Komentarz do artykułu Garmin Forerunner 10

mygumas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

cześć, mam kilka pytań odnośnie Garmi Forerunner 10;

1. Jak mierzone jest spalanie kalorii? Czy zakładam zegarek na rękę, wcześniej podaje dane (waga, wiek?) i to wystarczy coś na wzór jak to ma miejsce w aplikacji w telefonie endemondo? Czy jednak musi być mierzone tętno przez nadajnik i należy go do kupić gdy weźmie się zegarek bez paska?

2. Jak dokładnie działa virtual pacer? Czy dobrze rozumiem, że:

ustawiam sobie np 5:45sek/km i co każdy km mi komunikuje czy biegnę za wolno/ szybko czy jednak ustawiam sobie 5:45/km na konkretny dystans np. 10km i co km komunikuje jeśli za wolno, i jeśli przez 5km biegu biegne odpowiednio w czasie krótsztm niż 5:45 na km to nie pika bo jest czas dobry itp? w poprzednim poście jest napisane, że virtual pacer porównuje moje tempo do czasu rzeczywistego czyli co, cały czas porównuje non stop i jak tylko zwolnie lub przyspiesze to daje znac czy jak.. trochę nie rozumiem.

3. Zastanawiam się który model wybrać 10 czy 110 unisex - ceny bardzo podobne, praktycznie bez różnicy.

Do jakich celów zegarek;
- bieganie 3-4x w tygodniu,
- dystande 8-10km i raz większe wybieganie 15km, zawody 3-5x w roku (półmaraton, 10km etc.)
- ogólnie rekreacja biegowa, bez spinki na interwały czy dokładne treningi wg planu itp.
PKO
daeone
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:06

Nieprzeczytany post

1. Kalorie bez paska są obliczane na podstawie algorytmu (wyliczenia z podanych danych o tobie, tempa biegu, dystansu itp)

2. Nie wiem jak to działa w Garminie 10 ale ja w 405 mam ekran z dwoma ludzikami. Jeden to moje tempo drugi to ustawione tempo VP. Też obliczane np ustawię tempo 5 min/km to znaczy ze po 10 minutach VP przebiegnie 2 kilometry.

Który wybrać ci nie podpowiem musisz sam się zastanowić czego potrzebujesz :)
Obrazek
mygumas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

@daeone dzięki za odp.

czyli kalorie będą w f10 obliczane coś na wzór endomondo i innych tego aplikacji bez mierzenia tętna (paska)..?

f10 ma wlasnie opcje virtual pacer a f100 nie ma. w sumie z roznic najwiekszych to chyba wlasnie f10 ma partnera f100 nie ma i f10 nie moze miec paska do tetna a f100 mozna dokupic.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W Fr10 nie masz możliwości podpiecia paska nawet gdybyś bardzo chciał.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
ToM78
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mygumas - cały czas na bieżąco porównuje tempo biegu, ustawia się tylko parametr tempa i to wszystko - jak biegniesz masz się trzymać tempa, odnośnie kalorii to tylko się podaje masę ciała, nie ma wzrostu ani płci co też mnie zdziwiło. Myślałem że trzeba do kalorii podać wiek, masę, płeć. Jak chcesz więcej info to podaj telefon to pogadamy.
mygumas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

@Piechu - dokładnie tak jak napisałem wyżej. w FR10 nie podepnę paska w FR110 jest taka opcja. W FR10 mam Virtual Pacer, w FR110 nie ma tej opcji. W FR10 liczy kalorie wg algorytmu tak jak wyżej napisane w poście przez daeone.

@ToM78 - w sumie wszystko już wiem, więc nie będę zawracał Tobie głowy telefonami ;) jeszcze jedno pytanie co do Virtual Pacer, co jaki czas sprawdza on moje tempo bo chyba nie brzęczy/ wibruje? cały czas jeśli jestem wolniejszy od ustawionego celu tempa?

Jeśli mógłbyś dodać coś od siebie (opinię, wrażenia, wady..) jeszcze nt. FR10 to będę wdzięczny, bo zamierzam się właśnie zdecydować na niego a rozumiem, że jesteś użytkownikiem tego modelu :)

Dzięki pzdr.
Awatar użytkownika
ToM78
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bateria w/g mojego testu trzyma 6h:8m:2s - leżał na parapecie i co ciekawe jak brakło zasilania zapisał bieg prawidłowo. Ja jestem amatorem biegania typu - wychodzę na bieganie zakładam w głowie bieg np. 10km temp 5.30 i tego się trzymam, więc na zegarek patrzę tylko na tempo i na km. takie mam wymagania. Użytkuję go od 10.12.2013r. nie paruje szybka, pływałem z nim licząc lapy jako 100m i patrząc na stoper. A że lubię gadżety to znów mnie kusi FR10 sprzedać i kupić coś innego :)
mygumas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

@ToM78 - jeszcze jedno pytanie co do Virtual Pacer, co jaki czas sprawdza on moje tempo bo chyba nie brzęczy/ wibruje? cały czas jeśli jestem wolniejszy od ustawionego celu tempa?
Awatar użytkownika
ToM78
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tak bardzo aż na to nie zwracałem uwagi ale FR10 trochę czeka aż tempo się ustabilizuje no myślę że około co 5-10 sekund, nie chcę Cię wprowadzić w błąd. Musiałbym zrobić test na zasadzie: biegnę 5.50 i tak mam ustawione, potem przyśpieszyć, liczyć w pamięci sekundy i czekać aż FR10 napiszę ze za szybko biegnę :)
mygumas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ToM78 okey tylko tyle chciałem wiedzieć. Po prostu czy zegarek będzie mi pikał non stop jak będe wolniejszy niż założone tempo czy np raz na km mi da znać.

hmm, jeśli ciąglę np co kilka sekund to trochę może to irytować po kilku minutach myślę.

Wolałbym,że by zegarek po każdym km dał mi znać dzwiękiem/vibracją czy ostatni km przebiegłem słabszy/lepszy/ czy dokładnie takim tempem jak założyłem a wyświetlanie na ekranie może być nonstop tu nie ma problemu.
Awatar użytkownika
ToM78
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

FR10 nie ma wibracji a szkoda, będzie Cię powiadamiać co chwilę i mnie to też irytuje, dlatego na ekranie mam tylko tempo i dystans i to pilnuję, mi to wystarcza.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Najlepiej ustawić sobie średnie tempo odcinka/okrążenia i tego się trzymać.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
mygumas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

@ToM78 no to teraz mam zagwostkę :)

skoro i tak z tej f-cji nie będę korzystał to może lepszym rozwiązaniem będzie fr110 unisex (cena praktycznie ta sama)

tylko pytanie teraz czy fr110 unisex pokaże mi spalane kalorii wg algorytmu (systemu) bez pasa hr

kurcze.....
Awatar użytkownika
ToM78
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

FR110 nie bardzo jest do kąpania, FR10 ma 50m a FR110 ma IPX7 i może parować szybka :)
mygumas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no z kąpieli nie będę korzystał w ogóle. a takie tam jakieś deszczyki to chyba przetrwa co :)

można przyjąć że fr110 unisex i fr10 będą prawie, że identyczne.

kurde a myślałem, że będę korzystał z virtual pacer sobie tylko to powiadamianie jest do kitu, powinni w sofcie zmienic w jakiejs aktualizacji zeby mozna było wybrac co ile ma powiadamiać o naszym tempie czy live czy co 1km..

nie wiem, no teraz nie wiem :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ