Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:przecież ledwo odebrał z gwarancji :)
uiii tam :) Swego czasu ledwo co odebraną z serwisu 310 od razu wysyłałem z powrotem.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
PKO
rad111
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Czy F1 jest wolny od tych wad? Czy jeśli komuś nie zależy na multisport to lepiej wybrać (sporo tańszy) F1 ?
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

FW 3.10
Change History
Changes made from version 2.90 to 3.10:

Improved reliability of connection and file sync with Garmin Connect Mobile (iOS only)
Fixed potential issues with swim pace
Fixed intermittent issue with barometer calculation

dupy nie urywa
choć dziś jadąc do roboty rowerem zauważyłem, że GPS accuracy zeszło z poziomu 9-10m do 5-6m... ciekawe czy to przypadek, czy faktycznie poprawili dokładność GPS'a. Poza tym tryb multisport na polskim tłumaczeniu nadal restartuje mój zegarek
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:FW 3.10
choć dziś jadąc do roboty rowerem zauważyłem, że GPS accuracy zeszło z poziomu 9-10m do 5-6m... ciekawe czy to przypadek, czy faktycznie poprawili dokładność GPS'a.
hmm sprawdzę to u siebie. Ale w standardzie przy bieganiu w otwartym terenie miałem owe 9-10 metrów. Jak robiłem testy i położyłem zegarek na otwrtym terenie (pole) to spadało do 5-6 metrów. W niedzielę to sprawdzę w praktyce.
Piechu pisze:Poza tym tryb multisport na polskim tłumaczeniu nadal restartuje mój zegarek
Ale masz polskie tłumacznenie ode mnie czy to z Web Update?

Jeśli ode mnie to ja je dziś zweryfikuję na FW3.10 i zobaczymy co jest nie tak - stawiam na któryś z elementów tłumaczenia ekranu Multisport.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

akurat w tej chwili mam garminowskie tłumaczenie z moimi poprawkami. Musze jeszcze sprawdzić na angliku.
Jeśli chodzi o dokładność to nawet gdy zegarek był w miejscu tak jak w Twoim przypadku to za chiny nie chciał zejść poniżej wspomnianych 9-10m a dziś proszę... kręcę dziarsko korbą i taka miła niespodzianka ;)

edit: wygląda na to, że na języku angielskim multisport działa poprawnie, na polskim tłumaczeniu każdorazowo zegarek albo się restartuje albo gaśnie i zawiesza
jaroslavo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A ja obecnie walczę razem z serwisem Garmina z absurdalnym zliczaniem przez Fenix 2 sumy przewyższeń.
Przykład z wczorajszego dnia: aktywność przeprowadzona na atestowanej bieżni lekkoatletycznej która nie posiada żadnych wzniesień. Przed startem wysokościomierz został skalibrowany ręcznie tzn. została wprowadzona wartość miejsca startu. Po zrobieniu 8 km zostały odczytane dane związane z pomiarem przewyższeń i tak:
- plik z aktywnością przeglądany na zegarku Fenix 2 wskazał ascent 19m, descent 18m co jest mega absurdem !!!!!!!!!!!
- po zgraniu aktywności do Garmin Connect wskazania były następujące ascent 6m, descent5 m przy wyłączonej korekcie wysokości oraz ascent 5m, descent 6m przy włączonej korekcie wysokości

Dane przetworzone z GC są bardziej wiarygodne przyjmując margines błędu ale te przeglądane na zegarku całkowicie dyskwalifikują to urządzenie. Jak to możliwe aby poruszać się cały czas po płaskiej trasie i uzyskać takie wyniki!!!!!!!

O dziwo ustalona na początku aktywności wysokość wzorcowa do samego końca została zachowana.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no to jest faktycznie dziwne.
Mi wczoraj np. wyciął taki numer, że pokazywał cisnienie ~350hPa i wysokość ponad 8 tyś n.p.m :bum:
A na zegarku w szczegółach jednego z wgranych śladów pokazał wznios 9108m, spadek 9108m, maks wys. 8873m, min wys. 83m a wszstko to na trasie.... 8km :hej: Dodam, że ślad został utworzony w GC i przesłany do zegarka :)
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wrzuć na movescounta to się Kilian załamie nad swoja formą :D
jak sie jeszcze okaze, że tempo dobre to juz w ogóle
jaroslavo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Powiem Wam, że mam dużo sympatii do tego zegarka ale coraz bardziej mój stan poirytowania zmienia się we wściekłość i rozczarowanie. Liczyłem na profesjonalne i zaawansowanie rozwiązanie tymczasem coraz częściej użyteczność Fenixa jest na poziomie zwykłego stopera.
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:edit: wygląda na to, że na języku angielskim multisport działa poprawnie, na polskim tłumaczeniu każdorazowo zegarek albo się restartuje albo gaśnie i zawiesza
Wrzuć w takim razie moje tłumaczenie i sprawdź :)
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jasne, spróbuję :) masz jakąś nowszą wersję czy ta ostatnio podlinkowana jest najaktualniejszą?

edit: jednak zbyt szybko pochwaliłem garmina za poprawienie dokładności gps. W drodze powrotnej z pracy okazało się, że jednak accuracy oscyluje tak jak uprzednio w granicach 9-10m. A gdy spojrzy się ślad w lesie to już jest istna masakra, gps pływa aż miło :ojoj:
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:jasne, spróbuję :) masz jakąś nowszą wersję czy ta ostatnio podlinkowana jest najaktualniejszą?
Ta ostatnia podlinkowana. Jak coś zmieniam to i tak link do pliku się nie zmienia. Jeśli możesz to sprawdź czy mój plik też resetuje Fenixa 2. U mnie objaw reset był przy zdefiniowanej samodzielnie aktywności własnej. Po jej skasowaniu wszystko jest ok.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wygląda na to, że przy Twoim tłumaczeniu wsio gro i bucy :)
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:wygląda na to, że przy Twoim tłumaczeniu wsio gro i bucy :)
:) Czyli podejrzenie pada na sposób tłumaczenia szczegółów w pliku z Web Update. Miałem podobny przypadek w trybie Multisport gdy tłumaczyłem Bike jako Kolarstwo. Zegrek się restartował. Zmieniłem mu na Rower i teraz w trybie Multisport jest OK.

... dużo bugów w tym fenixie 2 oj dużo ;)
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Kolejny minus ( bug) F2.
Podczas Kieratu przy zapisie trasy w trybie UltraTrac zegarek po kilku godzinach zapisu nagle wyłączył zapisywanie i włączył się w trybie zegarka ze stroną główną ( godzina itd.) wpierw myślałem że jakoś wyłączyłem zapis przypadkiem, na szczęście w porę to zauważyłem i skorzystałem z opcji kontynuowania zapisu ( resume). Dla pewności zablokowałem ekran i kontynuowałem imprezę, po kilku godzinach patrzę i znowu zegarek się sam wyłączył z zapisu..... Znowu zrobiłem resume i już do końca zapisywał bez wyłączania. Po niemal 28 godzinach w trybie UltraTrac bez czujników zewnętrznych ( bo i tak wyłącza ant+) z włączonym podświetlaniem i wibracjami pozostało około 34% baterii.

Mam pytanie: wchodząc kolejno w menu --->settings--->activity-->np.Trail Run--->GpsMode pojawia się okienko z wyborem opisanym jako Enter Time. Domyślnie ustawione to jest jako 1 minuta. Jest mozliwość własnego ustawienia innej częstotliwości.

Zatem czy to jest do ustawiania własnego czasu co ile sekund mamy zapis aktywności? Normalnie jest albo co sekundę albo co minutę. A ta opcja wygląda jakby szło samemu decydować co ile sekund ma być robiony zapis. Chyba że źle zrozumiałem zasadę tego parametru.. jak uważacie?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ