co to jest Harmonia Express??maki pisze:Odinstaluj wszystko. Zainstaluj Harmonia Express i powiąż fenixa z kontem garmin conect. Druga sprawa to że w nowej wersji GC faktycznie trening się nie przesylają. W momencie proby wyslania conect nie widzi urzadzenia.
Garmin Fenix 2
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
-
- Rozgrzewający Się
Bluetooth ustawiasz kiedy ma być włączony.bumbo pisze:Napiszcie proszę jak działa ta funkcja wylanczajaca Bluetooth w czasie aktywności. Jeżeli dobrze rozumiem to Bluetooth jest włączony zakładam czujnik RUN, włączam stoper - i w tym momencie telefon przełącza sie na ANT+, kończę trening włączam STOP i zegarek włącza Bluetooth i łączy sie z telefonem, który mam ze sobą, i przesyła aktywność. Czy tak to działa, dobrze rozumiem?
1. Zawsze ON
2. Zawsze OFF
3. Synchronizacja ręczna (uruchamia się tylko na czas synchronizacji)
4. Włączony podczas treningu
5. Wyłączony podczas treningu
Stan 4. Ma sens gdy chcesz mieć uruchomiony Live Track - Twoja rodzina/znajomi mogą online oglądać gdzie jesteś, prędkość, itp (jest wyłączony ANT+) - działa z Garmin Connect na iPhone
Stan 5. Ma sens gdy chcesz aby zaraz po treningu zegarek automatycznie się synchronizował - działa z Garmin Connect na iPhone ORAZ gdy chcesz mieć wyświetlane na telefonie maile, SMS, powiadomienia
-
- Rozgrzewający Się
To niekoniecznie chodzi o głupotę.apeforyou pisze:Kolejny problem to UltraTrac włączając tę funkcję wyłącza się ANT+ co jest totalną głupotą, nie można czytać tętna oraz kadencji. Pisał ktoś na support i dostał jakąś odpowiedź czy zmienią to czy nie?
Wyłączenie ANT+ gdy jest włączony UltraTrack oraz gdy się włącza Bluetooth wygląda na "problem" sprzętowy. Urządzenia tego typu to małe, specjalizowane komputery. Mają jakieś tam parametry. Wygląda że zastosowana technologia uniemożliwia jednoczesne działanie 2 rodzajów czujników (portów COM).
A zastosowanie innej technologii mogło być ograniczone czymkolwiek: prądożernością, wielkością, ceną.
Dla mnie stosowanie UltraTrack ma sens przy jakiś sportach outdoorowych wymagających dłuższego działania na baterii (bo po to jest ta funkcja) tj. paragliding, piesze wędrówki, itp.
- herson
- Zaprawiony W Bojach
Co prawda nie bawiłem się tym przez ponad 2 lata korzystając z FR60, a później w ogóle używając chwilowo Polara. Jednak po zakupie Suunto Quest i zainstalowaniu Movestrcka, uznałem, że to jedno z najlepszych rozwiązań na którym jeszcze, tfu, się nie zawiodłem.Kolaj pisze:Cóż, szkoda i tyle. Ubito fajną rzecz zamiast ją naprawić. Dobrze, że chociaż u mnie, póki co, działa. Swoją drogą, ciekawe, od czego to zależy.Piechu pisze:Napisałem, że to wygodne rozwiązanie? Napisałem. Ale tylko gdy działa tak jak powinno. A nie działa i działać już nie będzie.
Faktycznie, nie chcąc rozwijać czegoś, jak widać z czym mieli problem, poszli na łatwiznę i połączenie kablem. Przy tej klasy sprzęcie, moim zdaniem, prymitywne.
PS Przez jakiś czas korzystałem z pożyczonego F2, ale jakoś nie zagłębiałem się we wszystkie ustawienia.
Jak jest z interwałami, czy mozna ustawić je z poziomu zegarka i w jaki sposób są ustawialne przez użytkownika?
Jak jest faktycznie z długością działania na baterii np tylko w trybie zegarka i/lub w trybie zegarka z połączonymi przez ANT+ pasem HR i FP??
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
interwały ustawiasz z zegarka. możesz ustawić w oparciu o czas, dystans lub jako "otwarte" czyli do kliknięcia "lap". dodatkowo ustawiasz ilosć powtórzeń oraz jesli chesz rozgrzewkę i odpoczynek
czas działania baterii w trybie zegarka to może być to deklarowane przez producenta 5 tygodni. Jesli chodzi o tryb aktywności to ostanio podczas szwendania się po górach z GPS w trybie normal i zapisem smart zegarek po 8,5h aktywność zeżarł jakieś 48-49% baterii czyli pociągnąłby pewnie jakieś 17-18 godzin. Z czujnikami ciągnie około 6-7% na godzinę.
czas działania baterii w trybie zegarka to może być to deklarowane przez producenta 5 tygodni. Jesli chodzi o tryb aktywności to ostanio podczas szwendania się po górach z GPS w trybie normal i zapisem smart zegarek po 8,5h aktywność zeżarł jakieś 48-49% baterii czyli pociągnąłby pewnie jakieś 17-18 godzin. Z czujnikami ciągnie około 6-7% na godzinę.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- herson
- Zaprawiony W Bojach
- dzięki, tego brakuje mi w SuuntoPiechu pisze:interwały ustawiasz z zegarka. możesz ustawić w oparciu o czas, dystans lub jako "otwarte" czyli do kliknięcia "lap". dodatkowo ustawiasz ilosć powtórzeń oraz jesli chesz rozgrzewkę i odpoczynek
- sympatycznie, chociaż wg mnie, nadal jeden z dużych minusów ( oczywiście porównując do klasycznych pulsometrów i zegarków )Piechu pisze:czas działania baterii w trybie zegarka to może być to deklarowane przez producenta 5 tygodni. Jesli chodzi o tryb aktywności to ostanio podczas szwendania się po górach z GPS w trybie normal i zapisem smart zegarek po 8,5h aktywność zeżarł jakieś 48-49% baterii czyli pociągnąłby pewnie jakieś 17-18 godzin. Z czujnikami ciągnie około 6-7% na godzinę.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
porównanie Fenix vs Fenix2
http://www.dcrainmaker.com/2014/06/summ ... 79#results
http://www.dcrainmaker.com/2014/06/summ ... 79#results
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
Dziś kolejne 2 godzinki mulenia zarówno na asfalcie i w lesie, w tym przy zachmurzonym niebie, i w deszczu.
F2 bardzo się starał, i korygował trasę tam gdzie zwykle mu uciekała. Widać którą stroną drogi biegłem.
Jest zadowolenie i poprawa rysowania trasy.
Alarm burzowy jeszcze u mnie nie działał, mam standardowe ustawienia.
F2 bardzo się starał, i korygował trasę tam gdzie zwykle mu uciekała. Widać którą stroną drogi biegłem.
Jest zadowolenie i poprawa rysowania trasy.
Alarm burzowy jeszcze u mnie nie działał, mam standardowe ustawienia.
- herson
- Zaprawiony W Bojach
Zakupiony i już przetestowany.
Pierwsze uwagi i pytania
Biegnąc ze sparowanym fp i włączonym gps, z czego w pierwszej kolejności czerpie dane o tempi i odległości?
Tego nie sprawdziłem, ale czy przy wyłączonym gpsie i używaniu samego fp, można liczyć, że chwilowe tempo, będzie aktualizowane częściej?
Jakiś czas biegałem z Suunto, a nie pamiętam już jak to było w Garminie FR60. W Suunto Quest, tempo aktualizowane jest niemal na okrągło i z bardzo dużą dokładnością. Tutaj zauważyłem pewne wahania i lekkie opóźnienie 2-3 sek.
Czy ekrany które programuję dla danej aktywności, mogą się same przewijać z określoną przeze mnie szybkością, czy mogę to robić jedynie przyciskiem?
Pierwsze uwagi i pytania
Biegnąc ze sparowanym fp i włączonym gps, z czego w pierwszej kolejności czerpie dane o tempi i odległości?
Tego nie sprawdziłem, ale czy przy wyłączonym gpsie i używaniu samego fp, można liczyć, że chwilowe tempo, będzie aktualizowane częściej?
Jakiś czas biegałem z Suunto, a nie pamiętam już jak to było w Garminie FR60. W Suunto Quest, tempo aktualizowane jest niemal na okrągło i z bardzo dużą dokładnością. Tutaj zauważyłem pewne wahania i lekkie opóźnienie 2-3 sek.
Czy ekrany które programuję dla danej aktywności, mogą się same przewijać z określoną przeze mnie szybkością, czy mogę to robić jedynie przyciskiem?
- herson
- Zaprawiony W Bojach
Pierwszy zonk i poddałem się. Nie mogę tego przejść. Wczoraj, win7 wykrył urządzenie normalnie, a dzisiaj jazdy i nie może znaleźć sterowników.
Zmieniłem tryb usb na GARMIN i wtedy garmin express pokazuje jak na załączonym zrzucie.
Ma ktoś jakiś pomysł? Reset nic nie daje
Zmieniłem tryb usb na GARMIN i wtedy garmin express pokazuje jak na załączonym zrzucie.
Ma ktoś jakiś pomysł? Reset nic nie daje
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2014, 11:39 przez herson, łącznie zmieniany 1 raz.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Odinstaluj GE, zainstaluj na nowo i spróbuj ponownie
Jesli masz footpoda to własnie z niego zegarek bierze i tempo i dystans ale opieranie sie na tempie chwilowym nawet z footpodem jest bez sensu. Znacznie lepiej korzystać ze średniego tempa odcinka.
Tak, można włączyć automatyczne przewijanie stron w trakcie treningu.
Jesli masz footpoda to własnie z niego zegarek bierze i tempo i dystans ale opieranie sie na tempie chwilowym nawet z footpodem jest bez sensu. Znacznie lepiej korzystać ze średniego tempa odcinka.
Tak, można włączyć automatyczne przewijanie stron w trakcie treningu.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
nie mam zatem pomysłu oprócz spróbowania podpięcia fenixa pod inny port usb lub/i wyczyszczenia rejestru z garminowego syfu