Buty minimalistyczne

Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

udarr pisze:Osobiście biegając tylko w Sockwach zawsze zakładam cienkie stopki, szczerze nigdy nie próbowałem bez nich ale jakoś mnie nie ciągnie do sprawdzenia tego. Może dzisiaj przy treningu na skakance spróbuję same Sockwy i jeśli będzie całkiem przyjemnie to pójdę też biegać w tej konfiguracji. Tutaj chyba ciężko o jakieś obtarcia. Ciekawe jak z przewiewnością bo chyba ciężko uzyskać dobrą wentylację przy neoprenie.
O obtarcia ciężko, ale o pęcherze już nie (na spodzie stopy, od podeszwy).

Ja też w nich biegam tylko w skarpetkach (jakoś również nie ciągnie mnie do wkładania ich na gołą stopę, zresztą prać wtedy trzeba je tak często jak skarpety, czyli w zasadzie po każdym użyciu).
PKO
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No a ja w miarę możliwości jestem bezskarpetkowy, więc Sockwy też zakładam na gołe stopy. Zresztą wtedy wydają się pasować akurat, a ta dodatkowa warstwa, choćby i cienka, ale jakiś szew tu i ówdzie (choćby płaski)... niby istotą Sockw jest materiał, który delikatnie opina stopę i pewnie łatwo i mniej dokuczliwie (niż sztywniejszy wierzch normalnego buta) ułoży się wokół różnych nierówności typu szew skarpetki.

Owszem, w neoprenie trochę ciepło, ale od góry jest cienki elastyczny materiał, więc nawet w dość ciepłą pogodę stopy się grzeją, ale niespecjalnie (w porównaniu z wieloma butami) pocą. Przyśmiardują nawet niespecjalnie, dla mnie najważniejsze, że nie dostają takiego charakterystycznego stęchłego smrodku jak inne bardziej zabudowane buty, gdzie wilgoć może trudniej wpada z zewnątrz, ale także z trudem się wydostaje ze środka. Może to zresztą też kwestia materiałów (kleje organiczne itd.), które są lubiane przez bakterie.

Na pęcherze staram się zaradzić pilnowaniem techniki i w sporej mierze się to udaje - pomaga fakt, że się nie ścigam, więc mogę sobie dopasować swój truchcik dowolnie aby zminimalizować tarcie.
udarr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Co do techniki to mógłbym prosić o jakieś materiały, najlepiej video? Nigdy jakoś specjalnie o to nie dbałem w takim znaczeniu żeby szukać w internecie jak powinienem biegać. Po prostu staram się to robić w miarę luźno i... naturalnie. Dbam o to by mieć prosty tułów, ściągnięte łopatki, zachowane naturalne krzywizny kręgosłupa, lekka retrakcja głowy by nie 'zwisała' z przodu - to na górze a na dole... jakoś po prostu stawiam kolejne kroki i biegnę, ląduję gdzieś na śródstopiu ale dosyć płasko tzn. tworzy się mały kąt pomiędzy płaszczyzną stopy a podłożem, w dalszej fazie stopa stopniowo przechodzi do kontaktu z podłożem całą swoją powierzchnią. Kroki dosyć krótkie, szybkie, nie zginam mocno nóg w stawach kolanowych/biodrowych, czyli nie unoszę stóp zbyt wysoko. To tyle ile mogłem napisać teraz z głowy. Gdy robię jakieś szybsze podbiegi kontakt z podłożem ograniczam do minimum, czyli tylko śródstopie i wtedy też wiadomo, że dłuższy krok i większe zgięcie w kolanie. Coś jest do poprawy?
Ostatnio zmieniony 18 lip 2013, 16:30 przez udarr, łącznie zmieniany 1 raz.
Stąpaj i daj stąpać innym.
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Obrazek

Dlaczego Justyna nie biegnie w minimalach? Dlaczego!?! NIEEEEEEEE!!! Przecież powinna ubrać hipstero-sandałk na rzemyku!!!

:oczko: :hej:
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

udarr pisze:Co do techniki to mógłbym prosić o jakieś materiały, najlepiej video? Nigdy jakoś specjalnie o to nie dbałem w takim znaczeniu żeby szukać w internecie jak powinienem biegać. Po prostu staram się to robić w miarę luźno i... naturalnie. Dbam o to by mieć prosty tułów, ściągnięte łopatki, zachowane naturalne krzywizny kręgosłupa, lekka retrakcja głowy by nie 'zwisała' z przodu - to na górze a na dole... jakoś po prostu stawiam kolejne kroki i biegnę, ląduję gdzieś na śródstopiu ale dosyć płasko tzn. tworzy się mały kąt pomiędzy płaszczyzną stopy a podłożem, w dalszej fazie stopa stopniowo przechodzi do kontaktu z podłożem całą swoją powierzchnią. Kroki dosyć krótkie, szybkie, nie zginam mocno nóg w stawach kolanowych/biodrowych, czyli nie unoszę stóp zbyt wysoko. To tyle ile mogłem napisać teraz z głowy. Gdy robię jakieś szybsze podbiegi kontakt z podłożem ograniczam do minimum, czyli tylko śródstopie i wtedy też wiadomo, że dłuższy krok i większe zgięcie w kolanie. Coś jest do poprawy?
W większości Twój opis brzmi MSZ rozsądnie i zawiera elementy poprawne w świetle innych opisów ludzi doświadczonych (których słuszność na własnym skromnym prywatnym podwórku i na własne potrzeby potwierdziłem). Może spróbuj jeszcze: (a) nie ściągać na siłę łopatek - luz w barkach i ramionach; (b) porządnie/j jednak ugiąć nogi w kolanach. U mnie pozytywne efekty daje też pilnowanie luzu w stopie (staw skokowy i reszta) aby swobodnie się układała na podłożu. Zobacz jak to działa i daj nam znać :)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sylweg, myślę, że z tego samego powodu dla którego nie je selera naciowego.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fajny ma styl , mocno siłowy na moje oko
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sylw3g pisze:
Dlaczego Justyna nie biegnie w minimalach? Dlaczego!?! NIEEEEEEEE!!! Przecież powinna ubrać hipstero-sandałk na rzemyku!!!
:oczko: :hej:
A Heniu Szost nie je warzyw i wcina przeważnie samo mięso. Jak on daje rade?!

Nie trafiłeś z tym swoim argumentem :oczko:
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rockduck pisze:fajny ma styl , mocno siłowy na moje oko
niektórzy by powiedzieli, że antystyl i przykład jak nie biegać.
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ale wykręca z tego antystylu 36' na dychę  :oczko:

nie ukrywam, że chciałbym zobaczyć ją biegnącą na śródstopiu :taktak:
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie jest pierwsza, Zatopek również pięknie nie biegał, a wyniki miewał :usmiech:
Tak więc, nie technika czyni mistrza.
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

A Heniu Szost nie je warzyw i wcina przeważnie samo mięso. Jak on daje rade?!
A co, to źle? Skoro biega 2:07, to chyba mu służy :oczko:

O minimalistyczni ortodoksi, nie szukam zwady :hej:
Niemniej idę o zakład, że spora część z mini-maniaków chciałaby biegać jak Justyna :ble:

(Swoją drogą, chciałbym niektórych, gorliwych zwolenników mini zobaczyć w biegu na jakichś zawodach/filmiku z zawodów - ot tak, dla zaspokojenia własnej ciekawości :lalala: )

niektórzy by powiedzieli, że antystyl i przykład jak nie biegać.

Jeżeli byśmy szukali IDEALNEJ, BEZ SKAZY sylwetki, to pewnie to byłby zły przykład. Ale litości... Źle biega? Multum osób, które biega w mini - ba! nawet w fivefingersach - nie potrafi tak ładnie biegać i długo/nigdy tak biegać nie będą, bo są na to po prostu za słabi fizycznie/powykrzywiani i żaden brak butów, czucie podłoża, rzemyk pomiędzy palcami tego nie zmieni :bum:
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pełna zgoda - przygotowanie siłowe i sprawnościowe działa tu więcej niż dropy i inne pierdoły. powykrzywiany i spięty słabiak nawet boso będzie brzydalem.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Wyobraźcie sobie Dibabe jeżdżącą na nartach biegowych... a zrozumiecie dlaczego Justyn nie może ładnie biegać... :hahaha:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@Sylw3g

Następnemu się nudzi?
A może by po prostu założyć, że Justyna Kowalczyk nie musi biegać ładnie, bo to nie jest jej dyscyplina lecz trening uzupełniający? Z kolei biegacze amatorzy nie muszą biegać tak szybko jak Justyna, bo z tego nie żyją i mogą wybrać, czy chcą się akurat bardziej skupić na technice, czy na wydolności.

Całe to halo, że czołowi maratończycy nie biegają w butach minimalistycznych i że trzeba z tego wyciągać jakieś wnioski jest nieporozumieniem. Przypomina mi to odkrywcze uwagi niektórych, że żaden czołowy sportowiec nie trenuje Cross Fitu* (co zresztą nie jest prawdą). Oczywiście że żaden mistrz olimpijski nie robi treningów CF, bo każdy jest specjalistą w swojej dyscyplinie i skupia się na treningach specyficznych pod nią; na inne rzeczy nie ma już czasu. Ale to nie oznacza, że CF nie sprawdza się u amatorów. Tak samo czołowi biegacze mają swoje plany treningowe, które muszą realizować. Technikę biegu prawie wszyscy mają bardzo dobrą, bo inaczej nie zostali by czołowymi biegaczami. Ale to nie znaczy, że wielu z nas praca nad techniką nie przyniesie lepszych efektów niż klepanie km.
herson pisze:Nie jest pierwsza, Zatopek również pięknie nie biegał, a wyniki miewał :usmiech:
Tak więc, nie technika czyni mistrza.
Darujmy sobie przykład Emila Zatopka
www.sports-reference.com pisze:Personal Bests: 5000 – 13:57.0 (1954); 10000 – 28:54.2 (1954); Mar – 2-23:04 (1952)
Pięćdziesiąt lat temu to było klasa światowa. Zasłużenie jest legendą, po co używać jego przykładu w tego typu dyskusjach. Poza tym Twój wniosek końcowy mógł się zdezaktualizować przez ostatnie pół wieku ;-)

* - nie zapominając, że nazwa ta jest zawłaszczona przez kilku producentów sprzętu.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ