Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

blas pisze:Fenix2 miło mnie zaskoczył w kwestii pomiaru wysokości.
Jeśli ciśnienie atmosferyczne i temperatura otoczenia nie uległy znaczącym zmianom w stosunku do tego, co było podczas kalibracji, to należało się tego spodziewać. Jednak jak się zmieni pogoda to i odczyty wysokości się popsują. Chyba, że będzie kalibrował wysokość na podstawie odczytów z GPS ale to trochę bez sensu.
PKO
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:
blas pisze:Fenix2 miło mnie zaskoczył w kwestii pomiaru wysokości.
Jeśli ciśnienie atmosferyczne i temperatura otoczenia nie uległy znaczącym zmianom w stosunku do tego, co było podczas kalibracji, to należało się tego spodziewać. Jednak jak się zmieni pogoda to i odczyty wysokości się popsują. Chyba, że będzie kalibrował wysokość na podstawie odczytów z GPS ale to trochę bez sensu.
Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, ale pokaż mi barometr który trzyma tak dokładnie pomiar. Może faktycznie miałem fuksa i po tygodniu ciśnienie było identyczne, ale ono się potrafi zmieniać kilka razy na godzinę. Sprawdź wysokość, jak siedzisz w jednym miejscu. A GPS w pionie to już w ogóle ma dokładność beznadziejną.
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:Co tam z ciekawości między 23 a 42 km się stało? Pasek odmówił posłuszeństwa?
A no właśnie! Już myślałem że taki jestem mocny że tętno pokazuje 125, a okazało się że zegarek nie widzi paska. Wyszukiwanie "nowe" poskutkowało, ale w niedzielę pasek w ogóle nie wystartował przez 2h. Może bateria, dopiero będę sprawdzał. Dziwne bo to nówka przecież.
EDIT:
zaktualizowałem soft do 2.60, założyłem pasek i zobaczył po 8sek i to bez namaczania ;)
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Hansek pisze:Jest dostępna aktualizacja: (...)
Improved activity saving speed (...)
rzeczywiście widzę poprawę
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Dziś jestem złamany jakimś wirusem z bólem gardła, a w niedzielę mam połówkę w skale, więc po aktualizacji nie bardzo mam możliwość sprawdzenia aktualizacji, sprawdzę jutro dojeżdżając rowerem do i z pracy :)
maki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czy ktoś używa f2 bez hrm run? Bo nie daje mi to spokoju. Ja używam O6RHRM2 adidas i zarówno Fenix2 jak i GC podaje mi kadencję. Wykres wydaje się być mniej dokładny albo tak sobie to tłumacze bo kadencja nie jest taka jak bym chciał. Mam czujnik na buta również adidasa biegam z albo na bieżni albo po asfalcie z dla tego kadencja może być wyższa niż w biegach terenowych.
W każdym razie chodzi mi o to skąd bierze się zapis kadencji jak biegam bez Footpod i bez hrm run.
Wątpię żeby mój czujnik pulsu miał czujnik bo kupiłem go razem z Footpod em.
Taka ciekawostka. Zrobiłem porównanie zapisu śladu GPS f2 w trybie ultratrack z zapisem co 10sek i telefon. Zapis w fenixie wydaje się być dokładniejszy.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kadencja leci z czujnika inercyjnego zainstalowanego w zegarku.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

F2 jest bardzo dokładny, przeważnie biegam lewą stroną drogi itd, i na trasach rysowanych F2 dokładnie to widać. Zresztą F1 także był dokładny, raz mi się zdarzyło że zgubił sygnał GPS ( na około kilkanaście sekund) w tatrach przy podchodzeniu na 5 stawów przy sporym zamgleniu i ciężkim zachmurzeniu.
maki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To czym się różni hrm run od hrm2 v2omax mam wyświetlane, recovery tez. Aha, pozostaje kontakt z ziemią i wychowanie w pionie. Dobrze myślę. Dzięki za podpiwiedź
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z ciekawostek włączanie ekranu diagnostycznego w F2.

Wyłączamy F2.
na wyłączonym, wciskamy i trzymamy MENU oraz LIGHT, włącza się ekran serwisowy z różnymi danymi.
Start/Stop przechodzimy kolejne okna.

Wyłączamy trzymając LIGHT
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@maki
tak jest, HRM-run podaje dane dotyczące odchylenia pionowego i czasu kontaktu stopy z podłożem
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
maki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kurcze, nie zauważyłem szczegółów. Była jakaś aktualizacja dotyczącą GPS. Teraz w Fenixe mam dodatkowy folder ważący ponad 500kb.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak była 3 kwietnia bodajże aktualizacja GPS 2.90>3.10 ale powiem szczerze, że GE nie pokazuje mi tej aktualizacji i podczas update'u SW 2.50>2.60 nie zaktualizował mi FW GPS.
maki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzisiaj. To było dzisiaj.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zatem garmin kłamie ;)
Updates & Downloads
GPS Chipset Type M4 software version 3.10

as of April 3, 2014
Use Garmin Express to install this file.

(534 KB)

View system requirements
Change History
Changes made from version 2.90 to 3.10:

Improved GPS positioning performance in some cases.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ