Pytania co do wkraczania w natural running
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
http://www.decathlon.com.pl/PL/langai-120796510/# - mówisz o tych?To już total minimalizm.
Podobają mi się te brooksy ale nie wiem gdzie je dostanę(przez neta) za 300 zł - i mam nadzieję , że pomogą mi biegać ze śródstopia - przynajmniej nie będą narzucały biegu z pięty jak np Asics BH
Btw na stronie NB piszę że minimusy mają jakąś tam amortyzację...
Podobają mi się te brooksy ale nie wiem gdzie je dostanę(przez neta) za 300 zł - i mam nadzieję , że pomogą mi biegać ze śródstopia - przynajmniej nie będą narzucały biegu z pięty jak np Asics BH
Btw na stronie NB piszę że minimusy mają jakąś tam amortyzację...
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Newfeel: http://www.decathlon.com.pl/PL/many-120794242/
Wszystko, co ma chociaż odrobinę pianki, ma jakąś tam amortyzację, minimusy też. Buty w zasadzie bez amortyzacji to te na samej gumie: Vivobarefoot bez wkładki, niektóre VFF, najlżejszy z Inov8 chyba?, Newfeel bez wkładki. Ale to już jest naprawdę skrajna opcja, naprawdę nie musisz iść tak daleko, by popracować nad techniką.
Wszystko, co ma chociaż odrobinę pianki, ma jakąś tam amortyzację, minimusy też. Buty w zasadzie bez amortyzacji to te na samej gumie: Vivobarefoot bez wkładki, niektóre VFF, najlżejszy z Inov8 chyba?, Newfeel bez wkładki. Ale to już jest naprawdę skrajna opcja, naprawdę nie musisz iść tak daleko, by popracować nad techniką.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
strasb, no właśnie taki radykalizm jest już dla mnie zbyt duży, Newfeele lubię do chodzenia, ale biegać wolę boso, bo one już nie zapewniają prawie żadnej osłony, a ciągle jeszcze nie dają odpowiedniego czucia podłoża. Dlatego w butach na tak cienkiej podeszwie biega mi się gorzej niż boso.
Dla mnie optymalne są Minimusy i zenki, w ogóle buty mające trochę pianki. Nie zapewniają super czucia podłoża, ale stopa może w nich pracować naturalnie, a minimum pianki powoduje, że człowiek nie ma stresu że sobie coś zrobi biegając.
Stopy przy bieganiu boso jakoś "same" omijają ostre niespodzianki, ale nawet w najcieńszych butach to u mnie nie działa
.
Dla mnie optymalne są Minimusy i zenki, w ogóle buty mające trochę pianki. Nie zapewniają super czucia podłoża, ale stopa może w nich pracować naturalnie, a minimum pianki powoduje, że człowiek nie ma stresu że sobie coś zrobi biegając.
Stopy przy bieganiu boso jakoś "same" omijają ostre niespodzianki, ale nawet w najcieńszych butach to u mnie nie działa

The faster you are, the slower life goes by.
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Ja biegam w Vivobarefoot średnio raz w tygodniu, a przede wszystkim bardzo dużo w nich chodzę na co dzień. Nie mam parcia, żeby to się stały moje jedyne buty (biegam też w zenkach, Hyperspeedach, WT110, okazyjnie boso), ale też nie mam strachu w nich biegać do tak powiedzmy średnio trudnego terenu. Mają niesamowite trzymanie na zbiegach i tu biją zenki, które poza tym naprawdę bardzo lubię. Zdecydowanie daleko mi do głoszenia, że każdy milimetr pianki, to herezja. :hahaha:Najważniejszy jest luz. 

-
- Wyga
Najtańsze wydają sie ZENki z Kalenji...Tylko czy da się w nich biegać zimą?Nie mają żadnego bieżnika.
Pure stoją po 350 średnio, a są to buty które mi się podobają i są prawie płaskie, jednak chyba za drogie.
EDIT: znalazłem NB minimus MR00GB taniej więc jedynie one wchodzą w grę oraz ZENki.
Pure stoją po 350 średnio, a są to buty które mi się podobają i są prawie płaskie, jednak chyba za drogie.
EDIT: znalazłem NB minimus MR00GB taniej więc jedynie one wchodzą w grę oraz ZENki.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Na śniegu zenki na pewno będą jeździć, na mokrym też są bardzo niepewne, więc na zimę się nie nadają. Yacool robił zimowe zenki, z pozostawioną częścią bieżnika, zobacz sobie w wątku o tuningu, gdzieś tam są.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Zaprawiony W Bojach
Po w miarę równym terenie da się biegać w ZENach zimą. To jeszcze zależy od ogólnej koordynacji biegnącego. Biega się wolniej i inaczej niż po suchym, bo tarcie jest dużo mniejsze. Nie wiem, jak przekłada się to potem na technikę i szybkość biegu wiosną. Może dobrze, może źle.
Przez całą zimę w ZENach nie wywróciłem się, ale kilka piruetów zrobiłem. Trzeba być cały czas utrzymywać koncentrację i precyzję biegu. Czasami wystarczyło, że sięgnąłem ręką do kieszeni lub by poprawić kołnierzyk i już było wesoło
Przez całą zimę w ZENach nie wywróciłem się, ale kilka piruetów zrobiłem. Trzeba być cały czas utrzymywać koncentrację i precyzję biegu. Czasami wystarczyło, że sięgnąłem ręką do kieszeni lub by poprawić kołnierzyk i już było wesoło

"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
M. in. w GoSport można kupić za 250 zł TAKIE BUTY
Ich pierwsza cena wynosi 250 zł ale widziałem, że na angielskich stronach www można je kupić po przecenie za 30-35 funtów + koszt wysyłki (niestety). Materiały z których je wykonano może są gorsze od tych z jakich wykonano MT10 ale zawsze to jakaś tańsza alternatywa.
Ich pierwsza cena wynosi 250 zł ale widziałem, że na angielskich stronach www można je kupić po przecenie za 30-35 funtów + koszt wysyłki (niestety). Materiały z których je wykonano może są gorsze od tych z jakich wykonano MT10 ale zawsze to jakaś tańsza alternatywa.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
-
- Wyga
Bardziej myślałem o tych http://www.runnersclub.pl/product-pol-1 ... R00GB.html ale te które podałeś mają agresywniejszy bieżnik tylko czy to nadal są buty minimalne?(te z bieżnikiem wydają sie być mocno obudowane)
-
- Zaprawiony W Bojach
W Intersporcie są te Columbie http://bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=4265 za 199 PLN i Merrelle Trail Glove za 249. Ja swoje kupiłem za 299 

"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
- Gife
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:04
- Życiówka w maratonie: 2:42:10
- Kontakt:
Też będą dobre. Nie jest to totalny minimalizm, ale na bank będzie łatwiej z techniką, a buty, które podlinkował pehop to jeszcze lepsze będąfreedy pisze:Bardziej myślałem o tych http://www.runnersclub.pl/product-pol-1 ... R00GB.html ale te które podałeś mają agresywniejszy bieżnik tylko czy to nadal są buty minimalne?(te z bieżnikiem wydają sie być mocno obudowane)

Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
serio. też to widziałem.Gife pisze:Serio te Columbie za 199?
przymierzyłem nawet. trochę za wąska cholewka i za twarda podeszwa na moje potrzeby
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- Gife
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
U mnie twarde i sztywne jest już wszystko od nike free 4.0 wyżej więc pewnie trzeba będzie pójść na kompromis w zimie.f.lamer pisze:serio. też to widziałem.Gife pisze:Serio te Columbie za 199?
przymierzyłem nawet. trochę za wąska cholewka i za twarda podeszwa na moje potrzeby
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Lech Poznań Fanatic
Komentarze,Blog
Garmin Connect
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
no tak, bardziej sztywna niż twarda.
przewiduję kiepskie czucie podłoża.
osobiście na zime sprawię sobie jakieś minimusy, albo zrealizuję ryzykowny plan biegania zimą w sauconach hattori.
miałem to na nodze i jest najbliższe zenkom.
obawiam się trochę o przyczepność, ale też nie biegam zwykle po czystym lodzie.
raczej odsnieżone chodniki i ładnie ubite scieżki
a i bieżnik hattori lepiej jest sprofilowany niż zenkowy (z całym szacunkiem dla yacoola
)
przewiduję kiepskie czucie podłoża.
osobiście na zime sprawię sobie jakieś minimusy, albo zrealizuję ryzykowny plan biegania zimą w sauconach hattori.
miałem to na nodze i jest najbliższe zenkom.
obawiam się trochę o przyczepność, ale też nie biegam zwykle po czystym lodzie.
raczej odsnieżone chodniki i ładnie ubite scieżki
a i bieżnik hattori lepiej jest sprofilowany niż zenkowy (z całym szacunkiem dla yacoola

Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- Gife
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ja się ślizgam więc bieżnik potrzebny. Ale mam pełno asfaltu przeplatane ubitym śniegiem, błotem pośniegowym więc kolce odpadają. Bieżnik się zajedzie pewnie, ale będę miał na asfalt i mokro te swoje go runy, a właśnie szukam czegoś na ubity śnieg co by orłów nie wywijać.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Lech Poznań Fanatic
Komentarze,Blog
Garmin Connect