Timex Ironman Global Trainer

Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Donoszę iż TGT z sukcesem połączył się z tym footpodem
http://www.decathlon.pl/przyspieszeniom ... 99666.html
Czyli miCoach musi mieć coś niestandardowego w ANT+.
Po co ja biegam?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
cexar
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Super
Sprawdź w wolnym czasie czy jak biegniesz z gps i czujnikiem to okazuje ci kadencje ?
i czy tempo chwilowe bierze z gps czy może z Food poda
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cexar pisze:Super
Sprawdź w wolnym czasie czy jak biegniesz z gps i czujnikiem to okazuje ci kadencje ?
Ja tego nie kupiłem tylko sprawdziłem czy widzi.
Ale odpisali mi z thisisant i jest nadzieja że miCoach bedzie działał z TGT.
Po co ja biegam?
Awatar użytkownika
cexar
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

javai pisze:
cexar pisze:Super
Ja tego nie kupiłem tylko sprawdziłem czy widzi.
Ale odpisali mi z thisisant i jest nadzieja że miCoach bedzie działał z TGT.
)))
Ok złe zrozumiałem .. Tez kupiłem micoach z Allegro ...z iPhone ma działać na pewno
pabloo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
Mam 2 pytania na początek do użytkowników Globala.
1. Czy w przypadku treningu z timerem z ustawionymi strefami HR alarm pika zgodnie z ustawieniami Timera? Bo mam wrażenie, że on pika zgodnie z ustawieniami hr tymi którymi ustawia się w zakładce Configure->alerts-> Hr Zone.
2. Czy w przypadku ustawienia timera ze strefami tętna można w jakiś sposób ustawić taki widok aby wyświetlała się strefa (zona) hr w której właśnie powinienem być?

Będę wdzięczny za Wasze odpowiedzi.
Awatar użytkownika
gregorb
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 45min 27sek

Nieprzeczytany post

Od kilku tygodni jestem uzytkownikiem tego zegarka i mam dwa pytania:

1.Po wgraniu nowego firmware, przejsciu w tryby Performance itd. pojawia mi sie komunikat "Locating Satellites 00/4 Fixed" i na dole zapelnia sie powoi pasek wyszukiwania. Mimo wielu prob nie udalo sie nic znalezc. Oczywiscie jak wejde w performance t zegarek wyszuka mi satelity i jest ok. Tylko dziwi mnie ten ciaglu komunikat na poczatku, bo nawet jak przejde do performance to za kazdym razem polaczenie sie z gps zajmuje kilka minut. O co chodzi z tym komunikatem? Czy powinienem cos wlaczyc w ustawieniach zeby mi szybciej lapal kontakt z satelitami ?

2. Bede chcial teraz pomieszac treningi biegowe z jazda na rowerze. I teraz...biegne sobie np.10km, wsiadam na rower i wystarczy ze wcisne prawy gorny przycisk zegarka, zeby pracowal na Bike? Jak ten trening zostanie podzielony w Training Peaks? Druga sprawa do javai: jak taki laczony trening bedzie widoczny dla endomondo po konwertowaniu Twoim programem ?
Pozdrawiam,
Grzegorz

http://www.facebook.com/#!/StraszynBiega
5km - 22:18 (08.02.2014)
10km - 45:27 (08.02.2014)
Godzinny - 12,74km (07.04.2013)
Półmaraton - 1:46:40(07.04.2013)
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gregorb pisze:Od kilku tygodni jestem uzytkownikiem tego zegarka i mam dwa pytania:

1.Po wgraniu nowego firmware, przejsciu w tryby Performance itd. pojawia mi sie komunikat "Locating Satellites 00/4 Fixed" i na dole zapelnia sie powoi pasek wyszukiwania. Mimo wielu prob nie udalo sie nic znalezc. Oczywiscie jak wejde w performance t zegarek wyszuka mi satelity i jest ok. Tylko dziwi mnie ten ciaglu komunikat na poczatku, bo nawet jak przejde do performance to za kazdym razem polaczenie sie z gps zajmuje kilka minut. O co chodzi z tym komunikatem? Czy powinienem cos wlaczyc w ustawieniach zeby mi szybciej lapal kontakt z satelitami ?

2. Bede chcial teraz pomieszac treningi biegowe z jazda na rowerze. I teraz...biegne sobie np.10km, wsiadam na rower i wystarczy ze wcisne prawy gorny przycisk zegarka, zeby pracowal na Bike? Jak ten trening zostanie podzielony w Training Peaks? Druga sprawa do javai: jak taki laczony trening bedzie widoczny dla endomondo po konwertowaniu Twoim programem ?
1. Ja zawsze w trakcie łapania fixa czyli gdy zegarek wyświetla "Locating Satelites 00/4 Fixed" kładę zegarek na np. murek, samochód. Po prostu nie ruszam zegarka - wtedy fixa łapie w kilkanaście sekund. Oczywiście tak szybko to działa jeżeli jest się w mniej więcej tym samym miejscu co poprzedni - to duży obszar. Gdy byłem za granicą to pierwszego fixa łapał mi tam prawie 2 minuty.

2. TGT ma tryb mulitsport. Czyli zamiast w performance wchodzisz w ten tryb. Kolejność trybów ustawiasz najlepiej za pomocą aplikacji, ale to w sumie kolejność ekranów. Praktycznie tego nie używam. W konfiguracji aplikacji zegarka też określasz jak ma zgrywać takie treningi albo jako oddzielne pliki albo jeden z wieloma dyscyplinami. Ja sugeruję oddzielne. Mojego konwertera nie testowałem z opcją multisport. Najpewniej do Endomondo wrzucać właśnie oddzielne dyscypliny, jak się zachowa gdy będzie kilka w jednym pliku to nie wiem. Chociaż struktura pliku tcx chyba na to pozwala.
Po co ja biegam?
pabloo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Javai a masz doświadczenie z używaniem timera z ustawionymi strefami tętna? to o czym pisałem 2 posty wyżej.

Przykładowo mam ustalony timer:
10 min - strefa 3
3 min - strefa 4
5 min - strefa 5

Przez pierwsze 10 min zegarek alarmuje mnie, że jestem powyżej lub poniżej strefy 3 i to jest ok.
Gdy zaczynam kolejny interwał czyli 3 min - strefa 4 zegarek nadal alarmuje mnie tak samo jak w pierwszym interwale czyli pika gdy wychodzę poza strefę 3 no i tak samo dzieje się w trzecim interwale gdzie powinienem być strefie 5 a alarmuje mnie, że wyszedłem z 3 strefy.

Trochę mnie to dziwi bo w takim razie po co było by ustawianie w interwałach wymaganych stref tętna.
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pabloo pisze:Javai a masz doświadczenie z używaniem timera z ustawionymi strefami tętna? to o czym pisałem 2 posty wyżej.

Przykładowo mam ustalony timer:
10 min - strefa 3
3 min - strefa 4
5 min - strefa 5

Przez pierwsze 10 min zegarek alarmuje mnie, że jestem powyżej lub poniżej strefy 3 i to jest ok.
Gdy zaczynam kolejny interwał czyli 3 min - strefa 4 zegarek nadal alarmuje mnie tak samo jak w pierwszym interwale czyli pika gdy wychodzę poza strefę 3 no i tak samo dzieje się w trzecim interwale gdzie powinienem być strefie 5 a alarmuje mnie, że wyszedłem z 3 strefy.

Trochę mnie to dziwi bo w takim razie po co było by ustawianie w interwałach wymaganych stref tętna.
Sorki ale z tym się nie bawiłem. Interwały robię tempo i czas. Na tętno patrzę mniej. Tutaj mi właśnie brakuje ustawienia tempa danego interwału.
Po co ja biegam?
Awatar użytkownika
gregorb
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

javai pisze:
gregorb pisze:Od kilku tygodni jestem uzytkownikiem tego zegarka i mam dwa pytania:

1. Ja zawsze w trakcie łapania fixa czyli gdy zegarek wyświetla "Locating Satelites 00/4 Fixed" kładę zegarek na np. murek, samochód. Po prostu nie ruszam zegarka - wtedy fixa łapie w kilkanaście sekund. Oczywiście tak szybko to działa jeżeli jest się w mniej więcej tym samym miejscu co poprzedni - to duży obszar. Gdy byłem za granicą to pierwszego fixa łapał mi tam prawie 2 minuty.

2. TGT ma tryb mulitsport. Czyli zamiast w performance wchodzisz w ten tryb. Kolejność trybów ustawiasz najlepiej za pomocą aplikacji, ale to w sumie kolejność ekranów. Praktycznie tego nie używam. W konfiguracji aplikacji zegarka też określasz jak ma zgrywać takie treningi albo jako oddzielne pliki albo jeden z wieloma dyscyplinami. Ja sugeruję oddzielne. Mojego konwertera nie testowałem z opcją multisport. Najpewniej do Endomondo wrzucać właśnie oddzielne dyscypliny, jak się zachowa gdy będzie kilka w jednym pliku to nie wiem. Chociaż struktura pliku tcx chyba na to pozwala.
1. U mnie nie ma szans na tak szybkie zlapanie, moze rzeczywiscie musze z raz poswiecic sie i poczekac ze fixy sie zlapia. Bo przechodzac do performance musze czekac tak ok.3-4min na sygnal.
Pozdrawiam,
Grzegorz

Awatar użytkownika
gregorb
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Co zrobic zeby ten zegarek szybciej lapal sygnal?
Ostatnio przed startem w Polmaratonie Warszawskim laczyl mi sie z satelitami ponad 15 min i sygnal zlapal na dwie minuty przed startem. Wczesniej wlaczalem go w Gdansku, moze z uwagi na nowa lokalizacje trwalo to tak dlugo, ale czy to normalne ?
Pozdrawiam,
Grzegorz

Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gregorb pisze:Co zrobic zeby ten zegarek szybciej lapal sygnal?
Ostatnio przed startem w Polmaratonie Warszawskim laczyl mi sie z satelitami ponad 15 min i sygnal zlapal na dwie minuty przed startem. Wczesniej wlaczalem go w Gdansku, moze z uwagi na nowa lokalizacje trwalo to tak dlugo, ale czy to normalne ?
Tak. Większość urządzeń GPS pamięta satelity z którymi ostatnio się łączyło i dzięki temu potrafi szybciej złapać sygnał (tzw. hot fix). Ponieważ przemieściłeś się na znaczną odległość, szukanie satelitów musiało zacząć się od zera (tzw. cold fix).
Awatar użytkownika
cexar
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dokładnie tak jest ..
Znacznie przyśpieszenie w złapaniu fixa jest przy położeniu całkiem nieruchomym zegarka ..
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja zawsze kładę zegarek na jakiś murek, płot i wtedy fixa w tym samym miejscu co poprzednio łapie w kilkanaście sekund.
Gdy zmienia się bardzo miejsce to zawsze będzie dłużej. Gdy byłem w Paryżu to fixa mi łapał przez kilka minut, leżał na samochodzie ale byłe wtedy pomiędzy 7 piętrowymi budynkami.
Na drugi dzień w tym samym miejscu złapał w kilkanaście sekund. A po powrocie do polski znowu pierwszy fix to jakieś 2min. Ale zawsze gdy był nieruchomo.
Po co ja biegam?
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44'22"
Życiówka w maratonie: 3:34'25"

Nieprzeczytany post

Witam Wszystkich. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem TRT. Właściwie wszystko działa tak, że aż chce się trenować.
javai - dzięki za program do konwersji, działa spoko.
Satelity łapie szybko więc nie ma się do czego przyczepić
mam do Was kilka pytań:
1. pomiar HR - w trakcie wycieczki zegarek zgubił sygnał i już nie złapał. Dopiero po zakończeniu treningu i uruchomieniu nowego. też tak macie, że nie łączy się w trakcie, nawet jak zgubi?
2. auto stop - działa, czas się zatrzymuje, jednak jak już oglądam trening na kompie, to podaje czas odcinka (auto lap = 1km) łącznie z przerwą. Czyli zupełnie nie o to chodzi, chciałbym widzieć czas netto. można to jakoś zmienić?
3. Recovery - jak mam włączone, to uruchamia się po każdym zatrzymaniu (auto-stop), a nie dopiero na koniec treningu. Tak ma być? Trochę dziwne, no ale może o to chodzi. W treningu interwałowym dużo będzie tych pomiarów :bleble:
4. czasami piszczy w trakcie biegu, bez komunikatów, nie bardzo wiem o co mu chodzi, ale może jak lepiej się poznamy. Alarmy stref mam wyłączone, pełną godzinę również, progi itp. Co może komunikować?

Chyba wszystko, jak coś jeszcze wymyślę będę pisał. A zegarek ogólnie super, dobry partner treningowy. Do tej pory biegałem z pulsometrem, i ew Endo w telefonie, więc różnica jest mega. Wygoda i dużo opcji.
pozdrawiam Wszystkich, życiówek życzę :hej:
- we love run -
ODPOWIEDZ