Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?
- lebki
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 44:02
- Życiówka w maratonie: 3:50:51
Cześć. Fenixa 2 nabyłem wczoraj i mam jedno pytanko. Skąd on bierze te wskazania temperatury, bo wartości są jakieś takie niezbyt realne (31 stopni).
Moje treningi http://www.endomondo.com/embed/user/workouts?id=2228429
http://connect.garmin.com/modern/profil ... Lebkichler
http://connect.garmin.com/modern/profil ... Lebkichler
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
czujnik temperatury jest w zegarku a skoro nosisz zegarek na ręce to chyba oczywiste, że temperatura będzie zawyżona przez temperaturę Twoje ciała.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
- fascik
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Potwierdzam to co napisał Piechu. Druga rzecz to info - chyba w instrukcji - by zegarek poprawnie podał temp. należy go zdjąć i położyć na 10 minut albo na 30 minut. Opcjonalnie można dokupić czujnik na nogę Tempe.lebki pisze:Cześć. Fenixa 2 nabyłem wczoraj i mam jedno pytanko. Skąd on bierze te wskazania temperatury, bo wartości są jakieś takie niezbyt realne (31 stopni).
-
- Dyskutant
Takie coś znalazłem w serwisie DC Rainmaker:monterpw pisze:Witam. Mam pytanko do tych którzy używają fenixa 2 z footpodem, mianowicie w 910xt gdy miałem footpoda i i korzystałem z niego na zewnątrz przy włączonym gps zegarek tempo i prędkość brał z footpoda ale dystans leciał z gps, footpod służył do pomiaru dystansu gdy nie było możliwe połączenie z gps . Ostatnio w fenixe2 na zawodach gdzie trasa była zmierzona bardzo dokładnie (10km) zmierzony dystans wyniósł 9.7km, ale nie robiłem z tego afery pomyślałem ze to tylko gps, ale problem zaczął się powtarzać i ostatnio na dystansie 10.5km zegarek pokazał 10km. W końcu doszedłem do tego że to wina źle skalibrowanego footpoda ponieważ zegarek przy włączonym gps i dobrej dokładności dystans bierze z footpoda zamiast z gps, jest to troszkę dziwne i zastanawiam się czy ja coś źle ustawiłem w tym zegarku ale z tego co widzę nie ma tam żadnych opcji dotyczących footpoda za wyjątkiem kalibracji i ''footpod speed'' który mam ustawiony na ''always on'' ponieważ myślałem że będzie brał w takim przypadku tylko tempo z tego czujnika. Macie może w tej materii jakieś doświadczenia?
Also of note is that you can specify whether to use the footpod or GPS for speed (indoors or outdoors). For distance, the Fenix will utilize the footpod while in indoor mode and the GPS while in GPS enabled mode. There’s not a configuration option otherwise. Additionally, it won’t automatically switch from GPS to footpod if you enter a tunnel like the other Garmin units.”
-
- Wyga
Dzięki za odp. ja od wczoraj przekopuje sie przez posty tutajrad111 pisze:Takie coś znalazłem w serwisie DC Rainmaker:monterpw pisze:Witam. Mam pytanko do tych którzy używają fenixa 2 z footpodem, mianowicie w 910xt gdy miałem footpoda i i korzystałem z niego na zewnątrz przy włączonym gps zegarek tempo i prędkość brał z footpoda ale dystans leciał z gps, footpod służył do pomiaru dystansu gdy nie było możliwe połączenie z gps . Ostatnio w fenixe2 na zawodach gdzie trasa była zmierzona bardzo dokładnie (10km) zmierzony dystans wyniósł 9.7km, ale nie robiłem z tego afery pomyślałem ze to tylko gps, ale problem zaczął się powtarzać i ostatnio na dystansie 10.5km zegarek pokazał 10km. W końcu doszedłem do tego że to wina źle skalibrowanego footpoda ponieważ zegarek przy włączonym gps i dobrej dokładności dystans bierze z footpoda zamiast z gps, jest to troszkę dziwne i zastanawiam się czy ja coś źle ustawiłem w tym zegarku ale z tego co widzę nie ma tam żadnych opcji dotyczących footpoda za wyjątkiem kalibracji i ''footpod speed'' który mam ustawiony na ''always on'' ponieważ myślałem że będzie brał w takim przypadku tylko tempo z tego czujnika. Macie może w tej materii jakieś doświadczenia?
Also of note is that you can specify whether to use the footpod or GPS for speed (indoors or outdoors). For distance, the Fenix will utilize the footpod while in indoor mode and the GPS while in GPS enabled mode. There’s not a configuration option otherwise. Additionally, it won’t automatically switch from GPS to footpod if you enter a tunnel like the other Garmin units.”
http://www.dcrainmaker.com/2014/03/garm ... sport.html
i juz totalnie zdurniałem jak to jest z tym footpodem, akcelerometrem w pasku hrm i zegarku. Każdy coś robi tylko nie wiadomo co i kiedy

- fascik
- Stary Wyga
Ale to prosto sprawdzić, który jest nadrzędny, kroki są zaledwie 3. Parujesz zegarek, z pasem i footpodem. Następnie:monterpw pisze:rad111 pisze: i juz totalnie zdurniałem jak to jest z tym footpodem, akcelerometrem w pasku hrm i zegarku. Każdy coś robi tylko nie wiadomo co i kiedy
1. można spróbować poruszać samym zegarkiem w miejscu symulując ruch biegania - jeśli brak odczytów to mamy wyeliminowany zegarek
2. teraz zabawa z pasem - zakładamy pas i próbujemy biec w miejscu symulując bieg, zegarek leży na stole - jeśli brak odczytów eliminujemy pas i zegarek
3. zakładamy footpoda - biegniemy w miejscu symulując bieg, zegarek i pas leżą na stole - jeśli są odczyty - to nadrzędnym w tym przypadku będzie footpod.
Kombinować można na różne sposoby. Ale to co powyżej to chyba jedna z sensowniejszych procedur. Według mnie priorytet będą miały akcesoria dedykowane - np. footpod, czujnik mocy, tempe, itd....
-
- Wyga
Jest to czujnik ant+ wiec napewno bateria bedzie szybciej sie rozładowywać bo zegarek cały czas sie z nim komunikuje.maki pisze:Ktoś używa tempe na codzień? Czy mi się wydaje czy bateria szybciej schodzi.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
Chyba dane bierze sam cyklicznie, poza tym w momencie wywołania na pewno.maki pisze:Właśnie nie koniecznie czas. Raczej tylko w monecie wywołania ekranu temperatury.
-
- Wyga
Może i masz racje, nie mam czujnika tempe, ale jak zegarek łączy się w czasie startu aktywności z footpodem czy paskiem hrm to trwa to sekundę lub dwie a jak wywołujesz ekran z temp. to widać większe opóźnienie niż bez niego czy nie? Jeśli reaguje od razu to wydaje mi sie że cały czas pobiera dane z czujnika (albo co jakis czas odświeża). A tak na marginesie to powoli zaczynam wątpić w pomysłowość ludzi z garmina patrząc jakie potrafią błędy robić wiec nie zdziwię się jak i w tym przypadku było by cos nie takmaki pisze:Właśnie nie koniecznie czas. Raczej tylko w monecie wywołania ekranu temperatury.

- fascik
- Stary Wyga
Trzeba by było przeanalizować plik FIT i zobaczyć co i w jakim czasie zbiera (np. spróbować zmienić mu szybko temperaturę - ogrzewając tempe i schładzając - metoda empiryczna dowolnamonterpw pisze:Jeśli reaguje od razu to wydaje mi sie że cały czas pobiera dane z czujnika (albo co jakis czas odświeża).

Dziś miałem okazję odpalić mojego retro Forerunnera 305... i jakoś tak mi się tęskno zrobiło do urządzenia, które pomimo swojego wieku działa tak jak chcę. :] Co tam kadencja, co tam tempe, co tam GTC, co tam odchylenie pionowe czy VO2 max. Przecież to tylko cyferki, wskaźniki... a powinna liczyć się radość biegania