Endomondo, Sport Tracker i inne aplikacje do biegania
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
Można i w notesiku sobie prowadzić ale w dedykowanej aplikacji jest po prostu wygodniej. Same liczą się statystyki, tempa poszczególnych odcinków, zakresy tętna i co tam sobie kto jeszcze potrzebuje. Bez tracenia czasu na przeklepywanie do excela.
A co do przekłamania na poziomie 0,2km na 10km to jest raptem 2%, więc nawet jeśli biegłeś po idealnym torze, to musisz się liczyć z błędami tego rzędu. To jest tylko GPS, system, który nie został stworzony z myślą o pomiarze dystansu przy niewielkich prędkościach. Ma swoje ograniczenia. Może się zdarzyć, że inna aplikacja akurat na tym konkretnym odcinku zmierzy dokładniej, za to wyłoży się na innym. Wszystko zależy od algorytmu zliczania odległości ale tutaj nie ma złotego środka.
A co do przekłamania na poziomie 0,2km na 10km to jest raptem 2%, więc nawet jeśli biegłeś po idealnym torze, to musisz się liczyć z błędami tego rzędu. To jest tylko GPS, system, który nie został stworzony z myślą o pomiarze dystansu przy niewielkich prędkościach. Ma swoje ograniczenia. Może się zdarzyć, że inna aplikacja akurat na tym konkretnym odcinku zmierzy dokładniej, za to wyłoży się na innym. Wszystko zależy od algorytmu zliczania odległości ale tutaj nie ma złotego środka.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2013, 22:59 przez Kolaj, łącznie zmieniany 1 raz.
- radslo1
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:53
- Życiówka w maratonie: 3:21:47
Oczywiście, że wygodniej w aplikacji. Sam używam run-loga. Chciałem tylko napisać, iż aplikacja nie powinna być celem samym w sobie. Jest dla nas, dla naszego monitoringu postępów. Czasami mam wrażenie, że niektórzy użytkownicy bez aplikacji przestali by biegać. No bo jak to tak można, nikt nie będzie tego widział
?

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
Jeżeli ich to motywuje, to tym bardziej powinni jej używać!radslo1 pisze:Czasami mam wrażenie, że niektórzy użytkownicy bez aplikacji przestali by biegać. No bo jak to tak można, nikt nie będzie tego widział?

- radslo1
- Zaprawiony W Bojach
wolałbym bazować na innej motywacji bo aplikacje, gadżety w końcu się znudząKolaj pisze:Jeżeli ich to motywuje, to tym bardziej powinni jej używać!radslo1 pisze:Czasami mam wrażenie, że niektórzy użytkownicy bez aplikacji przestali by biegać. No bo jak to tak można, nikt nie będzie tego widział?

- TajPan
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- krunner
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:53
- arathunku
- Wyga
krunner pisze:TajPan pisze:Dlatego ja systematycznie zgrywam tcx'y. Aby w razie potrzeby nie zgrywać 150 na raz.
Można spróbować na przykład tego.
krunner
Dokładnie! Komu by się klikać chciało 150 * X aby zgrać wszystko..

Ostatnio zmieniony 03 sty 2013, 15:36 przez arathunku, łącznie zmieniany 1 raz.
- LoveBeer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34.00
- Kontakt:
- krunner
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:53
Sorry, poprawiłem. Można się rąbnąć z cytowaniem, bo są przyciski na górze i na dole odnoszące się do różnych autorów.radslo1 pisze:Fajna opcja ale to nie mnie powinniście cytować bo nie ja to powiedziałem
Ja z kolei od pewnego czasu wszystkie pliki typu .gpx .tcx od razu wywalam. Coś tam zapiszę w dzienniczku

krunner
- Wilma
- Zaprawiony W Bojach
Ostatnio biegałam z dwojgiem znajomych i u każdego z nas Endo pokazało co innego. Tylko wg mnie to może nie być kwestia samej aplikacji tylko modelu telefonu.
Choć na mojej Nokii też średnio działa. Dzisiaj w trakcie biegu wcale mi nie pokazywał ile przebiegłam a to dla mnie jedna z podstawowych wytycznych.
Choć na mojej Nokii też średnio działa. Dzisiaj w trakcie biegu wcale mi nie pokazywał ile przebiegłam a to dla mnie jedna z podstawowych wytycznych.
o
- radslo1
- Zaprawiony W Bojach
Wilma,
To dziwne z tą Nokią. A jaki masz model?
Ja biegałem z dwoma Samsungami oraz Nokią E52.
Tak dobrego GPS jak ma Nokia E52 nie miał żaden z tych telefonów. Porównywałem to też z HTC kolegi i to samo.
Szybko zawsze łapała sygnał oraz różnice między tym co pokazywała w porównaniu z Garminem 305-ką były naprawdę niewielkie, żeby nie powiedzieć, że prawie ich nie było.
Oczywiście masz rację, że model telefonu ma duże znaczenie.
To dziwne z tą Nokią. A jaki masz model?
Ja biegałem z dwoma Samsungami oraz Nokią E52.
Tak dobrego GPS jak ma Nokia E52 nie miał żaden z tych telefonów. Porównywałem to też z HTC kolegi i to samo.
Szybko zawsze łapała sygnał oraz różnice między tym co pokazywała w porównaniu z Garminem 305-ką były naprawdę niewielkie, żeby nie powiedzieć, że prawie ich nie było.
Oczywiście masz rację, że model telefonu ma duże znaczenie.
- radslo1
- Zaprawiony W Bojach
Nie ogarniam tych nowych telefonów Nokii. A próbowałaś z innymi aplikacjami czy to musi być Endomondo? Ja biegałem też z Runkeepperem. Dało się włączyć dwie aplikacje na raz. Jak jedna zawodzi to trasę, mapkę miałem z drugiej. Runkeeper wydawał mi się też bardziej zbliżony do rzeczywistości tzn. mniej zakłamywał dystans.