Dual dlatego nazywa się Dual, bo ma ANT+ oraz Bluetooth Smart.
Czujnik do piersiowego pomiaru tętna jaki?
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Racja, faktycznie! Wygląda jak te stare odpinane-to mnie zmyliło.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 50:19
- Życiówka w maratonie: brak
Kupiłem swój pierwszy czujnik. Instrukcja jest skąpa, więc chcę uporząkować pewne informacje z wczorajszych domowych prób. Forreruner 255 + HRM-Pro Plus.
1. Podczas sparowania z zegarkiem nie miałem do wybory ANT+/Bluetooth, więc zakładam, że zegarek połączył się domyślenie używajac zalacengo ANT+.
2. Z tego co zauważyłem, po założeniu pasa na pierś, to pas zaczyna monitorować dopiero jak się wybierze jakąś aktywność np. bieganie. Rozumiem, że czujnik z zegarka wtedy sam się odłącza i to co mi pokazuje na tarczy zegarka, to jest pomiar LIVE z czujnika. Co ciekawe to zdjęty zegarek i czujnik też pokazywał jakąś wartość tętna. Chyba z powietrza kurde.
3. Podczas włączania aktywności, po kilku sekundach pojawił się komunikat, że zegarek wykrył pas, ale szkoda, że nie wiem właśnie jak sprawdzić skąd idą pomiary.
4. Jak mam zegarek na ręku i używam czujnika, to po naciśnieciu STOP i potem odświeżeniu aplikacji, dane sa przenoszone z zegarka, bo już w nim są czy jak? Pytam, bo tam coś pisali o ręcznym dogrywaniu danych.
5. A jak gdy mam sam pas na piersi podczas aktywności, zegarek musi leżeć sobie na ławeczce z dala ode mnie, ale potem podchodząc do zegarka nasiskam STOP. Dane są automatycznie przenoszone na zegarek?
1. Podczas sparowania z zegarkiem nie miałem do wybory ANT+/Bluetooth, więc zakładam, że zegarek połączył się domyślenie używajac zalacengo ANT+.
2. Z tego co zauważyłem, po założeniu pasa na pierś, to pas zaczyna monitorować dopiero jak się wybierze jakąś aktywność np. bieganie. Rozumiem, że czujnik z zegarka wtedy sam się odłącza i to co mi pokazuje na tarczy zegarka, to jest pomiar LIVE z czujnika. Co ciekawe to zdjęty zegarek i czujnik też pokazywał jakąś wartość tętna. Chyba z powietrza kurde.
3. Podczas włączania aktywności, po kilku sekundach pojawił się komunikat, że zegarek wykrył pas, ale szkoda, że nie wiem właśnie jak sprawdzić skąd idą pomiary.
4. Jak mam zegarek na ręku i używam czujnika, to po naciśnieciu STOP i potem odświeżeniu aplikacji, dane sa przenoszone z zegarka, bo już w nim są czy jak? Pytam, bo tam coś pisali o ręcznym dogrywaniu danych.
5. A jak gdy mam sam pas na piersi podczas aktywności, zegarek musi leżeć sobie na ławeczce z dala ode mnie, ale potem podchodząc do zegarka nasiskam STOP. Dane są automatycznie przenoszone na zegarek?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:29
- Życiówka w maratonie: 3:02:45
2. Jeśli w zegarku w sekcji czujniki masz info że pas jest połączony to pomiar zawsze idzie z pasa. Co do wyłączenia czujnika w zegarku, po podłączeniu pasa czujnik się wyłącza. Ale jeśli masz przypisaną kartę płatniczą do zegarka wtedy czujnik nie wyłączy się po podłączeniu pasa. Pomiar będzie szedł z pasa ale czujnik nadgarstkowy będzie monitorował czy zegarek jest na nadgarstku. To zabezpieczenie portfela Garmina.
Po zakończonym treningu też możesz sprawdzić czy pomiar był z pasa. Wystarczy w aplikacji w sekcji Wykresy sprawdzić czy jest wykres oddychania. Przy pomiarze nadgarstkowym takiego wykresu nie będzie.
Po zakończonym treningu też możesz sprawdzić czy pomiar był z pasa. Wystarczy w aplikacji w sekcji Wykresy sprawdzić czy jest wykres oddychania. Przy pomiarze nadgarstkowym takiego wykresu nie będzie.
5km - 17:42 (18.03.2023 - bez atestu)
10km - 37:29 (17.09.2023)
HM - 1:22:40 (29.09.2024)
M - 3:02:45 (30.04.2023)
Blog - viewtopic.php?f=27&t=60476
Komentarze - viewtopic.php?f=28&t=60477
10km - 37:29 (17.09.2023)
HM - 1:22:40 (29.09.2024)
M - 3:02:45 (30.04.2023)
Blog - viewtopic.php?f=27&t=60476
Komentarze - viewtopic.php?f=28&t=60477
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
A gdy nie wpisałeś PINu karty i korzystasz z pasa, to diodki pod zegarkiem się nie świecą. Tak też można sprawdzić.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Zarejestrowany trening z pasem ma "Częstotliwość oddechu", z nadgarstka tego nie ma. Wszelkie tam przerwy świadczą, że pas szwankuje.
Wysłane z mojego SM-S916B .
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za wyjaśnienia. Wczoraj mnie zmyliło to, że gdy miałem pas na sobie w domu, który połączył się z zegarkiem, to gdy potem sprawdziłem (bez aktytwności) w zegarku było widać jakby się rozłączył i był znów wyszukiwany. Przez chwilę myślałem, że coś szawankuje. Czyli pas jest tylko do aktywności. Noszenie go, bez wybrania jakiejś aktywności z zegarka, nie skutkuje pomierem z pasa.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Skutkuje. Poczytaj sobie instrukcje do tego pasa. Nawet bez zegarka możesz go nosić, zrobisz synchro w Connect i będziesz miał puls a nawet chyba kroki.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
A po co ma nim skutkować? Przecież to kwintesencja nadmiaru, czyli niepotrzebnego gadżeciarstwa. Do większości biegów też ci tego pasa nie potrzeba.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
To jest przydatne w pływaniu i np. w sportach siłowych. Nie każdy posiadacz zegarka tylko z nim biega.
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Rozgrzewający Się
Kupiłem z myślą o interwałach i może sportach walk w miarę możliwości. Tylko w sportach walk trening jest tak zróżnicowany, że nawet nie wiem jaką aktywność w zegarku wybrać, żeby cokolwiek sensownego mi potem zebrało i wrzuciło do aplikacji. Może jakiś pomysł?
Dzisiaj też chciałem ułożyć krótki trening z różnego rodzaju brzuszków i takich domowych ćwiczeń bez obciążeń, ale ciężko po nazwach wyszukać. Już na pierwszej odmianie brzuszków poległem. Nie znalazłem "Foot to foot crounch", czyli skłon tułowia stopa do stopy. Ogólnie ta strona do układania treningu jest źle zrobiona.
Dzisiaj też chciałem ułożyć krótki trening z różnego rodzaju brzuszków i takich domowych ćwiczeń bez obciążeń, ale ciężko po nazwach wyszukać. Już na pierwszej odmianie brzuszków poległem. Nie znalazłem "Foot to foot crounch", czyli skłon tułowia stopa do stopy. Ogólnie ta strona do układania treningu jest źle zrobiona.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
W sportach walki zegarek raczej ściągasz i leży gdzieś obok. Można odpalić rejestrowanie aktywności, tu nie wiem jaką.
Możesz założyć pas, jeśli on nie będzie w danej aktywności przeszkadzał.
Nawet jak nie rejestrujesz żadnej aktywności zegarkiem, to założony pas będzie ci mierzył puls. Pas HRM-Pro+ ma wbudowaną pamięć.
Możesz później zrobić synchronizację pasa w apce Connect i zczyta z niego puls.
To tylko podpowiedź jakiejś z opcji.
Tak samo można w zegarku odpalić aktywność, zdjąć go, włożyć do torby i zostawić w zamkniętej szafce w szatni i iść ćwiczyć z samym pasem gdzieś na salę obok.
Na koniec treningu zatrzymujemy w zegarku rejestrowanie aktywności i w niej jest opcja by czytać puls z pasa.
Możesz założyć pas, jeśli on nie będzie w danej aktywności przeszkadzał.
Nawet jak nie rejestrujesz żadnej aktywności zegarkiem, to założony pas będzie ci mierzył puls. Pas HRM-Pro+ ma wbudowaną pamięć.
Możesz później zrobić synchronizację pasa w apce Connect i zczyta z niego puls.
To tylko podpowiedź jakiejś z opcji.
Tak samo można w zegarku odpalić aktywność, zdjąć go, włożyć do torby i zostawić w zamkniętej szafce w szatni i iść ćwiczyć z samym pasem gdzieś na salę obok.
Na koniec treningu zatrzymujemy w zegarku rejestrowanie aktywności i w niej jest opcja by czytać puls z pasa.
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Rozgrzewający Się
Taką właśnie miałem myśl, bo nie każdy trening to walka, a w razie czego można pas szybko zdjąć.
Czy pas jak będzie mierzył tętno, to będzie to jakoś uwzględniane w stanie wytrenowania czy innych parametrach? Spalane kalorie? Chodzi mi o wariant, gdzie nie uda mi się żadnej sensownej aktywności dobrać z zegarka. W apce widziałem możliwość wyboru Mieszanych sztuk walka, ale nie widzę tego w swoim Forreruner 255. W aplikacji można chyba dużo różncyh rzeczy dodać ręcznie np. wędkowania, medytacja czy sterowanie dronem.
Czy pas jak będzie mierzył tętno, to będzie to jakoś uwzględniane w stanie wytrenowania czy innych parametrach? Spalane kalorie? Chodzi mi o wariant, gdzie nie uda mi się żadnej sensownej aktywności dobrać z zegarka. W apce widziałem możliwość wyboru Mieszanych sztuk walka, ale nie widzę tego w swoim Forreruner 255. W aplikacji można chyba dużo różncyh rzeczy dodać ręcznie np. wędkowania, medytacja czy sterowanie dronem.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Musisz sam sprawdzić co będzie ci mierzył Garmin.
Nie pamiętam już dokładnie.
Jak miałem około 2 tyg. zegarek w reklamacji, to biegałem z pasem Garmina podpiętym do telefonu. Garmin nie ma zapisu treningu bez zegarka, korzystałem z apki innej firmy, ale apka Connect robiła synchro z pasa i puls się pojawiał, tak samo liczył kroki.
Nie byłem na tyle sfixowany, by pas nosić całą dobę i sprawdzać jaki to będzie miało wpływ na dane
Znając Garmina, to jednak za dużo nie można oczekiwać, że taki pas zastąpi zegarek.
Doraźnie, jak opisałem w moim poprzednim wpisie, na pewno się to sprawdzi.
Rób testy i obserwuj co będzie dobre i wygodne dla ciebie i dyscyplin, które uprawiasz.
Nie pamiętam już dokładnie.
Jak miałem około 2 tyg. zegarek w reklamacji, to biegałem z pasem Garmina podpiętym do telefonu. Garmin nie ma zapisu treningu bez zegarka, korzystałem z apki innej firmy, ale apka Connect robiła synchro z pasa i puls się pojawiał, tak samo liczył kroki.
Nie byłem na tyle sfixowany, by pas nosić całą dobę i sprawdzać jaki to będzie miało wpływ na dane
Znając Garmina, to jednak za dużo nie można oczekiwać, że taki pas zastąpi zegarek.
Doraźnie, jak opisałem w moim poprzednim wpisie, na pewno się to sprawdzi.
Rób testy i obserwuj co będzie dobre i wygodne dla ciebie i dyscyplin, które uprawiasz.
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Zaprawiony W Bojach
W zegarku można sprawdzić czy pas jest podpięty i włączany.
Menu -> Czujniki i akcesoria -> i tutaj lista sparowanych czujników
Wybierając dany czujnik mamy:
Połącz/rozłącz
Stan (wyłączony/wyszukiwanie)
Nazwą
Typ Połączenia
Usuń
Automatyczne połączenie się paska na klatę z zegarkiem jest sygnalizowane alertem na tarczy zegarka. Ale już rozłączenie paska na klatę i korzystanie z pomiaru optycznego w zegarku nie ma alertu.
Czasem może pojawić się alertu typu niski poziom bateri czujnika.
Gdy zapiszesz trening w zegarku, a miałeś na klatce czujnik z wbudowana pamięcią podczas tego treningu, to możesz później "dograc/wgrać" tetno z klatki. Przy podłączonym pasku na klatkę z zegarkiem, wystarczy wybrać w zapisanym treningu opcje pobierz tętno I wtedy zostanie utworzona nowa (taka sama) aktywnosc, ale już z danymi tętna pobranymi z czujnika.
Menu -> Czujniki i akcesoria -> i tutaj lista sparowanych czujników
Wybierając dany czujnik mamy:
Połącz/rozłącz
Stan (wyłączony/wyszukiwanie)
Nazwą
Typ Połączenia
Usuń
Automatyczne połączenie się paska na klatę z zegarkiem jest sygnalizowane alertem na tarczy zegarka. Ale już rozłączenie paska na klatę i korzystanie z pomiaru optycznego w zegarku nie ma alertu.
Czasem może pojawić się alertu typu niski poziom bateri czujnika.
Gdy zapiszesz trening w zegarku, a miałeś na klatce czujnik z wbudowana pamięcią podczas tego treningu, to możesz później "dograc/wgrać" tetno z klatki. Przy podłączonym pasku na klatkę z zegarkiem, wystarczy wybrać w zapisanym treningu opcje pobierz tętno I wtedy zostanie utworzona nowa (taka sama) aktywnosc, ale już z danymi tętna pobranymi z czujnika.
----------------------------------------------------------
1440miles
1440miles