Tuning - pytania i odpowiedzi
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Najsłabszym punktem będzie jak przypuszczam trwałość łączenia doklejanek, ale pomysł całkiem dobry.
Warsztaty z techniki biegu
https://parawruch.pl/blog/warsztaty-z-t ... ezon-2025/
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Właśnie o to mi chodziło, że do użytku bez tuningu.fantom pisze:Ale tam raczej malo da sie stunigowac...strasb pisze:Ponoć na zimę w mieście całkiem nieźle daje radę Inov8 F lite 195.
To chyba Jurek praktykował.Qba Krause pisze:moim zdaniem jakąś opcją byłaby robota precyzjna, to znaczy wyrżnięcie z buta części podeszwy i ponowne naklejenie bieżnika. wiązałby się to z koniecznością dokonania precyzyjnych cięć, no i but nie mógłby mieć skomplikowanych flaków.
inna opcja - tuning do gołej pianki, precyzyjna obróbka pozostałcyh fragmentów i wtórne bieżnikowania pozostałościami.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:21
No chyba ze tak. Ja jestem na etapie kupna 220 bo sa bardziej zabudowane przy podeszwie i jak bedzie zimno to wiatr bedzie mniej hulal po stopie. Co prawda to raczej przejsciowki a nie minimale ale to tez jest dla mnie plusem na tym etapie.strasb pisze:Właśnie o to mi chodziło, że do użytku bez tuningu.fantom pisze:Ale tam raczej malo da sie stunigowac...strasb pisze:Ponoć na zimę w mieście całkiem nieźle daje radę Inov8 F lite 195.
- HeavyPaul
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zimówki 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM

-
- Zaprawiony W Bojach
Mam takie nakładki; te nakładki nadają się do biegania po lodzie i ubitym śniegu i ... tylko tam; w świeżym śniegu i błocie pośniegowym można sobie wybić zęby. Problemem byłoby łączenie wkładki z butem - to nie jest takie proste w praktyce i z reguły nietrwałe.Qba Krause pisze:no dobra, powiem:
znajdujemy tanie nakładki, wyrzynamy z nakładki kolce wraz z kołeczkiem ogumowania i naklejamy na stuningowany but. podstawowy materiał - but- mamy taki jak wybierzemy, dodać do niego te kilkanście, może dwadzieścia parę gram kolców i mamy zimówkę jak się patrzy. adres do wysłania podziękowawczych żelek podam przez priv.
Testuję teraz ten but:
http://www.sklep.napieraj.pl/product-po ... AW11-.html
Dzisiaj biegałem po śniegu do kolan na zaoranym polu. Zarąbisty skip A z tego wychodzi; górki nie trzeba; siła biegowa jak się patrzy. Buty są do tego idealne.
-
- Zaprawiony W Bojach
Też mam takie nakładki. Ostatnią rzeczą jaką mógłbym o nich powiedzieć jest to, że nadają się do biegania. Nałożyłem je kiedyś na Zenki i straciłem cierpliwość po 2 km. A jestem raczej cierpliwy.Jurek z Lasu pisze:Mam takie nakładki; te nakładki nadają się do biegania po lodzie i ubitym śniegu i ... tylko tam; w świeżym śniegu i błocie pośniegowym można sobie wybić zęby.
Znasz Qba sposób, jak przytwierdzić te kołki do buta żeby ich szybko nie pogubić?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Wyga
Ja dzisiaj przemieszczałem się w nakładkach z tchibo. Wyglądają bardziej jak nowe Yaktraxy, pod śródstopiem kolce, pod piętą sprężyny. Do tego profilaktycznie dorobiłem rzepy opasające buta od góry - na wzór Yaktraxa. Przez 7km nie spadły. Padający śnieg, ok. -1*C, odśnieżone, lecz oblodzone chodniki - nakładki dały radę przy moim 4:50-6:30. Bez poślizgów.
http://www.tchibo.pl/Antyposlizgowe-pod ... 21522.html
http://www.tchibo.pl/Antyposlizgowe-pod ... 21522.html
-
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki za info. Ja mam kupione w Lidlu w zeszłym roku. Są bardzo podobne do tych, które Qba pokazał na poprzedniej stronie. Przy próbie biegania przede wszystkim cała wkładka przesuwa się względem buta. Dodatkowo poszczególne "pastylki" z kolcami łatwo się "wyłamują" z tego gumowego elementu. Krótko mówiąc, są do niczego.
Te Tchibo wyglądają lepiej, szczególnie ten panel pod śródstopiem. Ja już jednak nie będę wydawał pieniędzy na kolejne eksperymenty (to prawie tyle co nowe Ekideny
). Wolę już pobiegać wolniej w samych Zenkach. A jak coś szybszego, to w trailowych.
Te Tchibo wyglądają lepiej, szczególnie ten panel pod śródstopiem. Ja już jednak nie będę wydawał pieniędzy na kolejne eksperymenty (to prawie tyle co nowe Ekideny

"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
-
- Zaprawiony W Bojach
nie chodziło mi o to by w tych nakładkach biegac tylko żeby z nich wyciąć ogumowane kolce.
ja osobiście również mam nakładki z Tchibo, czasami się przesuwają, ale już robiłem w nich np. po 20km zimą na ZENkach, wszystko było ok. Ciekawi mnie jak by to było je zdemontować i poprzyklejać same kolce na podeszwę ale sam raczej tego nie zrobię bo mam buty (wygrane w losowaniu po Rzeźniku
) specjalnie na zimę - Icebug Spwider i nie mogę się doczekać kiedy ich wreszcie użyję...
ja osobiście również mam nakładki z Tchibo, czasami się przesuwają, ale już robiłem w nich np. po 20km zimą na ZENkach, wszystko było ok. Ciekawi mnie jak by to było je zdemontować i poprzyklejać same kolce na podeszwę ale sam raczej tego nie zrobię bo mam buty (wygrane w losowaniu po Rzeźniku

- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
-
- Wyga
Tylko jak w tym dobiec do lasu (po odśnieżonym chodniku)? Zmieniać buty pod lasem? Wkręcać kolce?
Co z tym palnikiem zamierzasz? Ukrócić je do wersji cywilnej - mniej drapieżnej? Czekam na rozwój wydarzeń.
Qba, właśnie dlatego do nakładek dodałem rzepy - blokują je w miejscu. Kolce jak się zużyją, to nakładki do kosza (te co pokazałeś - podobne z lidla - miały zapasowe kolce), nowa nakładka za rok za 50pln i gra gitara. Jak w Icebugach zjesz kolce, to lipa (wygranych pewnie mniej szkoda
)
Co z tym palnikiem zamierzasz? Ukrócić je do wersji cywilnej - mniej drapieżnej? Czekam na rozwój wydarzeń.
Qba, właśnie dlatego do nakładek dodałem rzepy - blokują je w miejscu. Kolce jak się zużyją, to nakładki do kosza (te co pokazałeś - podobne z lidla - miały zapasowe kolce), nowa nakładka za rok za 50pln i gra gitara. Jak w Icebugach zjesz kolce, to lipa (wygranych pewnie mniej szkoda

- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Może ktoś stuninguje kamelbaga, żeby transportować takiego zębatego zenka do buszu...
-
- Zaprawiony W Bojach
Biegałem po śniegu w kolcach wkręcanych w plastik (czyli chyba standard jeśli chodzi o kolce), śnieg lepi się do plasiku i jest dupa. O wiele lepszym rozwiązaniem jest kolec zamocowany w gumowy kołek, tak jak w prezentowanych przeze Mnie butach pare postów wcześniej. Śnieg nie klei się do podeszwy bo ta jest gumowa a nie plastikowa. Wiodącym problemem cyklu tuningowego jest umieszczenie kolca w gumowej podeszwie. Inov znalazł na to metodę, ale oni mają do tego sprzęt.
-
- Wyga
Wystarczy nabijać od dołu odcięte pięty od Ekidenówyacool pisze:Może ktoś stuninguje kamelbaga, żeby transportować takiego zębatego zenka do buszu...

-
- Zaprawiony W Bojach
Będzie prawie jak w Newtonach