a zobacz sobie na treningu z soboty z peaka wykres wysokości...
Suuto Ambit 3 Vertical
-
Qba Krause
- Zaprawiony W Bojach

nie no, to są zwyczajne pauzy 
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 46
- Życiówka w maratonie: 4
Faktycznie, nie zwrocilem uwagi na tamte biegi. W teorii powinny sie altimetry same skalibrowac z gpsu w czasie startu. Wiec mozliwosci:
Fakap autokalibracji
Fakap fusedalti
Albo jeden z nich skalibrowales recznie poprawnie albo drugi niepoprawnie
Jednak wysokosci max i min sa poprawne a wykres podobny wiec to chyba żaden z powyzszych? A moze w jednym miales fusedalti wlaczone a w drugim wylaczone?
Nie trzymaj mnie w niepewnosci, napisz dlaczego vertical zle pokazal
Fakap autokalibracji
Fakap fusedalti
Albo jeden z nich skalibrowales recznie poprawnie albo drugi niepoprawnie
Jednak wysokosci max i min sa poprawne a wykres podobny wiec to chyba żaden z powyzszych? A moze w jednym miales fusedalti wlaczone a w drugim wylaczone?
Nie trzymaj mnie w niepewnosci, napisz dlaczego vertical zle pokazal
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
-
Qba Krause
- Zaprawiony W Bojach

Vertical pokazał dobrze, zauważ co się dzieje z Peakiem w ostatniej godzinie biegu (wykres wysokości).
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach

Cos ze strona?
Po przerzuceniu do routeplanera i exporcie (gooooosh ile grzebania ;P ) basecamp pokazuje dobrze. Ba, wyniki sa bardzo dobre:
Verical: punkty 5345 dystans 27,7 min 860 maks 1480 wznios 1110 spadek 620
Ambit: punkty 9789 dystans 27,7 min 860 maks 1480 Wznios 1108 spadek 618
Po przerzuceniu do routeplanera i exporcie (gooooosh ile grzebania ;P ) basecamp pokazuje dobrze. Ba, wyniki sa bardzo dobre:
Verical: punkty 5345 dystans 27,7 min 860 maks 1480 wznios 1110 spadek 620
Ambit: punkty 9789 dystans 27,7 min 860 maks 1480 Wznios 1108 spadek 618
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
-
Qba Krause
- Zaprawiony W Bojach

to w takim razie w trakcie przerzucania gubi się zapis wysokości z zegarka - mówię, zerknij na movescounta i zobacz jak wygląda wykres wysokosci w ostatniej godzinie biegu
Vertical pokazał mi jakieś 1700 w górę, Peak 2900...
nie pacz na swoje przemaglowane dane tylko na to, co pokazały zegarki,a co widac na movescountcie
nie pacz na swoje przemaglowane dane tylko na to, co pokazały zegarki,a co widac na movescountcie
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach

Wykres wszystkich danych sie konczy w tym samym miejscu co vertical (ok 4:27) tylko jest oś dalej przedluzona. To jakis babol movescounta. Po sciagnieciu tego nie ma. Zakladam ze dane ktore sciagnalem sa nienaruszone.
-
Qba Krause
- Zaprawiony W Bojach

kurczę Mike cięzko mi się z Tobą rozmawia - jakbyś mnie nie słuchał.
Vertical:
http://www.movescount.com/moves/move94290261
dystans: 28,9 km. przewyższenie: 1775m w górę
Peak:
dystans: 27,7 km. przewyższenie: 2912m w górę
nie wdając się w niuanse początkowych km ZUKa dystans Verticala się zgadza, ale pokazuje za dużo przewyższenia, a co dopiero Peak, por.
http://mapa-turystyczna.pl/route?q=2318n,1349n
W wykresie wysokości na movescount'cie widać wyraźnie bardzo gwałtowne skoki wysokości w ostatniej godzinie biegu, przoduje w tym Peak. powstaje pytanie: co się stało?
ja wiem. (nie jest to błąd strony, taki był faktyczny odczyt zegarka)
kto zgadnie?
Vertical:
http://www.movescount.com/moves/move94290261
dystans: 28,9 km. przewyższenie: 1775m w górę
Peak:
dystans: 27,7 km. przewyższenie: 2912m w górę
nie wdając się w niuanse początkowych km ZUKa dystans Verticala się zgadza, ale pokazuje za dużo przewyższenia, a co dopiero Peak, por.
http://mapa-turystyczna.pl/route?q=2318n,1349n
W wykresie wysokości na movescount'cie widać wyraźnie bardzo gwałtowne skoki wysokości w ostatniej godzinie biegu, przoduje w tym Peak. powstaje pytanie: co się stało?
ja wiem. (nie jest to błąd strony, taki był faktyczny odczyt zegarka)
kto zgadnie?
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach

Uhhh o takie falowanie chodzi? Jest tak drobne ze az niezauwazalne w tej skali. Szkoda ze nie mozna nalozyc na siebie tych 2 bo by jasniej bylo widac o co Ci chodzi.
Mowisz ze takie drobne fluktuacje maja AZ taki wplyw na sume podbiegow? Na zgarkach w trakcie biegu byly widoczne roznice +-20m caly czas?
Da sie jakos wyjac z movescounta takie raw pliki a nie przez planner? bo tego naprawdę nie widac gdize indziej tylko w MC :/
http://www.mygpsfiles.com/app/#QeXdR8Ta
Z mojej strony nie widac tam klopotow z zegarkami tylko z zapisem w movescouncie. Ewentualnie pliki ktore wyciagam nie sa jakos dodatkowo obrobione i nie nadaja sie do porownan.
Mowisz ze takie drobne fluktuacje maja AZ taki wplyw na sume podbiegow? Na zgarkach w trakcie biegu byly widoczne roznice +-20m caly czas?
Da sie jakos wyjac z movescounta takie raw pliki a nie przez planner? bo tego naprawdę nie widac gdize indziej tylko w MC :/
http://www.mygpsfiles.com/app/#QeXdR8Ta
Z mojej strony nie widac tam klopotow z zegarkami tylko z zapisem w movescouncie. Ewentualnie pliki ktore wyciagam nie sa jakos dodatkowo obrobione i nie nadaja sie do porownan.
-
Qba Krause
- Zaprawiony W Bojach

To nie są drobne fluktuacje :D to są skoki o kilkanaście metrów co kilkadziesiąt sekund :D
ale to nie jest najważniejsza rzecz na świecie, więc po prostu zdradzę tajemnicę: na grani pi***ło złem - wiatr ok. 80-90km/h, podnoszący sypki snieg i strzelający min w twarz. wiało z południa czyli z prawej. Peaka miałem na prawym nadgarstku, musiałem biec osłaniając ręką twarz, więc waliło wiatrem i sniegiem prosto w zegarek - czujnik temperatury a więc i barometr sfiksowały kompletnie.
taka ciekawostka i niezły heheszek.
ale to nie jest najważniejsza rzecz na świecie, więc po prostu zdradzę tajemnicę: na grani pi***ło złem - wiatr ok. 80-90km/h, podnoszący sypki snieg i strzelający min w twarz. wiało z południa czyli z prawej. Peaka miałem na prawym nadgarstku, musiałem biec osłaniając ręką twarz, więc waliło wiatrem i sniegiem prosto w zegarek - czujnik temperatury a więc i barometr sfiksowały kompletnie.
taka ciekawostka i niezły heheszek.
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: żenująca
- Życiówka w maratonie: brak
Czyli na odczyt wpłynęła niewłaściwa praca rąk w trakcie bieguQba Krause pisze:musiałem biec osłaniając ręką twarz
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach

Raczej ciekawa informacja, ze skoki rzedu 1C maja taki wpływ na zmiany wyskokości . Druga informacja z tego taka, ze eksport danych jaki moge zrobic z movescounta jest psu na bude do porównań. Ciekawe jak przy eksporcie np do Stravy. Qba masz tam konto?
-
Qba Krause
- Zaprawiony W Bojach

nie, ale mogę wrzucić gdzieś pliki .kml, .gpx, .tcx, co tylko chcesz 
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach

ale robisz to inaczej niz export do routeplanera i export do pliku kml albo gpx?
jesli tak to tcxy z tych gdzie takie roznice sa mi po prostu wyslij w pw
jesli tak to tcxy z tych gdzie takie roznice sa mi po prostu wyslij w pw
-
Qba Krause
- Zaprawiony W Bojach

nie eksportuję do routeplannera, ale zrzucam do pliku całość treningu bezpośrednio. prześlę