Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
No to klapa...
Po aktualizacji softu do 2.60 zegarek się wyłożył na amen. Na nic nie reaguje, komp go nie widzi a jedyny komunikat jaki wyświetla to "Software missing". Ma ktoś jakiś pomysł co z tym fantem teraz zrobić?
Po aktualizacji softu do 2.60 zegarek się wyłożył na amen. Na nic nie reaguje, komp go nie widzi a jedyny komunikat jaki wyświetla to "Software missing". Ma ktoś jakiś pomysł co z tym fantem teraz zrobić?
- kruczek79
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 38:07
- Życiówka w maratonie: 3:09:57
Serwis ???misio77 pisze:No to klapa...
-
- Rozgrzewający Się
Serwis - wolałbym żeby była to ostateczność
Reset - ten poprzez przytrzymanie długie przycisku "Light" nic nie daje. Zegarek nie reaguje.
Próba załadowania softu przez Garmin Webupdater - dostaję komunikat, że plik jest uszkodzony.
Reset - ten poprzez przytrzymanie długie przycisku "Light" nic nie daje. Zegarek nie reaguje.
Próba załadowania softu przez Garmin Webupdater - dostaję komunikat, że plik jest uszkodzony.
-
- Wyga
maki pisze:Wczorajszy test zakonczylem po 18h,baterii bylo jeszcze 25% ale test byl w aktywnosci custom. Dzis kolejny test w aktywnosci RUN i bateria spada w oczoch. Oco chodzi?
Maki z jakimi ustawieniami w aktywności custom uzyskałeś taki wynik? Ja do tej pory w aktywności trail run z jednym czujnikiem HR w trybie gps every second uzyskałem max. 12 h co dyskwalifikuje ten zegarek do moich ultra zastosowań i nijak ma się do podanych przez producenta parametrów. Dodatkowo nie wiem czy u Ciebie jest tak samo ale włączając tryb UltraTrac teoretycznie wydłużający czas działania na baterii uzyskuję komunikat że wszystkie czujniki ANT+ są zdezaktywowane a tym samym nie ma możliwości monitorowania takich parametrów jak: tętno, kadencja, temp. itp. To czysty absurd albo błąd w firmware.
Na razie serwis garmin nie potrafił mi odpowiedzieć dlaczego tak jest ale jeśli tego nie poprawią to zwracam Fenixa.
-
- Rozgrzewający Się
Faktycznie też tak miałem przy ultra trac - odczyt z paska hrm był jakiś dziwny - czasami się pojawiało tętno ale generalnie miałem komunikat, że hrm nie jest podłączony. Natomiast trening 2,5 h z zapisem ultra trac co 30 sekund zjadł około 10% baterii (na ładowaniu akumulatora fabrycznym).
-
- Wyga
zrób mu hard reset moze pomoze, ale stracisz wszystkie dane i ustawieniamisio77 pisze:No to klapa...
Originally Posted by DCHARBONNIER
Please, how you proceed to do a hard reset ?
press and hold the "Light" button for up to 25 seconds, that will turn the Fenix 2 off. Press the Light button AND the Down button at the same time when you turn it back on, and it will ask if you want to delete all user settings. Select Yes, and that brings it back to factory defaults.
-
- Rozgrzewający Się
Brak reakcji - komunikat "Software missing".monterpw pisze:zrób mu hard reset moze pomoze, ale stracisz wszystkie dane i ustawieniamisio77 pisze:No to klapa...
Originally Posted by DCHARBONNIER
Please, how you proceed to do a hard reset ?
press and hold the "Light" button for up to 25 seconds, that will turn the Fenix 2 off. Press the Light button AND the Down button at the same time when you turn it back on, and it will ask if you want to delete all user settings. Select Yes, and that brings it back to factory defaults.
Rozmawiałem już ze wsparciem technicznym - zegarek idzie do wymiany.
-
- Wyga
Wlaswnie ja tez potrzebuje fenixa2 pod ultra a 12h jest nie do przyjecia. W serwisie dogadywalem juz wstepnie wymiane na inny egzemplarz. Co do ustawien to nic nie zmienialem ale nie korzystalem z ant+
Wlaczylem custom, wykasowalem wszystkie ekrany i ustawilem ekran z bateria i czasem. Aha, test robilem swiezo po resecie i pierwsza godzina to byl tryb run w ktorej zjadlo tylko 4% baterii.
Dzis znow bateria spada expresowo. Przelaczylem widok zegarka na ekran z wschodem zachodem slonca i moze to jest przyczyna moze jest jakis blad. Jak mam ustawiony jezyk PL to dwa razy mi sie zdazylo ze przestal wyswietlac przebyty dystans.
Podobno sa tacy ktorym f2 wytrzymuje 16h
Przedchwila zresetowalem f2 , nie aktywowalem ekranu wschodow zachodow wyglada na to ze bateria lepiej trzyma . Ciekawe czy to swiezo po resecie bateria lepiej trzyma czy ekran pokazujacy zachod tak obciaza baterie
Wlaczylem custom, wykasowalem wszystkie ekrany i ustawilem ekran z bateria i czasem. Aha, test robilem swiezo po resecie i pierwsza godzina to byl tryb run w ktorej zjadlo tylko 4% baterii.
Dzis znow bateria spada expresowo. Przelaczylem widok zegarka na ekran z wschodem zachodem slonca i moze to jest przyczyna moze jest jakis blad. Jak mam ustawiony jezyk PL to dwa razy mi sie zdazylo ze przestal wyswietlac przebyty dystans.
Podobno sa tacy ktorym f2 wytrzymuje 16h
Przedchwila zresetowalem f2 , nie aktywowalem ekranu wschodow zachodow wyglada na to ze bateria lepiej trzyma . Ciekawe czy to swiezo po resecie bateria lepiej trzyma czy ekran pokazujacy zachod tak obciaza baterie
-
- Wyga
Odpowiedź jaką otrzymałem od Garmin Europe w sprawie baterii i funkcji UltraTrack
Po skonsultowaniu problemu z naszymi technikami moge potwierdzic, ze zywotnosc baterii fenixa 2 w normalnym trybie GPS wacha sie pomiedzy 8-16 godzin. Na zywotnosc baterii wplywaja takie rzeczy jak podlaczeone czujniki czy bluetooth. Jak Pan wspominal uzywa Pan czujnikow wiec obawiam sie, ze w takiej konfiguracji zegarek nie bedzie w stanie wytrzymac pelnych 16 godzin a okolo 10-11 godzin tak jak w Pana przypadku.
Jesli chodzi o mozliwosc korzystania z czujnikow w trybie ultra trac, niestety nie bedzie to mozliwe. W tym trybie urzadzenie minimalizuje zuzycie energii poprzez deaktywowanie wiekszosci funkcji zegarka
Taka odpowiedź jest nie do przyjęcia tym bardziej, że stoi ona w sprzeczności z zapisami w instrukcji a firmware 2.3 nie odcina w trybie ultratrack czujników ANT+.
Ponownie zgłaszałem problem i mają to sprawdzić a jeśli tego nie przywrócą to obiecano mi wszczęcie procedury zwrotu towaru i pieniędzy.
Najgorsze, że tak naprawdę to na chwilę obecna nie ma dużego a właściwie żadnego wyboru bo Suunto ma kiepski serwis a Ambit2 to konstrukcja z zeszłego roku, Polar zapowiedział V800 ale nie wiadomo kiedy będzie w sprzedaży i ile zajmie mu wychodzenie z "wieku dziecięcego i błędów" a dodatkowo jego deklarowany czas działania to także tylko 13h.
Po skonsultowaniu problemu z naszymi technikami moge potwierdzic, ze zywotnosc baterii fenixa 2 w normalnym trybie GPS wacha sie pomiedzy 8-16 godzin. Na zywotnosc baterii wplywaja takie rzeczy jak podlaczeone czujniki czy bluetooth. Jak Pan wspominal uzywa Pan czujnikow wiec obawiam sie, ze w takiej konfiguracji zegarek nie bedzie w stanie wytrzymac pelnych 16 godzin a okolo 10-11 godzin tak jak w Pana przypadku.
Jesli chodzi o mozliwosc korzystania z czujnikow w trybie ultra trac, niestety nie bedzie to mozliwe. W tym trybie urzadzenie minimalizuje zuzycie energii poprzez deaktywowanie wiekszosci funkcji zegarka
Taka odpowiedź jest nie do przyjęcia tym bardziej, że stoi ona w sprzeczności z zapisami w instrukcji a firmware 2.3 nie odcina w trybie ultratrack czujników ANT+.
Ponownie zgłaszałem problem i mają to sprawdzić a jeśli tego nie przywrócą to obiecano mi wszczęcie procedury zwrotu towaru i pieniędzy.
Najgorsze, że tak naprawdę to na chwilę obecna nie ma dużego a właściwie żadnego wyboru bo Suunto ma kiepski serwis a Ambit2 to konstrukcja z zeszłego roku, Polar zapowiedział V800 ale nie wiadomo kiedy będzie w sprzedaży i ile zajmie mu wychodzenie z "wieku dziecięcego i błędów" a dodatkowo jego deklarowany czas działania to także tylko 13h.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2014, 13:01 przez jaroslavo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Wyga
Ale sciema. Mnie ledwo 12h pociagnol bez jakichkolwiek urzadzen ant+. Natomiast swiezo po resecie grubo ponad 18h. Znaczy zegarek ma potencjal tylko cos jest w sofcie spaprane, zreszta Dcm czy jak mu tam opisal dwa testy z urzadzeniami ant i oba pokazaly ponad 16h pracy.
Ja wlasnie testuje baterie swiezo po resecie i jest rewelacyjnie. Trzeba tylko znalesc przyczyne co potem tak obciaza baterie.
Ja wlasnie testuje baterie swiezo po resecie i jest rewelacyjnie. Trzeba tylko znalesc przyczyne co potem tak obciaza baterie.
-
- Wyga
A jak robisz reset?maki pisze:Ale sciema. Mnie ledwo 12h pociagnol bez jakichkolwiek urzadzen ant+. Natomiast swiezo po resecie grubo ponad 18h. Znaczy zegarek ma potencjal tylko cos jest w sofcie spaprane, zreszta Dcm czy jak mu tam opisal dwa testy z urzadzeniami ant i oba pokazaly ponad 16h pracy.
Najbardziej wkurza mnie ten tryb ultratrack i odcinanie sensorów, nie mogę dopatrzeć się w tym sensu w przypadku urządzenia sportowego. Równie dobrze można napisać: wyłącz Pan zegarek a wtedy i 2 lata będzie działał na jednym ładowaniu

-
- Wyga
Wlaczony zegarek.trzymasz light dluuugo az sie wylaczy pojawi sie kolorowa linia i pomalu wygasnie. Wcisnij i trzymaj down i light wyskoczy zapytanie o reset. Potwierdz. Utracisz ustawienia dane o vo2max itp.sparowane urzadzenia, dane o wzroscie itp. Nie utracisz map sladow.