Komentarz do artykułu GPS a tempo chwilowe - porównanie zegarków
-
- Zaprawiony W Bojach
Dla użytkowników Garmina 910.
Nowy soft, trochę poprawionych funkcji,...między innymi pomiaru tempa.
Inżynierowie z Garmina czytając ten wątek doszli do wniosku, że 1,2s opóźnienia to nadal dramatycznie za dużo,...
https://buy.garmin.com/shop/store/fr910update.jsp
Nowy soft, trochę poprawionych funkcji,...między innymi pomiaru tempa.
Inżynierowie z Garmina czytając ten wątek doszli do wniosku, że 1,2s opóźnienia to nadal dramatycznie za dużo,...
https://buy.garmin.com/shop/store/fr910update.jsp
- gumpinoga59
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 35,35
- Życiówka w maratonie: 2,59,22
- Kontakt:
a jak wypadl w tescie 310 ? ani slowa o tym modelu...
10 km - 35,35
15 km -56,23
półmaraton - 1,20,19
maraton- 2,59,22
avatar- widocznosc mikroskopijna, medal z NYC maraton
15 km -56,23
półmaraton - 1,20,19
maraton- 2,59,22
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Niech się wypowie ktoś kto ma, jak szybko 310 ustala właściwe tempo po nagłym zrywie, to już stosunkowo stary zegarek więc nie był porównywany, nie miałem go akurat a kiedyś jak go testowalem było opóźnienie ale nie pamietam jakie, wtedy przyjmowali się, ze wszystkie te zegarki albo są niedokładnie albo maja opóźnienie.
- gumpinoga59
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 35,35
- Życiówka w maratonie: 2,59,22
- Kontakt:
czy ja wiem czy taki stary.... ale soft aktualizuja w nim wiec po cos to robia 

10 km - 35,35
15 km -56,23
półmaraton - 1,20,19
maraton- 2,59,22
15 km -56,23
półmaraton - 1,20,19
maraton- 2,59,22
- pulchniak
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39,29
- Życiówka w maratonie: 3,33,58
Aktualizować mogą soft. Czujnika inercyjnego w ten sposób tam nie wrzucą i stąd problem z pomiarem tempa chwilowego w 310.gumpinoga59 pisze:czy ja wiem czy taki stary.... ale soft aktualizuja w nim wiec po cos to robia
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Podobno dobrze ale moje pierwsze odczucia (jakiś testowy podobno egzemplarz) były negatywne. Kilka osób na forum chyba tego używa, więc niech napiszą.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Czyli test na początku grudnia, szansa jest. 

-
- Zaprawiony W Bojach
Ten wątek jest ustawicznym źródłem moich rozterek. Szczególnie dotyka mnie ta informacja o 1,2s pomiarze tempa chwilowego w modelu 910 od momentu startu. W tym celu,...
- rozmawiałem dwukrotnie z Serwisem w Anglii,
- napisałem e-maila ze strony producenta do serwisu producenta w USA.
Niestety, naczelny prawdopodobnie ma wersję militarną dla amerykańskich komandosów.
W innym razie, pomiar tempa po 1,2s jest nie możliwy. Korespondując w tej sprawie opierałem się na konkretnym przykładzie testu z portalu bieganie.pl. Potwierdzono, to co raczej wiedziałem ale jako człek "nie wierzący", musiałem sprawdzić.
otóż,
- pomiar rzeczywistego tempa biegu w podanym czasie jest technologicznie nie możliwy,...i to się zgadza, - zegarek liczy rzeczywisty czas i zlicza sumy kontrolne z poszczególnych satelit, w zależności od warunków, satelit w zasięgu jest mniej lub więcej. Może to oznaczać, ( nie wiem niestety czy jest to prawda), że w bardzo dobrych warunkach pogodowych pomiar jest szybszy i bardziej wiarygodny. W mojej ocenie, realny pomiar jest w okolicach ok. 30s.
- jest możliwe takie wskazanie, ( po 1,2s ) które jest zgodne z prawdą ale tu nie działa systematyka pomiaru lecz losowość i przypadek.
Czekam na kolejne rewelacje testerów,...

- rozmawiałem dwukrotnie z Serwisem w Anglii,
- napisałem e-maila ze strony producenta do serwisu producenta w USA.
Niestety, naczelny prawdopodobnie ma wersję militarną dla amerykańskich komandosów.
W innym razie, pomiar tempa po 1,2s jest nie możliwy. Korespondując w tej sprawie opierałem się na konkretnym przykładzie testu z portalu bieganie.pl. Potwierdzono, to co raczej wiedziałem ale jako człek "nie wierzący", musiałem sprawdzić.
otóż,
- pomiar rzeczywistego tempa biegu w podanym czasie jest technologicznie nie możliwy,...i to się zgadza, - zegarek liczy rzeczywisty czas i zlicza sumy kontrolne z poszczególnych satelit, w zależności od warunków, satelit w zasięgu jest mniej lub więcej. Może to oznaczać, ( nie wiem niestety czy jest to prawda), że w bardzo dobrych warunkach pogodowych pomiar jest szybszy i bardziej wiarygodny. W mojej ocenie, realny pomiar jest w okolicach ok. 30s.
- jest możliwe takie wskazanie, ( po 1,2s ) które jest zgodne z prawdą ale tu nie działa systematyka pomiaru lecz losowość i przypadek.
Czekam na kolejne rewelacje testerów,...

-
- Dyskutant
Tip:Ryszard N. pisze:Ten wątek jest ustawicznym źródłem moich rozterek. Szczególnie dotyka mnie ta informacja o 1,2s pomiarze tempa chwilowego w modelu 910 od momentu startu. W tym celu,...
otóż,
Czekam na kolejne rewelacje testerów,...![]()
![]()
GPS -> Tempo po 30"
GPS + Inercja -> po < 10"
-
- Zaprawiony W Bojach
Napisz coś więcej,....
Ja chłop prosty, mnie trzeba "jak krowie na granicy",...

-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 44 min
Ryszard N. pisze:Napisz coś więcej,....
Czujnik inercyjny reaguje na zmianę przyspieszenia Twojej ręki. Im większe tym szybciej zaczynasz biec, przyspieszać, stąd szybsza zmiana tempa chwilowego na zegarku, mimo tego, że wg. gps poprawna wartość powinna pojawić się np. po 30 sek.