Komentarz do artykułu Nowi gracze na rynku - Garmin Forerunner 220 i 620
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
No nie zgadza się. Coś jest nie tak z baterią. Jak pisałem 610 mojej żony (cały czas odnoszę się do informacji, w której podajesz, że zarówno 610 jak i 620 trzyma 3 godziny) jest w stanie pociągnąć 10 godzin pracy non-stop na GPS. Przy kilku aktywnościach (włączanie i wyłączanie zegarka + szukanie sygnału GPS) spokojnie starcza na 7-8 godzin pracy. Co przekłada się na konieczność ładowania zegarka raz na dwa tygodnie - nie ładuję zegarka po każdym treningu.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- wypass
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 53min 56s
Hej,
Tak czytam i czytam ten wątek...i mam pytanie do użytkowników FR220 odnośnie rysowania przez zegarek śladu GPS.
Dalej jest tak tragiczny jak wynika z postów z 2014 roku? Czy już poprawiono to w sofcie?
I co z kolorowym wyświetlaczem podczas bardzo słonecznych dni ?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi
Tak czytam i czytam ten wątek...i mam pytanie do użytkowników FR220 odnośnie rysowania przez zegarek śladu GPS.
Dalej jest tak tragiczny jak wynika z postów z 2014 roku? Czy już poprawiono to w sofcie?
I co z kolorowym wyświetlaczem podczas bardzo słonecznych dni ?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Testowałem wczoraj 220, Polara M400 i endomondo z telefonem. 220 mnie zawiódł najbardziej. Zanotował spore odchyły (w miejscach gdzie wracałem tą samą ścieżką trasy są sporo obok siebie, do tego kilka brzydkich zawijek wstecz). Ja bym uplasował pomiar 220 gdzieś w połowie drogi między endomondo a ww polarem co według mnie jest dramatem jak na zegarek za 1000zł z mocno ograniczonym oprogramowaniem.
Natomiast wyświetlacz nie spisuje się gorzej niż normalny monochrom.
Natomiast wyświetlacz nie spisuje się gorzej niż normalny monochrom.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Lukasz, sprzedaj funkel nowke i kup mojego ambita2 

-
- Wyga
Tak dramatycznie nie był, to tylko jeden trening ale potrafił tak:Fr220 potrafi gorzej ?

Te trzy równoległe ścieżki powinny być całkowicie nałożone na siebie. Biegałem na zaaktualizowanym.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 50
A nie przesadzacie z tą dokładnością ? Cywilny GPS chyba chyba dokładność na poziomie 10 metrów, więc moim zdaniem to co widać powyżej to raczej norma. Dokładniejsze rysowanie to już pewnie kwestia softu, który będzie potrafił inteligentniej dopasować to do mapy.
-
- Wyga
Być może to jest przesada i pewnie gdybym nie miał porównania to nie byłoby problemu. Ale równocześnie miałem założonego polara M400 i niezależnie od platformy do której zaimportuje trening, ściezka jest sporo mnie rozchwiana, a te trzy linie nałożone na siebie całkiem solidnie. Więc to kwestia punktu odniesienia. Dopóki nie miałem porównania to nawet endomondo z telefonem mnie zachwycało.
Test przeprowadziłem po to by stwierdzić czy skoro garmin 220 jest tak mocno okrojony softwarowo, to może nadrabia jakością pomiaru i wówczas brałbym go pod uwagę względem wybajerowionego Polara. Ale ta teza padła.
A powyższy test był przeprowadzony w całkiem niezłych dla gpsa warunkach. Stare lotnisko, wokół żadnych drzew czy zabudowań, płasko jak stół. Fixa złapał momentalnie (btw. a Polar kazał na siebie minutę czekać).
Test przeprowadziłem po to by stwierdzić czy skoro garmin 220 jest tak mocno okrojony softwarowo, to może nadrabia jakością pomiaru i wówczas brałbym go pod uwagę względem wybajerowionego Polara. Ale ta teza padła.
A powyższy test był przeprowadzony w całkiem niezłych dla gpsa warunkach. Stare lotnisko, wokół żadnych drzew czy zabudowań, płasko jak stół. Fixa złapał momentalnie (btw. a Polar kazał na siebie minutę czekać).
- wypass
- Zaprawiony W Bojach
Ja doskonale sobie zdaje sprawę, że granica błędu jakaś jest...htb pisze:A nie przesadzacie z tą dokładnością ? Cywilny GPS chyba chyba dokładność na poziomie 10 metrów, więc moim zdaniem to co widać powyżej to raczej norma. Dokładniejsze rysowanie to już pewnie kwestia softu, który będzie potrafił inteligentniej dopasować to do mapy.
Dla mnie jest dopuszczalne takie odchylenie jak wyżej...
A dla innych jest to totalna tragedia...czego nie neguję.
Byle nie rysował mojego biegu na innym osiedlu (jak się zdarzało w przypadku telefonu...

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35'
Poprawiają, systematycznie tą sprawę. W 620 było podobnie. Teraz jest lepiej choć bez rewelacji.wypass pisze:Ja doskonale sobie zdaje sprawę, że granica błędu jakaś jest...htb pisze:A nie przesadzacie z tą dokładnością ? Cywilny GPS chyba chyba dokładność na poziomie 10 metrów, więc moim zdaniem to co widać powyżej to raczej norma. Dokładniejsze rysowanie to już pewnie kwestia softu, który będzie potrafił inteligentniej dopasować to do mapy.
Dla mnie jest dopuszczalne takie odchylenie jak wyżej...
A dla innych jest to totalna tragedia...czego nie neguję.
Byle nie rysował mojego biegu na innym osiedlu (jak się zdarzało w przypadku telefonu...)
Rysownie może jest kiepskie, ale trzeba oddać, że dokładność mają bardzo dobrą. Na otwartej przestrzeni na 10km potrafi się pomylić o jakieś 10metrów. Gorzej sprawa wygląda pomiędzy budynkami i w lesie, co prawda całościowo dystans się zgadza, ale gubią sygnał.
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
- wypass
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki!
Myślę, że takie odchylenia jak na Twoich treningach są do zaakceptowania, dla mnie osobiście...
Nie różnią się, aż tak drastycznie od tego co pokazuje Fr210
Myślę, że takie odchylenia jak na Twoich treningach są do zaakceptowania, dla mnie osobiście...
Nie różnią się, aż tak drastycznie od tego co pokazuje Fr210

-
- Zaprawiony W Bojach
Co trzeba ustawic w garminie 620 zeby nagrywal aktywnosc (ruszyl timer) bez sygnalu gps, np w zamknietym pomieszczeniu. Wylaczenie gps niestety nie pomaga i dalej wyswietla sie komunikat: "Acquire a gps fix to start the timer"
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35'
U mnie w 620 bez problemu rusza stoper bez GPS'u. :)yaro1986 pisze:Co trzeba ustawic w garminie 620 zeby nagrywal aktywnosc (ruszyl timer) bez sygnalu gps, np w zamknietym pomieszczeniu. Wylaczenie gps niestety nie pomaga i dalej wyswietla sie komunikat: "Acquire a gps fix to start the timer"
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688