Garmin f305

Awatar użytkownika
mszary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

oskee pisze:Bzdura. Baterię da się wymienić na biegajznami.pl jest opis jak to zrobić.

Pytanie tylko po co ktoś kto jeszcze nie kupił sprzętu martwi się o niewymienialność baterii, która mądrze użytkowana daje rady spokojnie 4-5 lat.
nie o to chodzi czy wytrzymuje 4 czy 5 lat... dla niektórych wymienialność baterii to jest jakiś warunek przy zakupie.
Ludzie nawet jak aparaty kupują to patrzą niektórzy czy bateria jest dedykowana czy paluszek jakiś zwykły.

Ja swoje sprzęty użytkuję długo zawsze więc MOŻE CHCIAŁBYM MIEĆ garmina 6-7 lat i się nie da.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

mszary pisze:nie o to chodzi czy wytrzymuje 4 czy 5 lat... dla niektórych wymienialność baterii to jest jakiś warunek przy zakupie.
Ludzie nawet jak aparaty kupują to patrzą niektórzy czy bateria jest dedykowana czy paluszek jakiś zwykły.
Ja swoje sprzęty użytkuję długo zawsze więc MOŻE CHCIAŁBYM MIEĆ garmina 6-7 lat i się nie da.
To jest niestety cena wodoszczelności i możliwości użytkowania tego cacka od -20 st. do bodajże 50 st.
@mszary, nie przykładałbym do tego tak wielkiej wagi. Jeśli używasz elektronikę długo, to wiesz jak się obchodzić z bateriami etc. i Garmin też na pewno długo Ci posłuży. Wszystko pada, nie ma rzeczy wiecznych - komórka po 6 latach jest martwa, płyta główna wytrzyma może 8 lat albo mniej, pralka 7 lat. Zdarzają się wyjątki. A taki Garmin za 8 stówek w dobrych rękach nieultramaratończyka pewnie dobije do 5 lat. Ja mam go 3 m-ce jeszcze nie ładowałem , czasami trochę z USB pociągnie
krunner
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Inna sprawa, że Garmin podaje sprytnie w instrukcji-czas pracy do 10 godzin, a w praktyce, przy najmniejszym obciążeniu, to jest ok 9 godzin. Miałem kilka 305 a ostatni nawet nowego sobie kupiłem (i zdążyłem już sprzedać) i nowy wytrzymywał 9 i 1/2h. Oczywiście nie do całkowitego padnięcia, tylko do komunikatu o rozładowaniu. Tak na marginesie, to bardzo ważne, akumulatorów litowo jonowych nie powinno się doprowadzać do pełnego rozładowania, bo to obniża jego sprawność, stąd jest ten zapas, że po komunikacie o rozładowaniu, jeszcze spokojnie pociągnie nawet półtorej godziny. Podobnie tzw formatowanie tych baterii jest nie wskazane, ludzie mają stare przyzwyczajenie z kontaktu z komórkami sprzed lat i tak bezmyślnie formatują. Jest wręcz odwrotnie tego typu baterie lubią częste doładowania, nawet jak nie są do końca rozładowane, one lubią pracować. Niewskazane jest też trzymanie naładowanej już baterii pod napięciem, np zostawianie na noc w ładowarce. Rozpisałem się, ale te żelazne zasady naprawdę pozwolą na wieloletnie użytkowanie Garmina. Wcześniej się znudzi niż padnie.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
Awatar użytkownika
Adam Ko.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:15
Życiówka w maratonie: 3:58:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

krunner pisze: Ja mam go 3 m-ce jeszcze nie ładowałem , czasami trochę z USB pociągnie
Jak wytrzymał 3 miesiące bez ładowania. Nieużywany?
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461

Blog treningowy
Obrazek
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Ko. pisze:
krunner pisze: Ja mam go 3 m-ce jeszcze nie ładowałem , czasami trochę z USB pociągnie
Jak wytrzymał 3 miesiące bez ładowania. Nieużywany?
Tzn. źle się wyraziłem. Już 3.5 m-ca nie musiałem ładować go "z gniazdka". Wystarczy, że raz-dwa w tygodniu podepnę go do USB przy okazji zgrywając treningi na kilka-kilkanaście minut.
Nie monitoruję nim rozgrzewek, truchtów, przebieżek i innych "pierdółek" :hahaha: - tylko "czyste" biegi, po biegu od razu wyłączam. Wychodzi ok. 2h pracy Garmina tygodniowo.
krunner

ps. Bardzo ważne jest ustawienie zapisu danych na Smart Recording - oszczędza baterię!
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobrze rozumuje, że w tym garminie dałbym radę ustawić sobie poziomu pulsów również w biegach interwałowych i będzie mnie informował o przekraczaniu zakresów?
zgodnie z naturą!
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie, nie działają. Alerty nie działają przy treningach szybkim, interwale i zaawansowanym.
(str. 9 instrukcji). Niby dlaczego miałyby działać, jak chcesz pobiec np. 4x1000m (4'15''/km) to kto by się przejmował pulsem ?
krunner
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

liczyłem, że będę w stanie biec trening interwałowy:

20 min z 75% + 30 min z 85% + 10 min z 90% (liczby przykładowe)
zgodnie z naturą!
maciej65
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

tomasir pisze:liczyłem, że będę w stanie biec trening interwałowy:

20 min z 75% + 30 min z 85% + 10 min z 90% (liczby przykładowe)
Takie coś można zaprogramować w 305.
Natomiast pojęcie "interwały" z reguły domyślnie wiąże się z określonym tempem :)
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

znając tempo czasowe dość prosto można je dostosować do tempa pulsu - tak na logikę przynajmniej. Oczywiście wykluczam skrajne warunki (np. upał)
zgodnie z naturą!
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

meszka pisze:Podobnie tzw formatowanie tych baterii jest nie wskazane, ludzie mają stare przyzwyczajenie z kontaktu z komórkami sprzed lat i tak bezmyślnie formatują. Jest wręcz odwrotnie tego typu baterie lubią częste doładowania, nawet jak nie są do końca rozładowane, one lubią pracować. Niewskazane jest też trzymanie naładowanej już baterii pod napięciem, np zostawianie na noc w ładowarce. Rozpisałem się, ale te żelazne zasady naprawdę pozwolą na wieloletnie użytkowanie Garmina. Wcześniej się znudzi niż padnie.

A podasz jakieś źródło? Czy to tylko kolejne "czytałem gdzieś w internecie"?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wystarczy poczytać o bateriach li-ion, google wywala mnóstwo wyników, informacje są dośc spójne.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Akumulatorków jonowo-niklowych się nie formatuje, to fakt. Ale również przechowywanie w ciągłym stanie naładowania 100% też nie jest wskazane. Należy się wystrzegać przegrzania akumulatora czyli trzymania go w lecie w samochodzie. Paradoksalnie zimno nie bardzo mu szkodzi.

Źródło

ps.Przeciętny akumulator laptopa wytrzymuje ok. 500 cykli rozładowanie-doładowanie, Garmin - 300 cykli.
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gocu pisze:
meszka pisze:Podobnie tzw formatowanie tych baterii jest nie wskazane, ludzie mają stare przyzwyczajenie z kontaktu z komórkami sprzed lat i tak bezmyślnie formatują. Jest wręcz odwrotnie tego typu baterie lubią częste doładowania, nawet jak nie są do końca rozładowane, one lubią pracować. Niewskazane jest też trzymanie naładowanej już baterii pod napięciem, np zostawianie na noc w ładowarce. Rozpisałem się, ale te żelazne zasady naprawdę pozwolą na wieloletnie użytkowanie Garmina. Wcześniej się znudzi niż padnie.

A podasz jakieś źródło? Czy to tylko kolejne "czytałem gdzieś w internecie"?
Generalnie w internecie jest mnóstwo nic nie wartych treści, ale jak się ruszy głową, to wiarygodnych informacji jest bez liku i na prawie każdy temat.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
matkon
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witam,

Przymierzam się do zakupu 305 z HR ze Stanów. Na tej aukcji cena wyjdzie ok.550zł

http://www.ebay.co.uk/itm/Garmin-Foreru ... 4180wt_932

Wiem, że są refurbished. Nie sądzę jednak, żeby stanowiło to problem. Oczywiście gorzej z realizacją gwarancji, bo mimo, że jest roczna to bawienie się w odsyłanie do USA może się nie opłacać.

Chciałbym się zapytać czy ktoś z Was miał może styczność z takimi "refurbiszami" i czy one będą normalnie działały w Europie. Domyślam się, że tak, bo regionalizacja nie obejmuje chyba odbiorników GPS.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
ODPOWIEDZ