Czołówka dla biegacza

Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A czy ktoś używał takiej zakładanej latarki? Czy jest to ciekawa alternatywa? Jakieś opinie?
http://www.decathlon.pl/latarka-do-bieg ... 83426.html
PKO
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ciekawe ustrojstwo...umknęło mojej uwadze w Dec'u. Były już rozwiązania ze światełkiem przy pasie, nie pamiętam, czyje...Fajne jest to, że światło nie jest powiązane z ruchem głowy, nie podążą za wzrokiem. Gdy się biega solowo, mniejszy problem, gdy z kimś, bo człek zapomina się i odwracając głowę poraża partnera(kę) ;) . Zastanawia mnie wydajność baterii, bo 250lm to już masa światła, pewnie częściej w użyciu byłoby 180lm...Ile faktycznie pociągnie?...Z drugiej strony przeciętny czas treningu nie wykracza poza 2h stałego świecenia...Nie wiem też, jak z wygodą, czy przemyślano ten górny pasek po jednej stronie, czy nie będzie się to wszystko przekręcać w biegu...
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

herson pisze:Poszedłem po taniości i nabyłem http://www.decathlon.pl/czoowka-onnight ... 02506.html
Trzy tryby: mocny, słaby i stroboskop, niska waga, dowolność w ustawieniu kąta świecenia, akumulator ładowalny przez USB, no i jak ważna dla niektórych, stabilizacja.
Jeżeli ktoś zadowala się maksymalną prostotą i sensownym wykonaniem - polecam.
W końcu nastała światłość w lesie :usmiech:, tak mi się spodobało, że olałem oznaki przeciążenia kolana i spieprzyłem je na dobre kilka dni :grr: oby tylko kilka...
acha, istotna uwaga, bez górnego paska waży dokładnie 101gr
MajorSki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Albo ja jestem uzależniony od sprzętu outdoor albo Wy tak dobrze przekonujecie... :P
Pojechałem oglądnąłem model 210 i 410 i kupiłem ten ostatni :)))))).
W Deca Easy w Kato w przyszłym tygodniu do kupienia za 89zł.
Ciekaw jestem stabilizacji... mam luksometr to pomierze z ciekawości i porównam do tego jak świeci Epic.
No to żona się ucieszy z zakupu bo to dla niej gadżet.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

P@weł pisze:
Piechu pisze:ueee to odpada ale ze zdjęć na .nl wychodzi, że ma jakiś zoom czy cuś
Ze zdjęć to wynika, jakby całkiem wystarczająco rozpraszała ;) ...To nie jest punktowy snop światła, taki jaki dają nasze Mactronic'i na zoomie :spoczko: ...Bliżej temu do Magdowego Petzl'a, z którego miałeś okazję korzystać, który moim zdaniem (przy lekkim braku mocy) może być wzorcowy, jeśli chodzi o nasze potrzeby....
Kolano jeszcze sie odzywa ale wczoraj wyszedlem potruchtac,pocwiczyc, pomaszerowac. Niestety nie mam porownania do innych, ale osobiscie jestem zadowolony z zakupu. Swieci przyzwoicie i wystarczajaco nawet w trybie slabym.
Rozproszenie nie jest duze, ale wystrczajace zeby widziec boki na ok 1-1,5m

Chyba zrobilem spore wrazenie bo cwiczac
w lesie, ze spaceru wracala kobieta z psem. Obeszla mnie na bezpieczna odleglosc, natomiast pies ( cos a'la bernardy ), stanal jak wryty, a nastepnie zrobil to samo co wlascicielka, tylko na 3 razy taka odleglosc :-)
Awatar użytkownika
lukglo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:47
Życiówka w maratonie: 3:53:17

Nieprzeczytany post

Ja polecam Mactronic Nomad - wodoszczelna, 180 lumenów, lekka waga i dyfuzor.
Awatar użytkownika
MarcusPower
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja nabyłem Mactronic'a HLS-K2R i jestem bardzo zadowolony. takiej czołówki potrzebowałem. bardzo dobrze oświetla mi drogę przez co czuję się pewnie w terenie i ma czerwone światło z tyłu co też było dla mnie istotne.
Obrazek
KomPot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45,44

Nieprzeczytany post

MajorSki pisze:... porównam do tego jak świeci Epic.
i jak porównanie?
MajorSki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Cóż pomiarów luksometrem jeszcze nie dokonałem :P wziąłem go do domu, a potem z powrotem wylądował w firmie bo był potrzebny do pomiarów. Rzetelne wyniki postaram się przedstawić w przyszłym tygodniu.

Natomiast mogę się już wypowiedzieć subiektywnie to co porównywałem w domu i na wypadzie w Tatry:

- jest lżejsza od Epica do tego ma dosyć płaską baterię dzięki czemu ciut lepiej się w niej biega
- stabilizowane światło :)
- Epic jest mocniejszy przy skupionym świetle, natomiast jest minimalnie słabszy jeżeli nasunie się dyfuzor, ale za to szerzej świeci
- Epic ma wiecej opcji świecenia (4 tryby białego i czerwone),rozpraszania oraz ma światło czerwone z tyłu. 410 ma tylko 2 tryby mocy + stroboskop który jak dla mnie jest całkowicie nie potrzebny.
- 2 tygodnie temu w Tatrach przechodziśliśmy o zmroku przez Przełęcz Iwanicką na Hale Ornak. Szliśmy w 4 osoby z tego 3 miały czołówki. Żona szła pierwsza i prawie cały czas w żlebie szła w trybie słabszym, dopiero gdy weszliśmy w ciemniejszy las przełączyła na tryb mocniejszy, dawał bardzo dużo światła było to dla niej komfortowe, a jest osobą dosyć strachliwą :P. W sumie to pomogliśmy parce która w ciemnościach próbowała dość do schronu z jakąś ledwo działającą latarką :P ale to tylko 15min przed Halą Ornak.

Jeżeli miałbym porównać cena/jakość to 149zł a 89zł... na ten moment jeżeli masz ciuchy odblaskowe/kamizelkę to wybrałbym Onnight 410. Ale to mogę powiedzieć o bieganiu po w miarę równym terenie. Ciężko mi oceniać jakby to wyglądało przy crossach. Dla mnie fajna sprawa bo mam w domu teraz 2 czołówki jedną ciut więszką, mocniejszą bez stabilizacji ale dzięki temu dłużej świeci, oraz drugą lżejszą i ze stabilizowanym światłem dobrze nadającą się do biegania i jako druga w góry :)

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A mój sympatyczny kolega Maciek zakupuje taką ciekawą pozycję: Olight_H15S. Cena poziomem zbliżona do Epic'a, ale mocniejsza - 250lm, ma stabilizację, własne aku w komplecie, zamienne z bateriami AAA, wysokie IPX-6 i gaszenie gestem - coś, co bardzo lubię w moim Mactronic'u HLS-K1+ . W dodatku można to zablokować, jeśli ktoś się przedziera przez jakieś chaszcze ;)
P@weł...

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte

Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

P@weł pisze:A mój sympatyczny kolega Maciek zakupuje taką ciekawą pozycję: Olight_H15S. Cena poziomem zbliżona do Epic'a, ale mocniejsza - 250lm, ma stabilizację, własne aku w komplecie, zamienne z bateriami AAA, wysokie IPX-6 i gaszenie gestem - coś, co bardzo lubię w moim Mactronic'u HLS-K1+ . W dodatku można to zablokować, jeśli ktoś się przedziera przez jakieś chaszcze ;)
Czołówka kupiona. Trudno mi ją oceniać bo to pierwsza moja prawdziwa "lampka" ale prezentuje się i świeci bardzo fajnie :) Być może już dzisiaj uda mi się ją przetestować w terenie :hej: i P@weł będzie miał okazję ocenić ją swoim bardziej doświadczonym okiem :)
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Crocodil pisze:Być może już dzisiaj uda mi się ją przetestować w terenie :hej: i P@weł będzie miał okazję ocenić ją swoim bardziej doświadczonym okiem :)
Powiem tak - robi bardzo fajne wrażenie. Na pełnej mocy światła jest naprawdę dużo, a dyfuzor świetnie rozprasza. Jest jak w Myo RXP , ale znacznie jaśniej, więc dla moich oczu naprawdę super. Druga bardzo pozytywna cecha to waga - razem z firmowym aku zdecydowanie wygrywa z moją HLS-K1+ . Jest też...zgrabniejsza, pojemnik na aku mniejszy od mojego. W ogóle robi wrażenie "kieszonkowej", a to "kawałek" latarki ;) . Godna polecenia.
P@weł...

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte

Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

P@weł pisze:
Crocodil pisze:Być może już dzisiaj uda mi się ją przetestować w terenie :hej: i P@weł będzie miał okazję ocenić ją swoim bardziej doświadczonym okiem :)
Powiem tak - robi bardzo fajne wrażenie. Na pełnej mocy światła jest naprawdę dużo, a dyfuzor świetnie rozprasza. Jest jak w Myo RXP , ale znacznie jaśniej, więc dla moich oczu naprawdę super. Druga bardzo pozytywna cecha to waga - razem z firmowym aku zdecydowanie wygrywa z moją HLS-K1+ . Jest też...zgrabniejsza, pojemnik na aku mniejszy od mojego. W ogóle robi wrażenie "kieszonkowej", a to "kawałek" latarki ;) . Godna polecenia.
Potwierdzam w całej rozciągłości - czołówka Olight H15S Wave sprawdziła się wyśmienicie. Jest lekka (w ogóle nie czułem jej na głowie), świeci bardzo jasno już w trybie średnim (wg. producenta załączone ogniwo wystarczy na 5,6h), dyfuzor świetnie rozprasza światło, a funkcja włączania/wyłączania ruchem jest zadziwiająco przydatna (chociaż dobrze że można ją też wyłączyć) :) Kiedy sprawdzałem tryb najmocniejszy, w żartach mówiliśmy że mogłaby wystarczyć jedna dla całej naszej 5-osobowej grupki :D

Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić to czołówka ma dosyć zimny odcień światła i osobiście wolałbym biel bardziej naturalną, oddającą lepiej kolory. Ale to jest dla każdego kwestia indywidualna i podobne odcienie jest chyba w większości czołówek. Myślę, że majsterkowicze tacy jak na swiatelka.pl) pewnie byliby w stanie wymienić diodę na taką o innym odcieniu (w środku jest XM-L2, bez podanego tinta).
Crazyfly
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

blackfish pisze:A czy ktoś używał takiej zakładanej latarki? Czy jest to ciekawa alternatywa? Jakieś opinie?
http://www.decathlon.pl/latarka-do-bieg ... 83426.html

Fajna sprawa ale co w wypadku biegania z plecakiem
a tak jest czesto na ultra ktore sie zaczynaja i koncza w nocy
zeby te przednia czesc mozna jakos podpiac do plecaka a czerwona jakos na plecaku
to czemu nie

pzdr
andrzej/gdy

1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Crazyfly pisze:Fajna sprawa ale co w wypadku biegania z plecakiem
a tak jest czesto na ultra ktore sie zaczynaja i koncza w nocy
zeby te przednia czesc mozna jakos podpiac do plecaka a czerwona jakos na plecaku
to czemu nie
A jakby ubrać na plecak :niewiem:
Wiem, że niezbyt to będzie komfortowe w przypadku chęci skorzystania z plecaka, ale może...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ