zegarek do biegania

Awatar użytkownika
Ejdem
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48m15s
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

P@weł pisze:
Ejdem pisze:Niestety mój HTC one s nie ma ant+... Z tego co wiem :-)
Tyle, że jeśli kupisz z Garminów np. 210, 310, 610, 910 to ona będzie Ci wszystko rejestrować, łącznie z tętnem, ładnie na dłoni pokazywać dane, jakie sobie ustawisz..Nie musisz mieć odpalonego na HTC endo, bo ono Ci na grzyba wtedy...Zrzucisz sobie dane na endo po powrocie do domu, siedząc wygodnie i uzupełniając płyny :hej:

A co do telefonu to mam go nadal ze sobą dla kontaktu, muzy, którą słucham, gdy biegam sam i aparatu, bo foty wrzucam na bloga. Telefon nie stracił na ważności ;) .
210 to wydatek 800zł.....310xt więcej, itd. Nie wiem czy potrzebuję taki drogi sprzęt do biegania :-) Endo mi starcza, pulsometr mam popsuty dlatego myślę o innym, który pozwoliłby przy okazji dokleić wykres HR do treningów na Endo.
Ale zobaczymy. Może uda się załatwić 310xt z USA
PKO
Dżek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Zastanawiam się nad zegarkiem ponieważ mam w telefonie system bada więc endo nie wchodzi w grę.
Dla kogoś kto na chwilę obecną chyba nie potrzebuje olera wie czego w zegarku ( jak to początkujący, biegający dla zdrowotności ) powinienem się skupić nad tym żeby zegarek powinien mieć : GPS, pulsometr, obliczanie średniej prędkości ( docelowo chcę poprawiać czas na 3km ). Coś jeszcze powinien mieć zegarek ?
Ten Onmove 700 chyba powinien wystarczyć ? Gdzieś chyba jeszcze o jakimś czytałem ale nie mogę doszukać się.
Czy są może jeszcze tańsze opcje o których jeszcze nie wiem ?
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie ma nic tańszego z takim zasobem możliwości .
Dżek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

rudnickir pisze:nie ma nic tańszego z takim zasobem możliwości .
I wszystko w temacie.
Dzięki. :hejhej:
prostoprzedsiebie
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Też się skuszę na ONMiles 700, jest w Decathlonie za 349zł. Zastanawiam się tylko, jak kwestia baterii...

Jako alternatywę mam ONmove 100, za 250zł. Tutaj już jest GPS. Za to brak pulsu. Co ważniejsze dla początkującego, który nie ma w pobliżu żadnych tras oznacoznych dystansem? Wydaje mi się, że priorytetem jest odległość. A jak sprawdzę, czy "jara mnie to" to będziemy myśleć nad zmianą sprzętu..
Awatar użytkownika
kruczek79
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:07
Życiówka w maratonie: 3:09:57

Nieprzeczytany post

prostoprzedsiebie pisze:Też się skuszę na ONMiles 700, jest w Decathlonie za 349zł. Zastanawiam się tylko, jak kwestia baterii...

Jako alternatywę mam ONmove 100, za 250zł. Tutaj już jest GPS. Za to brak pulsu. Co ważniejsze dla początkującego, który nie ma w pobliżu żadnych tras oznacoznych dystansem? Wydaje mi się, że priorytetem jest odległość. A jak sprawdzę, czy "jara mnie to" to będziemy myśleć nad zmianą sprzętu..
Onmove 100 nie kupuj pieniądze wyrzucone w błoto. Poczytaj opinie ale z tego co czytałem to nie mam tam wskazań średniego tempa w min/km tylko w km/h, więc dla biegacza średnio przydatne.
Moim zdaniem, jak już kupować zegarek i wydać kupę kasy to ulokować ja raz, a porządnie i jak kupić po to żeby spełniał swoją funkcję treningową, a nie tylko miernik odległości ale każdy ma inne potrzeby :).
Awatar użytkownika
Babinek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Szkoda pieniędzy. Za tą kwotę możesz sobie coś innego kupić.
Awatar użytkownika
Daszbord
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kruczek79 pisze:
prostoprzedsiebie pisze:Też się skuszę na ONMiles 700, jest w Decathlonie za 349zł. Zastanawiam się tylko, jak kwestia baterii...

Onmove 100 nie kupuj pieniądze wyrzucone w błoto. Poczytaj opinie ale z tego co czytałem to nie mam tam wskazań średniego tempa w min/km tylko w km/h, więc dla biegacza średnio przydatne.
Moim zdaniem, jak już kupować zegarek i wydać kupę kasy to ulokować ja raz, a porządnie i jak kupić po to żeby spełniał swoją funkcję treningową, a nie tylko miernik odległości ale każdy ma inne potrzeby :).
Jaki zatem byś polecił z dobrą baterią?
Awatar użytkownika
kruczek79
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:07
Życiówka w maratonie: 3:09:57

Nieprzeczytany post

Daszbord pisze:
kruczek79 pisze:

Jaki zatem byś polecił z dobrą baterią?
Ja używam onmove 700, parę tygodni temu biegłem maraton i po pokonaniu go w 3:30, bateria na drugi dzień pokazywała 60%.
Biegłem bez czujnika tętna, z włączonym podświetleniem, wibracją i z próbkowaniem GPS co 2s. W deklarowane przez producenta 16h raczej bym wątpił, ale 8h jest realne.
Awatar użytkownika
whitemamba
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bez podświetlenia,pulsu,alertów i wibry myślę, że realne było by zbliżenie się do deklarowanego czasu, ale nikt tak nie biega raczej:)
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

14h spokojnie trzyma. Kiedy bateria jest rozładowana działa jeszcze jakieś 2h .
Hordor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Osobiście używam ONMiles 700. Szczerze nie mam żadnych zarzutów
Awatar użytkownika
klancyk3
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45,05
Życiówka w maratonie: 3,42,42

Nieprzeczytany post

kupiłem garmin foreruner 10
tak szybko streszczę swoje odczucia
generalnie fajnie wszystko jest, prosto, nie trza duzo klikac i działa
ładne mapy maluje i liczy dośc dokładnie z tego ci widać
garmin connect działa nawet pod linuxem - chociaż jest tak że trzeba każdy plik biegu ręcznie wrzucać ale ok (ktoś ponoć napisał plugin automatyzujący ale nie testowałem jeszcze)

wady:
- jest tempo średnie i jest tempo chwilowe - tylko problem jest taki że nie moge ich widzieć na raz i nie jest to takie proste by przełączyć widok z jednego na drugie, nawet nie wiem czy sie da nie wyłączając biegu - bede rozkminiał
- virtual pacer to tylko dzwonek i napis: biegniesz prawidłowo, za szybko lub za wolno - wolałbym żeby pokazywał ile mam czasu straty albo metrów... no ale mogę sobie ustalić tempo średnie i tego sie trzymać
- nie wiem czy to nie wina wysokich budynków na osiedlu ale jak wychodze z domu włączam to dopiero po 300 metrach łapie gpsa...
- tempo docelowe można ustawiać z dokładnością do 5 sekund więc docelowy wynik na maratonie różni się ponad 3 minuty - dość sporo ale może wystarczy - ta uwaga tyczy sie virtual pacera - lepiej chyba obserwować średnie tempo i trzymac się ustalonej wartości.

zalety (które jednak przyćmiewają wady - no sory ale muszę sobie zracjonalizować wydanie nie tak małej kasy :) )
- nareszcie mogę biegac gdzie chcę i jak chce i nie musze ślęczeć nad mapami wyliczając ile przebiegłem
- mam też średnie tempo a nad tym chciałem popracować - chcę unikać człapania na trenigach
- średnie tempo eliminuje potrzebę zająca na zawodach - wylicza się tempo jakie odpowiada założonemu wynikowi i wystarczy się go trzymać...
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

klancyk3 pisze: - jest tempo średnie i jest tempo chwilowe - tylko problem jest taki że nie moge ich widzieć na raz i nie jest to takie proste by przełączyć widok z jednego na drugie, nawet nie wiem czy sie da nie wyłączając biegu - bede rozkminiał
- virtual pacer to tylko dzwonek i napis: biegniesz prawidłowo, za szybko lub za wolno - wolałbym żeby pokazywał ile mam czasu straty albo metrów...
czy tempo ma być średnie, czy chwilowe ustalasz przed biegiem. w trakcie pokazuje Ci wtedy tylko te, które ustaliłeś. nie można zmienić tego w trakcie biegu.
można zdefiniować sobie 2 ekrany do wyświetlania i pomiędzy nimi przełączać w trakcie biegu - nie można jednak zrobić tak, aby na jednym pokazywał tempo chwilowe, a na drugim średnie.
klancyk3 pisze: - virtual pacer to tylko dzwonek i napis: biegniesz prawidłowo, za szybko lub za wolno - wolałbym żeby pokazywał ile mam czasu straty albo metrów...
zwróć uwagę, czy virtual pacer liczy Ci wg tempa średniego, czy chwilowego. jak chwilowego, to kitowa taka funkcja (jeżeli uwzględnia tylko Twoje tempo chwilowe w stosunku do tempa virtual pacera).
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
klancyk3
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45,05
Życiówka w maratonie: 3,42,42

Nieprzeczytany post

no właśnie potwierdzam to że nie da się przełączyć w czasie biegu ze średniego na chwilowe - trzeba zakończyć bieg - co powoduje że tempo średnie przestaje mieć sens...

VP - będę jeszcze testował czy piszczy wg średniego czy wg chwilowego...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ