Hael pisze:Ja właśnie kupiłem lampkę primusa, jutro rano jak nie zaśpię wypróbuję co jest warta i dam znać. Ma 140 lm...
Nie zaspałem, więc zdaję relację:-)
Rzeczona lampka to Primus Primelite Race Adventure
http://www.primus.eu/templates/pages/pr ... emId=93357
wg producenta:
Combines short and long distance light
Primus’ high-end LED-headlamp PrimeLite Race Adventure features an innovative multi-prism lens that illuminates distant and close-up ranges at the same time! No more vision gaps in the dark. The lamp comes with a powerful Luxeon™ Rebel LED (140 lumens) allowing a light beam of up to 125 metres. The lamp housing is made from aircraft aluminium, while the separate battery pack includes a small red safety LED on the rear.
Nie mam porównania z innymi, ale dziś przed świtem, przy padającym deszczu, zdała egzamin przy najsłabszym ustawieniu (są 3 poziomyi migające). Rozproszone światło w promieniu ok 270st, 5-10m na boki i 30m w przód, na środku mocniejsza plama, oświetlająca bezpośrednio ścieżkę. Pewnie przy braku deszczu i wilgoci byłoby jeszcze lepiej. Pojemnik na 4baterie aa z dodatkową czerwoną migającą diodą. Głowica ruchoma ustawiana pod dowolnym kątem. Nic się nie przesuwa i nie telepie. Całość z bateriami waży 264g realnie.
Ponieważ wypatrzyłem ją w TK maxxie, koszt był śmieszny - 79zl razem z 4 bateriami. Jak ktoś się zastanawia nad czołówką i ma niedaleko tk maxxa, to polecam. Aha jest za tę samą kwotę wersja 'race', ale ma ona mocno skupione punktowe światło i może być mniej użyteczna. Choć za tę cenę i tak warto rozważyć.