Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

jaroslavo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A ja dziś złapałem maksymalnego wkurwa na Fenixa. Od miesiąca jestem na gorącej linii z supportem bo ciągle coś nie działa albo są błędy. Dziś na treningu najpierw na 12 km Fenix utracił połączenie z czujnikiem HR i nie można go było przywrócić a następnie na 17 km zawiesił się, ekran uległ zamrożeniu i nie reagował już na nic. Dopiero reset pozwolił kontynuować aktywność i przywrócił połączenie z czujnikiem HR.
Jestem mega wkurzony bo zawody to dla mnie walka o wynik i nie mam ochoty skupiać się na zegarku sprawdzając czy działa czy nie działa. To mega nieprofesjonalne.
Napisałem do Garmin że jeszcze chwila a będą sobie ten zegarek odbierać.
Przez 2 lata posługiwania się Polar RCX5 nie miałem ani razu podobnej sytuacji.
PKO
maki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dlaczego nie używasz już Polara. Cały czas się dziwie wszystkim, że kupują gorący jeszcze produkt i narzekają, wkurzaja się że jest coś nie tak. Takie czasy że najnowsze produkty są niedopracowane i testowane przez uzytkiwnukow. Też miałem jazdy z F2 nawet go reklamowałem ale podejście firmy do mojej osoby było jest takie ze nie mogę zlego słowa powiedzieć, ba nawet zyskałem.
jaroslavo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

maki pisze:Dlaczego nie używasz już Polara. Cały czas się dziwie wszystkim, że kupują gorący jeszcze produkt i narzekają, wkurzaja się że jest coś nie tak. Takie czasy że najnowsze produkty są niedopracowane i testowane przez uzytkiwnukow. Też miałem jazdy z F2 nawet go reklamowałem ale podejście firmy do mojej osoby było jest takie ze nie mogę zlego słowa powiedzieć, ba nawet zyskałem.
Polara niestety już sprzedałem, potrzebowałem urządzenie z wysokościomierzem i wynór padł na Fenixa. Maki, co z tego że jest kontakt z serwisem jak co chwilę jestem czymś zaskakiwany in minus. Ja nie jestem na etacie beta testera żeby zgłaszać błędy, muszę skupić się na treningach. A jak maszyna na zawodach zaczyna robić cyrki to już zupełna dyskwalifikacja. Od miesiąca jestem grzeczny i cierpliwy ale teraz zmieniam postawę na roszczeniową.
maki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rozumiem, myślę ze trzeba było brać 910xt albo coś z konkurencji. Nie pochwalam że to dobrze ze uzytkownicy są testerami, poorostu mam tego świadomość.
Idąc moja myślą nowości powinny być tańsze niż półroczny produkt.
;)
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maki pisze:ba nawet zyskałem.
możesz rozwinąć?
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:
maki pisze:ba nawet zyskałem.
możesz rozwinąć?
dołączam się :)

Albo niech zgadne :) dostajesz z Garmina co miesiąc deputat na alkohol :)
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

maki pisze:Cały czas się dziwie wszystkim, że kupują gorący jeszcze produkt i narzekają, wkurzaja się że jest coś nie tak. Takie czasy że najnowsze produkty są niedopracowane i testowane przez uzytkiwnukow.
Ja jak na razie prócz zwisów przy Multisport (co udało mi się rozwiązań) nie miałem żadnych problemów. A katuję F2 dość mocno w trybie treningowym jak i nawigacji, biegu i roweru. Jak na razie nie mam większych problemów. IMHO większość problemów to błędy software.

Co do klientów jako królików doświadczalnych - podzielam Twoje zdanie @maki.
monterpw
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam. Mam pytanko do tych którzy używają fenixa 2 z footpodem, mianowicie w 910xt gdy miałem footpoda i i korzystałem z niego na zewnątrz przy włączonym gps zegarek tempo i prędkość brał z footpoda ale dystans leciał z gps, footpod służył do pomiaru dystansu gdy nie było możliwe połączenie z gps . Ostatnio w fenixe2 na zawodach gdzie trasa była zmierzona bardzo dokładnie (10km) zmierzony dystans wyniósł 9.7km, ale nie robiłem z tego afery pomyślałem ze to tylko gps, ale problem zaczął się powtarzać i ostatnio na dystansie 10.5km zegarek pokazał 10km. W końcu doszedłem do tego że to wina źle skalibrowanego footpoda ponieważ zegarek przy włączonym gps i dobrej dokładności dystans bierze z footpoda zamiast z gps, jest to troszkę dziwne i zastanawiam się czy ja coś źle ustawiłem w tym zegarku ale z tego co widzę nie ma tam żadnych opcji dotyczących footpoda za wyjątkiem kalibracji i ''footpod speed'' który mam ustawiony na ''always on'' ponieważ myślałem że będzie brał w takim przypadku tylko tempo z tego czujnika. Macie może w tej materii jakieś doświadczenia?
maki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

9.7Km na 10km a biegłeś identyczną linia co dokonywany pomiar trasy? Skąd wiesz ze dystans bierze z FP?
Mam FP ale ostatnio go nie używam.
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

monterpw pisze:Mam pytanko do tych którzy używają fenixa 2 z footpodem
hmm tak się zastanawiam - jaki jest sens podłączania kolejnego urządzenia do pomiaru dystansu + kadencji? Przecież zarówno F2 jak i pas HRM Run mają wbudowany żyroskop, który robi dokładnie to samo co footpod. Ale to tylko moje prywatne zdanie - sam latałem z Forerunnerem 305 + footpod (do pomiaru kadencji). A teraz footpod leży w szafie.

A co do dokładności footpoda. Nie testowałem tego ale może spróbuj narzędzie do kalibracji stąd:
http://fellrnr.com/wiki/Garmin_Foot_Pod_Calibration
monterpw
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

maki pisze:9.7Km na 10km a biegłeś identyczną linia co dokonywany pomiar trasy? Skąd wiesz ze dystans bierze z FP?
Mam FP ale ostatnio go nie używam.
Nie wiem czy szedłem identyczna linią ale różnice 300-500m to troszke za dużo moim zdaniem
a jesli chodzi o to skąd wiem że dystans leci z footpoda to poprostu przy włączonym gps i footpodzie trzymając nieruchomo footpoda w ręku przeszedłem ok 500m a zegarek pokazywał dystans 0m , nie przerywając aktywności założyłem go na buta i od razu zaczął naliczać dystans i wskazywac tempo
fascik pisze:
monterpw pisze:Mam pytanko do tych którzy używają fenixa 2 z footpodem
hmm tak się zastanawiam - jaki jest sens podłączania kolejnego urządzenia do pomiaru dystansu + kadencji? Przecież zarówno F2 jak i pas HRM Run mają wbudowany żyroskop, który robi dokładnie to samo co footpod. Ale to tylko moje prywatne zdanie - sam latałem z Forerunnerem 305 + footpod (do pomiaru kadencji). A teraz footpod leży w szafie.

A co do dokładności footpoda. Nie testowałem tego ale może spróbuj narzędzie do kalibracji stąd:
http://fellrnr.com/wiki/Garmin_Foot_Pod_Calibration

Sens jest taki że akcelerometr w pasku nie podaje lub zegarek z tych danych nie wylicza tempa czy dystansu lecz tylko podaje wysokości kroku, kadencje,czas kontaktu z ziemią. Podobnie sprawa się ma z akcelerometrem w zegarku który jest wykorzystywany przy aktywnościach wewnątrz jako footpod ale na zewnątrz raczej nie, ponieważ tempo chwilowe brane jest gps.
Wykorzystanie zwykłego footpoda (jesli jest dobrze skalibrowany:) ) daje lepsze dane na temat tempa ale myślałem że tak jak w 910 dystans leci z gps no ale cóż tu jest inaczej.
rad111
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wątpliwości ciąg dalszy :-/. Po dwóch treningach, na ktorych zegarek zachowywał się przyzwoicie, na dzisiejszym kompletnie się pogubił. Na 9km naliczył mi 10, w tym jeden w 1:08 (sic), pozostałe też często gęsto przekłamane. Nawet wiem skąd te wyliczenia. Ze śladu wynika, że brykalem sobie w tą i w tamtą nawet po 400-500m od drogi, którą biegłem w rzeczywistości :szok: Poza tym kilka razy włączyła się autopauza. Różnica pomiedzy poprzednimi treningami, a dzisiejszym była taka, że dzisiaj wgrałem ok. 18Mb map i dołączyłem HRM (nie garminowski). Czy na takie błędy GPS mogą mieć wpływ:
- wgrane mapy (i ich przeliczanie przez wolny procesor),
- podłączenie paska HRM,
- to nie ma znaczenia, a błędy wyniknęły z gęstego lasu i/lub zachmurzenia?

Szczerze mówiąc mocno mnie to zmartwiło. Jak tu zaufać ustrojstwu podczas startu?
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Raczej gęsty las mógł wpłynąć na takie dziwne wskazania. Każde urządzenie GPS tak może zareagować.
rad111
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No to jak to jest w końcu z footpodem? Daje tylko kadencję, a reszta GPS? W micoach np. to footpod miał priorytet, gps tylko rysowal ślad.
Z kolei DC Rainmaker pisał kiedyś, ze 310-ka uwzględniała wskazania z FP automatycznie jeśli wskazanie z gps było 0. Czyli jeśli dzisiaj włączała mi się autopauza ( czyli brak sygnału gps) to gdybym miał FP, to miałbym ciągłość pomiaru?
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak, była by ciągłość.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ