Komentarz do artykułu GPS a tempo chwilowe - porównanie zegarków

Awatar użytkownika
Cetria
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, sporo szukałam o tym temacie i wreszcie znalazłam :)
Dzisiejszemu światu jest potrzebna nie tyle energia termojądrowa, ile raczej energia zamknięta w ludzkim sercu, którą trzeba wyzwolić
PKO
Algorytm
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 54

Nieprzeczytany post

Ze mną jest tak. Broniłem się aby żadnych gadżetów nie kupować. Jednak choć psioczyłem, kupiłem w końcu Garmina FR910XTHR. "Zegarek" jest świetny, najlepszy ze wszystkich dotychczas produkowanych. Tego polecam. Też przyglądałem się wielu opiniom o innych zegarkach i ten przypadł mi do gustu. Wprawdzie nie jest na moją kieszeń ale zazwyczaj kupuję zawsze to co najlepsze w danym momencie i tak stałem się użytkownikiem tego urządzenia. Na bieganie.pl wszystko o nim zostało już napisane i odsyłam do artykułu w dziale sprzęt/technologie/FR910. Polecam mimo kosmicznej ceny.
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Postanowiłem zrobić mały eksperyment. Odpaliłem metronom u siebie na komórce i wyniki są takie jakie przypuszczałem. Rwię tempo. Czyli niedokładność pomiaru GPS to jedno, a rwanie tempa, często nieświadomie to drugie. Razem ładnie się to sumuje i daje błędy pomiaru. Test robiłem podczas marszu 5-6km/h mam nadzieję, że podczas biegu będzie jeszcze lepiej. Tak patrze na dane, prędkość mierzona co 2 min. różnica w pomiarze około 0,3km na + i -.
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kshysiek pisze:Ja bardzo szybko darowałem sobie używanie tempa chwilowego. Po pierwsze wariuje przy nagłych przyspieszeniach, ale również nie pokazuje właściwych wartości przy zakrętach o 90° i trzyma błędną wartość przez kilka-kilkanaście sekund. Dodatkowo rozprasza mnie.

Żeby mimo wszystko wiedzieć jakim tempem biegnę, ustawiłem autookrążenie na 500m i w ten sposób mam informacje na tyle często, że potrafię wykonać bieg ciągły na treningu 10km z dokładnością do 1-2 sek./km. Kilometrowe interwały rozjeżdżają mi się o 2-3 sekundy. Kontrola tempa w połowie interwału jest bardzo pomocna.
Jak robię interwały 800m to przestawiam autookrążenie na 400m (nie biegam zwykle po stadionie).
Nie każdy biega po pętlach :-) Poza tym od zegarka za 2000 zł, chyba można czegoś wymagać.
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

piotrek90 pisze:Nie każdy biega po pętlach :-) Poza tym od zegarka za 2000 zł, chyba można czegoś wymagać.
Wymagać sobie możesz, ale nawet jak zapłacisz 10 tys, to w oparciu o system GPS precyzyjnego i szybko reagującego tempa chwilowego nie uzyskasz. Problem nie tkwi w tym, jak bardzo zaawansowany i drogi jest odbiornik, który masz na ręce, tylko, jakiej jakości dane do niego docierają z satelit. Bez wdawania się w szczegóły technologiczne, system GPS się do tego po prostu nie nadaje. Z pustego i Salomon nie naleje.

Ale skoro już wywalasz te 2k PLN na zegarek, do dorzuć jeszcze ze 100zł na foot pod, jeśli Ci zależy na tym parametrze.
Awatar użytkownika
szfagir
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:19
Życiówka w maratonie: 04:42:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z tego co czytam to chyba i tak najszybciej reagujący zegarek (910XT) na zmianę tempa. Na ile to wiarygodne i jak przekłada się to na zapis graficzny trzeba pytać osoby które użytkują 910XT na bieżąco.
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

szfagir pisze:Z tego co czytam to chyba i tak najszybciej reagujący zegarek (910XT) na zmianę tempa. Na ile to wiarygodne i jak przekłada się to na zapis graficzny trzeba pytać osoby które użytkują 910XT na bieżąco.
Nie jest wiarygodne. 910-ka reaguje szybciej ze względu na wbudowany akcelerometr ale wynikające z tego wskazania są hmmm... dalekie od doskonałości. Poprawa następuje po podłączeniu foot poda. W oparciu o GPS się po prostu nie da.
Awatar użytkownika
krytyczny_liber
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:44
Życiówka w maratonie: 4:02:36

Nieprzeczytany post

Jakie zegarki z GPS polecacie do biegania, które posiadają funkcję tempa chwilowego? Niestety większość opisów w sieci mówi tylko o opcji mierzenia tempa, bez uściślenia czy chodzi o chwilowe czy nie. Interesuje mnie kwota do 800-900 zł. Z góry dzięki za pomoc! :)
"NASZE PROBLEMY ZOSTAŁY STWORZONE PRZEZ LUDZI I MOGĄ ZOSTAĆ PRZEZ LUDZI ROZWIĄZANE" - JOHN F. KENNEDY
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Polar M400
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ