Znów monitor pracy serca

jacekk
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

27. marca 2002. To jest mini recenzja monitora Sigma Sport PC 14. W Warszawie są właśnie po 260 PLN w sklepie DEL przy ul. Nowowiejskiej 5, tel. (22) 825 41 43. Kupiłem kilka dni temu. Sigma PC 14 jest w pełni kompatybilny z Polarem. Ich nadajniki i odbiorniki współpracują nawzajem ze sobą. Nawet  przyłożenie odbiornika Polara A1 (innych pewnie też) do nadajnika Sigmy w trakcie ćwiczenia też powoduje wyświetlenie na Polarze funkcji stopera. Funkcje PC 14: mierzy HR, podaje średni i maksymalny puls z całego biegu. Wskazuje (miganiem lub dźwiękiem) wychodzenie poza ustalony przez Ciebie zakres pulsu. Podaje procent czasu ćwiczenia powyżej górnej granicy tego zakresu. Ma podświetlaną tarczę, datownik, zegar, alarm, stoper oraz funkcję pomiaru i zapamiętywania do 40 międzyczasów, co dla wielu jest bardzo ważne. Mierzy kalorie. Ma wymienne baterie w nadajniku i odbiorniku, co likwiduje wadę Polara. Słowem same zalety? Niemal. Teraz kilka słów o niedoskonałościach. Wyświetlacz Sigmy jest nieco mniej kontrastowy niż Polara. Sigma jest znacznie wrażliwsza na zewnętrzne pola elektromagnetyczne. Np. nie działa mi w samochodzie a także w HIT-ie. Licznik kalorii działa w oparciu o bardzo uproszony algorytm ale z drugiej strony można go dostrajać (służę radą). Sigma w porównaniu z Polarem robi na mnie nieco gorsze wrażenie estetyczne. Podsumowanie: najbliższy Sigmie PC14 jest Polar 610 za ok. 600 PLN (nawet jeśli dostaniemy rabat dolicz za przesyłkę 25 PLN). Czyli jest droższy o 340 PLN. Za te dodatkowe pieniądze Polar S610 oferuje szacunek VO2 max i HR max oraz średni HR dla każdego międzyczasu.
PKO
jacekk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ciąg dalszy Sigma Sport PC 14. Dopiero dziś po bieganiu zauważywałem, że ten model pokazuje również średni puls z każdego odcinka, dla którego zmierzył międzyczas. Czyli jeszcze jedna zaleta.
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jackku,
widzę, że pomyliły Ci się modele. S-610 ma pamięć 22 godzin przy interwale 5 sekund, program i możliwość przenoszenia danych do komputera.
Ale generalnie masz rację - Sigma jest tańsza.
Cóż tak jest świat skonstruowany, że są rzeczy tańsze i droższe, gorsze i lepsze.
Wolność polega na możliwości wyboru. Ty wybrałeś Sigmę.

R.
jacekk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ryszardzie, porównujac Sigme Sport PC 14 z Polarem mialem na mysli Polara S210. Dzieki za zwrocenie uwagi. Co do wyboru, przyznaje - Polary wygladaja nieco lepiej. I gdybym mial za duzo wolnej gotówki pewnie bym kupil  Polara S210 za 600 PLN. Ale ze jej nie mam a na rynku jest Sigma Sport PC 14, która oferuje  wszystko co S210 (poza pomiarem VO2max) za mniej niz polowe ceny (43%), kupilem ja i jestem autentycznie zachwycony. Moj Polar A1, ktory kupilem w styczniu 2002 mam zamiar sprzedac. Jest znakomity i caly czas sluzyl mi niezawodnie. Jesli ktos chce kupic - prosze sie zglosic.
Zycze Wesolych Swiat Tobie, Adammowi i wszystkim
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sigma wg mnie jest bardziej na rower. Bardzo czuły na zakłócenia odbiornik jest bezużyteczny w tłumie biegaczy- wiekszośc ma Polary niekodowane. Jak biec z takim czymś maraton?
Ciekawe, co piszesz JackuK jak działał w sklepie. Może to było przez chipy bezpieczeństwa? Może od chipów na zawodach też szwankuje?
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP[/b][/url] m/f
Awatar użytkownika
mucherek
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja mam Sigme Sport PC 14. Jacek wspomniał o 2-ch głównych wg mnie wadach tego HRM-a: wrażliwości na zakłócenia (baardzo czuły gdy np. biegnę obok torów czy przewodów) i liczniku kalorii.

A tak swoją drogą Jacku - prosiłbym o sugestie w sprawie dostrojenia tego ostatniego. Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
Bennet
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przepraszam bardzo, ale Polary z niekodowaną transmisją też "głupieją" przy trakcji tramwajowej i przy przewodach wysokiego napięcia... Pewnie w tłumie innych monitorów czują się podobnie...
No i co mam tu teraz napisać? ;)
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Polary g³upiej± przy trakcji tramwajowej i przy przewodach wysokiego napiêcia nawet wówczas, gdy maj± transmisjê kodowan±, tak jak mój. W ogóle jest to dosyæ chimeryczny sprzêt, ale go lubiê.
Awatar użytkownika
JacekZ
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Na szczęście mam transmiter od pulsomierza, którego używałem poprzednio (sportinstrument za 250 zł).Od kiedy biegam z Polarem i tym może mniej zaawansowanym technologicznie ale za to działającym sensownie transmiterem wszystko jest OK.
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy po tylu krytycznych uwagach ktoś zechce jeszcze spojrzeć na Polara, ale chciałem Was poinformować, że będę miał w sprzedaży ostatnią partię Protrainerów XT w cenie 330 zł (bez sensora prędkości). Jeżeli jest to dla Was interesująca wiadomość to dajcie znać na forum a napiszę Wam o funkcjach tego urządzenia.

R.
Awatar użytkownika
Mariusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jasne,że są jeszcze tacy co spojrzą  na Polary.
Mam w związku z tym pytanie, czy Polar szykuje w najbliższym czasie jakieś nowość?
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Ryszard on 4:29 pm on Mar. 29, 2002
, ale chciałem Was poinformować, że będę miał w sprzedaży ostatnią partię Protrainerów XT w cenie 330 zł (bez sensora prędkości). Jeżeli jest to dla Was interesująca wiadomość to dajcie znać na forum a napiszę Wam o funkcjach tego urządzenia.
Prosimy o szczegółowe dane, nawet jak ktos nie planuje teraz kupowac, to i tak warto mieć dane porównawcze.
Quote: from Ryszard on 4:29 pm on Mar. 29, 2002
,
Nie wiem czy po tylu krytycznych uwagach ktoś zechce jeszcze spojrzeć na Polara
przecież większośc z nas ma pulsomierze tej marki, to mielibysmy nie patrzec na tętno, a dlaczego? :hej:
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Polar Protrainer XT to model przeznaczony dla biegaczy i rowerzystów.

Funkcje podstawowe:

- częstość skurczów serca
- 3 strefy wysiłku z wizualnym i dźwiękowym alarmem przekroczenia strefy
- 48 międzyczasów z aktualnym tętnem
- 2 timery
- 3 linie wyświetlania
- kodowana transmisja
- wodoszczelność do 20m
- podświetlany ekran

Funkcje zegarka:

- czas dnia, budzik
- data
- stoper

Funkcje pamięci:

- całkowity czas treningu
- czas pracy w strefie, poniżej i powyżej
- przeciętne i maksymalne tętno z treningu
- przeciętne i maksymalne tętno każdego okrążenia
- restytucja tętna na zakończenie treningu
- pamięć jednego treningu

Funkcje rowerowe:

- aktualna prędkość
- dystans dzienny i całkowity
- prędkość maksymalna i przeciętna
- całkowity czas jazdy
- programowanie dla 2 rowerów
- bezprzewodowy sensor prędkości (dodatkowo)

Sensor prędkości kosztuje dodatkowo 103 zł i w zestawie otrzymujemy uchwyt na kierownicę.

R.
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Ryszard on 10:00 pm on Mar. 29, 2002

Funkcje podstawowe:
(...)
- 48 międzyczasów z aktualnym tętnem
(...)
Funkcje pamięci:
- przeciętne i maksymalne tętno każdego okrążenia
Czy dobrze kojarzę te dane? Chodzi w obu przypadkach o 48 odcinków?
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

48 możliwości zapamiętania aktualnego czasu i tętna, czyli 47 czasów odcinków.

R.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ