Zbyt mała amoryzacja

Awatar użytkownika
502340
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przygotowanie do jeżdżenia na nartach, a lubię szybko pojeździć, to 3 miesiące dochodzenia do 500 - 600 przysiadów / dzień. Dodatkowo sporo ćwiczeń na tzw "beretach żelowych" - rzeźnia, której serdecznie nienawidzę, ale która daje pełne poczucie równowagi. Na tych "urządzeniach" też się robi przysiady w wielu układach. Co do przysiadów to rehabilitant nie zalecał pełnych przysiadów, dokładne z powodów przez gl wymienionych.
Pewnie przeproszę się z wiosłami i wrócę do robienia "brzuchów", choć ochoty na takie "ekstrawagancje" nie mam.

Do lekarzy szkoda chodzić, chyba, że nie ma wyjścia. Rehabilitanci, jak są z "górnej półki" to rewelacja. Po usunięciu części łąkotki w kolanie, byłem na 10 zabiegach rehabilitacyjnych po 2, 2,5 h każdy. Po tym, byłem w lepszej formie niż przed zabiegiem. 1100 zł za pakiet i w 6 tym tygodniu po zabiegu jeździłem na nartach.
Obrazek
PKO
e7th04sh
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A czy nie należy przy tym uwzględnić, że ten punkt największego obciążenia może być np. utrzymywany statycznie (jeśli akurat w nim odwracamy ruch), albo przekraczany dynamicznie (jeśli schodzimy głębiej)? W którym momencie wyk0onywania pełnego przysiadu, jeśli wykonujemy go poprawnie i dynamicznie, obciążenie na kolanie miałoby powodować szkodę? Może przy wznoszeniu z początku. A jeśli byśmy zatrzymywali ruch w trakcie (półprzysiad), to też jest naprężenie na kolanie przecież...
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

e7th04sh pisze: jeśli wykonujemy go poprawnie i dynamicznie,.

nie wiem, co oznacza poprawnie, ale szybko robić przysiady też tam
raczej odradzają:
http://ortoreh.pl/index.php/aktualnoci/ ... ysiad.html
"Szybkie tempo wykonywania przysiadów powoduje wzrost sił ścinających- czyli przesuwających piszczel . Wolne wykonanie „ochrania” więzadła krzyżowe."

jeśli priorytetem jest kolano, to zalecają wręcz jeszcze mniej niż 90^o:

" Najbezpieczniejszymi zakresami ruchu dla kolana podczas przysiadu są kąty 0-50st.
pzdr
gl
e7th04sh
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Miałem na myśli po prostu, żeby z rozważań wykluczyć konsekwencje złej techniki, bo to samo ćwiczenie może szkodzić lub pomagać w tej samej kwestii, zależnie od tego czy wykonuje się je poprawnie czy nie. Ale ja się nie znam, po prostu chciałem zwrócić uwagę, dzięki za odpowiedź.
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

e7th04sh pisze: ja się nie znam, po prostu chciałem zwrócić uwagę

ze mną jest dokładnie tak samo:)

BTW: przeżyłem kiedyś lekki szok, kiedy dowiedziałem się od fachowców, że sporo
ćwiczeń, które pamiętałem ze szkolnych lekcji WF - to niemal prosta droga do kalectwa;)
pzdr
gl
e7th04sh
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przepraszam w takim razie za to, że ciągnę off-top, ale wypisz które, bo ja właśnie ćwiczę "szkolne" ćwiczenia w przerwach między bieganiem.
Awatar użytkownika
502340
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Gdybym chciała zmierzać w kierunku minimus, to co polecacie jako przejściówkę.
Obrazek
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

e7th04sh pisze:Przepraszam w takim razie za to, że ciągnę off-top, ale wypisz które, bo ja właśnie ćwiczę "szkolne" ćwiczenia w przerwach między bieganiem.
ja do szkoły chodziłem w latach 70. i początku 80.
Moje dziecko szkołę zaliczyło ze 30 lat później i kiedy powiedziałem
jej o tym, co było wyżej napisane o przysiadach (a dowiedziałem się o tym raptem
parę tygodni temu), odpowiedziało: przecież to oczywiste:)

wg mojej wiedzy odpadają: pełne krążenia głową, nożyce w leżeniu płasko na plecach,
pełne brzuszki typu nogi pod szafę i pełny skłon, podciąganie na drążku w poziomce (to ostatnie akurat odradzono mi już ze 20 lat temu). Nawet pływanie klasykiem też sobie ponoć lepiej darować;

A o rozciąganiu to już lepiej w ogóle nie pisać, bo w tej kwestii są wyjątkowo sprzeczne zalecenia;
pzdr
gl
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

502340 pisze:Gdybym chciała zmierzać w kierunku minimus, to co polecacie jako przejściówkę.
Cieszę się, że bieganie na chudo Ci podpasowało :) Moje skromne zdanie w ww. kwestii jest takie: jeśli już wiesz, że podoba Ci się bieganie w chudych butach to może wcale nie musisz sobie fundować żadnej przejściówki? Po prostu kup sobie chude, wygodne i niezupełnie szpetne buty (dlaczego nieszpetne - o tym za chwilę). Istnieje bowiem druga szkoła adaptacji do mini: nie zbliżać się do nich stopniowo przechodząc przez serię coraz chudszych "przejściówek", lecz od razu założyć docelowe buty i adaptować się poprzez znaczące zejście z dystansem (czyli trochę taki "powrót do raczkowania").

Oczywiście może się okazać, że buty uznane przez Ciebie teraz za "docelowe" wcale się takimi nie okażą. Może będziesz chciał pójść jeszcze chudziej? A może odwrotnie - trochę sobie dodać pianki? Itp. itd. Życie pokaże - choć jako osoba o wieloletnim stażu biegowym na pewno lepiej ocenisz czego chcesz niż osoba początkująca. W takim razie nieszpetność tych papci może być przydatna po to, że wprawdzie przestaniesz w nich biegać ale zaczniesz ich używać do codziennego chodzenia (chodzenie w mini też jest fajne) - więc zakup nie pójdzie na marne.

P.S. Też robiłem "równoważne" na dmuchanych beretach - niezła sprawa :) Co do przysiadów: moi fizjo po operacji też mówili, żeby nie kucać niżej niż 90 stopni. Ale im chodziło o przeciążenia na stawie kolanowym, rozwój muskulatury (czworogłowe versus pośladkowe) nie był priorytetem.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

merrell bare access, puma faas 300, skora base/form, skechers gorun...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

502340 pisze:Gdybym chciała zmierzać w kierunku minimus, to co polecacie jako przejściówkę.
Mnie podpasowala koncepcja inov-8 i możliwość wyboru niemalze dowolnego buta o dowolnej twardości.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

fantom pisze:
Mnie podpasowala koncepcja inov-8 i możliwość wyboru niemalze dowolnego buta o dowolnej twardości.
Z tym, że inov-8 wąskie są raczej.
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

jabbur pisze:
fantom pisze:
Road-x są raczej szerokie, f-lite tez.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

fantom pisze:
jabbur pisze:
fantom pisze: Mnie podpasowala koncepcja inov-8 i możliwość wyboru niemalze dowolnego buta o dowolnej twardości.
Road-x są raczej szerokie, f-lite tez.
Eee, może inaczej szerokość definiujemy. Szerokie jest Vivobarefoot One i Merrell Vapour Glove. Inov-8 180 bare-x nie; trailrock 235 na 3+. Takie póki co moje doświadczenie w temacie
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Plażę...
Może też być asfalt lub parkiet sali gimnastycznej. Boso...
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ