Akurat w butach przyjęto określone normy (np 40 mm) i albo się je spełnia albo nie. Nie ma tu żadnego omijania. Omijaniem była reklama Łódki Bols.kubawisniewski1 pisze:Rozumiem. Dzięki za opinię. W moim przekonaniu "omijanie zakazu" nie oznacza, że się robi coś czego nie wolno, tyko że nagina się praktykę maksymalnie tak, by nie łamać przepisów (patrz dyskusja na temat "omijania zakazu handlu" w niedzielę przez sklepy). Trudno o bardziej dobitny dowód pokazania, że jedziemy po bandzie, a oficjalnie wszystko gra, niż te 0.5 milimetra różnicy w wysokości podeszwy.Siedlak1975 pisze:Omija zakaz czyli robi coś czego nie wolno.Nic takiego nie robi. Centymetry się zgadzają, jest jedna płytka. Wszystko OK.
W korpusie języka polskiego znaczenie sformułowań obchodzić/omijać zakaz/prawo jest jednoznaczne z: niełamaniem prawa, ale jego maksymalnym nagięciem. Ale to mnie w sumie zaciekawiło, skoro masz takie skojarzenia - zapytam językoznawcy, uzus w mojej opinii na razie jest inny.
W każdym razie i w tytule i w tekście nie jest napisane, że Nike łamie jakiś zakaz.
Komentarz do artykułu Vaporfly na legalu, Alphafly zbanowane - World Athletics decyduje
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 1:00
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tylko, że tutaj sytuacja wyglądała tak, że jednego dnia zakazano reklamowania alkoholu (bez ujawniania wcześniej szczegółów tego zakazu), a drugiego dnia w TV już płynęła Łódka Bolskantalarski pisze:Akurat w butach przyjęto określone normy (np 40 mm) i albo się je spełnia albo nie. Nie ma tu żadnego omijania. Omijaniem była reklama Łódki Bols.kubawisniewski1 pisze:Rozumiem. Dzięki za opinię. W moim przekonaniu "omijanie zakazu" nie oznacza, że się robi coś czego nie wolno, tyko że nagina się praktykę maksymalnie tak, by nie łamać przepisów (patrz dyskusja na temat "omijania zakazu handlu" w niedzielę przez sklepy). Trudno o bardziej dobitny dowód pokazania, że jedziemy po bandzie, a oficjalnie wszystko gra, niż te 0.5 milimetra różnicy w wysokości podeszwy.Siedlak1975 pisze:Omija zakaz czyli robi coś czego nie wolno.Nic takiego nie robi. Centymetry się zgadzają, jest jedna płytka. Wszystko OK.
W korpusie języka polskiego znaczenie sformułowań obchodzić/omijać zakaz/prawo jest jednoznaczne z: niełamaniem prawa, ale jego maksymalnym nagięciem. Ale to mnie w sumie zaciekawiło, skoro masz takie skojarzenia - zapytam językoznawcy, uzus w mojej opinii na razie jest inny.
W każdym razie i w tytule i w tekście nie jest napisane, że Nike łamie jakiś zakaz.