Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

jaroslavo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

maki pisze:Jaroslavo, szukajac przyczyny nadmiernej konsumpcji bateri, jakie miales ustawione info na ekranie zegarka?
Używałem tylko jednego ekranu na którym była informacja o czasie trwania aktywności oraz przebytej odległości a do zegarka podpięty był tylko czujnik temperatury. W trakcie aktywności nie było używane podświetlenie a wszystkie alarmy wibracyjne były wyłączone.
PKO
maki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Chodzi mi o ekran zegarka nie aktywnosci. Mozna sobie na nim dodacie info np o %bateri czy dniu tygidnia itp. Jak masz ten ekran zdefiniowany?
jaroslavo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

maki pisze:Chodzi mi o ekran zegarka nie aktywnosci. Mozna sobie na nim dodacie info np o %bateri czy dniu tygidnia itp. Jak masz ten ekran zdefiniowany?
Na ekranie mam godzinę, datę, ikonę baterii oraz info o wschodzie i zachodzie słońca
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A propos baterii.
Dziś w trybie trail run (zapis smart/GPS normal) z podpiętym HRM-Run po 1:40 biegu + w międzyczasie 30 min pauzy (w tym czasie trzymał połączenie z GPS i HRM) zeżarł mi 9% baterii czyli całkiem nieźle moim zdaniem.
Następnie w trybie Hike (zapis smart/GPS normal) z podpiętym HRM-Run po 46 minutach zeżarł 4% czyli nadal całkiem w porządku.
Dodam, że tym razem nie zawiesił się skurczybyk ani nie wywinał żadnego numeru ze źle wyliczonym dystansem lub przerwanym połączeniem z GPS lub HRM. Niestety zauważyłem, że w lesie (wcale nie gęstym) GPS zaczyna mocno "pływać" tzn. dokładność spadała do 26m gdy w tym czasie FR610 na drugim ręku wskazywał dokładność rzędu 9m. W ogóle F2 na otwartym terenie wskazywał dokładność 8-9m a FR610 5-6m.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
maki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jaroslawo, własne podejrzewam że to informacja o wschodzie zjada baterie albo...
W teściem z wynikiem powyżej 18h tej informacji nie mialem ustawionej.
Picchu, i to jest właśnie oczekiwany wynik który raz udało mi się osiągnąć. Czy ty masz info o zach /wsch na ekranie zegarka?
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Piechu a jak masz w F2 ustawiony WAAS?
Może spróbuj odwrotnie włączyć lub wyłączyć? Mi z tego co pamiętam F1 na włączonym WAAS potrafił momentami pokazać 3 m.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@maki
na ekranie zegarka mam: czas, dzień tygodnia i dzień miesiąca, ikonę budzika, stan baterii i info o wsch/zach słońca (sekundnik wyłączony - chodzi o te kreseczki świrujące dookoła tarczy)
@jedz_budyn
WAAS mam wyłączony, zapomniałem go włączyć po resecie zegarka ale jego włączenie przy otwartym terenie w ogóle nie wpływało na dokładność GPS
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
jaroslavo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Na razie koniec testów bo w sobotę rano zawody. Odpalę wszystko na max i zobaczymy ile baterii zejdzie. Na szczęście dystans klasyczny więc nie mam stresa że powera zabraknie. Mam nadzieję jednak, że support Garmina poważnie podejdzie do problemu i coś poprawią w firmware żeby i na ultra starczyło.

Jeszcze jedno pytanie co daje tryb pracy gps smart?
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie ma trybu GPS smart. Chodziło Ci pewnie o tryb zapisu smart. W trybie smart dane dot. pozycji, tętna, kadencji etc. są zapisywane z mniejszą częstotliwością niż klasycznie co 1 sek. (jak często, dokładnie nie wiem). Ten tryb zapisu nie powoduje braku dokładności monitorowanych parametrów w trakcie biegu ale zmniejsza wagę zapisywanego pliku i podobno oszczędza delikatnie baterię.
qzder
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47,30

Nieprzeczytany post

Zegarem przyszedł i już pierwszego dnia porysowałem go tak, że rysę czuć pod paznokciem. Czym porysowałem? Nie wiem. W nic nie uderzyłem. Nagle patrze, rysa jest. Zastanawiam się grubo, czy przypadkiem nie wyjąłem go takiego z pudełka, ale teraz już za późno na takie rozważania.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przecież w folii jest tarcza, musiał byś zauważyć.
jaroslavo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

maki pisze:Jaroslawo, własne podejrzewam że to informacja o wschodzie zjada baterie albo...
W teściem z wynikiem powyżej 18h tej informacji nie mialem ustawionej.
Picchu, i to jest właśnie oczekiwany wynik który raz udało mi się osiągnąć. Czy ty masz info o zach /wsch na ekranie zegarka?
Może i istotnie ta informacja o wschodzie i zachodzie słońca drenuje baterie bo ja wczoraj wyłączyłem i dziś w trybie zegarka po 5h wciąż mam 100% baterii :hej:
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

godzina wschodu/zachodu słońca zależy bezpośrednio od długości geograficznej.
podejrzewam że zegarek z tym wskazaniem co pewien czas uruchamia w tle gps-a (na tej samej zasadzie gps uruchamiany jest w menu "tools")
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja tej teorii spiskowej nie mogę potwierdzić. jak pisałem wcześniej mam na ekranie zegara info o dniu tygodnia i miesiąca, ikonę alarmu, poziom baterii i właśnie info o wschodzie/zachodzie słońca a bateria nie jest drenowana ani w trybie zegarka ani na treningu
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2014, 11:15 przez Piechu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mi także długo trzyma. Jutro zrobię test w szczawnicy z wszystkimi czujnikami ant +
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ