Komentarz do artykułu Nowi gracze na rynku - Garmin Forerunner 220 i 620
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:27
- Życiówka w maratonie: 2:49:35
Jest amator który biega 5km w 40 minut i ten który biega maraton w 2h 30m. Nikt nie wie do czego Ci ten zegarek potrzebny i czego oczkujesz od takiego sprzętu bo jeśli tylko rejestrowania treningów na endomondo to nie ma sensu dopłacać.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Nie biorę udziału w maratonach biegam tylko rekreacyjnie 60-90 min 2 razy w tygodniu. Postanowiłem, że kupie sobie porządny pulsometr, który ma też posłużyć na codzień do chodzenia więc musi być w miarę mały/zgrabny. Upatrzyłem sobie 220/620. Biegam też trochę na bieżni stąd pomiar dystansu w pomieszczeniu też się przyda. Głównie zależy mi na rejestracji dystansu/czasu (szczegółowo itp). Funkcji oczywiście nie wykorzystam ale ładniejszy jest 620 a i ma dotykowy ekran.
I czy poprawione zostały błędy wieku młodzieńczego tj. gps i tempo czy nadal są problemy?
I czy poprawione zostały błędy wieku młodzieńczego tj. gps i tempo czy nadal są problemy?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35'
Garmin 220 ma wszystko to czego potrzeba każdemu biegaczkowi. 620 dokłada dodatkowo dotykowy ekran i funkcje z paska tętna, które owszem są ciekawe, ale jakoś nigdy do nich wagi nie przykładałem - są po prostu dodatkowe wykresiki.
Garmin poprawił błędy i jest już lepiej niż na początku, więc myślę, że warto.
Co do biegania w pomieszczeniu, jakiegokolwiek zegarka nie kupisz to nie zmierzy Ci z akceptowalną dokładnością dystansu w pomieszczeniu. Testowałem kiedyś Garmina to gdy przebiegłem 1000m pokazywał 920m, więc mija się to trochę z celem. Dokupiłem Footpoda i teraz dokładność sięga 99%.

Garmin poprawił błędy i jest już lepiej niż na początku, więc myślę, że warto.
Co do biegania w pomieszczeniu, jakiegokolwiek zegarka nie kupisz to nie zmierzy Ci z akceptowalną dokładnością dystansu w pomieszczeniu. Testowałem kiedyś Garmina to gdy przebiegłem 1000m pokazywał 920m, więc mija się to trochę z celem. Dokupiłem Footpoda i teraz dokładność sięga 99%.
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
-
- Wyga
Więc dla samego wyglądu raczej nie będę tyle dopłacał i kupie 220 bo funkcji i tak nie wykorzystam. Miałbym jednak pytanie w jaki sposób aktualizuje się soft aby był już najnowszy tj poprawiony?
Oraz czy kupując FR 220 z poza granic polski to polskiego menu nie będą miał czy po aktualizacji to menu się wgra?
Oraz czy kupując FR 220 z poza granic polski to polskiego menu nie będą miał czy po aktualizacji to menu się wgra?
-
- Zaprawiony W Bojach
Podłączasz po kablu i w Garmin Express Ci wyszuka aktualizacje.
Z polskim menu to jeśli fabrycznie nie ma to na 99% nie da się go dograć.
Z polskim menu to jeśli fabrycznie nie ma to na 99% nie da się go dograć.
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
-
- Zaprawiony W Bojach
Jeśli instrukcja nie została przełożona to najprawdopodobniej ma.
-
- Wyga
Wspomnę, że jest to mój pierwszy pulsometr stąd nie bardzo umie się poruszać w całej tej obsłudze. Czy wyjaśni mi ktoś co to jest garmin express a co to jest garmin connect i jak/skąd to zainstalować?
Ustaliłem, że garmin connect po podłączeniu zegarka do laptopa instaluje na komputerze i w garmin connect zapisuje swoje wyniki tak?
Ale co z garmin expess?
Będę wdzięczny za pomoc.
Ustaliłem, że garmin connect po podłączeniu zegarka do laptopa instaluje na komputerze i w garmin connect zapisuje swoje wyniki tak?
Ale co z garmin expess?
Będę wdzięczny za pomoc.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
Garmin Connect to usługa internetowa (czyli po prostu strona WWW) na którą trafiają twoje treningi i możesz je oglądać - wykresy, statystyki, podsumowania itp.
Ale żeby trening trafił z zegarka na serwery Garmin Connect potrzebne jest zainstalowane lokalnie na komputerze oprogramowanie - Garmin Express. Ono jest także używane do aktualizacji zegarka, wgrywania planów treningowych itp. Choć większość operacji wykonujesz w Garmin Connect a Express tylko w tle odpowiada za przekazywanie danych zegarek-serwery GC i vice versa.
Ale żeby trening trafił z zegarka na serwery Garmin Connect potrzebne jest zainstalowane lokalnie na komputerze oprogramowanie - Garmin Express. Ono jest także używane do aktualizacji zegarka, wgrywania planów treningowych itp. Choć większość operacji wykonujesz w Garmin Connect a Express tylko w tle odpowiada za przekazywanie danych zegarek-serwery GC i vice versa.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
- wypass
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 53min 56s
Dokładnie:
Instalujesz sobie GE stąd : http://software.garmin.com/pl-PL/express.html
Podłączasz zegarek i on już sam się połączy...
Rejestrujesz się tutaj: https://connect.garmin.com/pl-PL/
I tu oglądasz swoje treningi, tutaj zegarek sam je wrzuci jak go podłączysz do USB i będziesz miał uruchomiony program wyżej
Instalujesz sobie GE stąd : http://software.garmin.com/pl-PL/express.html
Podłączasz zegarek i on już sam się połączy...
Rejestrujesz się tutaj: https://connect.garmin.com/pl-PL/
I tu oglądasz swoje treningi, tutaj zegarek sam je wrzuci jak go podłączysz do USB i będziesz miał uruchomiony program wyżej

- krzysztof jot
- Zaprawiony W Bojach
zdecydowanie warto dołożyć tą różnicę.
Powodów jest wiele - to jednak nie sa takie same zegarki - ale "bez wykresików", ani takie samo oprogramowanie.
Wskazania - precyzja i dokładność GPS 220 a 620 to już duża różnica. W 620 znacznie poprawiono wskazania, 220 jest całkowicie do dupy. Funkcja ROWER czasem może być przydatna, Virtual partner, VO2MAX, lepszy wyświetlacz - to dwa różne zegarki.
Połaczenie WiFi - bezcenne. Metalowe przyciski są lepsze i ładniej to wygląda na rece, zwłaszcza jak chcesz chodzic na codzień.
No a te wykresiki - dla mnie jedne z ważniejszych - tylko całkowity ignorant nie potrafi odczytać czegos takiego jak kadencja, pochylenie czy czas kontaktu z ziemią. Dzięki temu pracujesz nad poprawą techniki - widzisz co robisz źle, prostujesz się, starasz się bardziej dynamicznie biegać itp...
jednym słowem - kupisz tańszy i za dwa miesiące będziesz żałował, a wtedy już zamiana jest bardziej kosztowna, dlatego lepiej kupić lepiej od razu
Miałem więc nie ma porównania. Tylko 620.
Powodów jest wiele - to jednak nie sa takie same zegarki - ale "bez wykresików", ani takie samo oprogramowanie.
Wskazania - precyzja i dokładność GPS 220 a 620 to już duża różnica. W 620 znacznie poprawiono wskazania, 220 jest całkowicie do dupy. Funkcja ROWER czasem może być przydatna, Virtual partner, VO2MAX, lepszy wyświetlacz - to dwa różne zegarki.
Połaczenie WiFi - bezcenne. Metalowe przyciski są lepsze i ładniej to wygląda na rece, zwłaszcza jak chcesz chodzic na codzień.
No a te wykresiki - dla mnie jedne z ważniejszych - tylko całkowity ignorant nie potrafi odczytać czegos takiego jak kadencja, pochylenie czy czas kontaktu z ziemią. Dzięki temu pracujesz nad poprawą techniki - widzisz co robisz źle, prostujesz się, starasz się bardziej dynamicznie biegać itp...
jednym słowem - kupisz tańszy i za dwa miesiące będziesz żałował, a wtedy już zamiana jest bardziej kosztowna, dlatego lepiej kupić lepiej od razu

Miałem więc nie ma porównania. Tylko 620.
-
- Wyga
Dziękuję za jasne i dokładne wyjaśnienie dot. garmin connect i express. Kupiłem już 220 ale wciąż jeszcze mogę zwrócić i kupić 620. To kolego mi namieszałeś:) choć dla mnie te wszystkie funkcje to i tak nie będą przydatne choć 620 dużo bardziej mi się podoba.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 50.00
Gratuluję zakupu. Sam posiadam i nie narzekam.
Nie słuchaj oszołomów (bez urazy), którzy twierdzą, że "220 jest całkowicie do dupy". W taki sposób można twierdzić, że 620-tka też "jest całkowicie do dupy", bo nie ma stacji dysków CD albo wyrzutni rakiet V2...
do biegania 220tka w zupełności wystarczy dla Twoich potrzeb. mierzy w zasadzie to co potrzeba amatorowi i zapewne wyczynowcom też starczy.
Ja na rower zabieram, i tez pyka. Po treningu przez bluetooth ściągasz bezprzewodowo i od razu masz na Endomondo i GC. Trasę rysuje bez zarzutów.
Polecam oczywiście nabyć z czujnikiem tętna
Nie słuchaj oszołomów (bez urazy), którzy twierdzą, że "220 jest całkowicie do dupy". W taki sposób można twierdzić, że 620-tka też "jest całkowicie do dupy", bo nie ma stacji dysków CD albo wyrzutni rakiet V2...
do biegania 220tka w zupełności wystarczy dla Twoich potrzeb. mierzy w zasadzie to co potrzeba amatorowi i zapewne wyczynowcom też starczy.
Ja na rower zabieram, i tez pyka. Po treningu przez bluetooth ściągasz bezprzewodowo i od razu masz na Endomondo i GC. Trasę rysuje bez zarzutów.
Polecam oczywiście nabyć z czujnikiem tętna
pozdrówko
YOT
10km - 50min
1/2M - 1h57min
30km - 2h58min
M - w 2015...
YOT
10km - 50min
1/2M - 1h57min
30km - 2h58min
M - w 2015...
- krzysztof jot
- Zaprawiony W Bojach
lampe czy meble łatwo zmienisz w mieszkaniu, płytki na scianie już trudniej, w rowerze komponenty też, ale ramę - już trudniej. To samo z zegarkiem - to nie T-shirt na miesiąc, zegarek powinno się kupić najlepszy na jaki nas stać, bo jego wymiana pociaga najwieksze koszty dlatego nie zgadzam się z przedmówcą - i nadal radzę Ci zmienić na 620. Poza podobnym rozmiarem i paskiem - to inny produkt, z inna budżetową elektroniką, Po prostu produkt skierowany do uboższego, mniej wymagającego klienta. zauważ, że w chwili premiery 620 kosztowała 2000. Tyle za nia dałem. Dzisiejsza cena 1500 jest więc wymuszona przez rynek, bo konkurencja, bo inne itp itd. 220 kosztował 1200 teraz niewiele mniej, Cały czas - po prostu niższa klasa. Insignia może być tańsza, ale Astra nigdy Insygnia nie będzie itp durne porównania - ale tak to wygląda, ludzie sobie tłumaczą jak mogą - to nie potrzebne, to zbędne. jakoś nie zauważyłem abym czegoś nie używał - a mam dobrze po czterdziestce, i zawodowym biegaczem nie jestem. Jak masz klime w samochodzie - to nie używasz, bo szkodzi?
Ale ten co kupił bez klimy - zawsze tak powie
.Więc jak masz kasę - wymień.