Vibram oszukiwał biegaczy? Zapłaci 3,75 miliona dolarów

gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

smatters pisze: Obecnie nastepuje trend powrotny od butow minimalistycznych do zwyklych, choc nie oznacza to, ze ludzie
zaprzestali biegac na boso.
wg mnie chodzenie, czy też truchtanie boso - a jak boso kto nie daje rady, to w minimalach -
jest świetną formą ćwiczeń i może dać dużo frajdy (mnie daje), natomiast nikogo nie nawiałbym do tłuczenia kilometrów w takim obuwiu - szkoda kolan. I chodzi tu o perspektywę czasową znacznie dłuższą niż kończąca się moda na minimalizm.
pzdr
gl
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wygląda na to, że w długiej perspektywie czasowej bieganie w minimalach jest korzystniejsze dla kolan niż bieganie w butach tradycyjnych.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:wygląda na to, że w długiej perspektywie czasowej bieganie w minimalach jest korzystniejsze dla kolan niż bieganie w butach tradycyjnych.
Poprawcie mnie, jeżeli się mylę ale kolana cierpią nie od tego, w jakich butach biegamy, tylko od walenia w glebę wyprostowaną w kolanie nogą, czyż nie?
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:wygląda na to, że w długiej perspektywie czasowej bieganie w minimalach jest korzystniejsze dla kolan niż bieganie w butach tradycyjnych.
a dlaczego?
Go Hard Or Go Home
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a dlatego, że bieganie w butach tradycyjnych u dużej części osób powoduje niekorzystną zmianę wzorca biomechanicznego biegu, skutkującą osłabieniem aparatu ruchu i przejmowaniem przez m.in. kolana o wiele większych obciążeń, niż u większości biegaczy używających butów lekkich, mało amortyzowanych i elastycznych :)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:
Poprawcie mnie, jeżeli się mylę ale kolana cierpią nie od tego, w jakich butach biegamy, tylko od walenia w glebę wyprostowaną w kolanie nogą, czyż nie?

niestety, kolana w ogóle cierpią wskutek życia, a gdy biegamy, to cierpią więcej:)
względnie bezpieczny dla kolanek, to jest rowerek stacjonarny z maleńkim obciążeniem, czy też orbitrek, a nie tłuczenie kilometrów; ja wiem, że mamy nienaganną technikę i BMI Kenijczyków;) ale - jeśli nie jesteśmy wybrańcami Bogów* - w końcu kiedyś niemal wszyscy zaczniemy się sypać;
ale w sumie każdy ma prawo zrobić sobie kuku w dowolny sposób;

*Quem di diligunt, adolescens moritur
Ostatnio zmieniony 28 maja 2014, 12:27 przez gl, łącznie zmieniany 1 raz.
pzdr
gl
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:bieganie w butach tradycyjnych u dużej części osób powoduje niekorzystną zmianę wzorca biomechanicznego biegu,
Mogę poprosić o wersję "dla słabszych intelektualnie"? ;) Znaczy, jaki to jest ten niekorzysny wzorzec bio...eee.. cośtam? I dlaczego buty tradycyjne to powodują?
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kolaj, dlatego, że w mocno amortyzowanych butach stabilizujących stopa znajduje się w nienaturalnej dla siebie pozycji - jest "skrzywiona" różnymi systemami, a pięta jest nienaturalnie uniesiona co powoduje, że lądujemy na wyprostowanej nodze wysuniętej daleko do przodu.

Pozdrawiam

Paweł
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:a dlatego, że bieganie w butach tradycyjnych u dużej części osób powoduje niekorzystną zmianę wzorca biomechanicznego biegu, skutkującą osłabieniem aparatu ruchu i przejmowaniem przez m.in. kolana o wiele większych obciążeń, niż u większości biegaczy używających butów lekkich, mało amortyzowanych i elastycznych :)
proszę o konkretne dowody. konkretne - nie vibramowe, że:
- bieganie w butach amortyzowanych u dużej części osób powoduje niekorzystną zmianę wzorca biomechanicznego biegu,
- bieganie w butach mini u dużej części osób powoduje korzystną zmianę wzorca biomechanicznego biegu (mam na myśli tę część, u której wystąpiły "niekorzystne" zmiany).

proszę także o zdefiniowanie "dużej części osób".

dodatkowo, w drugiej kolejności, proszę o konkretne dowody, że w butach:
- "amortyzowanych" nie można biegać poprawnie,
- mini nie można biegać niepoprawnie.
Go Hard Or Go Home
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

podejścia są różne, ja prezentuję nieco inne niż HeavyPaul.

Buty tradycyjne owszem sprawiają, że stopa jest inaczej położona, często obcas uniesionej pięty powoduje lądowanie wyprostowaną w kolanie nogą daleko przed środkiem ciężkości ciała, ale zaburzenia nie obejmują tylko stopy ale całe ciało, które często traci sprężystość, zwartość, równowagę, ułożenie pozwalające optymalnie wykorzystać naturalną pracę struktur ciała.

odpowiadają za to różne elementy konstrukcyjne:

- uniesiona pięta powoduje często zahaczanie pięta przy lądowaniu, zmianę jego miejsca w odniesieniu do środka ciężkości ciała,
- usztywnienia powodują ograniczenia naturalnego ruchu pronacyjnego,
- niedostateczna ilość miejsca w bucie przeszkadza stopie rozluźnić się, rozpłaszczyć przy lądowaniu, palcom nieco się rozcapierzyć,
- wysoki i usztywniony może napierać na ścięgno Achillesa i utrudniać grzbietowy wyprost stopy w stawie skokowym,
- gruba podeszwa ogranicza dopływ bodźców z podłoża do stopy i przetwarzanie tych bodźców przez mózg.

ale tak jak pisałem, zmiany nie dotyczą tylko stopy.

to tak na szybko.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wojtek, dobrze wiesz, że takich kompleksowych twardych dowodów w postaci szeroko zakrojonych badań o niepodważalnej metodologii nie ma. jest mnóstwo badań, analiz, obserwacji itd., które to te tezy potwierdzają. ja naprawdę takich ostatecznych glejtów nie potrzebuję, żeby wiedzieć, że to działa :)

co do drugiej części, to oczywiście:
- można poprawnie biegać w butach tradycyjnych,
- można niepoprawnie biegać w butach mini.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

HeavyPaul pisze:Kolaj, dlatego, że w mocno amortyzowanych butach stabilizujących stopa znajduje się w nienaturalnej dla siebie pozycji - jest "skrzywiona" różnymi systemami, a pięta jest nienaturalnie uniesiona co powoduje, że lądujemy na wyprostowanej nodze wysuniętej daleko do przodu.
Na swoim własnym przykładzie śmiem postawić tezę, że buty "tradycyjne" w żaden sposób nie wymuszają wspomnianego przez Ciebie sposobu lądowania z przodu na wyprostowanej nodze.

Przy czym muszę uczciwie przyznać, że te moje buty tradycyjne mają dość umiarkowaną ilość amortyzacji i stosunkowo niewielki drop. Chociaż Glide Boost, które mam od niedawna, trochę tam tego mają pod stopą.

Dodam jeszcze, że na fali ostatniego zainteresowania marką, udałem się wczoraj na stoisko z Vibramami i przymierzyłem sobie takiego 5fingersa. Muszę przyznać, że dość przyjemne odczucie, odmienne od tego z czym się wcześniej spotkałem. Kiedyś sobie sprawię, jako ciekawostkę.
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba, generelanie zgadzam się z tym wszystkim co napisałeś o zmianach spowodowanych tradycyjnymi butami. Ja po prostu w jeszcze większym skrócie ;)

WojtekM, naprawdę chcesz się bawić w badania? 40 lat łomotania w "butach korekcyjnych" i wmawiania, że tego potrzeba biegaczom i jakoś kontuzje nie znikły. Jak słusznie już Qba zdążył zauważyć, w tradycyjnych butach można biegać poprawnie, a w mini można niepoprawnie, chociaż moim zdaniem w dobrych minimalach o wiele łatwiej poprawić technikę. Buty to narzędzie, a kontuzje wywoływane są niepoprawną techniką.

A może ktoś dysponuje badaniami, które udowadniałyby, że bieganie w obuwiu minimalistycznym zwiększa ryzyko kontuzji? Bo póki co chcecie, żeby udowodnić, że ich w 100% nie eliminuje. Bądźmy poważni.

Pozdrawiam

Paweł
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

HeavyPaul pisze: A może ktoś dysponuje badaniami, które udowadniałyby, że bieganie w obuwiu minimalistycznym zwiększa ryzyko kontuzji? Bo póki co chcecie, żeby udowodnić, że ich w 100% nie eliminuje. Bądźmy poważni.
no właśnie - bądźmy poważni. nigdy nie napisałem, że bieganie w butach mini powoduje kontuzje. nigdy też nie napisałem, że bieganie w butach amortyzowanych powoduje kontuzje.
a od biegania w butach mini kontuzje poznikały niby?

biegajmy w tym, w czym jest nam wygodnie. w tym, w czym chętnie ćwiczymy. niestety w odpowiedzi na taką sugestię zazwyczaj można usłyszeć "vibramowe dowody" o biomechanice ruchu oraz o kontuzjach spowodowanych bieganiem w butach bardziej tradycyjnych, pieszczotliwie zwanych "żelazkami". no, bełkocik jakich mało.
Go Hard Or Go Home
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hmm, może Redakcja portalu zechciałaby przeprowadzić eksperyment polegający na postawieniu zupełnie początkującego biegacza na bieżni mechanicznej najpierw w butach tradycyjnych, następnie w minimalach (a moze i boso?) i poprosiła go o przebiegnięcie np 1km...

Oczywiście całość zostałaby zarejestrowana z odpowiednio dużym FPS-em, i moglibyśmy sobie porównać i podyskutować, jaki wpływ mają różne rodzaje obuwia na technikę biegu.

A może gdzieś już są takie materiały. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ