Komentarz do artykułu Nowi gracze na rynku - Garmin Forerunner 220 i 620
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Biegam z 620 + FootPod. Wczoraj w czasie deszczu, biegnąc stałym tempem przez las podawał tempo z sufitu od 3:30 do 7:00. Czy przy słabym sygnale GPS nie powinien brać tempa z FP? Wcześniej biegałem z 310xt + FP i tych problemów nie było. Da się coś zmienić w ustawieniach by to poprawić czy trzeba czekać na koleiny update bo ver 2,9 tego nie załatwia?
A czy ktoś mi powie jak należy interpretować przewidywane czasy wyścigu? Mnie pokazuje że powinienem pobiec 10 km w 43;12 a moja życiówka to 46:27 to kosmiczna różnica. O innych dystansach nawet nie wspominam.
A czy ktoś mi powie jak należy interpretować przewidywane czasy wyścigu? Mnie pokazuje że powinienem pobiec 10 km w 43;12 a moja życiówka to 46:27 to kosmiczna różnica. O innych dystansach nawet nie wspominam.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
Czas wyścigu pokazuje jakie czasy powinieneś robić przy swoim vo2max. Tylko czy jesteś na to gotowy resztą organizmu?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 43min27sec
Z tego co wiem produkty garmina kupione poza krajem obejmuje tylko roczna gwarancja
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:10
- Życiówka w maratonie: 3:08
Dziś testowałem z 220ka czujnik na nogę adidasa i jestem zawiedziony.
Sam w sobie działa ale jest jedno ale.
Z moich obserwacji wynika że przy włączonym gps, zegarek pobiera prędkość z zegarka choć jest sparowany z czujnikiem.
Jeżeli wyłączymy gps, tempo itd pobiera z czuknika i pomiar jest bardzo dokładny ale przestaje rejestrować ślad gps.
Byłem pewniej że nadrzędnym czujnikiem pomiaru dystansu przy włączonym gps z automatu bedzie foot pod ale tak nie jest.
Przez to mija sie z celem używanie czuknika na dworze bo nie zarejestrujemy przebiegu trasy.
Chyba że trzeba coś przestawić w zegarku ale nic nie widzę.
Sam w sobie działa ale jest jedno ale.
Z moich obserwacji wynika że przy włączonym gps, zegarek pobiera prędkość z zegarka choć jest sparowany z czujnikiem.
Jeżeli wyłączymy gps, tempo itd pobiera z czuknika i pomiar jest bardzo dokładny ale przestaje rejestrować ślad gps.
Byłem pewniej że nadrzędnym czujnikiem pomiaru dystansu przy włączonym gps z automatu bedzie foot pod ale tak nie jest.
Przez to mija sie z celem używanie czuknika na dworze bo nie zarejestrujemy przebiegu trasy.
Chyba że trzeba coś przestawić w zegarku ale nic nie widzę.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
W 610 jest opcja w menu Ustawienia => Czujnik na nogę => Źródło prędkości i do wyboru jest Czujnik lub GPS. W opisie DC Rainmaker modelu 220 jest informacja, że dystans i tempo z czujnika idzie tylko gdy brak sygnału z GPS lub wyłączy się go ręcznie.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
- krzysztof jot
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
dokładność GPS jest już na całkowicie wystarczającym poziomie, denerwujące są jednak nadal występujące nienaturalne wahania wskazań tempa - biegniesz generalnie równym tempem powiedzmy 5:15 - i nagle alarm - rzut oka na ekran, a tam 6:30, natychmiast kolejny alarm 7:05 który przechodzi w kilka sekund w 4:30
by po kilku sekundach wrócić na 5:15. W tym czasie tętno równe, kadencja idealnie równa, a tempu zupełnie z czapy. Dla amatorskiego spędzania czasu na biaganiu, to jest do zaakceptowania - ale dla fanatyków moze byc wnerwiajace, sądzę że kolejny update albo to poprawi albo da możliwość połączenia i wskazań GPS dla rysowania śladu, i czujnika dla perfekcji tempa, dla tych co im to niezbędne. I byłoby po kłopocie.
Poza tym - idealny. Trudno teraz wrócić do jakiejś "cegły" na nadgarstku - lekki, wygodny, połączenie wi-fi można nazwać zbędnym, ale do czasu... kiedy od miesięcy nie łączyłem zegarka z laptopem, a wszystko jest aktualne kilka minut po wejściu do mieszkania. To uzależnia
, bo do wygodnych rozwiązań łatwo sie przyzwyczaić. Dobry sprzęt, ciągle poprawiany, widzę go na nadgarstkach wielu czołowych sportowców co oznacza że nadaje się do profesjonalnych zastosowań na olimpijskim poziomie, czyli amatorzy marudzą i wymagają więcej niż zawodowcy
. Jak zwykle zresztą, taka zmora producentów - bogaty amator
. Fajny zegareczek, teraz nieco staniał więc warto jednak zaufać, że niebawem soft zostanie dopracowany do perfekcji.

Poza tym - idealny. Trudno teraz wrócić do jakiejś "cegły" na nadgarstku - lekki, wygodny, połączenie wi-fi można nazwać zbędnym, ale do czasu... kiedy od miesięcy nie łączyłem zegarka z laptopem, a wszystko jest aktualne kilka minut po wejściu do mieszkania. To uzależnia

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48 min 28 sek
Dlaczego dzis po podlaczeniu do kompa w celu zrzucenia treningu pokazalo ze nic nie ma, i faktycznie zrobil sie chyba reset do ustawien fab. Jezyk angielski tylko i brak rekordow, treningow itd
Czasem mam tak ze zegarek zatrzyma sie na jakims tempie np 5:10 min na km a tak naprawde biegnę z 4:40min na km. Pauzuje wtedy w biegu i wznawiam i juz mam normalne wskazanie. W czym problem?
Czasem mam tak ze zegarek zatrzyma sie na jakims tempie np 5:10 min na km a tak naprawde biegnę z 4:40min na km. Pauzuje wtedy w biegu i wznawiam i juz mam normalne wskazanie. W czym problem?
Blog http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... 10#p630610
Komentarze http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=38120
Czasem by móc biec dalej trzeba na chwilę się zatrzymać
Komentarze http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=38120
Czasem by móc biec dalej trzeba na chwilę się zatrzymać