TomTom Runner cardio - zegarek z pomiarem tętna z nadgarstka

Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ad 1. Nie wiem, poszukaj/zapytaj na forum tomtoma http://discussions.tomtom.com/t5/Your-S ... YourSports
Ad 2. Podłącz zegarek i chyba (nie mam pod ręką by sprawdzić) na ostatniej zakładce w aplikacji Connect trzeba dodać. Od kolejnego treningu będzie się automatycznie wysyłać.

Co do dokładności to pod drzewami i przy kiepskiej pogodzie bywa ciut słabiej (aczkolwiek nadal dobrze). Na otwartym terenie rysuje prawie idealnie.
PKO
Awatar użytkownika
jarek_bb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:40
Życiówka w maratonie: 3:36:50

Nieprzeczytany post

Ad1. Szczerze powiem nikt mi sensownie nie powiedział co się stało z moim zaginionym treningiem.
Ad2. A co ze starymi treningami? Da się je wrzucić na Endomondo?
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jarek_bb pisze:Ad2. A co ze starymi treningami? Da się je wrzucić na Endomondo?
Jeśli masz zrobione eksporty do gpx,tcx itp. (ustawione w Connect tak jak eksport do endo, pliki są w c:\Users\NAZWA_UZYTKOWNIKA\TomTom MySports\NAZWA_ZEGARKA\DATA) to możesz je po prostu zaimportować do Endomondo, wprawdzie nie zaliczy ci tak dodanych treningów do "Rywalizacji" ale przynajmniej dane będą (jak nie masz włączonego to warto włączyć by mieć backup :)).
Jak nie masz to teoretycznie możesz podłączyć zegarek i kliknąć na plik .ttbin, to teoretycznie zaczytuje ponownie trening do zegarka i chyba powinno wyeksportować ponownie (w tomtom MySports pewnie będzie 2x ten trening i trzeba będzie usunąć nadmiarowy). Ale głowy za to nie dam bo nie testowałem. Jak nie to nie mam pomysłu na inną metodę.

Czyli podsumowując, podłącz zegarek, włącz eksporty których potrzebujesz, jak się zsynchronizuje to odłącz zegarek, podłącz go ponownie, wejdź do katalogu z treningiem który chciałbyś wrzucić i kliknij na plik z rozszerzeniem .ttbin. Jeżeli zadziała to pozostaje przeklikać się przez pozostałe.
tryvial
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:30

Nieprzeczytany post

Po raz 4ty mam problem z tym zegarkiem - podczas zgrywania aktywności na kompa wyskoczył błąd i koniec. Po treningu - zostaje tylko krótki zapis w historii zegarka. Trening przepadł. Sytuacja zdarzyła mi się po raz CZWARTY. Poprzedni zegarek Garmin 10 ani razu mnie nie zawiódł.
Ze swojej strony nikomu nie mogę polecić tego sprzętu. Ręce opadają z bezsilności.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

tak z ciekawości , jak wam idą odczyty tętna z nadgarstka gdy używacie o tej porze kurtek i rękawiczek?
tryvial
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:30

Nieprzeczytany post

Gdy wiem, że będzie mi ciężko zerkać na zegarek to ustawiam alert tętna z wibracją i wiem, że jest ok. Najczęściej jednak, gdy zerkanie jest problematyczne to nie patrzę w ogóle i biegnę na samopoczucie, co mi dobrze robi. Nie jestem typem "prosa" na treningi z ołówkiem w ręku, może dlatego mi łatwiej.
Awatar użytkownika
jarek_bb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tryvial pisze:Po raz 4ty mam problem z tym zegarkiem - podczas zgrywania aktywności na kompa wyskoczył błąd i koniec. Po treningu - zostaje tylko krótki zapis w historii zegarka. Trening przepadł. Sytuacja zdarzyła mi się po raz CZWARTY. Poprzedni zegarek Garmin 10 ani razu mnie nie zawiódł.
Ze swojej strony nikomu nie mogę polecić tego sprzętu. Ręce opadają z bezsilności.
Synchronizujesz bluetoothem czy kablem? Jak miałem problem przy bluetooth - na kablu jest ok.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tryvial pisze:Po raz 4ty mam problem z tym zegarkiem - podczas zgrywania aktywności na kompa wyskoczył błąd i koniec. Po treningu - zostaje tylko krótki zapis w historii zegarka. Trening przepadł. Sytuacja zdarzyła mi się po raz CZWARTY. Poprzedni zegarek Garmin 10 ani razu mnie nie zawiódł.
U mnie się jeszcze takie coś nie zdarzyło. Może reset do domyślnych ustawień lub reinstalacja softu na kompie pomoże?
Mnie powoli zaczyna trafiać szlag na ubogie opcje treningowe i brak widoczności interwałów na kompie i w plikach.
Tak ciężko zrobić autolap po każdym fragmencie? Gdyby nie to, że nie chcę paska na pierś z pulsometrem to bym opchnął i kupił coś innego.
tryvial pisze:Gdy wiem, że będzie mi ciężko zerkać na zegarek to ustawiam alert tętna z wibracją i wiem, że jest ok. Najczęściej jednak, gdy zerkanie jest problematyczne to nie patrzę w ogóle i biegnę na samopoczucie, co mi dobrze robi. Nie jestem typem "prosa" na treningi z ołówkiem w ręku, może dlatego mi łatwiej.
Robię dokładnie tak samo. Na dodatek jest na razie na tyle ciepło, że w zasadzie problemu nie ma :).
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Zawsze pozostaje combo miolink lub scoshe rythm plus i jakikolwiek zegarek chcesz :-)
U mnie mio sprawdza sie w miarę ok a rythm sprawdzę po świętach :-)
Jeszcze ma to taki plus ze zegarek możesz mieć na kurtce. No i zawsze można w razie awarii zegarka podpiac pod telefonem z ble :-)
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MikeSpy pisze:Zawsze pozostaje combo miolink lub scoshe rythm plus i jakikolwiek zegarek chcesz :-)
U mnie mio sprawdza sie w miarę ok a rythm sprawdzę po świętach :-)
Jeszcze ma to taki plus ze zegarek możesz mieć na kurtce. No i zawsze można w razie awarii zegarka podpiac pod telefonem z ble :-)
No ale 2 zegarki to też takie trochę słabe :) (pomijając cenę). Najchętniej to bym kupił jakiegoś Polara albo Garmina z wbudowanym. No chyba, że Tomtom się wreszcie weźmie za soft. Ja dużo nie potrzebuję, autolapy zawsze (na ustalony dystans/czas, oczywiście z wyjątkiem ustawienia manualnego i treningu interwałowego), oznaczanie lapami poszczególnych odcinków w interwałowym. Możliwość mieszania w jednym treningu interwałowym odcinków czasowych i dystansu. Przeniesienie łapania ręcznego lapów na przycisk (w prawo). Więcej informacji na podsumowaniu lapu (numer, tempo, odległość i czas) Wszystko ponad to jest dla mnie bajerem i fajnie jak będzie ale być nie musi.
A i jeszcze podział ekranu na 4 części i dowolna ich konfiguracja :).
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jakie dwa zegarki?
Jednak duzo wygodniej jest mieć gpsa na kurtce/bluzie a opaske na drugiej rece pod ciuchami. Pisze z doswiadczenia. dodatkowo nie jestesmy uzaleznieni od jednego sprzetu, a paska uzywalem juz z FR15, F2, FR305 i telefonami roznej masci :) Z polarami pewnie tez zadziala jak by trzeba bylo bo wysyla dane przez BT.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ok, pamiętałem, że mio alpha ma normalny wyświetlacz. To co podałeś to tylko paski :).
W sumie do rozważenia, tomtoma mógłbym żonie dać (i tak mi go czasami podkrada), jej jego funkcjonalność wystarcza.
Awatar użytkownika
jarek_bb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Popływałem w TomTomie. NIestety ta funkcja jest jeszcze do poprawienia. Na 200m stracił 20. Niby tylko 10%, ale to jedna długość basenu 25 metrowego. Pływałem kraulem, z nawrotami i kilkoma metrami pod wodą po nawrocie. Może to go gubiło. Przy najbliższej okazji potestuję go w pływaniu z różnymi prędkościami - zobaczymy jak wypadnie.

Edit: test wykonany. Na 1600 metrów pływania zegarek dopisał mi dodatkowe 70 metrów.
rutek75
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

MikeSpy - dzięki za podpowiedzi odnośnie opasek do pomiaru tętna na ręce! Myślałem ze jestem skazany na prosty zegarek chcac mieć pomiar w nadgarstku - a tu proszę, taka miła niespodzianka :)
Jak potestujesz, napisz proszę jak wyglądają w praktyce oba paski.
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

viewtopic.php?f=40&t=41962&p=758101#p758101 tutaj troche napisalem. Jak zrobie jeden-dwa cykle do maratonu z rythm to bede mogl sie bardziej wypowiedziec. Jak bys mial jakies pytania to pisz na PW, przy wolnej chwili postaram sie odpisac.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ