Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
- brak alarmów w tworzonych treningach (np. alarm tempa) w tej chwili nadal nie działa to poprawnie, tylko pierwszy segment jest ok, później jest kicha
- brak kilku profili dla roweru, w 310 były 3 i to było fajne bo mogłem sobie dla każdego skonfigurować inny rozmiar koła i wagę roweru (w fenixie opcji wagi brak), teraz mi tego brakuje i muszę do każdej opony na nowo dopisywać jej obwód
- w opcjach czujnika kadencji brak możliwości wyłączenia zer ze statystyk a co za tym idzie średnia kadencja jest zaniżana bo mierzona jest w sposób nieefektywny
- podczas nawigowania w 310 oprócz wyświetlanego śladu zegarek informował wibracją/sygnałem o zejściu z kursu lub powrocie na niego, tutaj tego brak
- brakuje mi regulacji natężenia podświetlenia jednym przyciskiem, zamiast włażenia w menu i ustawienia
- brakuje mi podsumowania aktywności dla danej dyscypliny tak jak to miało miejsce w 310
- prędkość zapisu i odczytu treningów a także informacje wyświetlane w podsumowaniu.... tragedia w porównaniu do 310
- brak wskazania spadku tętna po dwóch minutach od zakończenia aktywności
A co do samych opcji w fenixie:
Brak możliwości włączenia/wyłączenia określonych czujników dla danego typu aktywności. Przy tworzeniu np. customów domyślnie jest włączony czujnik tętna i rowerowy (jesli się posiada) co skutkuje np. tym, że jak skonfigurowałem sobie customa pod Nordic Walking to nie zliczał mi dystansu gdyż nie da się wyłączyć czujnika rowerowego a ten czujnik mam tak ustawiony, że mam mi zliczać dystans i prędkość nawet gdy włączony jest GPS (nie wiem czy kumacie o co mi chodzi
)
Dokładność GPS pozostawia wiele do życzenia. Dodatkowo po aktualizacji 2.90 znacznie wydłużył się czas połączenia z satelitami pomimo, że zegarek co najmniej co 2 dni jest podpięty do kompa i aktualizuje sobie plik położenia satelitów.
Brak możliwości zdefiniowania kontrastu dla włączonego lub wyłączonego podświetlenia. Np. w dzień kontrast 70-80% jest ok ale już przy włączonym podświetlaniu wieczorem jest za mocny i trza go zmniejszać do poziomu 40-50%.
Powinni poprawić wskazania czujnika inercyjnego w zegarku odpowiedzialnego za pomiar kadencji. W tej chwili dane są zaniżane.
Brak możliwości zamiany kolorów wyświetlacza.
W tej chwili tyle mi się przypomina ale wiem, że na coś jeszcze narzekałem, jesli mi się przypomni to napisze
- brak kilku profili dla roweru, w 310 były 3 i to było fajne bo mogłem sobie dla każdego skonfigurować inny rozmiar koła i wagę roweru (w fenixie opcji wagi brak), teraz mi tego brakuje i muszę do każdej opony na nowo dopisywać jej obwód
- w opcjach czujnika kadencji brak możliwości wyłączenia zer ze statystyk a co za tym idzie średnia kadencja jest zaniżana bo mierzona jest w sposób nieefektywny
- podczas nawigowania w 310 oprócz wyświetlanego śladu zegarek informował wibracją/sygnałem o zejściu z kursu lub powrocie na niego, tutaj tego brak
- brakuje mi regulacji natężenia podświetlenia jednym przyciskiem, zamiast włażenia w menu i ustawienia
- brakuje mi podsumowania aktywności dla danej dyscypliny tak jak to miało miejsce w 310
- prędkość zapisu i odczytu treningów a także informacje wyświetlane w podsumowaniu.... tragedia w porównaniu do 310
- brak wskazania spadku tętna po dwóch minutach od zakończenia aktywności
A co do samych opcji w fenixie:
Brak możliwości włączenia/wyłączenia określonych czujników dla danego typu aktywności. Przy tworzeniu np. customów domyślnie jest włączony czujnik tętna i rowerowy (jesli się posiada) co skutkuje np. tym, że jak skonfigurowałem sobie customa pod Nordic Walking to nie zliczał mi dystansu gdyż nie da się wyłączyć czujnika rowerowego a ten czujnik mam tak ustawiony, że mam mi zliczać dystans i prędkość nawet gdy włączony jest GPS (nie wiem czy kumacie o co mi chodzi

Dokładność GPS pozostawia wiele do życzenia. Dodatkowo po aktualizacji 2.90 znacznie wydłużył się czas połączenia z satelitami pomimo, że zegarek co najmniej co 2 dni jest podpięty do kompa i aktualizuje sobie plik położenia satelitów.
Brak możliwości zdefiniowania kontrastu dla włączonego lub wyłączonego podświetlenia. Np. w dzień kontrast 70-80% jest ok ale już przy włączonym podświetlaniu wieczorem jest za mocny i trza go zmniejszać do poziomu 40-50%.
Powinni poprawić wskazania czujnika inercyjnego w zegarku odpowiedzialnego za pomiar kadencji. W tej chwili dane są zaniżane.
Brak możliwości zamiany kolorów wyświetlacza.
W tej chwili tyle mi się przypomina ale wiem, że na coś jeszcze narzekałem, jesli mi się przypomni to napisze

Ostatnio zmieniony 20 maja 2014, 10:14 przez Piechu, łącznie zmieniany 1 raz.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Kurna, ladnie to ujołeś i trudno sie z tobą nie zgodzić.
Ps.Czujnik kadencji z zegarka w porownaniu do footpada faktycznie zaniza ale tak samo dzieje sie w ambicie i wydaje mi sie ze poprostu zegarek nie wszystkie tompnicia wyczuwa.
Ps.Czujnik kadencji z zegarka w porownaniu do footpada faktycznie zaniza ale tak samo dzieje sie w ambicie i wydaje mi sie ze poprostu zegarek nie wszystkie tompnicia wyczuwa.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Tak pewnie jest ale myślę, że nie jest problemem napisanie jakiegoś zmyślnego algorytmu, który by to jakoś ładnie przeliczał.
P.S. Pojawiła się aktualizacja dla naszego ojczystego języka i w końcu to wygląda jak język polski
Chociaż sprawdziłem go tylko pobieżnie, może się okazać, że kwiatków jest jeszcze trochę gdy uda mi się przekopać przez całość 
edit: już jest pierwszy babol - na ekranie pułapu tlenowego (VO2max) w symulacji wyścigu linijka z teoretycznym czasem półmaratonu jest wykrzaczona - ponoć problem w wielu plikach językowych
edit2: wygląda na to, że jest parę rzeczy nieprzetłumaczonych (bardzo mało w stosunku do poprzedniego tłumaczenia) a to co jest spolszczone jest spolszczone dobrze
Ale jednak wolę angielski... już się przyzwyczaiłem 
P.S. Pojawiła się aktualizacja dla naszego ojczystego języka i w końcu to wygląda jak język polski

edit: już jest pierwszy babol - na ekranie pułapu tlenowego (VO2max) w symulacji wyścigu linijka z teoretycznym czasem półmaratonu jest wykrzaczona - ponoć problem w wielu plikach językowych
edit2: wygląda na to, że jest parę rzeczy nieprzetłumaczonych (bardzo mało w stosunku do poprzedniego tłumaczenia) a to co jest spolszczone jest spolszczone dobrze

"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
a to już skończył? się nie pochwalił? 

-
- Wyga
Sam go spytaj piotrek@promanski.info
- fascik
- Stary Wyga
Oj tam oj tam... nie pochwalił
Skoro zostałem wywołany do tablicy.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/668 ... Polish.zip
Rozpakować, plik Polish.gtt skopiować do katalogu Text w Fenixie2. Uwagi, sugestie, krytyka mile widziana.

Rozpakować, plik Polish.gtt skopiować do katalogu Text w Fenixie2. Uwagi, sugestie, krytyka mile widziana.
- fascik
- Stary Wyga
Co do krzaków - mogą się pojawić a wynika to tylko i wyłącznie z tego ile znaków jest w stanie zmieścić na danym ekranie Fenix2. Akurat przy moim tłumaczeniu część rzeczy przekilkałem i przetestowałem, część niestety jest dalej po angielsku - ale tu chodzi o jakieś drobne parametry, dla których nie znalazłem sensownego polskiego tłumaczenia, które zmieściłoby się na ekranie. :/Piechu pisze:edit: już jest pierwszy babol - na ekranie pułapu tlenowego (VO2max) w symulacji wyścigu linijka z teoretycznym czasem półmaratonu jest wykrzaczona - ponoć problem w wielu plikach językowych
Jeśli w moim tłumaczeniu: https://dl.dropboxusercontent.com/u/668 ... Polish.zip
znajdziecie błędy to dajcie znać na maila: piotrek@promanski.info - będę starał się poprawiać na bieżąco i informowac w tym wątku o nowej wersji.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki, zainstalowałem i już widzę kilka błędów
Przejrzę wszystko po kolei.
Ale mam inne pytanie... kurcze po zainstalowaniu Twojego tłumaczenia pojawła mi się w menu na pierszym miejscu przed "settings/ustawienia" opcja "view runs/pokaz zjazdy". Chwilę wcześniej tego nie było.... dziwne i przy wjeściu w tą opcję "po polsku" zawiesiło mi zegarek. Coś zmieniałeś w strukturze menu?

Ale mam inne pytanie... kurcze po zainstalowaniu Twojego tłumaczenia pojawła mi się w menu na pierszym miejscu przed "settings/ustawienia" opcja "view runs/pokaz zjazdy". Chwilę wcześniej tego nie było.... dziwne i przy wjeściu w tą opcję "po polsku" zawiesiło mi zegarek. Coś zmieniałeś w strukturze menu?
- fascik
- Stary Wyga
Nie - nic nie zmieniałem w strukturze - tłumaczenie jest 1:1. Menu View Runs - "Pokaż zjazdy" pojawia się momencie kiedy masz wybraną aktywność Narciarstwo (Ski-Board). U mnie nie zawiesza Fenixa2 w tej konfiguracji - ostatni firmware 2.9. Plik GTT jest zwalidowany i jest poprawny.Piechu pisze:Dzięki, zainstalowałem i już widzę kilka błędówPrzejrzę wszystko po kolei.
Fakt - jeśli klikniesz - "Pokaż zjazdy" to zegarek wyświetla jakieś 30-40 sekund status "Ładowanie" i dopiero wyświetla dane lub komunikat o braku zjazdów. Zima się skończyła więc narciarstwo będę testował dopiero w grudniu

Co do błędów - tak tak ... piszcie i będę poprawiał. Przy podawaniu błędu interesuje mnie czy jest to ekran ustawień czy też ekran danej aktywności z parametrem szczegółowym. Przekilkałem swojego fenixa dość mocno i przynajmniej w Bieganiu jest w miarę OK, w Rowerze też powinno być nieźle. Gorzej z pozostałymi bo nie miałem okazji sprawdzić wszystkiego. Generalnie kodu w tłumaczeniu jest kilka tysięcy linii ale da się to ogarnąć

- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Faktycznie view runs pojawia się przy narciarstwie ale zawieszka była
Być może przypadek bo teraz jest ok, faktycznie długo ładuje ale ładuje.
Błędy są na pewno w tłumaczeniu dwóch pierwszych aktywności:
pierwszą aktywność (xc ski) przetłumaczyłeś jako snowboard a powinno to być narciarstwo biegowe
drugą aktywność (ski-board) przetłumaczyłeś jako narciarstwo a powinno być narciarstwo zjazdowe lub powinno być tak jak jest bo ski-board jest zbitką słów mającą na celu pokazanie, że ta aktywność dotyczy narciarstwa zjazdowego i snowboardu
W drugiej aktywność (ski-board) źle przetłumaczyłeś słowo "run" - zamiast bieg powinno być zjazd
To tyle na tę chwilę
Poza tym szacunek za chęci i poświęcenie czasu 

pierwszą aktywność (xc ski) przetłumaczyłeś jako snowboard a powinno to być narciarstwo biegowe
drugą aktywność (ski-board) przetłumaczyłeś jako narciarstwo a powinno być narciarstwo zjazdowe lub powinno być tak jak jest bo ski-board jest zbitką słów mającą na celu pokazanie, że ta aktywność dotyczy narciarstwa zjazdowego i snowboardu
W drugiej aktywność (ski-board) źle przetłumaczyłeś słowo "run" - zamiast bieg powinno być zjazd
To tyle na tę chwilę

- fascik
- Stary Wyga
UfffPiechu pisze:Faktycznie view runs pojawia się przy narciarstwie ale zawieszka byłaByć może przypadek bo teraz jest ok, faktycznie długo ładuje ale ładuje.
To tyle na tę chwilęPoza tym szacunek za chęci i poświęcenie czasu

Co do błędów - zapisuję je i w najbliższym czasie poprawię. Jechałem na francuskim tłumaczeniu i mooooże trochę nie zrozumiałem ale spróbuję to przerobić. Co do "bieg"/"zjazd" - tu muszę sprawdzić czy ten parametr nie jest pod jedną etykietą - czyli czy nie dotyczy zarówno biegu jaki i zjadu. A jeśli jest to trzeba będzie kombinować

- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Myślę, że nie jest. W oficjalnym tłumaczeniu garminowskim "run" dla biegu jest przetłumaczone jako bieg, natomiast dla narciarstwa jako zjazd 

- fascik
- Stary Wyga
Poprawiłem powyższe błędy. Zostawiłem jednak Ski-Board - bo napis jest krótszy niż: Narciarstwo-Snowboard.Piechu pisze:Błędy są na pewno w tłumaczeniu dwóch pierwszych aktywności:
Poprawki "run" - zjazd - zrobione. Faktycznie był "bież. bieg" a powinien być "bież. zjazd" oraz Biegów a powinno być Zjazdów.
Lokalizacja pliku tłumaczenia bez zmian: