Timex Ironman Global Trainer
- javai
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:49:29
- Życiówka w maratonie: brak
Donoszę iż TGT z sukcesem połączył się z tym footpodem
http://www.decathlon.pl/przyspieszeniom ... 99666.html
Czyli miCoach musi mieć coś niestandardowego w ANT+.
http://www.decathlon.pl/przyspieszeniom ... 99666.html
Czyli miCoach musi mieć coś niestandardowego w ANT+.
Po co ja biegam?
- cexar
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
Super
Sprawdź w wolnym czasie czy jak biegniesz z gps i czujnikiem to okazuje ci kadencje ?
i czy tempo chwilowe bierze z gps czy może z Food poda
Sprawdź w wolnym czasie czy jak biegniesz z gps i czujnikiem to okazuje ci kadencje ?
- javai
- Zaprawiony W Bojach
Ja tego nie kupiłem tylko sprawdziłem czy widzi.cexar pisze:Super
Ale odpisali mi z thisisant i jest nadzieja że miCoach bedzie działał z TGT.
Po co ja biegam?
- cexar
- Dyskutant
)))javai pisze:Ja tego nie kupiłem tylko sprawdziłem czy widzi.cexar pisze:Super
Ale odpisali mi z thisisant i jest nadzieja że miCoach bedzie działał z TGT.
Ok złe zrozumiałem .. Tez kupiłem micoach z Allegro ...z iPhone ma działać na pewno
-
- Rozgrzewający Się
Witam,
Mam 2 pytania na początek do użytkowników Globala.
1. Czy w przypadku treningu z timerem z ustawionymi strefami HR alarm pika zgodnie z ustawieniami Timera? Bo mam wrażenie, że on pika zgodnie z ustawieniami hr tymi którymi ustawia się w zakładce Configure->alerts-> Hr Zone.
2. Czy w przypadku ustawienia timera ze strefami tętna można w jakiś sposób ustawić taki widok aby wyświetlała się strefa (zona) hr w której właśnie powinienem być?
Będę wdzięczny za Wasze odpowiedzi.
Mam 2 pytania na początek do użytkowników Globala.
1. Czy w przypadku treningu z timerem z ustawionymi strefami HR alarm pika zgodnie z ustawieniami Timera? Bo mam wrażenie, że on pika zgodnie z ustawieniami hr tymi którymi ustawia się w zakładce Configure->alerts-> Hr Zone.
2. Czy w przypadku ustawienia timera ze strefami tętna można w jakiś sposób ustawić taki widok aby wyświetlała się strefa (zona) hr w której właśnie powinienem być?
Będę wdzięczny za Wasze odpowiedzi.
- gregorb
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 45min 27sek
Od kilku tygodni jestem uzytkownikiem tego zegarka i mam dwa pytania:
1.Po wgraniu nowego firmware, przejsciu w tryby Performance itd. pojawia mi sie komunikat "Locating Satellites 00/4 Fixed" i na dole zapelnia sie powoi pasek wyszukiwania. Mimo wielu prob nie udalo sie nic znalezc. Oczywiscie jak wejde w performance t zegarek wyszuka mi satelity i jest ok. Tylko dziwi mnie ten ciaglu komunikat na poczatku, bo nawet jak przejde do performance to za kazdym razem polaczenie sie z gps zajmuje kilka minut. O co chodzi z tym komunikatem? Czy powinienem cos wlaczyc w ustawieniach zeby mi szybciej lapal kontakt z satelitami ?
2. Bede chcial teraz pomieszac treningi biegowe z jazda na rowerze. I teraz...biegne sobie np.10km, wsiadam na rower i wystarczy ze wcisne prawy gorny przycisk zegarka, zeby pracowal na Bike? Jak ten trening zostanie podzielony w Training Peaks? Druga sprawa do javai: jak taki laczony trening bedzie widoczny dla endomondo po konwertowaniu Twoim programem ?
1.Po wgraniu nowego firmware, przejsciu w tryby Performance itd. pojawia mi sie komunikat "Locating Satellites 00/4 Fixed" i na dole zapelnia sie powoi pasek wyszukiwania. Mimo wielu prob nie udalo sie nic znalezc. Oczywiscie jak wejde w performance t zegarek wyszuka mi satelity i jest ok. Tylko dziwi mnie ten ciaglu komunikat na poczatku, bo nawet jak przejde do performance to za kazdym razem polaczenie sie z gps zajmuje kilka minut. O co chodzi z tym komunikatem? Czy powinienem cos wlaczyc w ustawieniach zeby mi szybciej lapal kontakt z satelitami ?
2. Bede chcial teraz pomieszac treningi biegowe z jazda na rowerze. I teraz...biegne sobie np.10km, wsiadam na rower i wystarczy ze wcisne prawy gorny przycisk zegarka, zeby pracowal na Bike? Jak ten trening zostanie podzielony w Training Peaks? Druga sprawa do javai: jak taki laczony trening bedzie widoczny dla endomondo po konwertowaniu Twoim programem ?
Pozdrawiam,
Grzegorz
http://www.facebook.com/#!/StraszynBiega
5km - 22:18 (08.02.2014)
10km - 45:27 (08.02.2014)
Godzinny - 12,74km (07.04.2013)
Półmaraton - 1:46:40(07.04.2013)
Grzegorz
- javai
- Zaprawiony W Bojach
1. Ja zawsze w trakcie łapania fixa czyli gdy zegarek wyświetla "Locating Satelites 00/4 Fixed" kładę zegarek na np. murek, samochód. Po prostu nie ruszam zegarka - wtedy fixa łapie w kilkanaście sekund. Oczywiście tak szybko to działa jeżeli jest się w mniej więcej tym samym miejscu co poprzedni - to duży obszar. Gdy byłem za granicą to pierwszego fixa łapał mi tam prawie 2 minuty.gregorb pisze:Od kilku tygodni jestem uzytkownikiem tego zegarka i mam dwa pytania:
2. TGT ma tryb mulitsport. Czyli zamiast w performance wchodzisz w ten tryb. Kolejność trybów ustawiasz najlepiej za pomocą aplikacji, ale to w sumie kolejność ekranów. Praktycznie tego nie używam. W konfiguracji aplikacji zegarka też określasz jak ma zgrywać takie treningi albo jako oddzielne pliki albo jeden z wieloma dyscyplinami. Ja sugeruję oddzielne. Mojego konwertera nie testowałem z opcją multisport. Najpewniej do Endomondo wrzucać właśnie oddzielne dyscypliny, jak się zachowa gdy będzie kilka w jednym pliku to nie wiem. Chociaż struktura pliku tcx chyba na to pozwala.
Po co ja biegam?
-
- Rozgrzewający Się
Javai a masz doświadczenie z używaniem timera z ustawionymi strefami tętna? to o czym pisałem 2 posty wyżej.
Przykładowo mam ustalony timer:
10 min - strefa 3
3 min - strefa 4
5 min - strefa 5
Przez pierwsze 10 min zegarek alarmuje mnie, że jestem powyżej lub poniżej strefy 3 i to jest ok.
Gdy zaczynam kolejny interwał czyli 3 min - strefa 4 zegarek nadal alarmuje mnie tak samo jak w pierwszym interwale czyli pika gdy wychodzę poza strefę 3 no i tak samo dzieje się w trzecim interwale gdzie powinienem być strefie 5 a alarmuje mnie, że wyszedłem z 3 strefy.
Trochę mnie to dziwi bo w takim razie po co było by ustawianie w interwałach wymaganych stref tętna.
10 min - strefa 3
3 min - strefa 4
5 min - strefa 5
Przez pierwsze 10 min zegarek alarmuje mnie, że jestem powyżej lub poniżej strefy 3 i to jest ok.
Gdy zaczynam kolejny interwał czyli 3 min - strefa 4 zegarek nadal alarmuje mnie tak samo jak w pierwszym interwale czyli pika gdy wychodzę poza strefę 3 no i tak samo dzieje się w trzecim interwale gdzie powinienem być strefie 5 a alarmuje mnie, że wyszedłem z 3 strefy.
Trochę mnie to dziwi bo w takim razie po co było by ustawianie w interwałach wymaganych stref tętna.
- javai
- Zaprawiony W Bojach
Sorki ale z tym się nie bawiłem. Interwały robię tempo i czas. Na tętno patrzę mniej. Tutaj mi właśnie brakuje ustawienia tempa danego interwału.pabloo pisze:Javai a masz doświadczenie z używaniem timera z ustawionymi strefami tętna? to o czym pisałem 2 posty wyżej.
10 min - strefa 3
3 min - strefa 4
5 min - strefa 5
Po co ja biegam?
- gregorb
- Dyskutant
1. U mnie nie ma szans na tak szybkie zlapanie, moze rzeczywiscie musze z raz poswiecic sie i poczekac ze fixy sie zlapia. Bo przechodzac do performance musze czekac tak ok.3-4min na sygnal.javai pisze:1. Ja zawsze w trakcie łapania fixa czyli gdy zegarek wyświetla "Locating Satelites 00/4 Fixed" kładę zegarek na np. murek, samochód. Po prostu nie ruszam zegarka - wtedy fixa łapie w kilkanaście sekund. Oczywiście tak szybko to działa jeżeli jest się w mniej więcej tym samym miejscu co poprzedni - to duży obszar. Gdy byłem za granicą to pierwszego fixa łapał mi tam prawie 2 minuty.gregorb pisze:Od kilku tygodni jestem uzytkownikiem tego zegarka i mam dwa pytania:
2. TGT ma tryb mulitsport. Czyli zamiast w performance wchodzisz w ten tryb. Kolejność trybów ustawiasz najlepiej za pomocą aplikacji, ale to w sumie kolejność ekranów. Praktycznie tego nie używam. W konfiguracji aplikacji zegarka też określasz jak ma zgrywać takie treningi albo jako oddzielne pliki albo jeden z wieloma dyscyplinami. Ja sugeruję oddzielne. Mojego konwertera nie testowałem z opcją multisport. Najpewniej do Endomondo wrzucać właśnie oddzielne dyscypliny, jak się zachowa gdy będzie kilka w jednym pliku to nie wiem. Chociaż struktura pliku tcx chyba na to pozwala.
Pozdrawiam,
Grzegorz
Grzegorz
- gregorb
- Dyskutant
Co zrobic zeby ten zegarek szybciej lapal sygnal?
Ostatnio przed startem w Polmaratonie Warszawskim laczyl mi sie z satelitami ponad 15 min i sygnal zlapal na dwie minuty przed startem. Wczesniej wlaczalem go w Gdansku, moze z uwagi na nowa lokalizacje trwalo to tak dlugo, ale czy to normalne ?
Ostatnio przed startem w Polmaratonie Warszawskim laczyl mi sie z satelitami ponad 15 min i sygnal zlapal na dwie minuty przed startem. Wczesniej wlaczalem go w Gdansku, moze z uwagi na nowa lokalizacje trwalo to tak dlugo, ale czy to normalne ?
Pozdrawiam,
Grzegorz
Grzegorz
-
- Zaprawiony W Bojach
Tak. Większość urządzeń GPS pamięta satelity z którymi ostatnio się łączyło i dzięki temu potrafi szybciej złapać sygnał (tzw. hot fix). Ponieważ przemieściłeś się na znaczną odległość, szukanie satelitów musiało zacząć się od zera (tzw. cold fix).gregorb pisze:Co zrobic zeby ten zegarek szybciej lapal sygnal?
- cexar
- Dyskutant
Dokładnie tak jest ..
Znacznie przyśpieszenie w złapaniu fixa jest przy położeniu całkiem nieruchomym zegarka ..
Znacznie przyśpieszenie w złapaniu fixa jest przy położeniu całkiem nieruchomym zegarka ..
- javai
- Zaprawiony W Bojach
Ja zawsze kładę zegarek na jakiś murek, płot i wtedy fixa w tym samym miejscu co poprzednio łapie w kilkanaście sekund.
Gdy zmienia się bardzo miejsce to zawsze będzie dłużej. Gdy byłem w Paryżu to fixa mi łapał przez kilka minut, leżał na samochodzie ale byłe wtedy pomiędzy 7 piętrowymi budynkami.
Na drugi dzień w tym samym miejscu złapał w kilkanaście sekund. A po powrocie do polski znowu pierwszy fix to jakieś 2min. Ale zawsze gdy był nieruchomo.
Gdy zmienia się bardzo miejsce to zawsze będzie dłużej. Gdy byłem w Paryżu to fixa mi łapał przez kilka minut, leżał na samochodzie ale byłe wtedy pomiędzy 7 piętrowymi budynkami.
Na drugi dzień w tym samym miejscu złapał w kilkanaście sekund. A po powrocie do polski znowu pierwszy fix to jakieś 2min. Ale zawsze gdy był nieruchomo.
Po co ja biegam?
- robertza
- Wyga
- Życiówka na 10k: 44'22"
- Życiówka w maratonie: 3:34'25"
Witam Wszystkich. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem TRT. Właściwie wszystko działa tak, że aż chce się trenować.
javai - dzięki za program do konwersji, działa spoko.
Satelity łapie szybko więc nie ma się do czego przyczepić
mam do Was kilka pytań:
1. pomiar HR - w trakcie wycieczki zegarek zgubił sygnał i już nie złapał. Dopiero po zakończeniu treningu i uruchomieniu nowego. też tak macie, że nie łączy się w trakcie, nawet jak zgubi?
2. auto stop - działa, czas się zatrzymuje, jednak jak już oglądam trening na kompie, to podaje czas odcinka (auto lap = 1km) łącznie z przerwą. Czyli zupełnie nie o to chodzi, chciałbym widzieć czas netto. można to jakoś zmienić?
3. Recovery - jak mam włączone, to uruchamia się po każdym zatrzymaniu (auto-stop), a nie dopiero na koniec treningu. Tak ma być? Trochę dziwne, no ale może o to chodzi. W treningu interwałowym dużo będzie tych pomiarów
4. czasami piszczy w trakcie biegu, bez komunikatów, nie bardzo wiem o co mu chodzi, ale może jak lepiej się poznamy. Alarmy stref mam wyłączone, pełną godzinę również, progi itp. Co może komunikować?
Chyba wszystko, jak coś jeszcze wymyślę będę pisał. A zegarek ogólnie super, dobry partner treningowy. Do tej pory biegałem z pulsometrem, i ew Endo w telefonie, więc różnica jest mega. Wygoda i dużo opcji.
pozdrawiam Wszystkich, życiówek życzę
javai - dzięki za program do konwersji, działa spoko.
Satelity łapie szybko więc nie ma się do czego przyczepić
mam do Was kilka pytań:
1. pomiar HR - w trakcie wycieczki zegarek zgubił sygnał i już nie złapał. Dopiero po zakończeniu treningu i uruchomieniu nowego. też tak macie, że nie łączy się w trakcie, nawet jak zgubi?
2. auto stop - działa, czas się zatrzymuje, jednak jak już oglądam trening na kompie, to podaje czas odcinka (auto lap = 1km) łącznie z przerwą. Czyli zupełnie nie o to chodzi, chciałbym widzieć czas netto. można to jakoś zmienić?
3. Recovery - jak mam włączone, to uruchamia się po każdym zatrzymaniu (auto-stop), a nie dopiero na koniec treningu. Tak ma być? Trochę dziwne, no ale może o to chodzi. W treningu interwałowym dużo będzie tych pomiarów
4. czasami piszczy w trakcie biegu, bez komunikatów, nie bardzo wiem o co mu chodzi, ale może jak lepiej się poznamy. Alarmy stref mam wyłączone, pełną godzinę również, progi itp. Co może komunikować?
Chyba wszystko, jak coś jeszcze wymyślę będę pisał. A zegarek ogólnie super, dobry partner treningowy. Do tej pory biegałem z pulsometrem, i ew Endo w telefonie, więc różnica jest mega. Wygoda i dużo opcji.
pozdrawiam Wszystkich, życiówek życzę
- we love run -