Komentarz do artykułu Nowi gracze na rynku - Garmin Forerunner 220 i 620

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No nie zgadza się. Coś jest nie tak z baterią. Jak pisałem 610 mojej żony (cały czas odnoszę się do informacji, w której podajesz, że zarówno 610 jak i 620 trzyma 3 godziny) jest w stanie pociągnąć 10 godzin pracy non-stop na GPS. Przy kilku aktywnościach (włączanie i wyłączanie zegarka + szukanie sygnału GPS) spokojnie starcza na 7-8 godzin pracy. Co przekłada się na konieczność ładowania zegarka raz na dwa tygodnie - nie ładuję zegarka po każdym treningu.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
PKO
Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53min 56s

Nieprzeczytany post

Hej,
Tak czytam i czytam ten wątek...i mam pytanie do użytkowników FR220 odnośnie rysowania przez zegarek śladu GPS.
Dalej jest tak tragiczny jak wynika z postów z 2014 roku? Czy już poprawiono to w sofcie?
I co z kolorowym wyświetlaczem podczas bardzo słonecznych dni ?

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :taktak:
tapczan
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Testowałem wczoraj 220, Polara M400 i endomondo z telefonem. 220 mnie zawiódł najbardziej. Zanotował spore odchyły (w miejscach gdzie wracałem tą samą ścieżką trasy są sporo obok siebie, do tego kilka brzydkich zawijek wstecz). Ja bym uplasował pomiar 220 gdzieś w połowie drogi między endomondo a ww polarem co według mnie jest dramatem jak na zegarek za 1000zł z mocno ograniczonym oprogramowaniem.

Natomiast wyświetlacz nie spisuje się gorzej niż normalny monochrom.
Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czyli dalej jest słabo... :trup:

Fr210 powrót tą samą drogą rysuje mi tak :

Obrazek

Fr220 potrafi gorzej ?
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lukasz, sprzedaj funkel nowke i kup mojego ambita2 ;)
tapczan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Fr220 potrafi gorzej ?
Tak dramatycznie nie był, to tylko jeden trening ale potrafił tak:

Obrazek

Te trzy równoległe ścieżki powinny być całkowicie nałożone na siebie. Biegałem na zaaktualizowanym.
htb
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50

Nieprzeczytany post

A nie przesadzacie z tą dokładnością ? Cywilny GPS chyba chyba dokładność na poziomie 10 metrów, więc moim zdaniem to co widać powyżej to raczej norma. Dokładniejsze rysowanie to już pewnie kwestia softu, który będzie potrafił inteligentniej dopasować to do mapy.
tapczan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Być może to jest przesada i pewnie gdybym nie miał porównania to nie byłoby problemu. Ale równocześnie miałem założonego polara M400 i niezależnie od platformy do której zaimportuje trening, ściezka jest sporo mnie rozchwiana, a te trzy linie nałożone na siebie całkiem solidnie. Więc to kwestia punktu odniesienia. Dopóki nie miałem porównania to nawet endomondo z telefonem mnie zachwycało.

Test przeprowadziłem po to by stwierdzić czy skoro garmin 220 jest tak mocno okrojony softwarowo, to może nadrabia jakością pomiaru i wówczas brałbym go pod uwagę względem wybajerowionego Polara. Ale ta teza padła.

A powyższy test był przeprowadzony w całkiem niezłych dla gpsa warunkach. Stare lotnisko, wokół żadnych drzew czy zabudowań, płasko jak stół. Fixa złapał momentalnie (btw. a Polar kazał na siebie minutę czekać).
Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

htb pisze:A nie przesadzacie z tą dokładnością ? Cywilny GPS chyba chyba dokładność na poziomie 10 metrów, więc moim zdaniem to co widać powyżej to raczej norma. Dokładniejsze rysowanie to już pewnie kwestia softu, który będzie potrafił inteligentniej dopasować to do mapy.
Ja doskonale sobie zdaje sprawę, że granica błędu jakaś jest...
Dla mnie jest dopuszczalne takie odchylenie jak wyżej...
A dla innych jest to totalna tragedia...czego nie neguję.
Byle nie rysował mojego biegu na innym osiedlu (jak się zdarzało w przypadku telefonu... :bum: )
Patryck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35'

Nieprzeczytany post

wypass pisze:
htb pisze:A nie przesadzacie z tą dokładnością ? Cywilny GPS chyba chyba dokładność na poziomie 10 metrów, więc moim zdaniem to co widać powyżej to raczej norma. Dokładniejsze rysowanie to już pewnie kwestia softu, który będzie potrafił inteligentniej dopasować to do mapy.
Ja doskonale sobie zdaje sprawę, że granica błędu jakaś jest...
Dla mnie jest dopuszczalne takie odchylenie jak wyżej...
A dla innych jest to totalna tragedia...czego nie neguję.
Byle nie rysował mojego biegu na innym osiedlu (jak się zdarzało w przypadku telefonu... :bum: )
Poprawiają, systematycznie tą sprawę. W 620 było podobnie. Teraz jest lepiej choć bez rewelacji.
Rysownie może jest kiepskie, ale trzeba oddać, że dokładność mają bardzo dobrą. Na otwartej przestrzeni na 10km potrafi się pomylić o jakieś 10metrów. Gorzej sprawa wygląda pomiędzy budynkami i w lesie, co prawda całościowo dystans się zgadza, ale gubią sygnał.
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ma ktoś publicznie dostępne treningi z Fr220 na Garmin Connect? :spoczko:
Podejrzałbym chętnie :taktak:
Tomza
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 41.25

Nieprzeczytany post

Mój profil Tomasz Szmigiel ;)
Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki!
Myślę, że takie odchylenia jak na Twoich treningach są do zaakceptowania, dla mnie osobiście...
Nie różnią się, aż tak drastycznie od tego co pokazuje Fr210 :usmiech:
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co trzeba ustawic w garminie 620 zeby nagrywal aktywnosc (ruszyl timer) bez sygnalu gps, np w zamknietym pomieszczeniu. Wylaczenie gps niestety nie pomaga i dalej wyswietla sie komunikat: "Acquire a gps fix to start the timer"
Patryck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35'

Nieprzeczytany post

yaro1986 pisze:Co trzeba ustawic w garminie 620 zeby nagrywal aktywnosc (ruszyl timer) bez sygnalu gps, np w zamknietym pomieszczeniu. Wylaczenie gps niestety nie pomaga i dalej wyswietla sie komunikat: "Acquire a gps fix to start the timer"
U mnie w 620 bez problemu rusza stoper bez GPS'u. :)
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ