Dokładność GPSów, Fotpodów, prędkość chwilowa

gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Svolken pisze:Niby prosta sprawa, ale...w którym miejscu buta należy zamontować S3? Na początku sznurowania, czyli bardziej z czuba, czy pod koniec? Czy to w ogóle ma jakieś znaczenie?
ja nosze bliżej czubka i jest ok
Kiprun
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Jęzorem (tym co trzyma) w stronę jęzora ku górze oczywiście? :)
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przez ostatnie dwa dni biegałem z G3 i S3 od Polara. Od dzisiaj gps zostaje w domu. S3 właściwie nie wykazuje błędu. Na pętli w parku, którą zmierzyłem rowerem oraz na stronie http://maps.geoportal.gov.pl mam 901 metrów. S3 podał 902 metry i to bez kalibracji. Ciekawe po której stronie leży błąd tego jednego metra? :)
Awatar użytkownika
Buddy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: 2:47:38

Nieprzeczytany post

Podlinkuję Wam świetną pracę dyplomową nt. pomiaru czasu, tempa i odległości różnymi metodami, napisaną w Instytucie Kartografii i Geoinformatki na uniwersytecie w Hannowerze.

Praca jest oczywiście po niemiecku, ale są tabelki i zdjęcia i nawet jak ktoś nie posługuje się dobrze językiem sąsiadów, to może się dowiedzieć wiele cennych rzeczy.

Dla biegaczy jest ważna informacja - Garmin Forerunner 305 rulez :hej:

Untersuchung der Messgenauigkeit von Sportuhren mit Geschwindigkeits- und Entfernungsfunktion.

Link do PDFa na dole strony. Miłej lektury :)
drwaski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Svolken pisze:Przez ostatnie dwa dni biegałem z G3 i S3 od Polara. Od dzisiaj gps zostaje w domu. S3 właściwie nie wykazuje błędu. Na pętli w parku, którą zmierzyłem rowerem oraz na stronie http://maps.geoportal.gov.pl mam 901 metrów. S3 podał 902 metry i to bez kalibracji. Ciekawe po której stronie leży błąd tego jednego metra? :)
Fajna stronka, nie znałem więc dzięki Svolken.
magdwa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Laszlo, ładne podsumowanie. Dodam jeszcze, że jak są złe warunki pogodowe (lodowisko albo ulewny deszcz) można nadal korzystać z dobrodziejstw pomiaru inercyjnego na ścieżce mechanicznej w siłowni :)

Svolken, z tego co pamiętam w instrukcji S3 jest wskazanie na lewego buta oraz mocowanie jak najwyżej czyli w okolicach "języka". Oczywiście trzeba jak zwykle samemu potestować ale ważniejsze jest według mnie takie miejsce aby sensor nie miał możliwości się przesuwać np. pod wpływem mocniejszego lub słabszego wiązania buta.
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Spojrzałem w swoją instrukcję i nie znalazłem info o miejscu na bucie i którym bucie. Intuicyjnie zamontowałem na lewym, ale na samym początku sznurowania, a nie na górze.
mchalnotts
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jak wygląda współpraca Forerunnera 305 które mam zamier niedługo zakupić równocześnie z GPSu i footpod'a? Czy czujnika inercyjnego uzywa w momencie gdy zgubi sygnał z stelity, czy te dwa pomiary jakoś się wspomagają? Czy kompletna informacja na końcu to np wykres częstotliwości kroków i szybkość chwilowa z footpoda i dległość całkowita z GPS?
Czy można np tak skonfigurować urządzenie, żeby faworyzował któryś z czujników lub mierzył różne wartości z różnych (np: prędkość z footpoda, odległość i pozycja z GPS)?
Awatar użytkownika
henley
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Buddy pisze:Podlinkuję Wam świetną pracę dyplomową nt. pomiaru czasu, tempa i odległości różnymi metodami, napisaną w Instytucie Kartografii i Geoinformatki na uniwersytecie w Hannowerze.

Praca jest oczywiście po niemiecku, ale są tabelki i zdjęcia i nawet jak ktoś nie posługuje się dobrze językiem sąsiadów, to może się dowiedzieć wiele cennych rzeczy.

Dla biegaczy jest ważna informacja - Garmin Forerunner 305 rulez :hej:
Problem w tym ,że praca uwzględnia tylko Polara S625SX ze starym czujnikiem S1. Czujnik S3 z Polara 800 to całkiem inna bajka... :hej: .
pzdr
henley
,,Nie ma litości, zakładników nie bierzemy..."
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

S3 bije na głowę nawet G3 :)
Awatar użytkownika
Buddy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: 2:47:38

Nieprzeczytany post

henley pisze: Problem w tym ,że praca uwzględnia tylko Polara S625SX ze starym czujnikiem S1. Czujnik S3 z Polara 800 to całkiem inna bajka... :hej: .
Praca jest z 2007r. więc powstawała zapewne w 2006r. a wtedy nie było jeszcze 800-tki. Mi się podoba to opracowanie i metodologia.
Swoją drogą to ciekawe jakby się zachował teraz Polar 800sd w tym zestawieniu.
Awatar użytkownika
Matxs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47min 42 s
Życiówka w maratonie: 5h21min

Nieprzeczytany post

Odświerzam, bo już narobiło się od ostatniego postu nowych Garminów i Polarów itd... Jak jest obecnie z tymi nowymi urządzeniami? Pytam, bo jade jeszcze na epoce Polara z G1 i S1... ,
Mój blog
Komentarze do w/w

Życiówki netto:
10 km 0h 47 min 52 sec (06 IV 2015 Nowa Sól), 47min, 32sec (12 VI 2016Wrocław-nieof)
21,097 km 1h 44 min 41 sec (10 XI 2013 Kościan oraz 20 VI 2015 Wrocław)
42, 195 km 4h 21 min 34 sec (15 IX 2013 Wrocław)
ProRunning
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 34:56
Życiówka w maratonie: 2:36:44
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witaj,
Biegam z Garminem 610 i wartości chwilowe to niestety nie jest mocna strona (choć mi nie przeszkadza bo nie używam) - dobrze jest jak się biegnie w otwartym terenie bez chmur i równym tempem ale jak pojawia się jakaś zmienna (chmura, drzewo, tempo ... ) wówczas wskazania mogą się zmieniać nawet o kilkadziesiąt sekund.
Korzystam więc z funkcji auto lap i tempa okrążenia (ustawione na odpowiednio krótki dystans lub czas aby reagować odpowiednio szybko). Podobno lepsze wyniki w wartościach chwilowych uzyskuje Garmin 910 i Polary nowe z wbudowanym GPS'em ...
Miłego ...
Miłego dnia / Have a nice day
Adam Starzyński
http://prorunning.pl

5km - 16'43 - Warszawa 2013
10km - 34'56 - Warszawa 2012
Półmaraton - 1h14'44 - Ostrołęka 2013
Maraton - 2h36'44 - Łódź 2013
livgren
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy prędkość chwilową np. w polarze RCX5 można ustawić w min/km ?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Można, ale to się nazywa tempo, "pace".
ODPOWIEDZ