Czy i kiedy biegać w startówkach? Zoom Streak4 do wygrania.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 37:09
- Życiówka w maratonie: 2:59:29
Wiem, wiem 
Tak polubiłem ten model, że postanowiłem wykorzystać temat
aby się podzielić spostrzeżeniami z czytelnikami.
Pierwsze moje wrażenie z ZOOM Streak 3:
O kurcze - kupiłem klapki - i tu śmiech żony niedowierzającej co trzyma w rękach
Porównaj nie grubość podeszwy tylko ciężar tych butów.
O dziwo okazuje się, że niby grubsze a jednak lżejsze.
Poszli chyba ma max z wagą cholewki na rzecz podeszwy.
Tak sobie teraz pomyślałem, że wzmocnienie przodu przy palcach żeby fałd nie było
i poprawienie języka musi troszkę ważyć.
Korci zakupić nowy model i sprawdzić bo niestety nie mam nigdzie w pobliżu takiego modelu w sklepie :/
Tak na marginesie
Wciąż zastanawiam się czy dobrze, że wymieniłem na pół numera mniejsze.
Może powinienem pozostać przy moim 45.
Na długich biegach się w nich nie obcieram więc chyba dobrze.
Pozdrawiam

Tak polubiłem ten model, że postanowiłem wykorzystać temat
aby się podzielić spostrzeżeniami z czytelnikami.
Pierwsze moje wrażenie z ZOOM Streak 3:
O kurcze - kupiłem klapki - i tu śmiech żony niedowierzającej co trzyma w rękach

Porównaj nie grubość podeszwy tylko ciężar tych butów.
O dziwo okazuje się, że niby grubsze a jednak lżejsze.
Poszli chyba ma max z wagą cholewki na rzecz podeszwy.
Tak sobie teraz pomyślałem, że wzmocnienie przodu przy palcach żeby fałd nie było
i poprawienie języka musi troszkę ważyć.
Korci zakupić nowy model i sprawdzić bo niestety nie mam nigdzie w pobliżu takiego modelu w sklepie :/
Tak na marginesie
Wciąż zastanawiam się czy dobrze, że wymieniłem na pół numera mniejsze.
Może powinienem pozostać przy moim 45.
Na długich biegach się w nich nie obcieram więc chyba dobrze.
Pozdrawiam
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Myślę, że dobrze, choć znam nawet takie koncepcje, że but startowy powinien być za mały.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
12:50.30
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Niech podniesie rękę ten co przeszedł na buty minimalistyczne a potem wrócił do w pełni amortyzowanych.
Jeśli znajdziemy kilku takich ludzi - możemy mówić o modzie, ale jak patrzę na osoby które zaczynają się w to bawić - widzę że to ścieżka w jedną stronę.
Mi czasem przy okazji kontuzji lub na ciężkim zmęczeniu zdarzało się wskakiwać z powrotem w rozbudowane buty, ale stopniowo schodzę coraz niżej i niżej.
Ciekawie widać kwestię rozróżnienia co startówką jest a co minimalizmem, w momencie gdy sięgamy do jednego producenta który ma oba rodzaje butów w ofercie (oni to dopiero mają galimatias jak muszą wybrać na którą stronę katalogu coś wrzucić)
Np. skrajnie lekkie New Balance 130X są zupełnie inne od minimusów (choć lżejsze) i widać po sprężystości podeszwy i małej objętości przodu, że to startówka (minimusy mają szeroki przód i nie mają płytki pod śródstopiem - płytka służy do zwiększenia dynamiki, w startówkach nikt nie zawraca sobie głowy kamieniami, bo przecież na asfalcie ich nie ma)
Podobnie rzecz wygląda u inov-8. Road-X 233 jest wyraźnie twardy i ma element poprawiający sprężystość odbicia (pręty z tworzywa, które mają oddać część energii). Natomiast but o zabarwieniu minimalistycznym - f-lite 195 - nie ma nic w podeszwie. Tylko cienki kawałek pianki. W przypadku inov-8 oba buty dają jednak sporo miejsca na palce.
U Nike też by warto było popatrzeć jak się mają te zoom streak do Free.
Według mnie najwięcej leży po stronie gustu. Zawodowcy mają swoje głęboko zakorzenione przyzwyczajenia. Biegają po 10 lat i dłużej - kiedy wszystkie buty miały wsparcie i pianę. Ja też gdy pracuję - często nie używam najnowszych narzędzi, ale tych do których jestem najbardziej przyzwyczajony i które umiem najlepiej obsługiwać. Np. używam aparatu fotograficznego sprzed 5 lat, mimo że czasem mnie ogranicza. Zupełnie inaczej zachowuję się gdy się bawię - ciągle zmieniam zabawki. Tak bym tłumaczył popularność minimalizmu wśród amatorów.
Za 5 lat myślę, że będziemy widzieć więcej cieniutkich butów na nogach zawodowców.
Mój typ:
14:40,00
Jeśli znajdziemy kilku takich ludzi - możemy mówić o modzie, ale jak patrzę na osoby które zaczynają się w to bawić - widzę że to ścieżka w jedną stronę.
Mi czasem przy okazji kontuzji lub na ciężkim zmęczeniu zdarzało się wskakiwać z powrotem w rozbudowane buty, ale stopniowo schodzę coraz niżej i niżej.
Ciekawie widać kwestię rozróżnienia co startówką jest a co minimalizmem, w momencie gdy sięgamy do jednego producenta który ma oba rodzaje butów w ofercie (oni to dopiero mają galimatias jak muszą wybrać na którą stronę katalogu coś wrzucić)
Np. skrajnie lekkie New Balance 130X są zupełnie inne od minimusów (choć lżejsze) i widać po sprężystości podeszwy i małej objętości przodu, że to startówka (minimusy mają szeroki przód i nie mają płytki pod śródstopiem - płytka służy do zwiększenia dynamiki, w startówkach nikt nie zawraca sobie głowy kamieniami, bo przecież na asfalcie ich nie ma)
Podobnie rzecz wygląda u inov-8. Road-X 233 jest wyraźnie twardy i ma element poprawiający sprężystość odbicia (pręty z tworzywa, które mają oddać część energii). Natomiast but o zabarwieniu minimalistycznym - f-lite 195 - nie ma nic w podeszwie. Tylko cienki kawałek pianki. W przypadku inov-8 oba buty dają jednak sporo miejsca na palce.
U Nike też by warto było popatrzeć jak się mają te zoom streak do Free.
Według mnie najwięcej leży po stronie gustu. Zawodowcy mają swoje głęboko zakorzenione przyzwyczajenia. Biegają po 10 lat i dłużej - kiedy wszystkie buty miały wsparcie i pianę. Ja też gdy pracuję - często nie używam najnowszych narzędzi, ale tych do których jestem najbardziej przyzwyczajony i które umiem najlepiej obsługiwać. Np. używam aparatu fotograficznego sprzed 5 lat, mimo że czasem mnie ogranicza. Zupełnie inaczej zachowuję się gdy się bawię - ciągle zmieniam zabawki. Tak bym tłumaczył popularność minimalizmu wśród amatorów.
Za 5 lat myślę, że będziemy widzieć więcej cieniutkich butów na nogach zawodowców.
Mój typ:
14:40,00
napieraj.pl
-
- Rozgrzewający Się
14:42,50
- Gife
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:04
- Życiówka w maratonie: 2:42:10
- Kontakt:
Też dałem własny czas poniżej 14 min
Liczę, że Lewy urwie kilka setnych, a Bekele pociśnie nie wolniej niż życiówkę

Liczę, że Lewy urwie kilka setnych, a Bekele pociśnie nie wolniej niż życiówkę

Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
-
- Rozgrzewający Się
- Zbigniew0689
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 00:34:00
00:14:55