Foot Pood (ANT+) do Garmina
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Eh, u mnie z techniką na bakier.
Pobrałem sobie ten programik, zgrałem biegi i znalazłem kilka, które wykazują new calibration: 1000. I co teraz?
Najchętniej poszedłbym na bieżnie, przebiegłbym 2 kółka i na podstawie tego skalibrował ale skoro ten program jest bardziej wiarygodną opcja to byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi łopatologicznie wyjaśnij jak za pomocą tego programu skalibrować Footpod'a.
Pobrałem sobie ten programik, zgrałem biegi i znalazłem kilka, które wykazują new calibration: 1000. I co teraz?
Najchętniej poszedłbym na bieżnie, przebiegłbym 2 kółka i na podstawie tego skalibrował ale skoro ten program jest bardziej wiarygodną opcja to byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi łopatologicznie wyjaśnij jak za pomocą tego programu skalibrować Footpod'a.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 43:56
- Życiówka w maratonie: 4:02:13
Nie jest precyzyjny, ale różnica 20s/km jest chyba dość spora.ibnexus pisze:Panowie, nie ma się co sprężać. Foot pod to nie jest precyzyjny czujnik. Z moich ponad rocznych doświadczeń z 910 wynika, że kalibracja daje efekt na dane tempo i kadencję. Jeżeli następny bieg po kalibracji biegnę podobnie to jest Ok, jak zmienię tempo lub kadencję to pojawiają się większe lub mniejsze rozbieżności i taka już tego uroda.
Generalnie średnie tempo okrążenia jest wyliczane z odległości przebytej wg GPS? FootPod w momencie włączonego GPS służy jedynie do kadencji i wskazania tempa aktualnego?
Kolejna sprawa, gdybym chciał ręcznie poprawić kalibrację, żeby tempo chwilowe pokazywało wolniejsze niż teraz, to muszę wartość obecną 1086 zmniejszyć czy zwiększyć?
5 km - 21:07 (Gdańsk, 25.04.2015)
10 km - 43:39 (Gdynia 11.11.2014)
HM - 1:39:25 (Gdańsk 26.10.2014)
M - 3:54:47 (Gdańsk 17.05.2015)
-
- Rozgrzewający Się
Idziesz na bieżnie i robisz 25 okr. po 1 torze czyli 10km. Zgrywasz taki trening do GC i eksportujesz do TCX. Odpalasz program kalibracyjny, i otwierasz wyeksportowany plik z treningiem. Po prawej zmieniasz jednostki na km i wpisujesz 10. W current calibration ustawiasz tyle ile bylo ustawione w zegarku w czasie tego treningu. Ja miałem 1000 i programik Ci policzy new calibration ktore trzeba wpisać w zegarku.Carlosball pisze:Eh, u mnie z techniką na bakier.
-
- Rozgrzewający Się
Jak mniejszy współczynnik to mi pokazywało mniejsze tempo chwilowe niż tempo LAPacinkownik pisze: Kolejna sprawa, gdybym chciał ręcznie poprawić kalibrację, żeby tempo chwilowe pokazywało wolniejsze niż teraz, to muszę wartość obecną 1086 zmniejszyć czy zwiększyć?
-
- Rozgrzewający Się
Dziś wolne, jutro się dowiem. Buty te same, czujnika nie zdejmuje wiec w tym samym miejscu a przemieszcza się trochę na pewno bo taki urok mocowania na sznurówki. Generalnie jak do tej pory nie jestem zadowolony z wyników jakie daje czujnik ale dam mu jeszcze szansę.marek84 pisze:To zależy, czy bieżnia jest dobrze skalibrowana. Może kosztować miliony monet, ale jak będzie źle skalibrowana to nic mądrego nie wyjdzie.Ricken88 pisze:Słuchajcie. Wskoczyłem na bieżnie. Ustawiłem 6min./km. (=10 km predkość)Bez kalibracji na 310xt tempo miałem po 6.25. Kalubrujac recznie foot pad(wartośc 1023 po kilku ustawieniach) wyszło tempo i predkosc na zegarku takie jak na bieżni(w pracy,warta ponad 20 tys.wiec nie powinna kłamac)
Czy mam rozumiec,źe wszystko jest dobrze i juz nie kombinowac?
Kalibracja na GPS jest bez sensu raczej, daje słabe wyniki. Zobacz, co Ci wyjdzie na tym stadionie. Przekłamania mogą wynikać np. z innych butów lub innego zamocowania sensora. Albo może Ci się sensor przemieszcza na bucie?g_kamyk pisze:Mam dokładnie ten sam problem.
Czujnik to Adidas miCoach i FR610. Ustawione na jednym ekranie tempo okrazenia/ tempo aktualne.
Różnice są że tak powiem... znaczne
Pierwsza kalibracja według GPS na dystansie ok. 1km. Pobiegłem w miarę stałe tempo, skalibrowało...
Zawyża niby w górę. Tempo LAP`a 1km 6:05 a chwilowe pokazywało cały czas ok. 5:40
Druga kalibracja na bieżni, 2 okrążenia = 800m
W efekcie teraz jest odwrotnie. Łapie LAP`y 6:05 - 6:10 a pokazuje 6:30 - 6:40
Dziś była 3 kalibracja na stadionie. Pobiegłem 25 okr. po wew. torze czyli równo 10km
Skalibrowałem w domu tym programikiem: http://fellrnr.com/wiki/Garmin_Foot_Pod_Calibration
Niestety jeszcze nie wiem co z tego wyszło... Dowiem się na następnym treningu.
-
- Dyskutant
Kalibrowałeś na bieżni, bo zamierzasz na niej trenować czy żeby mieć prawidłową kalibrację do biegania np. po ulicy?Ricken88 pisze:Słuchajcie. Wskoczyłem na bieżnie. Ustawiłem 6min./km. (=10 km predkość)Bez kalibracji na 310xt tempo miałem po 6.25. Kalubrujac recznie foot pad(wartośc 1023 po kilku ustawieniach) wyszło tempo i predkosc na zegarku takie jak na bieżni(w pracy,warta ponad 20 tys.wiec nie powinna kłamac)
Czy mam rozumiec,źe wszystko jest dobrze i juz nie kombinowac?
Bo jeśli będziesz biegać po asfalcie to ta kalibracja nie musi być prawidłowa. Dużo zależy od rodzaju podłoża. Bieżnia mechaniczna jest miększa i inne są siły (nacisk?), które mierzy foot pod. Nie będę się wymądrzać, bo kompletnie się na tym nie znam, z moich doświadczeń: foot pod skalibrowany na asfalcie z dokładnością 10-20 m na 5 km na bieżni pokazuje tempo wolniejsze o 15-20 sekund.
Marathon success does not come from training or perseverance, it comes from waterboarding yourself at aid stations.
- Ricken88
- Dyskutant
Kalibrowałeś na bieżni, bo zamierzasz na niej trenować czy żeby mieć prawidłową kalibrację do biegania np. po ulicy? odp. głównie po ulicy, na bieżnie wskakuje raz na 30 treningów(?).
Po prostu łatwy sposób, ustawiasz prędkość, a później porównujesz z zegarkiem.
Nie mnie jednak, wykonam kalibracje na stadionie, dwie pętle po 400 m i zobaczymy później jakie wyniki da w porównaniu z bieżnia.
Reasumując: KALIBRACJA na stadionie jest najlepszą, najdokładniejszą ?
Po prostu łatwy sposób, ustawiasz prędkość, a później porównujesz z zegarkiem.
Nie mnie jednak, wykonam kalibracje na stadionie, dwie pętle po 400 m i zobaczymy później jakie wyniki da w porównaniu z bieżnia.
Reasumując: KALIBRACJA na stadionie jest najlepszą, najdokładniejszą ?
-
- Rozgrzewający Się
Jak obiecywałem melduje o rezultatach po dzisiejszym treningu.
Po kalibracji programem w końcu czujnik zaczął pokazywać dobre wyniki które są bardzo zbliżone do łapanych LAPów.
Jest to najdokładniejsza metoda którą polecam !
Po kalibracji programem w końcu czujnik zaczął pokazywać dobre wyniki które są bardzo zbliżone do łapanych LAPów.
Jest to najdokładniejsza metoda którą polecam !
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 43:56
- Życiówka w maratonie: 4:02:13
Do kalibracji programem trzeba przebiec na bieżni 10km? Mam taką żwirowa, dziurawą bieżnie, że mało przyjemne by było kręcić 25 kółek.
5 km - 21:07 (Gdańsk, 25.04.2015)
- Jupiter
- Wyga
- Życiówka na 10k: 44:16
- Kontakt:
W niedziele przebiegłem z pedometrem 10 km podczas biegu w Warszawie Tropem Wilczym trasa atestowana .
Ustawienia 310 , źródło prędkości -czujnik, współczynnik ustawiony na 1000. Starałem się wystartować i zakończyć najdokładniej ( czas z zegarka i netto z zawodów taki sam 44:39) . Dystans na urządzeniu 10,02 km ( dla mnie błąd do przyjęcia ) .Po wrzuceniu na w/w program do kalibracji , współczynnik jaki został wyliczony to 935 ( czy to dużo , czy mało ?)
. Czy aby mieć pewność ,że foot pood jest dobrze skalibrowany należałoby ,przebiec jeszcze raz tę trasę ( póki są jeszcze oznaczenia ) i ponownie poddać go kalibracji .
Ustawienia 310 , źródło prędkości -czujnik, współczynnik ustawiony na 1000. Starałem się wystartować i zakończyć najdokładniej ( czas z zegarka i netto z zawodów taki sam 44:39) . Dystans na urządzeniu 10,02 km ( dla mnie błąd do przyjęcia ) .Po wrzuceniu na w/w program do kalibracji , współczynnik jaki został wyliczony to 935 ( czy to dużo , czy mało ?)

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
Jeżeli na atestowanej trasie przy współczynniku 1000 wyszło ci 10.02 to ja bym niczego nie ruszał i biegał spokojnie dalej. Współczynnik 935 by ci mocno zaniżał prędkość i dystans.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:52
- Życiówka w maratonie: 3:59:06
Ja już pisałem o tym inny wątku.Jupiter pisze:W niedziele przebiegłem z pedometrem 10 km podczas biegu w Warszawie Tropem Wilczym trasa atestowana .
Ustawienia 310 , źródło prędkości -czujnik, współczynnik ustawiony na 1000. Starałem się wystartować i zakończyć najdokładniej ( czas z zegarka i netto z zawodów taki sam 44:39) . Dystans na urządzeniu 10,02 km ( dla mnie błąd do przyjęcia ) .Po wrzuceniu na w/w program do kalibracji , współczynnik jaki został wyliczony to 935 ( czy to dużo , czy mało ?). Czy aby mieć pewność ,że foot pood jest dobrze skalibrowany należałoby ,przebiec jeszcze raz tę trasę ( póki są jeszcze oznaczenia ) i ponownie poddać go kalibracji .
Sam od niedawna użytkuję footpod-a z 310-tką.
Z moich obserwacji dystans i "lapy" z poszczególnych odcinków są brane z GPS a nie z footpod-a.
Z footpod-a idzie tempo chwilowe i wykres tempa. Dla sprawdzenia zajrzyj do Garmin Connect i obejrzyj wykres prędkości na jakimś km, gdzie trasa była w miarę prosta i równo biegłeś, a następnie porównaj z tempem średnim danego km (jeżeli miałeś autolap co 1km). U mnie przy takim "teście" był duży rozjazd i widać było wyraźnie, że z tempa z wykresu (a te są z footpod-a) nie mogło wyjść tempo średnie z danego odcinka zarejestrowane w GC.
U mnie po autokalibracji wyszedł współczynnik ponad 1100 ... i teraz prędkość chwilowa w miarę pokrywa się ze średnią (wg mojej teorii ta druga jest z GPS). Przed kalibracją (przy współczynniku 1000) miałem duży rozjazd.
- Jupiter
- Wyga
- Życiówka na 10k: 44:16
- Kontakt:
Autolap nie miałem ustawione ale ,pierwszy etap po starcie 1,5km (nie był to równe ) w podsumowaniu mam 4:22 natomiast na wykresie najwolniej na tym odcinku 4:18mafik pisze:... obejrzyj wykres prędkości na jakimś km, gdzie trasa była w miarę prosta i równo biegłeś, a następnie porównaj z tempem średnim danego km (jeżeli miałeś autolap co 1km). U mnie przy takim "teście" był duży rozjazd i widać było wyraźnie, że z tempa z wykresu (a te są z footpod-a) nie mogło wyjść tempo średnie z danego odcinka zarejestrowane w GC.
U mnie po autokalibracji wyszedł współczynnik ponad 1100 ... i teraz prędkość chwilowa w miarę pokrywa się ze średnią (wg mojej teorii ta druga jest z GPS). Przed kalibracją (przy współczynniku 1000) miałem duży rozjazd.

czyli zastosować korektę zgodnie z wyliczeniem programu (współczynnik 935) i jak tu się odneść do
marcinnek_ pisze:Jeżeli na atestowanej trasie przy współczynniku 1000 wyszło ci 10.02 to ja bym niczego nie ruszał i biegał spokojnie dalej. Współczynnik 935 by ci mocno zaniżał prędkość i dystans.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:52
- Życiówka w maratonie: 3:59:06
Zajrzałem do Twojego Garmin Connect z tego biegu i moim zdaniem potwierdza to moją teorię.Jupiter pisze:Autolap nie miałem ustawione ale ,pierwszy etap po starcie 1,5km (nie był to równe ) w podsumowaniu mam 4:22 natomiast na wykresie najwolniej na tym odcinku 4:18
czyli zastosować korektę zgodnie z wyliczeniem programu (współczynnik 935) i jak tu się odneść domarcinnek_ pisze:Jeżeli na atestowanej trasie przy współczynniku 1000 wyszło ci 10.02 to ja bym niczego nie ruszał i biegał spokojnie dalej. Współczynnik 935 by ci mocno zaniżał prędkość i dystans.
Na pierwszych 1,5km wg wykresu, którego źródłem jest footpod, biegłeś cały czas nie wolniej niż 4:18, a czasami dużo szybciej. Więc nie ma cudów, żeby pokazana średnia prędkość tego odcinka 4:22, pochodziła z tego samego źródła. Czyli pochodzi z GPS. Dodatkowo zgadza się z przeliczenia odległości i czasu odcinka.
Na kolejnych odcinkach jest podobny rozjazd.
Oznacza to moim zdaniem, że zmierzona odległość 10,02km nie pochodzi z footpod-a tylko z GPS (gdyż zgadza się prędkościami średnimi). Czyli teoria marcinnek_'a że wszystko jest ok z kalibracją (1000) jest raczej nieprawdziwa.
Wklep kalibrację wyliczoną przez program z tego atestowanego biegu i pobiegaj testowo. Ustaw sobie testowo w miarę gęste autolap'y, biegnij po otwartym terenie i w miarę równo i zobacz, czy wtedy tempa średnie będą się w miarę pokrywały z chwilowymi. Potem obejrzyj to w Garmin Connect.
Jak będzie się to pokrywało to powinno być ok.
A tak czy inaczej tak jak pisałem, odległości i tempa średnie są brane z GPS niezależnie od ustawień (być może gdy sygnał słabnie to przy jakimś progu się przełącza, ale normalnie chyba jedzie z GPS).