Oj Strasb ty wiesz, że ja jestem skromnym człowiekiemstrasb pisze:Zoltar, a ile z tychże butów miałeś w rękach (i na nogach), że z takim zapałem powtarzasz to w każdej wypowiedzi? Niektóre startówki spełniają standartd butów mini - jak np. moje Hyperspeed - znane z tego, że mają jak na startówki nadzwyczaj szerokie kopyto, ale idea przewodnia projektowania tych butów jest inna. I trochę innowacyjnych rozwiązań jest - tylko trzeba się przyjrzeć, a nie z góry być uprzedzonym. Marketing marketingiem, ale takie buty naprawdę pozwalają sporo rzeczy o swoim bieganiu sobie uświadomić i nad nimi popracować. I czasami przy okazji rozwiązać problem zdrowotny.

Są na tym forum ludzie którzy deklarują się, że biegają w butach "minimalistycznych" i odnoszę wrażenie graniczące z pewnością

Moim zdaniem jest to "mit założycielski" czy jak to nazwać, stworzony przez PRowców.
Co więcej PRowcy nie zajmują się sprzedażą butów, lecz szerzeniem ideii „naturalnego biegania”, która sama w sobie ma doprowadzić do zwiększenia sprzedaży butów. Inaczej mówiąc, marketing owcy z wielkich firm chyba wierzą, że jak do buta typu Excel 33 czy Puma Faas 800 doda się słowo "naturalny" to automatycznie ten but się sprzeda !!! I co tu dużo ukrywać... chyba mają rację.
Moim zdaniem jest tu więcej manipulacji ze strony PRowców z wielkich firm niż się można by spodziewać. Jest to zapewne teza nie do udowodnienia, ale przede wszystkim jest to teza która spotyka się z żywym protestem "dzieci rewolucji" (Kuba? Ale kto pyta? Ale czy Kuba?) z otwartymi ustami chłonących tę undergroundową jak im się zapewne zdaje czy offwą nowinkę

A to, że gdzieś tam kiedyś być może jakiś wariat faktycznie oskrobywał nożykiem pięty napakowanych pianką butów nie ma dla tej "rewolucji" żadnego znaczenia.
Cała ta "minimalistyczna rewolucja" to po prostu trend który na szerokie wody wyprowadziła firma Nike i zapewne NB, które sprzedają nam już nie buty lecz pewną ideologię, pod którą próbuje się podpiąć inni jak (nieudolnie) Asics czy znacznie bardziej udolnie np. Puma (ze swoim FaasLab).