kupno skarpetek kompresyjnych
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:02
- Życiówka w maratonie: 3:20:20
Biegałem w CW-Xach a obecnie w Royal Bay firmy Aris: to polska firma (ok, czeska, a chyba zakład w Polsce). W Royalach przygotowywałem się do biegów górskich i tegorocznego Maratonu w Łodzi, za chwilę w Warszawie i w Poznaniu. W moim przypadku, poza samym przygotowaniem i suplementami, to są świetne opaski i skarpety (krótkie). Różnica pomiędzy biegami w CW-Xach oraz bez kompresji była taka, że po maratonie do masażu poszedłem... właściwie dlatego, że nie było kolejki, gdy przybiegłem. Bardzo szybka regeneracja mięśni. Skarpety krótkie połączone z opaską moim zdaniem jednak robią różnicę, szczególnie przy ciężkim treningu, z licznymi podbiegami, ponieważ jakoś tam stabilizują stopę, może łagodzą obciążenia ścięgna...
O popularnych CEPach i COMPRESSPORT nic nie wiem, gdyż dopiero zamierzam wypróbować produkt którejś z Firm.
O popularnych CEPach i COMPRESSPORT nic nie wiem, gdyż dopiero zamierzam wypróbować produkt którejś z Firm.
Jeśli pokonasz co wcześniej nie znałeś, to poznanie właśnie rozpocząłeś od siebie.
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Royal Bay to Czeska marka i tam zlokalizowana jest fabryka.
-
- Rozgrzewający Się
U mnie też wystąpiły żylaki i tak jak ty jest to genetyczne. Ale nie zrezygnowałem z biegania
Stosuje pełne skarpety CEP i opaskę pna łydki UR2 - Ultra Race & Recover.

- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
I słusznie:)
-
- Wyga
3 miesiące temu na polski rynek swoje produkty kompresyjne wrowadziła firma Cizeta Sport (ich produkty widnieją pod marką Compression Zone). Właśnie dziś otrzymałem opaski kompresyjne tej firmy, także w przeciągu 2-3 tygodni postaram się napisać recenzję/test tych opasek - wstępnie mogę stwierdzić, że produkty będą porównywalne z CEPami i Compressport.
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Mówisz o cenie? Bo jak możesz coś więcej ocenić skoro piszesz, że dopiero je otrzymałeś?luki2011 pisze:dziś otrzymałem (...) wstępnie mogę stwierdzić, że produkty będą porównywalne z CEPami i Compressport.
-
- Stary Wyga
Tak, zgadza się. Royal jest czeską S.A. od 1998r z kapitałem czeskim. W Polsce od 2008r zarejestrowana jako ARIE POLSKA Ap. z o.o. w DPT (czyt.: Dolnośląski Park Technologiczny) w Szczawnie Zdroju i zarejestrowana w KRSie jako firma - przedsiębiorstwo usługowe, czyli sprzedaż itd. (klasyfikacja PKD: 46.46.Z - Sprzedaż hurtowa wyrobów farmaceutycznych i medycznych).Eddie pisze:Royal Bay to Czeska marka i tam zlokalizowana jest fabryka.
Piszę o tym dlatego, że w na bazie mojego ponad półrocznego doświadczenia, to dobry "ciuch" do biegania. Być może wyroby firm Sigvaris (jeden z kolegów jest niezmiernie zadowolony), CEP, czy Compressport są lepszymi wyrobami: bardziej trwałe, później zaciągające potem, miej rozciągliwych, może lepsze rozłożenie stref ucisku... Być może. Ale jestem człowiekiem poszukującym i testującym wyroby porównywalne i nowe. Dla tych, którzy mają podobną żyłkę i naturę; polecam. Innym, jeszcze nie obytym z podobnymi materiałami i wyrobami - chyba jednak proponuję rozpocząć od czegoś co bardziej sprawdzone i bardziej znane. Dla przykładu i firma Małachowski niewiele mówi znacznej części mieszkańców Naszego Kraju. A szkoda. Nie miej kompresja - TAK. A jaka, to w obszarze sprawdzonych Firm - ocena raczej subiektywna.
Jeśli pokonasz co wcześniej nie znałeś, to poznanie właśnie rozpocząłeś od siebie.
- harti
- Zaprawiony W Bojach
powtórzę pytanie..
czy ktoś może mi pomóc z doborem rozmiaru?
chcę kupić Cep - opaski kompresyjne na łydki..
moja łydka w najszerszym miejscu na 38.5-39 cm.. czyli jestem na granicy rozmiarów.
III jest do 38.. IV od 39.. czyli niby podpadam bardziej pod IV ale chyba jednak lepiej żeby były bardziej obcisłe.. doradźcie.
edit:
kupiłem przed chwilą III, pobiegałem po sklepie (intersport) trochę w III i IV.. i III jakoś bardziej mi pasowały, lepiej uciskają i są na długość w sam raz..
jak by coś to mam 14 dni na wymianę.. a jutro trochę przetestuję w biegu 10-15 km..
moja łydka w najszerszym miejscu na 38.5-39 cm.. czyli jestem na granicy rozmiarów.
III jest do 38.. IV od 39.. czyli niby podpadam bardziej pod IV ale chyba jednak lepiej żeby były bardziej obcisłe.. doradźcie.
edit:
kupiłem przed chwilą III, pobiegałem po sklepie (intersport) trochę w III i IV.. i III jakoś bardziej mi pasowały, lepiej uciskają i są na długość w sam raz..
jak by coś to mam 14 dni na wymianę.. a jutro trochę przetestuję w biegu 10-15 km..
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 45.21
harti pisze:powtórzę pytanie..
edit:
Dobry wybór. Lepiej kupić mniejsze.
- martinelli
- Wyga
a czy warto kupić skarpetki kompresyjne TCHIBO na początek?
Nigdy jeszcze nie korzystałem ze skarpet kompresyjnych i dlatego mam opory by od razu wydać 200zł na Compresssporty czy CEP-y.
Uważacie, że warto?
https://www.tchibo.pl/sportowe-podkolan ... 38160.html
Nigdy jeszcze nie korzystałem ze skarpet kompresyjnych i dlatego mam opory by od razu wydać 200zł na Compresssporty czy CEP-y.
Uważacie, że warto?
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:53
Nie wiem czy warto tchibo za to polecam CEP-y - po maratonie tylko łydki mnie nie bolałymartinelli pisze:a czy warto kupić skarpetki kompresyjne TCHIBO na początek?
Uważacie, że warto?

run for fun
10km - 48'27" - treningowo czerwiec 2014
21,097km - 1:58'00" - treningowo 12.09.2013
42,195km - 4:02'58" - Maraton Warszawski 29.09.2013
Plan na 2014 - dyszka poniżej 45' - Zaliczony
Długo długo nic i powrot do biegania w 2021
10km - 48'27" - treningowo czerwiec 2014
21,097km - 1:58'00" - treningowo 12.09.2013
42,195km - 4:02'58" - Maraton Warszawski 29.09.2013
Plan na 2014 - dyszka poniżej 45' - Zaliczony
Długo długo nic i powrot do biegania w 2021
-
- Stary Wyga
Co wybierzesz ze znanych marek, to Twoje wrażenia, kwestia przekonania, wartości statystyczne, ...
Nie mniej jeśli chodzi o Tchibo o KOMPRESJĘ, to zwyczajnie odkładaj sobie pieniądze i kup raz a "dobrze". Zbierać będziesz może i pół roku, a przy bieganiu 50-75 km tygodniowo, będziesz używał i używał...
Pomijam oczywiście korzyści płynące ze znacznie mniejszego zmęczenia łydki, większego wspomagania ścięgna...
Łyknij lihgtową kawę (co by ciśnienie nadmiernie nie skoczyło i ie wywołało reakcji nieprzemyślanej, niekontrolowanej;) i przemyśl - przyjrzyj się i poczytaj o skarpetach kompresyjnych z prawdziwego zdarzenia. I kup takie.
A po jakimś czasie może nabierzesz chęci do większego - znacznie większego - wysiłku i stówka tygodniowo może pęknie
Przyjemnego
(poczytaj testy)
Nie mniej jeśli chodzi o Tchibo o KOMPRESJĘ, to zwyczajnie odkładaj sobie pieniądze i kup raz a "dobrze". Zbierać będziesz może i pół roku, a przy bieganiu 50-75 km tygodniowo, będziesz używał i używał...
Pomijam oczywiście korzyści płynące ze znacznie mniejszego zmęczenia łydki, większego wspomagania ścięgna...
Łyknij lihgtową kawę (co by ciśnienie nadmiernie nie skoczyło i ie wywołało reakcji nieprzemyślanej, niekontrolowanej;) i przemyśl - przyjrzyj się i poczytaj o skarpetach kompresyjnych z prawdziwego zdarzenia. I kup takie.

A po jakimś czasie może nabierzesz chęci do większego - znacznie większego - wysiłku i stówka tygodniowo może pęknie

Przyjemnego
(poczytaj testy)
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 44:59
I jak wrażenia po biegu w CEP-ach? Mam taki sam problem i jestem ciekaw czy dobrze wybrałeś.harti pisze:powtórzę pytanie..
edit:
Co lepiej wybrać w takiej sytuacji Compresport czy CEP?