Test BIOMa

brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

lubusz pisze:
Teraz mam kilkadziesiąt lat więcej i nikt mnie nie namówi abym cofnął się w lata 80-te :wrr:
:usmiech:
Dokładnie. Młody organizm łatwo kompensuje wszystkie niedoskonałości i niewygodę. Z wiekiem warto dla komfortu i zdrowia nieco się wspomóc. Wszystko z głową.
New Balance but biegowy
przepior
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Czytałem gdzieś, że odsetek kontuzji wśród biegaczy nie zmienił się od lat i wniosek z tego był taki, że super hiper systemy, które powinny eliminować część problemów tego nie robią. Problem leży w za słabym przygotowaniu mięśni i jak pisał kulawy pies zastanowić się trzeba raczej co wzmocnić i poprawić. Przypomniałem sobie, że był to chyba jakiś stary MH z artykułem o biegających Indianach, którzy to obuci w sandały mogą spokojnie biegać nawet 100 km.
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:20:14

Nieprzeczytany post

przepior pisze: Przypomniałem sobie, że był to chyba jakiś stary MH z artykułem o biegających Indianach, którzy to obuci w sandały mogą spokojnie biegać nawet 100 km.
Tak, tak !
Ja to czytałem w książce Karola Maya "Winnetue"
Mówił o tym Old Surehand. Stara indiańska metoda.
Biegniesz kilkanaście kilometrów obciążając jedną nogę, druga odciążona, w tym czasie odpoczywa.
Potem zmiana nóg.
Nawet w sandałach potrafili pokonać dystans ze wschodniego do zachodniego wybrzeża USA :hahaha:
przepior
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

lubusz pisze:
przepior pisze: Przypomniałem sobie, że był to chyba jakiś stary MH z artykułem o biegających Indianach, którzy to obuci w sandały mogą spokojnie biegać nawet 100 km.
Tak, tak !
Ja to czytałem w książce Karola Maya "Winnetue"
Mówił o tym Old Surehand. Stara indiańska metoda.
Biegniesz kilkanaście kilometrów obciążając jedną nogę, druga odciążona, w tym czasie odpoczywa.
Potem zmiana nóg.
Nawet w sandałach potrafili pokonać dystans ze wschodniego do zachodniego wybrzeża USA :hahaha:
Na szybko wynik z Google: http://www.indianie.eco.pl/bylo/biegdw.htm
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:20:14

Nieprzeczytany post

Co udało mi się znaleźć w necie o tych czerwonoskórych, to to, że ćpają na potęgę peyotl.
Tak naćpani ganiają całe noce, jedząc i chlejąc w przerwach i w trakcie biegu.
Nie ma co, dobry przykład na naturalne bieganie :usmiech:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jose Torres, pokonał 51 mil z Kansas City do Lawrence w 6 godzin i 46 minut.
Jeżeli się nie pomyliłem to wychodzi po jakieś 5 minut na kilometr, więc bez szału. Chyba że po drodze miał Kaukaz do zaliczenia.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co myślicie o tym materiale? Animacja wydaje się nie oddawać rzeczywistej, właściwej sylwetki w biegu.

Ale to, co najmocniej mnie zastanawia: czy "człowiek biegnący boso odpycha się piętą a następnie, z mniejszą siłą, przodem stopy"? Czy poruszając się do przodu można odpychać się piętą (zakładając, że nie idziemy na piętach). A może w Biomach jednak odpycha się piętą, ale ma to niewiele wspólnego z bieganiem boso?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29

Nieprzeczytany post

BIOM'a mierzyłem już 3 razy. But świetnie leży na stopie. Za 3cim razem miałem okazję zrobić 3min biegu na bieżni mechanicznej w BIOM B. Bieg był OK, dobre lądowanie na śródstopiu, ale jakoś nie do końca mam do nich przekonanie. Może dla mnie powinny być ciut dłuższe (mierzyłem rozmiar 45 - największy jaki mieli)
Przymierzyłem w tym samym sklepie startówki New Balance RT760LM i zrobiłem taki sam bieg na bieżni. Wrażenia były inne, NB zdaje mi się lepiej leżał na stopie. Bieg ze śródstopia też dobry. Ale subiektywnie wtedy bardziej mi podeszły NB.
Dzień wcześniej testowałem Nike Free TR, w których zrobiłem przebieżkę po centrum handlowym i te zrobiły na mnie lepsze wrażenie.
Po co ja biegam?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kangurze piąty, nie zastanawiaj się nad pierdołami tylko uwierz. Dania leży bliżej bieguna, stąd ma większe przyspieszenie i coriolisa. Nie wierzysz? To zwróć uwagę na drugą minutę animacji (fragment od 1:02 do 1:03). Stopa szykująca się do wylądowania ma większą prędkość liniową niż powierzchnia Ziemi. Zetknięcie, zasymulowane w 3 sekundzie drugiej minuty, doskonale oddaje moment skręcający Coriolisa, poprzez odjazd kamery od obiektu. To perfekcja wyczucia problemu i doskonałe tego zobrazowanie.
Fragment od 1:18 do 1:20. Lewa stopa opada najpierw na piętę.
Fragment od 1:34 do 1:36. Prawa stopa opada najpierw na śródstopie.
Dlaczego? Bo biegacz porusza się z północy na południe. "Zmniejszanie się przyspieszenia ziemskiego wraz ze zmniejszaniem szerokości geograficznej jest spowodowane działaniem pozornej siły odśrodkowej, która powstaje na skutek ruchu obrotowego Ziemi. Ponieważ siła ta jest proporcjonalna do odległości od osi obrotu, stąd największą wartość osiąga na równiku. Ponieważ siła odśrodkowa ma tu zwrot przeciwny do siły grawitacji, przyspieszenie ziemskie na równiku osiąga najmniejszą wartość." Wniosek: prawa stopa jest bliżej równika dlatego działa na nią mniejsza siła grawitacyjna, która nie ściąga tak szybko w dół jak w przypadku lewej stopy. Lewa stopa jest "cięższa" i ma mniej czasu na ułożenie się do wylądowania, czyli musi lądować na pięcie. Fizyka się kłania, kolego.
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hahahhahahhaha! Doskonałe!
mastercook
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,

jestem początkującym biegaczem i staram się znaleźć sobie odpowiednie buty do biegania. Jestem raczej supinatorem, a z tego co wyczytaem o BIOMach wynikałoby, że jeśli już bym się decydował na tego typu buty to powinienem kupić BIOM C. Prosiłbym o jakieś rady w tym temacie, bo przy swoim obecnym stanie wiedzy trochę się gubię w tych zagadnieniach.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

(...)trochę się gubię w tych zagadnieniach.
...to witaj w klubie.
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zobaczcie co tracicie biegając w mocno amortyzowanych butach:

http://masaz.helfy.pl/masaz-stop

A może zamiast masażu stóp wypuścić się bosakiem na leśną alejkę pełną szyszek na początek tak ze 200-500 metrów? Ktoś próbował? Ja tak. Gorąco polecam. Zobaczycie jaką rolę odgrywa bosa piekielnie unerwiona stopa na poprawę Naszego samopoczucia.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

mastercook pisze:Witam,

jestem początkującym biegaczem i staram się znaleźć sobie odpowiednie buty do biegania. Jestem raczej supinatorem, a z tego co wyczytaem o BIOMach wynikałoby, że jeśli już bym się decydował na tego typu buty to powinienem kupić BIOM C. Prosiłbym o jakieś rady w tym temacie, bo przy swoim obecnym stanie wiedzy trochę się gubię w tych zagadnieniach.

Pozdrawiam
Czegoś musiałeś chyba nie zrozumieć bo nie ma tutaj takiej zależności pronacja-supinacja a model A, B, C.
C jest najbardziej amortyzowany, co gdybyś był rzeczywiście mocnym supinatorem może miałoby jakiś sens ale musiałbyś rzeczywiscie biegać mocno na zewnątrznych krawędziach stóp.
Ja bym raczej popróbował potruchtać i poprzyspieszać w sklepie i poczuć w którym modelu czujesz się najlepiej.
I jeszcze rada - weź ze sobą do sklepu jakąs cienką wkładkę do butów i podmień te Biomowskie bo mi naprzykład najlepiej leży Biom B z cieńszą niz w B wkładką albo nawet bez wkładki..
mastercook
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Super, dzieki za radę :)
ODPOWIEDZ