kupno skarpetek kompresyjnych

brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

nie ma to jak wyczucie ironii
PKO
B3n19n476
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Najlepiej używać Compressport. Ulga dla nóg, chociaż nie zawsze mam okazję korzystać regularnie.
Ludziowiec
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:02
Życiówka w maratonie: 3:20:20

Nieprzeczytany post

Biegałem w CW-Xach a obecnie w Royal Bay firmy Aris: to polska firma (ok, czeska, a chyba zakład w Polsce). W Royalach przygotowywałem się do biegów górskich i tegorocznego Maratonu w Łodzi, za chwilę w Warszawie i w Poznaniu. W moim przypadku, poza samym przygotowaniem i suplementami, to są świetne opaski i skarpety (krótkie). Różnica pomiędzy biegami w CW-Xach oraz bez kompresji była taka, że po maratonie do masażu poszedłem... właściwie dlatego, że nie było kolejki, gdy przybiegłem. Bardzo szybka regeneracja mięśni. Skarpety krótkie połączone z opaską moim zdaniem jednak robią różnicę, szczególnie przy ciężkim treningu, z licznymi podbiegami, ponieważ jakoś tam stabilizują stopę, może łagodzą obciążenia ścięgna...

O popularnych CEPach i COMPRESSPORT nic nie wiem, gdyż dopiero zamierzam wypróbować produkt którejś z Firm.
Jeśli pokonasz co wcześniej nie znałeś, to poznanie właśnie rozpocząłeś od siebie.
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Royal Bay to Czeska marka i tam zlokalizowana jest fabryka.
biruta1392
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

U mnie też wystąpiły żylaki i tak jak ty jest to genetyczne. Ale nie zrezygnowałem z biegania :) Stosuje pełne skarpety CEP i opaskę pna łydki UR2 - Ultra Race & Recover.
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

I słusznie:)
luki2011
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

3 miesiące temu na polski rynek swoje produkty kompresyjne wrowadziła firma Cizeta Sport (ich produkty widnieją pod marką Compression Zone). Właśnie dziś otrzymałem opaski kompresyjne tej firmy, także w przeciągu 2-3 tygodni postaram się napisać recenzję/test tych opasek - wstępnie mogę stwierdzić, że produkty będą porównywalne z CEPami i Compressport.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

luki2011 pisze:dziś otrzymałem (...) wstępnie mogę stwierdzić, że produkty będą porównywalne z CEPami i Compressport.
Mówisz o cenie? Bo jak możesz coś więcej ocenić skoro piszesz, że dopiero je otrzymałeś?
Ludziowiec
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Eddie pisze:Royal Bay to Czeska marka i tam zlokalizowana jest fabryka.
Tak, zgadza się. Royal jest czeską S.A. od 1998r z kapitałem czeskim. W Polsce od 2008r zarejestrowana jako ARIE POLSKA Ap. z o.o. w DPT (czyt.: Dolnośląski Park Technologiczny) w Szczawnie Zdroju i zarejestrowana w KRSie jako firma - przedsiębiorstwo usługowe, czyli sprzedaż itd. (klasyfikacja PKD: 46.46.Z - Sprzedaż hurtowa wyrobów farmaceutycznych i medycznych).
Piszę o tym dlatego, że w na bazie mojego ponad półrocznego doświadczenia, to dobry "ciuch" do biegania. Być może wyroby firm Sigvaris (jeden z kolegów jest niezmiernie zadowolony), CEP, czy Compressport są lepszymi wyrobami: bardziej trwałe, później zaciągające potem, miej rozciągliwych, może lepsze rozłożenie stref ucisku... Być może. Ale jestem człowiekiem poszukującym i testującym wyroby porównywalne i nowe. Dla tych, którzy mają podobną żyłkę i naturę; polecam. Innym, jeszcze nie obytym z podobnymi materiałami i wyrobami - chyba jednak proponuję rozpocząć od czegoś co bardziej sprawdzone i bardziej znane. Dla przykładu i firma Małachowski niewiele mówi znacznej części mieszkańców Naszego Kraju. A szkoda. Nie miej kompresja - TAK. A jaka, to w obszarze sprawdzonych Firm - ocena raczej subiektywna.
Jeśli pokonasz co wcześniej nie znałeś, to poznanie właśnie rozpocząłeś od siebie.
Awatar użytkownika
harti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

powtórzę pytanie..
czy ktoś może mi pomóc z doborem rozmiaru?
chcę kupić Cep - opaski kompresyjne na łydki..
moja łydka w najszerszym miejscu na 38.5-39 cm.. czyli jestem na granicy rozmiarów.
III jest do 38.. IV od 39.. czyli niby podpadam bardziej pod IV ale chyba jednak lepiej żeby były bardziej obcisłe.. doradźcie.

edit:
kupiłem przed chwilą III, pobiegałem po sklepie (intersport) trochę w III i IV.. i III jakoś bardziej mi pasowały, lepiej uciskają i są na długość w sam raz..
jak by coś to mam 14 dni na wymianę.. a jutro trochę przetestuję w biegu 10-15 km..
kolkus
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 45.21

Nieprzeczytany post

harti pisze:powtórzę pytanie..
moja łydka w najszerszym miejscu na 38.5-39 cm.. czyli jestem na granicy rozmiarów.
III jest do 38.. IV od 39.. czyli niby podpadam bardziej pod IV ale chyba jednak lepiej żeby były bardziej obcisłe.. doradźcie.

edit:
kupiłem przed chwilą III, pobiegałem po sklepie (intersport) trochę w III i IV.. i III jakoś bardziej mi pasowały, lepiej uciskają i są na długość w sam raz..
jak by coś to mam 14 dni na wymianę.. a jutro trochę przetestuję w biegu 10-15 km..

Dobry wybór. Lepiej kupić mniejsze.
Obrazek
Awatar użytkownika
martinelli
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

a czy warto kupić skarpetki kompresyjne TCHIBO na początek?
Nigdy jeszcze nie korzystałem ze skarpet kompresyjnych i dlatego mam opory by od razu wydać 200zł na Compresssporty czy CEP-y.

Uważacie, że warto?

https://www.tchibo.pl/sportowe-podkolan ... 38160.html
M&S
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:53

Nieprzeczytany post

martinelli pisze:a czy warto kupić skarpetki kompresyjne TCHIBO na początek?
Nigdy jeszcze nie korzystałem ze skarpet kompresyjnych i dlatego mam opory by od razu wydać 200zł na Compresssporty czy CEP-y.

Uważacie, że warto?

https://www.tchibo.pl/sportowe-podkolan ... 38160.html
Nie wiem czy warto tchibo za to polecam CEP-y - po maratonie tylko łydki mnie nie bolały ;)
run for fun
10km - 48'27" - treningowo czerwiec 2014
21,097km - 1:58'00" - treningowo 12.09.2013
42,195km - 4:02'58" - Maraton Warszawski 29.09.2013

Plan na 2014 - dyszka poniżej 45' - Zaliczony
Długo długo nic i powrot do biegania w 2021
Ludziowiec
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Co wybierzesz ze znanych marek, to Twoje wrażenia, kwestia przekonania, wartości statystyczne, ...
Nie mniej jeśli chodzi o Tchibo o KOMPRESJĘ, to zwyczajnie odkładaj sobie pieniądze i kup raz a "dobrze". Zbierać będziesz może i pół roku, a przy bieganiu 50-75 km tygodniowo, będziesz używał i używał...
Pomijam oczywiście korzyści płynące ze znacznie mniejszego zmęczenia łydki, większego wspomagania ścięgna...
Łyknij lihgtową kawę (co by ciśnienie nadmiernie nie skoczyło i ie wywołało reakcji nieprzemyślanej, niekontrolowanej;) i przemyśl - przyjrzyj się i poczytaj o skarpetach kompresyjnych z prawdziwego zdarzenia. I kup takie. :taktak:

A po jakimś czasie może nabierzesz chęci do większego - znacznie większego - wysiłku i stówka tygodniowo może pęknie :orany:

Przyjemnego
(poczytaj testy)
Trotyl
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 44:59

Nieprzeczytany post

harti pisze:powtórzę pytanie..

edit:
I jak wrażenia po biegu w CEP-ach? Mam taki sam problem i jestem ciekaw czy dobrze wybrałeś.
Co lepiej wybrać w takiej sytuacji Compresport czy CEP?
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ