Foot Pood (ANT+) do Garmina

Maario78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:10
Życiówka w maratonie: 3:08

Nieprzeczytany post

A czy jeżeli macie ustawione źródło prędkości Footpod to czy zegarek rejestruje wam ślad GPS??
910XT nie wyrysuje trasy, trochę kiszka.
PKO
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rejestruje. 910 też powinien. Być może nie czekasz na złapanie Fixa przez zegarek. Zauważyłem, że 610 po stracie sygnału GPS gdy ma dane z footpoda nie ma już ochoty go odzyskać. Pomaga wejście w menu, wyłączenie i włączenie GPS.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
bar72
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

to zapytam znawców tematu raz jeszcze
jak to jest w 920
biegam z HRM RUN ta sama trasa bez food pod różnica na 10 km ok 100-200m
z food pod dwa ostatnie biegi różnica na 10 km 2m , zbieg okoliczności czy pobierane dane z food pod dokładniej
----------------------------
FENIX 3 , EDGE1000
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zbieg okoliczności czy pobierane dane z food pod dokładniej
No ale własnie po to jest footpod ;)
bar72
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

dzięki , tylko parę osób pisało że w 920xt z paskiem HRM RUN używanie foodpod mija się z celem bo 920 nie pobiera danych z foodpod jak używamy HRM RUN
a ja po 2 treningach obalam ta tezę :hej: , zrobię 3 pomiar jak wyjdzie jak 2 poprzednie to jestem pewny na 90% że 920xt + HRM RUN + FOOFPOD działa i zapisuje
dokładniej z foodpod
FENIX 3 , EDGE1000
Maario78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcinnek_ pisze:Rejestruje. 910 też powinien. Być może nie czekasz na złapanie Fixa przez zegarek. Zauważyłem, że 610 po stracie sygnału GPS gdy ma dane z footpoda nie ma już ochoty go odzyskać. Pomaga wejście w menu, wyłączenie i włączenie GPS.
Napisałem w tej kwesti do serwisu i dostałem taką odpowiedź:

Szanowny Panie Mariuszu,

Dziekujemy za skontaktowanie sie z Garmin Europe.

Jeżeli w ustawieniach zegarka dane ustawione są na GPS niestety footpod nie ma wpływu na zapisane dane.

Nie ma również opcji by dane pobierane były z obu źródeł na raz.

Footpod zaprojektowany jest do użytku w pomieszczeniu gdzie zegarek nie jest w stanie zarejestrować danych GPS.
bar72
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

o jakie urządzenie konkretnie pytałeś
pytam bo np EDGE 510 z GPS pobiera tylko zapis śladu , a odległość zapisuje na podstawie czujnika
w 920 mam wrażenie ,że jest podobnie
FENIX 3 , EDGE1000
Maario78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pytałem o Garmina 910xt.
bar72
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

i ja zadzwoniłem na infolinię Garmin
sprawa wygląda tak w urządzeniach , które są wyposażone w akcelerometr ruchu nie mylić ten z HRM RUN (ma inne zadanie )
i są zamontowane w urządzeniu jak to ma miejsce w 920 xt kalibruje się co jakiś czas na podstawie danych z GPS i na tej podstawie oblicza dystans
Foot Pod działa dokładniej ponieważ dane pochodzą z buta , który ma kontakt z podłożem i kalibruje się tylko raz
a GPS służy tylko w momencie sprawowania z Food Pod do wyznaczenia śladu na mapie , jak to ma miejsce w licznikach Garmina i jak pisałem wcześniej
jak duże są różnice w dystansie z Food Pod czy bez zależy od wielu czynników ( siła sygnału GPS ruchy ręką czasem machamy mocniej )
w moim przypadku były 2 testy na odcinku 10km z food pod różnica 2m
bez ok 100 -200m
dziś robię 3 test na tym samym dystansie z Food Pod
jeśli wyjdzie znowu 2-3 metry wszystko jasne
i nie jest tak ,że dane z Food Pod nie są analizowane przez 920xt , to tyle idę biegać :bleble:
FENIX 3 , EDGE1000
cinkownik
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:56
Życiówka w maratonie: 4:02:13

Nieprzeczytany post

Zakupiłem Foot Poda na promocji w Decathlonie do mojego Garmina 310. Dzisiaj dokonałem kalibracji na bieżni, biegnąc dwa okrążenia po wewnętrznym torze. Ustaliło mi współczynnik kalibracji 1086. Biegłem tempem myślę ok. 5:20. Pytanie czy współczynnik ten jest odpowiedni niezależnie od tempa. Mam pewne wątpliwości. Mam ustawione na jednym ekranie pola "tempo okrążenia" i tempo. Wcisnąłem lap i zacząłem swój mały test. Tempo chwilowe pokazywało mi w przedziale 4:25 - 4:35, a po kilkuset metrach spostrzegłem, że tempo okrążenia pokazuje ok. 4:50. Pytanie teraz jak się ma jedno do drugiego? W zegarku ustawione mam, że tempo pobiera z czujnika, GPS włączony.
5 km - 21:07 (Gdańsk, 25.04.2015)
10 km - 43:39 (Gdynia 11.11.2014)
HM - 1:39:25 (Gdańsk 26.10.2014)
M - 3:54:47 (Gdańsk 17.05.2015)
Awatar użytkownika
Ricken88
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

cinkownik pisze:Zakupiłem Foot Poda na promocji w Decathlonie do mojego Garmina 310. Dzisiaj dokonałem kalibracji na bieżni, biegnąc dwa okrążenia po wewnętrznym torze. Ustaliło mi współczynnik kalibracji 1086. Biegłem tempem myślę ok. 5:20. Pytanie czy współczynnik ten jest odpowiedni niezależnie od tempa. Mam pewne wątpliwości. Mam ustawione na jednym ekranie pola "tempo okrążenia" i tempo. Wcisnąłem lap i zacząłem swój mały test. Tempo chwilowe pokazywało mi w przedziale 4:25 - 4:35, a po kilkuset metrach spostrzegłem, że tempo okrążenia pokazuje ok. 4:50. Pytanie teraz jak się ma jedno do drugiego? W zegarku ustawione mam, że tempo pobiera z czujnika, GPS włączony.
Dzisiaj pierwszy raz obsługiwałem 310xt i również kupiłem w DECA. foot pad. Po pierwszych testach zauważyłem również różnicę w TEMP.AKT. i TEMP.ŚR., ale nie przejmowałem się bo dopiero testuje. Inny przykład to wskoczyłem na bieżnię, ustawiłem 6 min./km a 310xt(z foot pad) pokazywał 6:25 min./km - więc pewne jest to że muszę kalibrować.
g_kamyk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam dokładnie ten sam problem.
Czujnik to Adidas miCoach i FR610. Ustawione na jednym ekranie tempo okrazenia/ tempo aktualne.
Różnice są że tak powiem... znaczne :echech:
Pierwsza kalibracja według GPS na dystansie ok. 1km. Pobiegłem w miarę stałe tempo, skalibrowało...
Zawyża niby w górę. Tempo LAP`a 1km 6:05 a chwilowe pokazywało cały czas ok. 5:40 :ojoj:
Druga kalibracja na bieżni, 2 okrążenia = 800m
W efekcie teraz jest odwrotnie. Łapie LAP`y 6:05 - 6:10 a pokazuje 6:30 - 6:40 :ojoj:
Dziś była 3 kalibracja na stadionie. Pobiegłem 25 okr. po wew. torze czyli równo 10km
Skalibrowałem w domu tym programikiem: http://fellrnr.com/wiki/Garmin_Foot_Pod_Calibration
Niestety jeszcze nie wiem co z tego wyszło... Dowiem się na następnym treningu.
Awatar użytkownika
Ricken88
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Słuchajcie. Wskoczyłem na bieżnie. Ustawiłem 6min./km. (=10 km predkość)Bez kalibracji na 310xt tempo miałem po 6.25. Kalubrujac recznie foot pad(wartośc 1023 po kilku ustawieniach) wyszło tempo i predkosc na zegarku takie jak na bieżni(w pracy,warta ponad 20 tys.wiec nie powinna kłamac)
Czy mam rozumiec,źe wszystko jest dobrze i juz nie kombinowac?
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ricken88 pisze:Słuchajcie. Wskoczyłem na bieżnie. Ustawiłem 6min./km. (=10 km predkość)Bez kalibracji na 310xt tempo miałem po 6.25. Kalubrujac recznie foot pad(wartośc 1023 po kilku ustawieniach) wyszło tempo i predkosc na zegarku takie jak na bieżni(w pracy,warta ponad 20 tys.wiec nie powinna kłamac)
Czy mam rozumiec,źe wszystko jest dobrze i juz nie kombinowac?
To zależy, czy bieżnia jest dobrze skalibrowana. Może kosztować miliony monet, ale jak będzie źle skalibrowana to nic mądrego nie wyjdzie.
g_kamyk pisze:Mam dokładnie ten sam problem.
Czujnik to Adidas miCoach i FR610. Ustawione na jednym ekranie tempo okrazenia/ tempo aktualne.
Różnice są że tak powiem... znaczne
Pierwsza kalibracja według GPS na dystansie ok. 1km. Pobiegłem w miarę stałe tempo, skalibrowało...
Zawyża niby w górę. Tempo LAP`a 1km 6:05 a chwilowe pokazywało cały czas ok. 5:40
Druga kalibracja na bieżni, 2 okrążenia = 800m
W efekcie teraz jest odwrotnie. Łapie LAP`y 6:05 - 6:10 a pokazuje 6:30 - 6:40
Dziś była 3 kalibracja na stadionie. Pobiegłem 25 okr. po wew. torze czyli równo 10km
Skalibrowałem w domu tym programikiem: http://fellrnr.com/wiki/Garmin_Foot_Pod_Calibration
Niestety jeszcze nie wiem co z tego wyszło... Dowiem się na następnym treningu.
Kalibracja na GPS jest bez sensu raczej, daje słabe wyniki. Zobacz, co Ci wyjdzie na tym stadionie. Przekłamania mogą wynikać np. z innych butów lub innego zamocowania sensora. Albo może Ci się sensor przemieszcza na bucie?
biegam ultra i w górach :)
ibnexus
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Panowie, nie ma się co sprężać. Foot pod to nie jest precyzyjny czujnik. Z moich ponad rocznych doświadczeń z 910 wynika, że kalibracja daje efekt na dane tempo i kadencję. Jeżeli następny bieg po kalibracji biegnę podobnie to jest Ok, jak zmienię tempo lub kadencję to pojawiają się większe lub mniejsze rozbieżności i taka już tego uroda.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ