). U mnie naliczał z footpoda.
Wzrost wysokości też bliski deklarowanego przez orga 2412m(vs 2441m u kolegi).
f3 vs f3: http://www.mygpsfiles.com/app/#jfJMAmiK
GC: https://connect.garmin.com/modern/activity/836709183

Teraz jestem już przekonany żeby spróbować wymiany...

EDIT: dodałem do porównania trzeciego f3 na pokrywającej się trasie 21km Złoty Stok - Lądek
http://www.mygpsfiles.com/app/#jsdAF7xA
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

U mnie wczoraj GPS na F3 uruchomił się dopiero po ponad 2 km marszu i potem już pięknie działał.

2km na złapanie GPS to jednak trochę za dużo...
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Blas: tak z ciekawości zapytam - korzystasz z jakiś dodatkowych aplikacji, pól danych czy tarcz zegarka? Mam wrażenie, że obciążanie procka dodatkami z IQ nie pomaga w niczym. Ilekroć wywale wszystkie dodatki zegarek chodzi OK (pomijając oczywiście bezużyteczne tempo)
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dodam jeszcze, że ślad fioletowy był nagrywany Smart a nie 1s. Wygląda na to że jest najlepszy. Dobrze to widać na satelicie jak przyjrzeć się drogom.

Przez pierwsze 40km miałem moje duże pole danych, które całkowicie usunąłem z aktywności(przestało być wtedy użyteczne). Problemy zaczęły się kilka km(może 10) dalej.
Krzysq
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Odpukac, od zmiany F2 na F3 jeszcze nie mialem problemow. Oby jak najdluzej.
Awatar użytkownika
biegowyninja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No, z F2 było gorzej. Ale miał lepszy lakier. Wiecie może czy da się kupić tę ramkę wokół szkiełka przykręcaną śrubkami? Strasznie się porysowała sam nie wiem, jak i kiedy.
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja z F1 i F2 miałem zdecydowanie lepiej.
Póki co w żlebach i lasach w Tatrach jest ok.

O ramce jest wątek na forum garmina. Jest zespolona z szybką. Ktoś rozkręcał. Nie można dokupić.
Awatar użytkownika
biegowyninja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To lipa straszna z tą szybką. Bardziej od tej ramki, to tylko iP5 czarny się rysował. Ale telefonu nie nosi się na ręku narażając na kontakt z różnymi przedmiotami.
Awatar użytkownika
anatom
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44.52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mam takie pytanko gdzie trzeba ustawic aby tempo naliczal z footpoda, dalem opcje polacz z czujnikiem na noge ale w trakcie treningu nalicza predkosci z gpsa. mozna to ustawic?

dzisiaj pojawil sie nowy soft 4.0

Garmin Fenix 3 v4.0 update!
ADVANCED ALARM CLOCK FEATURES!
DISABLE BLUETOOTH CONNECTION ALERTS.
Smart Notification Actions.
Find My Phone (I've told you!). Auto Backlight (at least!).
Advanced VIRB remote.

Share! And then like. Or vice versa!
Emotikon wink

So, I was right in some predictions, and some of us proposals I send also was heard! We hope in next release we will see more features.

Let's pick features, listed below, and talk about them in this topic. Talk each other here about this topic freely! Bring more info, thoughts, experience.

Changes made from version 3.80 to 4.00:

- Added support for HRM-Tri and HRM-Swim.
- Added support for Smart Notification Actions (interact with the incoming notifications directly from the pop-up or within the Notifications widget, e.g. clear a message or reject an incoming call).
- Added 'Find My Phone' app (added at the end of the app list).
- Added a heading arrow indicator to data pages when in navigation mode.
- Added support for advanced VIRB remote (compatible with VIRB X/XE: control camera settings, display additional status information).
- Added advanced alarm clock features (multiple alarms, recurring options, notification customization).
- Added support for 'Auto' backlight mode (options are now available to configure backlight separately for keys, alerts and gestures: Settings > System > Backlight).
- Added setting to control Bluetooth connection alerts (Settings > Bluetooth > Alerts).
- Improved ascent and descent calculations.
- Improved pairing time with the tempe sensor.
- Fixed issue with saving of lap ascent values.
- Fixed potential issue with steps being lost during an activity.
- Fixed potential issues with heart rate sensor connection reliability.
masz oczko wodne? Jeśli tak to dołącz do nas :) :)
https://www.facebook.com/groups/oczkomaniacy
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

anatom pisze:mam takie pytanko gdzie trzeba ustawic aby tempo naliczal z footpoda, dalem opcje polacz z czujnikiem na noge ale w trakcie treningu nalicza predkosci z gpsa. mozna to ustawic?
\
Jedyna opcja to: wylacz GPS. Całkowicie. Inaczej się nie da.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ