Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS

Jacgyver
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 55:21
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

LukaszKoziny pisze: Taka ciekawostka: Wiecie, ze nowa i starsza wersja V800 z zaślepka i bez, ma dwa rożne kable ładowania. Przy czym ta nowsza klamra jest kompatybilna wstecz, a starszą nie podłączysz nowego zegarka z zaślepką.
Ale wystarczy troszkę podłubać nożem żeby było miejsce na tą zaślepkę i można ładować również starym kabelkiem.

Swoją drogą to szkoda że V800 nie oferuje takich rzeczy jak oscylacje pionowe, czas kontaktu z podłożem pomimo dodatkowego sesnora biegu. 620'ka gremlina ma to bez żadnych dodatkowych czujników :(
New Balance but biegowy
LukeDNB
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:32
Życiówka w maratonie: 3:27:37

Nieprzeczytany post

620, 920 i Fenix2 działają z HRM-Run, i to z niego są brane dane o oscylacjach pionowych, czasie kontaktu z podłożem i kadencji.
5km - 19:46 (atest)
10km - 41:40 (zawody bez atestu)
15km - 1:03:15 (atest)
HM - 1:32:04 (atest)
M - 3:27:37 (atest)
Jacgyver
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

LukeDNB pisze:620, 920 i Fenix2 działają z HRM-Run, i to z niego są brane dane o oscylacjach pionowych, czasie kontaktu z podłożem i kadencji.
Czy to oznacza, że sam 620 może zmierzyć tylko kadencje? Kolega biega bez HRM i kadencja jest widoczna. Nie wiem czy ma też oscylacje i czas kontaktu z podłożem.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bez pasa 620,920 i F2 mierzą tylko kadencję
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

Naprawdę wydajecie kasę około 1796 zeta na ten pulsometr biegowy ?? Za tę kwotę można już kupić jakiś porządny rower czy średniej klasy komputer przenośny czy nawet tablet.
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

A kto bogatemu zabroni? To moja kasa, więc czemu to Ty masz ból dupy? Poza tym porządny rower czy średniej klasy laptop za 1700? W jakiej Ty rzeczywistości żyjesz?
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
Jacgyver
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Sacre pisze:Naprawdę wydajecie kasę około 1796 zeta na ten pulsometr biegowy ?? Za tę kwotę można już kupić jakiś porządny rower czy średniej klasy komputer przenośny czy nawet tablet.
Nie 1796 tylko 900zł bo z drugiej ręki - miałem szczeście :) Poza tym rower mam, tablet, komputer.... I jak napisał @pehop każdy sam dba o swój budżet.
krzysi
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka w maratonie: 2:56:56

Nieprzeczytany post

Szwankował mi dzisiaj pomiar tempa i pulsu podczas treningu biegowego. Było to gdzies na pierwszych 5-6km, tempo zamiast być w granicach 4:20 min/km wahało się nawet do 9-11 min/km. Wskazania pulsu też były niepoprawne, później to się jakoś ustabliziowało na prawdłowych wartościach.

Też mieliście takie problemy? czy jestem odosobnionym przypadkiem.

Jutro podczas treningu sprawdzę czy znowu nie pojawiły się jakieś problemy.
Jacgyver
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

krzysi pisze:Szwankował mi dzisiaj pomiar tempa i pulsu podczas treningu biegowego. Było to gdzies na pierwszych 5-6km, tempo zamiast być w granicach 4:20 min/km wahało się nawet do 9-11 min/km. Wskazania pulsu też były niepoprawne, później to się jakoś ustabliziowało na prawdłowych wartościach.
.
Ja ostatnio pobiegłem bez pomiaru pulsu spokojne 10km i zegarek wykrył to jako trening extremalny - z pulsem to byłby na bank trening ogólnorozwojowy. Nie wiem z czym to jest związane.
Poza tym miałem problem z odchodzącym dekielkiem od spodu co było jakąś wadą fabryczną. Wymienili mi na nowy z klapką na styki i ta klapka mnie lekko irytuje bo ciężka się ją otwiera a szczelna i tak nie jest więc nie wiem po co ten gadżet :)
Tak z ciekawostek - cała elektronika+wyświetlacz są zintegrowane z tym dekielkiem i szczegółów nie widziałem w środku ale podobno akumulatorka nie da się wymienić.
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

Ostatnio mam problem z ładowaniem v800. Muszę dociskać klamrę, żeby w ogóle coś się ładowało. Miał ktoś taki problem? To jest kwestia tej jakby korozji jaka może pojawić się wokół baterii?? Nie mam zaślepki, bo do tej pory wszystko było u mnie ok.
Obrazek
Jacgyver
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

ijon pisze:Ostatnio mam problem z ładowaniem v800. Muszę dociskać klamrę, żeby w ogóle coś się ładowało. Miał ktoś taki problem? To jest kwestia tej jakby korozji jaka może pojawić się wokół baterii?? Nie mam zaślepki, bo do tej pory wszystko było u mnie ok.
Z tego co czytałem to był to jeden z objawów tego że dekiel zaczął odchodzić. Czy odchodzi dekiel widać wyraźniej po stronie 3 przycisków.
Nowy kabelek jakoś łatwiej trafia w te piny. U mnie po wymianie nie było problemów że nieprecyzyjnie założyłem klipsa a przed wymianą czasami musiałem poprawić i docisnąć.
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

Jacgyver pisze:
ijon pisze:Ostatnio mam problem z ładowaniem v800. Muszę dociskać klamrę, żeby w ogóle coś się ładowało. Miał ktoś taki problem? To jest kwestia tej jakby korozji jaka może pojawić się wokół baterii?? Nie mam zaślepki, bo do tej pory wszystko było u mnie ok.
Z tego co czytałem to był to jeden z objawów tego że dekiel zaczął odchodzić. Czy odchodzi dekiel widać wyraźniej po stronie 3 przycisków.
Nowy kabelek jakoś łatwiej trafia w te piny. U mnie po wymianie nie było problemów że nieprecyzyjnie założyłem klipsa a przed wymianą czasami musiałem poprawić i docisnąć.
Widać u mnie, że szczelina poszerza się w stronę portu ładowania. A wewnątrz samego portu, wokół tych punktów ładowania zrobił się jakby biały osad.

Na czym dokładnie polega wymiana? Dodają po prostu zaślepkę i nowy kabel ładujący? Czy dają nowy zegarek z już dodaną zaślepką? Dodane tylko zaślepki to tylko obejście problemu a nie rozwiązanie, bo przecież zegarek jest już częściowo uszkodzony.
Obrazek
Awatar użytkownika
div
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ijon pisze:
Jacgyver pisze:
Widać u mnie, że szczelina poszerza się w stronę portu ładowania. A wewnątrz samego portu, wokół tych punktów ładowania zrobił się jakby biały osad.

Na czym dokładnie polega wymiana? Dodają po prostu zaślepkę i nowy kabel ładujący? Czy dają nowy zegarek z już dodaną zaślepką? Dodane tylko zaślepki to tylko obejście problemu a nie rozwiązanie, bo przecież zegarek jest już częściowo uszkodzony.
Ja miałem podobny problem końcem sierpnia i dostałem nowy zegarek (tak mi się przynajmniej wydaje, nowy pasek, nowy numer seryjny itd) ale jeszcze wersja bez zaślepki. Teraz niestety problem się powtarza, przy porcie ładowania robi się szczelina, biały osad też się pojawia, no i pierwszy objaw problemy z ładowaniem/synchronizacją, czeka mnie pewnie w najbliższym czasie ponowne odesłanie zegarka do serwisu :/
36:20 1:19:45 2:53:10
Jacgyver
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Uczestniczyłem w wymianie :) Metalowy dekielek jest zintegrowany z tym podgiętymi "skrzydełkami" które służą do mocowania paska. Wewnętrzna elektronika z wyświetlaczem jest również na stałe zintegrowana z tym dekielkiem. I ta część jako jedyna podlega wymianie. Reszta obudowy pozostaje stara. Ewentualnie jak ktoś chce wymienić obudowę to musi zapłacić 220zł.
Swoją drogą na tym szkiełku 'gorilla glass" zdołałem już zrobić 2 rysy :(
kerech
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kłaniam się wszystkim jako nowy użytkownik,
Obserwuję od jakiegoś czasu ten wątek i to głównie dzięki niemu zdecydowałem się na zakup V800.
Nurtuje mnie jedna kwestia - nie znalazłem nigdzie na to odpowiedzi. Czy w jakikolwiek sposób są rejestrowane nasze rekordy? Bądź to przez sam pulsometr (z tego co wiem M400 ma taką funkcję, ale w V800 chyba nie) bądź poprzez serwis FLOW?
Wiem, że nie jest to jakaś mega ważna funkcja i zawsze można sobie gdzieś to "zapisać" niemniej ciekawie wygląda zestawienie wszystkich rekordów kluczowych dystansów (ot choćby jak w Endomondo).

Druga kwestia - czy można gdzieś spojrzeć najlepszy odcinek przebiegniętego dystansu (np na jakim odcinku 10 km trasy przebiegliśmy najszybszy kilometr). Na pewno jest to w tym filmiku podsumowującym trening, ale czy jest coś takiego dostępnego z poziomu dziennika?

A tak przy okazji - niestety aktualizacja o zdefiniowane programy treningowe została przesunięta na Q3
http://updates.polar.com/2015/03/schedu ... -releases/

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ