Komentarz do artykułu Forerunner 310 XT

mchalnotts
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No i jednak niedzielne bieganie będzie z zegarkiem - kurier w soboty nie chodzi.
Co sądzicie o dołączaniu do zegarka z GPS'em czujnika bezwładności? Czy to ma sens? Tzn jakiś sens widzę, bo można dokładniej śledzić tempo chwilowe i uczyć się go. Chociaż to byłby chyba przerost formy. (w sumie FR305 już jest pewną faneberią dla amatora).
PKO
reskept
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Ok 2 tyg. Temu, po przeczytaniu kilku recenzji kupiłem pulsometr forerunner 310 xt. Teraz mam z nim problem, a raczej kilka problemów.
Zaraz po rozpakowaniu paczki okazało się że jest lekko zarysowany na obudowie pod wyświetlaczem. To jeszcze o niczym nie świadczy, ważne żeby dobrze działał - pomyślałem. Później było juz tylko gorzej: na pierwszym treningu zwróciłem uwagę na to że prawy górny przycisk czasem nie działa, kilka treningów później nie działał juz co 3 wciśniecie. Oprócz tego klips łączący czujnik pulsometru z paskiem z jednej strony ma dosyć duży luz (z drugiej strony zapina się ściśle, tzn. nie rusza się, tworzy zwarta całość), a sam pasek w miejscu gdzie jest ściągacz wygląda jak za za bardzo rozciągnięta gumka od majtek.

To chyba jakiś żart biorąc pod uwagę kasę którą za niego dałem (1270 zl)

Miął ktoś z was może podobne problemy z tym zegarkiem?
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sprawa prosta, zegarek jest -na podstawie twojego opisu-ewidentnie używany, lub uszkodzony, lub jedno i drugie. U mnie nic takiego nie zaobserwowano.Wyjaśnij sprawę ze sprzedawcą.
reskept
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Już rozmawiałem ze sprzedawcą. W najbliższych dniach wysyłam go do Excel, dystrybutora garmin w Polsce. Nie licząc tego zarysowania zegarek nie wyglądał na używany,czujnik tętna tez. Dopiero po kilku dniach zaczęły pojawiać się powyższe usterki. Jeżeli chodzi o funkcjonalność, dokładność to bylem pod wrażeniem, właśnie o coś takiego mi chodzi. Mam nadzieje ze w nowym nie pojawia się takie problemy.

co do paska z czujnikiem: nie rozciągnął ci się? mój już po 1 treningu był trochę zniekształcony, mimo że założyłem go dość luźno.
elektrod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:44

Nieprzeczytany post

Witam

Zastanawiam się nad zmianą pulsometra i tak sobie myślę nad Garminem 310XT i 305. Czy jest duża różnica między nimi? Czy poza żywotnością baterii na jednym ładowaniu są jakieś znaczące różnice? Bo różnica w cenie jest dosyć znaczna i czy to się przekłada na różnicę w funkcjonalności.
mój blog - viewtopic.php?f=27&t=57879
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878

PB
5k - 20:09 - 29.03.2025 (parkrun)
10k - 42:35 - 11.11.2024
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

310 ładniej wygląda :spoczko: :hahaha:
Michał

10km 58'03'' - 2009-10-04 -> 52'01'' - 2009-11-11
Teraz dopiero się zacznie...
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ma fajniejszego wirtualnego partnera, którego bez stopowania treningu można poganiać, bądź zwalniać - fajny ficzer - to by się przydało w 305. Chyba też wylicza spalone kalorie mając na uwadze tętno, a nie tylko czas trwania wysiłku - chyba.
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

310 poza sygnalizacją dźwiękową wibruje, nie wiem czy 305 też
Michał

Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fakt! 305 nie wibruje. Wibrator, dobra rzecz. Niestety 305. czasem się nie usłyszy.
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Michał

kulig
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy ktoś miał problem ze wskazaniami prędkości w 310 XT? Kiedy stoję w miejscu urządzenie wskazuje prędkość, rzędu kilku kilometrów, potem schodzi do zera i potem znowu to samo. w trakcie biegu to samo, widać jak prędkość zmienia się o kilka kilometrów na godz. Dostałem w ramach gwarancji trzy urządzenia i wszystkie miały ten sam feler, a może to normalne?
maciek666
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wiecie może jak w f. 310xt zablokować i odblokować klawisze przed przypadkowym wciśnięciem?
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kulig pisze:Czy ktoś miał problem ze wskazaniami prędkości w 310 XT? Kiedy stoję w miejscu urządzenie wskazuje prędkość, rzędu kilku kilometrów, potem schodzi do zera i potem znowu to samo. w trakcie biegu to samo, widać jak prędkość zmienia się o kilka kilometrów na godz. Dostałem w ramach gwarancji trzy urządzenia i wszystkie miały ten sam feler, a może to normalne?
Feler!? Jestem pod wrażeniem ludzi, którzy wydają na zegarek ponad 1000 zł, a wcześniej nawet nie poczytają trochę o technologii z jakiej zegarek korzysta... Sygnał z gps zawiera element błędu. Generuje to czasem punkty w obrębie kilku metrów od Ciebie, co za tym idzie prędkość chwilowa nie ma sensu przy technologii GPS. Masz jednak świetnego wirtualnego partnera w tym zegarku. Pobaw się nim.
maciek666 pisze:Wiecie może jak w f. 310xt zablokować i odblokować klawisze przed przypadkowym wciśnięciem?
Nie wiem, czy to możliwe, ale jeśli chodzą tak samo ciężko jak w 305, to możesz być spokojny o przypadkowe wciśnięcia. Mi przy modelu 305 zdarzyło się może 2x wcisnąć guzik przez przypadek... Jeden raz pamiętam. Niewyłączony zegarek pakowałem na siłę do plecaka... wdusiłem start. ;)
maciek666
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

PATATAJEC pisze:
maciek666 pisze:Wiecie może jak w f. 310xt zablokować i odblokować klawisze przed przypadkowym wciśnięciem?
Nie wiem, czy to możliwe, ale jeśli chodzą tak samo ciężko jak w 305, to możesz być spokojny o przypadkowe wciśnięcia. Mi przy modelu 305 zdarzyło się może 2x wcisnąć guzik przez przypadek... Jeden raz pamiętam. Niewyłączony zegarek pakowałem na siłę do plecaka... wdusiłem start. ;)
Po kilkunastu próbach udało mi się samemu znaleźć kombinacje blokującą i odblokowującą klawisze. Trzeba równocześnie wcisnąć Mode+^ [strzałka w górę]. Spróbuj, może zadziała na twoim 305. Wiem, że przy ciężko działających klawiszach to nie ma sensu, ale zawsze do dodatkowa wiedza.

Maciek
Krzysq
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam. Czy ktoś z was miał taki problem, że po rozpoczęciu aktywności, garmin nie rozpoczął mierzenia dystansu, pomimo że tempo i czas się zmieniały? Co lepsze, po zatrzymaniu treningu, przytrzymaniu lapa celem zresetowania ćwiczenia, czas aktywności pozostaje bez zmian. Kiedyś już raz miałem taki przypadek i pomogło tylko zresetowanie ustawień. Co więcej, wyłączenie garmina nic nie daje.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ