CEP Compression Running socks

00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Gdyby to było "troszkę" więcej :bum: , więc się zastanowie jeszcze raz.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Nie moge jeszcze nic powiedzieć na temat CEP-ów. No marketingowo wygląda to nieżle. Niebawem zabieramy je pod "lupę" i zobaczymy ile jest prawdy w dymagogiach laboratoryjnych. Byłem niedano w jednej z fabryk i widziałem na żywo jak sie robi takie skarpetki, zapytałem dlaczego nie starają się o certyfikat o prezes fabryki stwierdził że choć ich wewnętrzne badania potwierdziły kompresję to dodatkowo taki papier to spory wydatek i sporo biurokracji który trzeba odnawiac co jakiś czas, a ich produkt cieszy się zaufaniem więc nie widzi sensu...
Argument mocny którym podpierają się CEP-y - pół wieku na rynku.
Fakt, którego (jeszcze) nie rozumie - rozmiar pod obwód łydki (a gdzie inne wymiary?)
"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
 właśnie dzięki mojemu umysłowi".
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dla CEPa badania kliniczne to raczej normalka- koncern, który rozwinął tę markę (medi) od 50 lat produkuje rehabilitacyjne czy tez medyczne artykuły charakteryzujące się wysoką jakością, w tym także rajstopy/pończochy kompresyjne na żylaki. Ogółem firma posiada już 320 patentów.

Skarpety kompresyjne CEP dobiera się na podstawie obwodu łydki w najszerszym jej miejscu. To najważniejsze kryterium, by kompresja działała w prawidłowy sposób. Reszta wymiarów- oprócz męski/damski (np. długość stopy) jest nieistotna, gdyż skarpety doskonale dopasowują się.

Sam osobiście noszę rozmiar IV męski przy rozmiarze stopy 47! Wielu osobom pokazywałem już osobiście, że nawet przy takim rozmiarze stopy (i dodatkowo wzroście 191 cm), wszystko jest na swoim miejscu (w tym także wsparcie ścięgna Achillesa).
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14

Nieprzeczytany post

Czyli duży rozmiar stopy i dużo obwód. A jak jest z dopasowaniem się skarpet w przypadkach nie tak sprzyjających? Duża stopa ale mały obwó?
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie ma najmniejszego problemu. Tak naprawdę po wyjęciu z pudełka stopki skarpet wyglądają bardzo niepozornie wręcz jak rozmiary dziecięce :) Osoby, ktróre już używają pewnie potwierdzą to.:) Sęk tym, że tak jak wiele innych produktów wykonanych wyłącznie z syntetycznych materiałów najwyższej jakości skarpety są bardzo elastyczne dopasowując się do stopy, tak jak pisałem powyżej wszystko leży na swoim miejscu :)
Co do dużego obowdu łydki to pozwolę sobie zaprotestować :hej: 41 cm to jeszcze nie tak dużo. Mieszczę się w dolnej granicy średniego rozmiaru męskiego (IV) Największy rozmiar jest dla obwodu 45-50. :)

Pozdrawiam i miłej nocki życzę, jutro rano rozbieganko :)
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Czy ALLSPORTS COMPRESSION SLEEVES , czyli te bez stopy, dobrze trzymają achillesa?
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam,
Allsports Compression Sleeves są zaprojektowane do uciskania łydki. Wszystko też zależy od prawidłowego nałożenia/naciągnięcia, aczkolwiek żadne sleevsy (nieważne jakiej marki) nigdy nie będą zapewniały tak dobrego wsparcia dla achillesa jak dobrze zaprojektowane biegowe skarpety.
Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to daj znać na pw, chętnie pomogę.
pozdrawiam serdecznie i Szczęśliwego nowego roku wszystkim ! :)
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Informacja dla osób z Poznania: dla tych, którzy nie chcą czekać na dostawę za pośrednictwem poczty polskiej (i jednocześnie zaoszczędzić na przesyłce), istnieje możliwość odbioru osobistego skarpet. W razie pytań, proszę o PM lub na info@runcentre.pl
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: 2,52,20

Nieprzeczytany post

troszkę z niedowierzaniem kupiłem te skarpety.
Biegam w nich 2 tydzień.zrobiłem w nich ok 160km.Waga 87kg, wzrost 172cm.Biegam w Nike lunarglide,z reguły po asfalcie , troszkę w terenie.
Muszę przyznać,że te skarpety naprawdę "trzymają"w kupie łydkę.W trakcie biegu nie czułem ich jakoś wyjątkowo, ale po treningu (pochodziłem w nich jeszcze ze 30min ) bardzo pomagają się zregenerować .

Co do jakości to po tym przebiegu wyraźnie zmechaciła sie w okolicy palców i pięty (w innych skarpetach tego nie było).Zobaczymy co dalej....

Cena odstrasza, ale jak ktoś ma problemy "łydkowe" to moim zdaniem warto.
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Prawdę powiedziawszy to mechacenie skarpet związane jest najprawdopodobniej z butami, ja od ponad miesiąca biegam w swoich, piorąc je ręcznie i nic się nie dzieje. Biegam w Brooksach cascadi 4 i NewBalancach EU 1052 bodajże taki to był model
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1. Dobra skarpeta musi się lekko zmechacić - wtedy posiada swoje właściwości, chłonne i odprowadzające wilgoć.
2. Skarpetę przed ubraniem należny wyprać najlepiej 2-3 razy - szpule są woskowane żeby na produkcji nitka dobrze się ślizgała po maszynie.
"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A tego nie wiedziałem co do prania przed ubraniem
:)
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A widzisz? A handlujesz skarpetami. Zawstydziłem Cię jak Turbodynomen :hej:
Tak na serio byłem w fabryce gdzie są produkowane skarpety do biegania i śledziłem cały proces produkcji.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Edi pisze:A tego nie wiedziałem co do prania przed ubraniem
:)
wszystko nowe przed ubraniem piore
Awatar użytkownika